Laʻau

Aloe: auala e tausi ai le laau

I tulaga masani, e sili atu i le 300 ituaiga o aloe ola, ae na o se vaega itiiti o ia mea ua ola i le fale. O lenei laau mai le ituaiga Succulents e lauiloa e le gata mo ona mea teuteu, ae faapea foi mo togafitiga. O nisi o meaʻai suamalie e foliga mai o se mea muamua lava. Ona o lona faʻamalolo o meatotino, e masani ona faʻaaogaina i togafitiga faʻale-aganuʻu ma faʻapitoa, faʻapea foi i le cosmetology. Afai e ola le laau i le fale, o le potu o le ea o le a mama atili, talu ai e aofia ai oloa vaivai - o vailaʻau e galue o se vailaau.

Manatu ile

Alofa i le fale i luga o le windowsill e tupu, e pei o se tulafono, e le silia le mita. Mo filifiliga teuteu filifili vailaʻau vao ma hybrids. I totonu, e mafai ona e vaʻavaʻai i ituaiga o mea nei:

  • Aloe e pei o le laau, i totonu o tagata o le agave ei ai se pusa malosi ma le tele o itu laau. E ola e tusa ma le mita le maualuga.
  • Aloe vulgaris e oʻo atu i ni lapopoa tetele, faʻapipiʻi ai le faʻapipiʻi. E iai foi igoa: aloe vera, Barbados, samasama.
  • O le aloe aloaʻia o le alofilima po o le lauulu e ola maualalo, o loʻo i ai sina mea pupuu, o nisi taimi e fuga.
  • Matagofie. O lenei ituaiga meaola na maua lenei igoa ona o le tele o pine malolosi o loʻo i tafatafa o le pito o lau o le tino.
  • O le aloe o aloe e fulafula, o lona aʻa e pupuu ma mafiafia, ma o laulaau e lautele.
  • O le tele o ituaiga e valaʻau tele: tele-talofa, pupuu, faʻafeʻeneʻumi, sikuea, vili, malie.

E faʻafefea ona tausia le aloe i le fale

O tulafono lautele mo le tausiga o lenei laau e tutusa, ae o nisi ituaiga e manaʻomia ai se auala faʻapitoa, aemaise lava pe a manaʻomia le faʻaleleia aloe.

Nofoaga

Lulu ma moli pe a filifilia se nofoaga e taʻalo i se vaega taua o le galueaina o le tele o ituaiga o aloe. E le o se mea e masani ai, o le ituaiga o le mea laʻau, ma le aloe latou te fiafia i moli susulu. O le mea lea, o le itu i saute, sautesasae poʻo le itu i saute sisifo o le faamalama o le faamalama e sili ona talafeagai mo le faʻatupulaia o lenei laau.

O le vaitau taumalulu, pe a tele le tele o laau telefoni e maua le leai o se malamalama ma e manaʻomia ai le faʻalauteleina o le moli, aloe toleni lelei, o lea e leai se mea e popole ai. I le taumafanafana, mo le faʻamalosi, e sili atu le tuʻuina o se fugalaau faʻatasi ma se laau i luga o se faletala poʻo se loggia, o le aloe o le a sili atu le malosi, ae i le vevela vevela e tatau ona faʻamautinoa o le a le pa'ū ifo i lalo laʻau.

E tatau ona faʻatautaia le tausia lelei o le faiga o le vevela. E tatau ona i ai le taumafanafana i totonu o le 22-26 tikeri, ma i le taumalulu e lagona e le laau le lelei i le 10.

Soʻo ma luga o laʻei

Mo le aloe, ua filifilia le lalolagi i le amanaiaina o lona fua mai, friability ma le manava. I faleoloa i le taimi nei, latou te faʻatau atu le mea e fai i le mea e fai ma mea e gaosi, ae e mafai ona e kukaina oe lava ia. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e 'ave le palapala ma le oneone i le tasi vaega i le masima e lua, ona faʻaalu lea o sina siʻosiʻomaga ma le peʻa, faʻalautele le laʻau i le pito i lalo. Alofa i se vaitau o le alualu i luma alualu i luma, e amata mai ia Aperila ia Setema, e tatau ona fafagaina. O le togafitiga faʻatoʻaga e faia faʻatasi, faalua i le masina ona o se faʻalavelave o fugalaʻau.

