Laʻau

Uosigitone

Toto pei washingtonia (Uosigitone) e fesoʻotaʻi tonu ma le aiga o le pama (Auai pe Palmaceae). I le vaomatua, e mafai ona ausia i Mekisiko i Sisifo, faapea foi i le itu i saute o le Iunaite Setete.

O lenei laau ua avea ma tagata lauiloa i totonu o togavao i totonu. O lenei pama e le gata o se foliga vaaia mataʻutia, ae e matua malulu foi. O le mea lea, i le taumalulu, pe a maua e Uosigitone se taimi malolo, ma o le fausiaina o laʻau laiti e taofi, e mafai ona tuu i totonu o se potu malulu (5-10 tikeri). Afai e ola le pama i luga o le eleele, o le a le fefe e tuu i lalo le vevela i le itiiti ifo o le 5 tikeri mo sina taimi puupuu. O le mafuaʻaga lena i nofoaga e maua ai le malulu e faʻaaogaina e teuteuina ai alalaupapa poʻo patios.

O lea ituaiga laau e mafai ona tuu i totonu o se fale malulu, i totonu o le fale po o le taumalulu, ma o iina o le a lagona ai le manaia tele. I le fale, na o laau talavou ua tupu. O le mea moni o le matua o le pama, o le itiiti ifo o le teuteu. Ma e mafai ona tuputupu ae i le tele o lapoa ma na o le taofi le fetaui i se potu.

I tulaga leaga, Uosigitone e mafai ona ausia se maualuga e 25-30 senitimita. Latou te totoina i tafatafa o alalaupapa. O le ogaoga o le ogalaau o le laau e ufiufi i le ogatotonu o petioles laʻau ma faʻalavelave ai.

O laʻau o lenei laau e tele tele. I foliga vaaia, latou te foliga mai e toetoe lava a atoatoa lelei foliga. O laulaʻau ua vaevaeina i vaega, ma e tele filo i le va oi latou. Faafetai i lenei mea, o lea ituaiga o pama ua taua foi o le "niu pulu". O petiole e umi lava i laupepa, ma o loʻo i luga o latou laufanua, e taua le mafaufau pe afai oi ai tamaiti laiti i totonu o le fale.

I tulaga leaga, o laulaʻau mamago e le pa'ū mo se taimi umi ma fai se ituaiga laʻei i luga o le ogalaau, lea e masani ona moe ai manu felelei poʻo manoa. I totonu o togalaau, o ia mea e vavae ese ai ina ia mafai ai ona faatumauina foliga matagofie o le laau.

E lua ituaiga o ituaiga laau.

Washingtonia filamentous (Washingtonia filifera)

O lanu lanumeamata-lauulu e tele tele filo filo i le va o vaega o le laupepa. O lau o le tipi e vali lanumeamata.

Malosiaga Washingtonia (Washingtonia robusta)

O loʻo i ai se ogalaau e sili ona vevela ma faʻaloloa nai lo se laau o le meaola muamua, ma e iai foi le paleni sili atu. I luga o laupepa e itiiti lava fiva, ma o latou petioles e lanu enaena.

Uunaia le laau o le pama Fineaso i le fale

Malamalama

E alofa tele o ia i le malamalama ma e manaʻomia le susulu o le la. E fautuaina ina ia tuu i autafa o faamalama faamalama o loo i le itu i sisifo po o sasaʻe o le potu. I luga o pupuni i le itu i saute o le potu, e le fautuaina e tuu se talavou Washington. O le mea moni o le i ai o le pama e mafai ona vevela, ma i aso vevela vevela e leai se afaina o le ea fou. O le laau e faʻaleagaina le lelei i luga o le ea. E sili ona tuʻu i tafatafa o se faamalama o loʻo tatala i le itu i saute o le potu. E le gata i lea, o lenei laʻau o le pama e tatau ona fesuiaʻi faasolosolo i le faamalama i itu eseese. O lenei mea o le a mafai ai e le pale ona atiina ae lelei.

I masina vevela, e mafai ona siitia Uosigitone i le ea fou. O se fafo fafo, balcony poʻo patio e lelei mo lenei mea. Filifili se nofoaga ina ia mago. O timuga umi e mafai ona afaina ai le laau.

Tulaga o le vevela

E sili atu le maualuga o le vevela (20-25 tikeri) i le tautotogo ma le taumafanafana. Afai e maualuga tele le vevela, o le a le oti le alofilima, ae peitai ina ia aloese ai mai le faʻagogoina o laulaau, e manaʻomia ai le tele o le ea fou.

I le taumalulu, o lenei laau e iai se taimi e malolo ai. O le mea lea, o le vevela i totonu o le potu e fautuaina e faʻaititia i le 10-12 tikeri. Malosiaga o Uosigitone e mafai ona tetee atu i le vevela o le vevela e oo i le 8 tikeri, ma le suauu - a itiiti ifo o le 5 tikeri. E le mate pe a paʻu le vevela i le itiiti ifo o le 5 tikeri, ae tatau ona pupuu.

I le tulaga pe a i ai le pama i le pito i luma, i totonu o le malulu malulu poʻo luga o le vevela vevela vevela, e le manaʻomia ona faʻaitiitia le vevela. Ae ia mautinoa o totonu o matagi mataʻutia e leʻo faʻaalia le laau i le malulu.

Totogi

Lagona masani i totonu o se potu ma le ea. Afai o le susu i totonu o le potu o loʻo i totonu o le masani, o le a le faʻamago lau o le pama, ma o lona atinaʻe sili ona lelei. I le maualuga o le vevela, o loʻo i ai se lamatiaga o faʻamaʻi pipisi o loʻo atiaʻe i Uosigitone, faʻapea foʻi ma foliga o le pala.

Mai lea taimi i lea taimi, e tatau ona sosolo lau laupepa, ma e tatau foi ona fufuluina i le vai mo faamoemoega tau le tumama.

E faʻafefea vai

I le mafanafana o le vaitau, e fiafia i le tele o vaiinu, ae e lagona ai foi le lelei ma le faʻalelei. Mo nei faʻamoemoega, ua fautuaina e faʻaaoga le mafanafana ma e mafai ona faʻamalieina vai. I le taumalulu, faʻaitiitia le vai o le pama. Ma o le maualalo ifo o le vevela i totonu o le potu, e tatau ona i ai le mativa.

Laʻei pito sili

I le vaitau o le tautotogo ma le taumafanafana, e manaomia e Uosigitone le fafagaina masani, faia 2 taimi i le masina. Mo lenei mea, e faʻaaogaina ai le faʻaaogaina o minerale. I le taumalulu, e le faʻamaʻaina le laau.

Faʻafefea ona vaʻaia

E pei o le tele o pama, e le fiafia Uosigitone i gafa. E tatau ona toe totoina ma le faaeteete se laau talavou 1 taimi i le 1-2 tausaga i totonu o se fagu fou, lea e tatau ona sili atu nai lo le taimi muamua. O le pama matutua o loʻo tuʻuina atu i lenei faiga e pei ona tatau ai, pe a maeʻa ona aʻafia le aʻa i totonu o le ulo. I le taimi lava e tasi, o se ipu mo ia e tatau ona filifilia maualuga ma aua nei galo e uiga i alavai lelei.

I le fale, o Uosigitone e masani ona tupu i le fitu pe valu tausaga.

Faʻafefiloi o le lalolagi

Mo le totoina, o loʻo faʻaaogaina le palu laau pama. Ina ia mafai ona e faia ia oe lava, e tatau ona e faʻafefiloi humus, turf ma lau lau ile oneone.

Teuteu

E le mafai ona galo lau lau laau pe a maeʻa ona vevela. Fai ma le faaeteete, e pei ona faigofie ona e afaina ai i luga o le mafiafia.

Faʻafefea ona faʻaleleia

O lenei laau e mafai ona faʻalauiloaina na o fatu, ia e laʻititi ma e iai sina foliga faʻalelei. E lūlūina i latou i le faʻafefiloi o peat, sawdust, sand and myoss. Aʻo leʻi amataina le lūlūina, ua fautuaina e faʻatau le fatu i sina mea itiiti pe togafitia i latou i le emery. Ma e manaʻomia ona tuʻu i le vai mafanafana mo le 24 itula, lea o le a faʻavaveina ai le germination. O fatu fou e seleseleina e mafai ona lūlūina e aunoa ma se sauniuniga muamua.

O le loloto o le tulaueleele e tusa ma le centimita. Faʻafefea faʻafefea ona faʻafefe, ola lelei i se nofoaga mafanafana.

O totoga e foliga mai mai fatu fou na filifilia pe a mavae le 14 aso, ma mai fatu matutua pe a mavae se taimi umi. A o le totoina o laau i tamai fagu, e leai se mea e tatala ai fatu.

O laau pama laiti e ola vave. A maeʻa le 1 le tausaga o le a latou i ai pe 4 pe 5 laulaau. O faʻasalaga i papatusi e tupu i le tausaga lua o le olaga.

Pests

O se apogaleveleve mite, scutellum poʻo le mealybug e mafai ona foia. I le taimi o le puleaina o pest, solo le laʻau ma se ie na faʻafefeteina i se fasimoli solution. Afai e ogaoga le faʻamaʻi, o le togafitiga faʻatasi ma se iniseti faapitoa e manaʻomia.

Faʻamatalaga ono tutupu

  1. Laʻau lanu samasama - e manaomia e le laau le laʻei pito i luga.
  2. Totoina ma paʻu pepa - le maualuga o le ea vevela, faʻavaleaina o vai.
  3. Laʻau i lau - faʻamaʻi faʻamaʻi po o le fafagaina laitiiti.