O le togalaau

Tuputupu ae lanu i totonu o se fale kati i le taumalulu

E i ai lava se nofoaga mo se fale koli i totonu o se tamai fale po o se nofoaga tele e lata ane, lea e mafai ona faʻaaoga toetoe lava atoa le tausaga, e aofia ai le kiona, ona o le totoina o fualaau aina mo le laulauʻai.

I le taumalulu, i le vevela o greenhouses o itula malulu ma le vevela i le itu i saute, e mafai ona e ola i le dill, pasili, salati, seleni, aniani i luga o se fulu. Greens ma aniani, i le avea ai ma tulafono, e aofia ai le vave o le seleseleina o fualaau faisua ma se vaitau puupuu e tuputupu ae, lea e mafai ai ona e tele ni fualaau aina i le taimi o le tautoulu-taumalulu ma maua pea le greens i le laulau.

Greens na totoina i totonu o se kiona i le taumalulu. © Lee A. Reich

Sauniuniga mo le totoina o lauusiusi i totonu o se fale koli

E 2 auala e ola ai lau laʻau i le taumalulu-taumalulu:

  • faʻaaoga le vaega autu. Ae e le o taimi uma e manaomia. Aemaise lava pe afai ua uma ona saunia le eleele mo le tele o fualaau aina;
  • i luga o le vaega faaopoopo na faia e fagu mo le tuʻuina o atigipusa ma isi koneteina i lalo o le lau. O le filifiliga pito sili lea ona faigofie ma sili ona taugata, manumalo mo tagata amata.

Sauniuniga mo le totoina o laʻau i totonu o greenhouses:

  • Toto i lalo ato (po o le 1 fack),
  • Pusa faʻatau ma isi koneteina
  • Saunia le faʻafefiloi eleele ma faʻatumu le atigipusa, faʻailoga po o fea aganuu,
  • Ulufale i totonu o le faʻatoʻaga faʻasologa o se lisi ma mea faʻapitoa tau faʻatoʻaga mo aganuu,
  • Faatau fatu talafeagai.

O iinei, masalo, o galuega sauniuni uma. Faatasi ai ma le mauaina o le poto masani, e mafai ona faʻalauiloa isi mea totō, sei vagana ai pi, pasili, ma aniani i luga o se fulufulu. O le taunuʻuga o se faʻaogaina o aganuʻu agavaʻa, ma e oʻo lava i se mea faʻatulagaina. Taumafai ma o le ae manuia.

Vaega o le totoina o fualaau aina lanumeamata i le taumalulu

Mo le togavao i le taumalulu, o fualaau le lelei e masani ona filifilia e le manaʻomia ai le vevela ma le malamalama. O se vaitau puupuu e tuputupu ae e mafai ai e oe ona ave ni fualaau aina i le taimi o le taumalulu.

O se vaega taua i le tau o le taumalulu e tuʻuina atu i le nofoaga o le seleselega. O le mea lea, e mafai e le otaota ona ufiufi le mafiafia ma o lea e mafai ona tuu i totonu o se kiona i totonu o nofoaga mumulu, o le salati e matua le lelei lava ona tupu i soo se tulaga, ma o le pasesa e manaomia ai le malamalama ma se faiga malolo.

Tuputupu aʻi aniani i luga o se fulu

Onionu i luga o le fulufulu - o le aga sili ona lauiloa i le taumalulu. O le tofo patino e atoatoa lelei ai soʻo se meaʻai, ae fesoasoani foi e faʻamalosi le tino puipuia, o loʻo i ai se lisi tele o vitamini e manaʻomia e le tino.

O vailaʻau nei e mafai ona fautuaina mo le ola aʻe i totonu o se fale lauʻeleʻele: Bessonovsky, Karatal, Arzamass, Strigunovsky, Rostov aniani (vave amata). Mo le faʻamalosia, e faʻaaogaina aufana e le o iai se taimi malolo ma pe a uma le seleselega, ua sauni mo le fausiaina o fualaʻau fou (tele-tiered, slime), faapea foi ma ituaiga e maualalo le taimi malolo - chives ma aniani.

Galuega sauniuni

O le mea lea, mai pusa ma isi pusa i luga o fata o loʻo saunia ai se fanua na saunia muamua, faigofie i lena mea e mafai lava ona e faʻafeiloaʻi aganuu ma tuu i tafatafa ane o lou tuaoi. Mo aniani, matou te saunia se paluga faigofie o le eleele o le togalaau ma le peat poʻo isi mea faʻasaʻo. Matou te faasalalauina le ata i le pito i lalo, togi ni pu (pe a uma le susu) ma faatumu i le 2/3 o le mea ua saunia.

