Isi

Faʻafefea ona faʻavave vave le faapalaga

E tele suʻega mo le faʻapalapala o le faapalaga: i totonu o se faaputuga, i totonu o se lua, i moega, i luga o le paela, faatasi ai ma le faaopoopoina o vailaau faʻamaʻi ma meaola lelei. O taumafanafana taʻitasi o loʻo i ai lana lava metotia faʻamaonia, lea e maua ai le faʻamalolo maualuga. E mafai ona e talanoa e uiga i le filifiliga o le fua mo se taimi umi, ae o nisi fesili e manaʻomia ai se talanoaga e ese ai.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o le umi o le faʻapalapala o le faapalaga. O le tele o faifaatoʻaga ma tagata o le mafanafana e le tele se taumafaiga mo lenei mea. E tatau ona e lafoina pe lafoai mea uma o otaota mai totonu o se faapalaʻau poo se faaputuga ma faʻafefe i le tausaga ona faʻafeiloaʻi le aofaʻi mai le tasi itu i le isi. I totonu o le tolu tausaga, o le a fai ai e microorganisms a latou galuega, ma o le a avea oe ma faapalaga lelei. Taumafaiga e aupito itiiti, ma o le tele o taimi o le a pasi.

Afai e manaʻomia vave le faapalaga o le tagata mafanafana, ona mafai loa lea ona faʻavave le faagasologa o ana sauniuniga. E moni, e lelei lou afu. E tasi se tasi o faʻalapotopotoga o le aoina o otaota e le muta O le taimi nei o le ae manaʻomia le siakiina o le vevela, faʻafefe, faʻafefe ma faʻafefeteina le faaputuga otaota.

Compost Faʻatulagaga

Faʻasao talafeagai mo soʻo se otaota faʻasaina (laau ma manu), vagana ai ponaivi o manu ma o latou lauulu. O nei vaega e lua o le a mafai ona na o le sefulu ma le lua tausaga na mafai ai. O lona uiga, e mafai ona faʻaaogaina, ae o le faagasologa o le faia o ponaivi ma le fulufulu o se mea umi lava.

Mo faʻamalolo vave, e mafai ona e faʻaaogaina soʻo se mea faʻalepulea, seʻi vagana:

  • O mea faʻaumatia laau (lapisi tetele, tele fasi laupapa ma lala o laau e le talafeagai).
  • Fiafia (meaola ma tagata).
  • Meaʻai e aofia ai suauu, gaʻo, faʻapea iʻa ma meaʻai.

E taua tele le aofia ai o le faʻalauteleina le tele o vaega e ono mafai ma o le palapala o le eletise ma le carbon e fesuiaʻi ma isi. O le vaega o otaota faʻasaina o vailaʻau uma ia (mutia, fufuluina fualaau faisua ma fua, fatu), otaota meaʻai, povi povi ma manulele manu. Ma o lapisi o lapisi pepa, otaota laupapa, ola ma laʻau paʻu, laʻau manogi lelei, mutia mago ma vaomago. O le tele o pepa faapalaga ua avea ai ma mea sili ona taua.

Faʻatau faʻasologa faʻasologa:

  • 1 papa (pe tusa ma le 50 simita le mamafa) - otaota oona
  • 2 papa (pe tusa ma le 10 centimita) - fanua lafulemu
  • 3 papa (pe tusa o le 50 simita) - otaota gaʻo
  • O le fesuiaʻiina o le palapala e faaauau pea seia oʻo ina tumu le avanoa atoa o le lua.

Palu faