O le togalaau

Vaega o le tuputupu ae o gooseberries i le atunuu

O mea aoga, o le tofo lelei, o le maualuga o le gaosiga ma le vave matua ua faia ai lenei tauvaga le tauvaga. Ae ina ia maua se laau ola maloloina ma maua ni fua lelei mai ia mea, e tatau ona e iloa pe faapefea ona ola lelei gooseberries.

O mataupu autu o le galueaiina

O lenei laau matagofie e mafai ona amata ona fua mai i le 3-4 tausaga talu ona totoina se tamaʻi fatu i le eleele. Ma e oʻo atu i le 20 tausaga, o loʻo iai pea avanoa e fiafia ai ona tagata i le tele o seleselega. I le taimi lava e tasi, o gooseberries e le o ni mea e fiafia i ai. Ae ui i lea, o le tausiga le talafeagai, maʻi, ma mea faʻavevela e mafai ona avea ma faafitauli matuia.

E tele tulafono e faʻatagaina mo faila taʻitasi:

  • Muamua lava, e tatau ona fuafua le ituaiga kulisi. O le ola o le vao, o lona fua mai, ma le tetee atu i faamaʻi o le a faalagolago i lenei mea.
  • E taua tele le filifilia lelei o le nofoaga mo le totoina.
  • Filifili le taimi saʻo mo le totoina o le vao.

O le tausiga o le kuluka ma le galue e aofia ai:

  • teuteuina
  • veleina ma mulumalu palapala;
  • timuga fafaga;
  • fugalaisa fugalaau;
  • puipuiga o le kiona;
  • sauniuniga lelei mo le malulu malulu.

O mealilo o le ola o gooseberries i le atunuu

Gooseberries e talafeagai lelei le manatu e sili ona fiafia i ai le au fai togalaau uma. O le tausiga o lea mea e le manaʻomia ai le tele o taumafaiga ma tupe, ma o fua e masani ona tele. O le mea lea, o le tuputupu ae o gooseberries i le atunuu o se aga masani.

  1. Se nofoaga e totō ai gooseberries.
    A o lei totoina se togalaau kusiisi, e tatau ona e filifilia ma le faaeteete le nofoaga sao mo lena. O lenei mea e faʻalagolago i le lelei o le palapala. O le laau e le aʻa aʻa ma fua mai, ma e sili atu ona faigofie i faʻamaʻi i le eleele, lea e sili atu le susu. O le mea lea, e sili atu ona aloese mai le faʻaogaina o vanu ma eleele maualalo e maua ai le vai, nofoaga faʻafefete poʻo vaega e iai le palapala eleʻele mamafa.
  2. Sauniuniga o le nofoaga mo le totoina o gooseberries.
    Ina ia lelei le ola o fualaau aina i luga o se fuafuaga a le tagata lava ia, pe afai e manaʻomia, e manaʻomia ona faʻaleleia le lelei o le eleele e ala i le faaopoopo o le humus, manure poʻo le faapalaga. Se aofaiga totoe o le oneone e faaopoopo i eleele palapala i se fua faatatau o le 1: 2.
    Ua aveeseina vao i le nofoaga ua filifilia, ma e 40 i le 40 centimita le lua ma e tusa ma le afa mita le loloto e eliina. E faʻaaogaina le faʻamalositino: e oo atu i le kilokalama o le faʻapalapala ma le pefu laupapa (100g) poʻo se pakete o mea toto. O mea uma e fefiloi lelei ma le eleele, ma sasaa i le vai, 3-5 lita.
  3. Faʻamasinoga
    I totonu o se lua i le vai (sasaa e tusa ma le 5 lita ao le i totoina), o se seedings o le 5-6 cm ua tuʻu lelei i le malifa o le 45 °. O ona aʻa, faatasi ai ma le susu, faʻaloloto i totonu o le palapala, faʻapipiʻi lelei i ai. O lenei "susu" faʻalelei e faʻamautinoa ai o le a leai se vavao i aʻa, ma o le a vave ona aʻa vave le gooseberries. Ufiufi le pu i le eleele, ma tuu ai se faaputuga faataamilo i le ogalaau.
    Afai e te fuafua e totoina ni nai kulisi vine, o lona uiga o le mamao i le va oi latou e le tatau ona itiiti ifo ile 1.5 mita.
  4. O le totoina o le kulupu.
    E faapefea ona tupu gooseberries? O le mea muamua mo lenei mea o le filifili lea o se taimi e tulaʻi mai ai. Autumn o le taimi sili ona lelei. Mo se faʻataʻitaʻiga, i le ogatotonu o Oketopa, ma i le itu i mātū o loʻo faʻatagaina e totoina gooseberries e oo lava i le faaiuga o Setema. O lenei mea e maua ai le togavao e aʻafia ai aʻo leʻi malulu, ona oʻo lea i le taumalulu. Ma i le tautotogo ua sauni le laau e amata ona tuputupu ae.