E faʻafia ona faʻafefete le aloe ma le pala?

Faʻatau e faalagolago i le vaitau, i le taumafanafana e tele lava. I le taumalulu faatapulaa le susu o le mea e sui ai, i le va o suavai e faʻamamago ai le eleʻele. Faaaoga vai i le vevela vevela.

I le tau mafanafana, e tatau ona fafagu i le vaiaso pe sili atu, e faʻalagolago i tulaga o le tau. Ia taʻitaʻia e le palapala, e tatau ona faʻamago i lalo pe a uma le susu muamua. I le taumalulu, e tatau ona e faʻafefe vai i le masina.

Manatua! E manaʻomia lou faʻafeinuina o le laau o loʻo pipii atu i le tulafono: e sili atu le leai o se susu nai lo le televave.

Mo le aloe, e afaina pe a faaputuputu le vai, e aoga uma i le pito ma le pusa. Mai lenei mea e mulimuli mai e sili atu le lelei o le faʻaaogaina o le laau i totonu o le alavai. E tatau ona e tuu i lalo le ipu i totonu o le vai mo le 10 minute, o le suavai o le a tele se vai e manaʻomia.

O le leai o se faʻaleleia o vai i totonu o le pusa e tatau ona mataituina i le taimi o le pulupulu. I le taumalulu e le maua, talu ai e masani lava aloe le mautonu i le vevelaI le taumafanafana, e totoina ai le laau, ae o le sisi e teuina i se mamao mai laulaau. O le fufuluina o meaʻai e faia i le leva o le afiafi, e pei o le mumu e mafai ona i luga o lau. Ae maise lava pe afai e maua e le laau le tele o le la, e pei ona molimauina i ona lanu mumu.

Suiga ma toe gaosia

O le tausia o le laau i le fale, e tatau ona faia se gaioiga e faʻaaogaina i le tautotogo. O le taimi lava lea e lelei mo le toe gaosia. O laau laiti e manaʻomia le faʻatulagaina o le tausaga, o le fua o le matua e sili atu lona tau ile 2-3 tausaga. O le aʻa o le laau e atiina ae lelei lelei ma vave ona tuputupu ae, o lona uiga e tatau ona sili atu le 20% i le taimi e tatau ai. E faʻapefea ona faʻatulagaina le gaʻo?

  1. Mo le toe totoina o le laau, e tatau ona aveese le laau mai le ulo muamua na faʻaaoga ai se naifi, lea e faʻaaoga e toso ai le tafatafa o le ulo ma vavaeese ai le eleele mai ai.
  2. O le pito i lalo o se tanoa tele e tumu i le faʻavaivai,
  3. I totonu o lenei mea e faaopoopo i ai se meaʻai paleni, muaʻi kuka,
  4. A maeʻa ona paʻu faatasi ai lea o le laau ma le eleʻele eleʻele, ma le avanoa avanoa i autafa o puipui e faʻapipiʻi lelei ile palapala.

Totoina o laau e tupu i le tele o auala:

  • Afai i le taimi o le atinaʻeina o ni meaʻai se lua ua faia i totonu o le suauu suamalie, lea e tupu i se ituaiga o laau, vavae ese ma le faaeteete aʻa ma totō eseese.
  • O le laau e mafai ona faʻasalalau e ala i gaioiga o le basal, e vavaeese ma le faaeteete ma tuʻu i totonu o le vai e fai ai aʻa, ona totoina lea ile palapala.
  • E vavae ese laupepa o le tamaititi i le taimi lava e amata ai ona fai.
  • Aloe e mafai ona faʻalauteleina e ala i mea faʻapitoa. Latou te manaʻomia ona vavae ma faʻamago, liliu i le eleele pe afai e mamae le nofoaga o le tipi.
  • O laulaʻau uma e faʻalauteleina i le auala lava e tasi, faʻamago le laina tipi.
  • E masani ona faʻaaogaina fatu, e mafai ona faʻatau i le faleoloa. Taofi le ipu i lalo o le moli pe a uma ona latou luluina le eleele.

O faafitauli

Afai o le faʻamalosi e maua ai le tele o le susu, matauina pallor ma le lalagaina o lautaʻavale. O le tosoina ma le tosoina e fesootaʻi ma le le lava o le la. Vaʻai maua se paolo mumu ma avea ma maanuminumi, i se isi itu, i le tulaga o le tele ma le vevela.

Pe a alu i le fale, atonu e foliga mai o le lanu samasama i le pito, ma o le a mago ai pito. Atonu e iai ni mafuaʻaga: pe mai le vai faʻafefiloi, mai le ea e tumu i asu ulaula tapaa, poʻo le leai o le paluka.

E le lelei le atinaʻeina o le laau i le mamafa o palapala palapala, lea e taofia ai le alu aʻe o le ea. E mafai ona fuafua lenei mea i se laau samasama atoatoa. O le tali lava lea e tasi e tupu i le magoina o le meaʻai, faapea foi i le ea mālūlū poʻo le susu.

O faʻamaʻi pipisi e pei ona taua i lalo:

  • O le faafitauli taatele o le pala. O lenei faʻamaʻi e taʻitaʻia ai le pala pe a tele le susu pe a faʻafeinu. E tupu foi i le fausiaina o aloe i le vai malulu. O le tuputupu aʻe o le toto e taofi pe faʻagesegese, ma faʻamago le ala. O a fua e tatau ona fai? E tatau ona laveaʻi le aloe mai le ulo, faia se suʻesuʻega maeʻaeʻa o le aʻa, aveese le vaega eleelea na sao mai le fufuluina i le paluga o le koala, lefulefu, ma le sulfur. A maeʻa lenei faʻatulagaga, faʻapipiʻiina le laau i totonu o se meaʻai ma le tele o le oneone. Taua! I le noatia ma le fai fuafua i sea faiga, o le a le faʻamalosia le fale mo le 3 vaiaso. I le tulaga o le atoatoa o aʻa o aʻa, e tatau ona faʻaleleia le laau i le auala e tipi ai le pito i luga poʻo lau.
  • Laʻu pala. O lenei faʻamaʻi e matua faʻalavelave. E atiina ae i se taimi puʻupuʻu ma taʻitaʻia i le faʻamamaina. E le mafai ona lavea le laau, ae ina ia puipuia ai, e togafitia i se fomaʻi oona.

Pests o le laau o:

  • O le mea e sili ona lauiloa o le mealybug. E aveeseina i se pulumu po o se pulumu, e tatau ona tapunia le vaega e aafia ai i luga o le garlic (70% ava malosi). Ona tuu lea i lalo ata mo le 2 aso. Mo se faafitauli ogaoga, e faʻaaogaina iniseti.
  • O scabbard e mafai ona faʻaseseina ma se vaifofo o le vineta, lea e faʻaaogaina ai le laau. Insecticides e faʻaaoga foi.
  • E le fiafia le apogaleveleve i vai malulu. I le taumafanafana, faʻapipiʻi togafitiga ma togafitiga e faʻatinoina e ala ile totoina o le tapaa tapaʻa, faʻamalo fasimoli, tinikisi. Acaricides e aoga foi.
  • Latou te tauivi ma le tumutumu, o taimi uma e faaaoga ai se fualaau fou o le vaega o iniseti, talu ai o meaola faalafua e tupu ai le puipuiga. O le laau e tatau ona sosolo ma faʻafeinu. E tasi le vaiaso talu ona maeʻa le faʻaleagaina, ae toe faia le faʻataʻitaʻiga ina ia faʻaumatia ai ni meaʻai.
  • O anufe o le nematode microscopic e aʻafia ai le aʻa o le aloe. Pe a afaina, e tatau ona aveese ia vaega ua afaina, latou te foliga mai o ni totoa.

Aloe e mafai ona taʻua o se fale e le lelei ile fale, peitaʻi, pe a taitaia le tausiga o le fale, oe manaʻomia pipii i le tele o tulafono. Ma tali atu foi i se taimi talafeagai i suiga e fesoʻotai ma suiga i le faʻaalia o le sogasoga ma le faʻavaeina o le tuputupu ae i le vaitau o le tuputupu ae. Vaʻaia taimi taʻitasi se suʻesuʻega maeʻaeʻa o le laau, ina ia faʻamaonia e se meaola, i le taimi e amata ai se taua.