Salu ma faʻafefiloi le suauu oona ma le pito i luga ole palapala. Talu ai o le aniani mo le fulufulu ma le seleselega na fuafuaina i se taimi puupuu (faʻaaogaina o le faʻaaogaina), o le fua o le gaʻo o le gaʻo e le tatau ona sili atu i le 10 g / sq. m o le aofaiga atoa o pusa. Afai ua pala le palapala i meaʻai, matou te faʻamamaina eleele palapala ma 15-20 g nitroammophoski i sikuea mita. m. Suavai le eleele i se mafanafana mafutaga o le trichodermin poʻo le planis mai maʻi faʻamaʻi ma tuʻu le eleele e faʻamaʻa.

Pomita sauniuni ma totoina

  • Agavale mo le tau malulu e faʻamalosia ai pulu faʻapipiʻi i le tele. E fautuaina e nofo i totonu o se atigipusa e tasi ma le mea e tasi o le totoina. O le lapisi sili ona taliaina e 3-5 cm le lautele.
  • Na matou tipi le ua o le pulufana ma se pulu, e tusa lava pe ua totogo. Faʻasalalauga e fesoasoani e faʻavevesi le taimi o totoe i lenei aganuʻu.
  • Liligi le sisi saunia i ni ipu eseese poʻo ni nodules o gau poʻo isi mea e le masani ai ma faʻaititia mo le 10-15 minute i le vai e vevela i le 40 ... + 45 ° C. E mafai ona vave faʻaaogaina le 0.5% vaifofo o le potassium.
  • O togafiti togafitia ua vave ona totoina i totonu o pusa ua tuʻuina ma tuu i luga o fata poʻo fagu o le kiona.
  • E totoina le lapisi i se mamao e 1-1.5 cm mai le tasi. O le mamao i le va o laina o pulufana e le itiiti ifo ma le 2-3 cm. Tatou faʻalolotoina ulu ile 1/3 i le eleele.
Ufiufi meafaitino e avea o se puipuiga faaopoopo mai le malulu i totonu o le kiona. © mehaffeyfarm

Onosa tausi ile fale koli

O le tausiga ole eleni e aofia ai le faʻamalosia, laʻei pito i luga, faʻatonutonuina o le vevela ma le malamalama.

Faʻasa

I le taimi o le faʻasalaga, o aniani ua fafaguina le 2 taimi. A uma ona totō, e masani ona susu. Lua - i le maeʻa o le 1.5-2.0 vaiaso, faʻatasi ai ma le faʻamamaina lelei o le suāvai i le vai mafanafana i le vevela o le potu. O le fua o le faʻavaivai e fesoʻotaʻi ma le tulaga o le eleele (o le sili atu ona mago, o le maualuga o le fua ole alavai). O le vaiaso ao lei vavaeina, o aniani ua faʻafeinuina mo le taimi mulimuli. Afai e faʻaaoga malie le sipisi (pe a manaʻomia), ona tausia lea o le eleele (e le susu).

Laʻei pito sili

Afai o le eleele e lava lelei, o lona uiga e le manaʻomia le fafagaina o aganuʻu. I luga o eleele palapala, o le laei pito i luga e faia i le 1 le taimi ma se vaifofo o le nitrophosphate (10-15 g / 10 l o le vai) poo le ammonium nitrate (15-20 g / 10 l le vai) 2 vaiaso talu ona totoina. Mo le fafagaina, e mafai ona e faʻaaogaina se vaifofo o se faʻafefiloi ole 20 g elemene ole superphosphate vai ma masini sulfate mo le 10 l vai. O fofo o loʻo faʻafefiloi faʻafefiloi ma faʻamalūlūina mai se gaʻo faʻasaina. E tatau lava ona fufulu ese le vai faʻamautu i luga o le fola ile vai mama. E mafai ona e fufuluina le palapala i le efuefu o le laupapa - o se punavai o elemene ma elemene i se auala faigofie.

Tulaga o le vevela

Mo eleele tapunia e taua tele le faatumauina o le puleaina o le vevela o le ea i totonu + 10 ... + 15ºС.

Afai e te paina se vaega ese i totonu o le kiona ma faʻalautele le vevela i luga o le la i + 18 ... + 20 ° C, ma faʻaitiitia le vevela o le po i + 12 ... + 15 ° С, e mafai ona e maua se fulu lanumeamata i le 25-30 aso.

Faatasi ai ma se malosi malosi e le manaomia o lanu, o le ea vevela e faaitiitia i + 10 ... + 12 ° C. I lenei tulaga, o le tuputupu ae ma le gaosi o le kulisi leki ua faaitiitia.

Greenhouse moli mo aniani

O le aniani e tuputupu ae masani ma atiae i lalo o le malamalama masani o le fale koli, ae o laulaau e lanu meamata. O faʻamalamalamaga faaopoopo e faʻalauteleina ai le gaoioi o lālā ma le malosi o la latou lanu. I le tulaga o le tuputupu aʻe o le fata, ina ia mafai ai ona faʻaolaina le moli, e na o lalo ifo o laʻau e mafai ona faʻamalamalamaina. Mo le susulu i greenhouses, e masani lava ona faʻaogaina pine.

Letu ua tupu i totonu o se fale koli, i lalo o mea e ufiufi.

Seleseleina

Otioti fulufulu apuni e mafai ona faʻatino pe a oʻo ile 15-20 cm.

Tuputupuina o le kulumu i totonu o se lau

O le faʻalauteleina o le gaosiga, o le lulu i luga o se nofoaga atofaina e faia i ni laasaga ma le vaeluaina o le 10-12 aso pe faʻaaogaina e pei o se uila mo aniani (suia o le totoina o aniani) o laasisi laulaʻau, kapisi Saina ma isi mea totō.

Sauniuniga o fatu pi

Mo le faʻavaveina o le gaosiga o laʻau, ua lūlūina ai le fatu ma fatu fatu. Mo lenei mea, 3-4 aso aʻo le luluina, o loʻo afifiina fatu i gau gau. Sogi i le vai 40-50 ° C. O lenei auala e talafeagai e aveese ai suauu taua mai luga o fatu, lea o le a faatelevaveina ai le tulaʻi mai o fualaau aina ma sili atu le fiafia o le ola o fatu. I le taimi e galo ai, tatou te suia le vai i lea aso ma lea aso, ma ua fufulu lelei fatu i lalo o le vai tafe. I le faaiuga o le aso 3 tatou te salalau fatu i luga o se solo solo mago.

Vaʻaiga o meaʻai mo le fale kosi

O le mea sili ona lelei le totoina vave o fualaau 'aina i totonu o se fale lauʻeleʻele mo le faʻasalaga mo se aiga.

  • Aurora (tipiina o greens i le 25 aso o le germination),
  • Gribovsky (tipi tipi i luga o le 30 aso mai fualaau),
  • Vaʻa (tipi mo le 38 aso mai fualaau).

Latou te faia ni manogi suamalie manogi i totonu o le masina, lea e tatau ona vave aveeseina, aua a maeʻa ona totoina laau e aunoa ma le faalavelaveina.

Toto i totonu o se fale lauʻeleʻele mo le taumalulu o le tuputupu ae o lau lauusiusi. © thinmac

Faʻaleleia o le eleele mo meaʻai

O le kulimi e le faʻafefeteina i le palapala, o le mea lea, e pei o se paʻu, e masani lava ona tupu ma faʻalauteleina i luga o le mea o loʻo i ai fatuga autu. Faatasi ai ma se isi togalaau, o le faamalosia o le togi e lūlūina i totonu o se pusa eseese - o se fagu po o se pusa. Matou te faʻafefiloi le palapala ma le paʻu, humus, vermicompost, oneone, soʻo se isi mea e tao ai le paʻu e faʻaleleia ai le vai ma le manava o le ea. I le mamafa o eleele palapala, o aʻa o le opu ua amata ona pala, ua afaina ai le laau i le pala, o togafitiga ma fualaau faasaina e le fautuaina.

Isi tapenaga o le palapala, faapea foi i lalo o aniani. Faaopoopo 1 sq. M i le sui. sikuea mita o pusa o le 20 g o urea ma le 15 g o le sulfate sulfate, e mafai ona suia i le fafie. Faʻafefiloi lelei i le palapala ma le vai. O le eleele i lalo o le opu e tatau ona faʻavaivaia pea, mo le tele o le avanoa i le okesene.

Lauina o le dill

I le eleele susu ua saunia, pe a uma le 12-15 cm tatou te tosoina ni togalaau 2 cm le loloto. Tui faʻamalosi fatu ma fufuluina i se tamai palapala palapala. O le tele lava o taimi, e faʻaaogaina ai se suauʻu e tasi le laina, ae e mafai ona e totoina i se metotia faʻamau i le 3-5 laina. I lenei tulaga, o le mamao i le va o laina i totonu ole lipine e 8-12 cm, ma i le va o fasi pepa 15-20 cm.

Totogi

Mo le meaʻai, o le mea aupito sili ona lelei o le eleele tumau (e aunoa ma le tele o le susu, talu ai o le a malulu le greens, e mafai ona maʻi). A o lei totoina, e faʻamamaina le eleele i aso uma ma se pala. I le oʻo mai o le totoina o laau toto, o vai e fufuluina i aso uma e 5-7 ma se masani masani o le vai pe a faʻamago le pito i luga ole palapala.

Laʻei pito sili

O le lalaga pito sili e faia ao le i otiina muamua le lua: nitrophos 15-20 g / sq. m. pusa sikuea po o se fofo o le faʻaaogaina faʻaaogaina i le luluina o fatu. A maeʻa se lapisi tele i luga o laʻau, latou te fafagaina le 5-10 cm "leva" 5-10 totoe, ma se vaifofo ammonia o le 10-15 g / 10 l le vai. Afai o le tipi e filifilia (mo le aiga), ona leai lea o nisi faʻasusu e faia seia maeʻa le seleselega i luga o lau.

Lulu ma le malamalama

O le kulumu o se togalaau malulu, o lea matou te faatumauina ai le vevela o le ea i totonu o le greenhouse i le maualuga o le 15 ... 18 ° С e aunoa ma ni pepa. E mafai ona latalata i faitotoa. O le susuga e matua le lelei lava e faatagaina ai le galueaina o nofoaga o paolo. Aʻo tuputupu aʻe i totonu o atigipusa i luga o fagu, matou te faʻamalamalamaina na o laʻau pito i lalo ma fugalaʻau, lea e matauina ai le sili ona maualuga o laau.

Seleseleina

Ina ia mafai ona laʻau lauusiusi, e manaʻomia e le pulu le avanoa mo meaai. O le mea lea, pe tusa ma le 10 cm le umi, tatou te tosoina le aganuu e ala i le toso malie mai o laau ma aʻa poʻo fusi i le palapala. E mafai ona faʻapipiʻiina laau faʻapipiʻi pe faʻaaogaina e fai ma meaai.

Greenery i totonu o le kiona

Faʻasaina le pasesa i totonu o se lau

Parsley sauniuni fatu

O le pasili o se vaitaimi e leʻi leva ona tupu, lea, e fuafua i tulaga eseese ma faʻalauteleina, e tusa ma le 45 aso. Ina ia faʻaitiitia le vaitaimi muamua, e sili atu le totoina o le pasili ma fatu fatu. Mo le faia o lenei mea, ao le i luluina, o le fatu e teuina mo le 5 aso i se gau gau-lua.

O fatu ua totoina ua siitia mo le 10 aso i se potu ma le vevela o + 1 ° C. Pe a lūlūina, o fatu faapena e tupu i luga o aso 15-17 ma fausia ai se malae vaalele 3 taimi vave nai lo le fufuluina masani.

Pasili e lulu

Matou vaevaeina le meaʻai saunia i le maeʻa pe a uma le 10 cm ma le loloto o le 2 cm. E tusa lava pe a ma le 4-5 cm matou te tuʻuina fatu i togafiti ma tapuni le palapala, faʻalelei i lima.

A uma le lūlūina, matou te faʻamamaina le palapala e ala i se pulumu toto ina ia le fufuluina fatu mai le meaʻai. O le ea vevela e tumau i totonu + 12 ... + 18 ° C leai se maualuga. I le + 20 ° C pasili e alu ese mai le manava.

Pasili tausi ile fale koli

Afai o le laau toto e vevela tele, matou te vevela, ma tuʻu ai se mamao i le va o fualaau o le itiiti ifo ma le 5 cm.

O le fufuluina o le pasisa e faia pe a maeʻa le pito i luga, ona o laau e le taliaina toleniga maualuga.

A o leʻi tapunia ia laina, matou te tatalaina eleele ma faʻaumatia vao. E le mafai ona faia le fafaga.

Mo le faʻaaogaina o le fale, o le lugaga o le maualuga 10 cm le maualuga e mafai ona tipi i totonu o laula.

A maeʻa le uluaʻi oti, ona fafagaina lea o le "hemp" totoe o le pasili i se vaifofo o le faʻamalolo o le nitrogen-potassium i le fua o le 7-10 g / 10 l o le vai mafanafana. I le taimi malulu i totonu o le fale lauʻeleʻele, e mafai ona e suʻeina le 5 pasene o le pasili, e tuʻuina atu ai le aiga i lauusiusi malosi i taumalulu uma.

O le a le isi mea?

Mo le amataga, o le a avea le au fai togalaau o ni mea lelei lelei ma fesoasoani e ola i totonu o se lauvao 2-3 fualaau lanu meamata e le manaʻomia ai se tausiga faigata. E mafai ona tupu le tele o fualaau aina i se vaitau puupuu e ola ai i totonu o le kiona i le taimi o le taumalulu, e faʻaaogaina ai e avea ma autu ma faʻamalo: sala (laʻau, kapisi, sala salamu), faʻalauiloa o ituaiga eseese, rhubarb ma isi mea totō.