O le totoina o le toto o laau e faatagaina. Ma o le taimi aupito sili ona lelei mo lenei mea o le taimi lea e amata ai ona pala le palapala, ae o le a le toe fulafulaina ia pupu.

Tausi vao vao

O se faasologa lenei o taualumaga:

  • Tatalo ma eli le palapala ile laʻau o le laau.
  • Totoina vave ma fafagaina gooseberries.
  • Trimming the bush.
  • Feteenaʻi ma faʻamaʻi ma faʻamaʻi.
  • Saunia mo nofoaga taumalulu.

Tillage

O le eleele faataamilo i le nofoaga o le pale e tatau ona masani ona vela. Afai o le palapala lea e totoina ai le kulisi, o le "mamafa", ona sili atu lea ona lelei le tataina, ona o aʻa o le laau o loʻo i luga o le fogaeleele.
O le mulimulitaʻi ma le humus poʻo le peat e sui lelei ai nei faiga. E pei o le mulch, e mafai ona e faʻaogaina lala matala ma le mutia mago.

Faʻasusuina ma le faʻasusuina gooseberries

O fualaau laiti e manaomia le masani ma le tele o vaiinu. I le lumanaʻi, pe a tupu ae gooseberries, e tatau ona faʻamamafa pe a manaʻomia, faʻalagolago i le palapala ma le tau.
E fautuaina ina ia fafagaina le fale pe tusa o le 2 taimi i le tausaga: pe a uma le fugalaau, ma a uma le seleseleina. Mo lenei mea, e tasi le togavao e manaomia ai le 80 g o le superphosphate, 20 g o le potassium chloride (poo le ½ cup ash), 40 g o le masima ma le 10 kilokalama. fuga vao. E mafai ona e faʻaaoga Urea i le tautotogo, 30 g i le 1m2.

Gooseberry teuteuina

Tausiga mama. O le aveʻesea lea o lala uma o le vavao, maʻi poʻo le faʻamaina. E faia i le gasologa o le tausaga.
Faʻapipiʻi pepa. E tatau ona faia i le amataga o le tautotogo po o le tautotogo. O le faʻamoemoe o lenei teuteuga o le tuʻuina atu lea o 4-5 lala e sili ona atinaʻe i luga o le vao. Toetoe o vaimatua uma lava ua vavae ese, ua faapuupuuina pulu tuai. O na lala ua aveeseina mo le silia ma le 6 tausaga.

Gooseberry Diseases and Pests

Faʻafetai i le faʻaauau pea ona atinaʻeina o faʻatoʻaga, o ituaiga o kulisi o aso nei e sili atu ona puipuia i faʻamaʻi. Ae i lalo o nisi tulaga, e mafai foi ona latou aafia i faamaʻi eseese, ma o le paʻu paʻu o le lamatiaga muamua lea i le vao.

O a aʻafiaga leaga e lamatia mo le laau toto:

  • Le lava le tausiga;
  • Uma le tumau;
  • Faʻafiafia taimi.

E faʻapefea ona tausia lona ola maloloina?

Ole suavai lelei poʻo le veleina masani o le a fesoasoani i le sili atu o le susu e alu. Afai e te iloa e uiga i le lata mai o le kiona, e mafai ona e faʻafeinu le vao pe faʻapipiʻi foi i mea faapitoa (e tatau ona aveese le ata i le ao).

O le muamua fili a le kulusi o le paʻu paʻu, ae o le pala, vaʻaia ma le anthracnose ua lamatia ai le laau. O le tele o le totoina o laau e tatau ona faia pe a uma le pau o lau laau i le tautoulu, poo le tautotogo seia oʻo ina amataina i le uʻamea uʻamea (3 g i le 1 lita o le vai). O togafitiga nei ma togafitiga i le taimi muamua e iloa ai faailoga o le maʻi.

Mai i aphids ma isi meaola faalafua, o le fusi o le efuefu e aoga (1 kg. Mo le 3 lita o vai). I le amataga o le tautotogo ma pe a uma ona tupu, o le togavao ua avea o se mea e taofia ai.

O faamai e aafia ai le fua o le laau, o lea e taua ai le mataituina o le tulaga o le vao, ma tali atu i ona manaoga uma i le taimi.

Lavelaau puipuiga mai le malulu

Gooseberries e le lelei, ma i lalo o le kiona paʻu o ona aʻa o le a lagona le matua puipuia. Ae faʻamalosia e le au fai togalaau ia aua neʻi galo le faʻaogaina o le togavao i meafaigaluega o le a fesoasoani i le laau e le maʻi ma tuʻuina atu se fua lelei.

  • O le mea muamua lava e fai pe a maeʻa le seleseleina ma le pau o laʻau o le aoina mai o otaota uma mai lalo o le togavao. Ona i ai lea o le kulisi e togafitia i le 1% Bordeaux, faʻapipiʻi ma le faaeteete.
  • O le isi laasaga o le eliina o le eleele i autafa o le ogalaau e puipuia ai iniseti mai le suʻeina.
  • Ole taimi nei e tatau ona e faʻapalapalaina le laau.

Fuaina o le kuliki i tulaga eseese fesuiaiga

Pe a filifilia se kulisi vine, e tatau i se tasi ona amanaʻia tulaga o le tau o le a tupu ai. Ma o le mea lea, ia tausia le laau, e faalagolago i le vevela o le ea, le natura ma le aofaʻi o le taʻi taʻitasi taʻitasi, ma isi tulaga o le tau o se nofoaga faapitoa.

Mo se faʻataʻitaʻiga, aemaise lava le faʻatoʻagaina o gooseberries i Siberia e aofia ai fua faʻaopoopo e saunia ai mo le taumalulu.

O le togavao, e faaopoopo atu i le ufiufi ile eleele poʻo le vao i le faʻavae, fausia o se faaputuga, o loʻo ufiufi foi i se agrospan. O le mea lea pe a oʻo mai gutu malulu i luma o le kiona.
Afai e pa'ū le kiona, e mafai ona e togi lemu gogoberry i le eleele, faʻapipiʻi i laupapa, ma faʻatumu i le kiona. I le tulaga lea, o vine gooseberries na malulu lelei lava aemaise lava i itu malulu o le atunuu.

O nisi ituaiga o gooseberry e mafai foi ona faia e aunoa ma se fale faaopoopo. E aofia ai Houghton, Red Big, ma isi.

Mo le manuia o le totoina o gooseberries i le laufanua, e tatau ona e faia ma le faʻaalia le filifilia o ituaiga eseese. O a mea e manaʻomia mo i latou:

  • Faʻaauau i le paʻu palapala;
  • O ituaiga eseese o le vave ma le vave o le tau e sili ona talafeagai;
  • O i latou na ua sili atu ona fautuaina e talafeagai lelei mo le totoina i le ogatotonu o Rusia. O lea, mo se faataitaiga, "Reliable", "Malachite", "Spring", "Plum" ma le tele o isi.

Vaega o le tuputupu aʻe gooseberries mai fatu

Mo le tele o fai togalaau, e le faigata ona tupu gooseberries mai fualaau. Ae ei ai isi auala, mo se faʻataʻitaʻiga, e ala ile fatu poʻo le taoto.

O nisi nei o faalilolilo i le tuputupu aʻe o gooseberries mai fatu:

  • E talafeagai le aoina mai o fatu mai vine mamago ma fufulu mai le pipi, mago.
  • Aua le teuina fatu, ma a maeʻa ona vele ese, lulu vave.
  • I le pito i lalo o le alavai e tatau ona tuʻuina.
  • O le eleele e tatau ona i ai i le tutusa tutusa o se vaega o fualaau aina suamalie mai le togalaau, humus mix ma oneone.
  • Sulu i le loloto o le 0.5 cm, 5 cm uma.
  • Liligi ma ufiufi i le afu, ma tuu ipu i totonu o se potu ma le vevela ile 3-5 ° C.
  • Aua neʻi faʻatagaina le eleele e faʻamago.

I le ogatotonu o le tautotogo, e ave ipu i le togalaau ma tanumia ai. O le fua o laau toto e paʻu pe a oʻo mai ni laupepa moni se lua i luga oi latou. O le eleele lea e tatau ona lelei ai le lafumanu ile fanua ole sikuea mita 10 kg. fufusi suamalie, ma le aofaiga tutusa o le humus. I le lumanaʻi, o le palapala e tatau ona tatalaina i taimi uma, faʻamalūlūina ma faʻamaʻaina e tamaʻi vine.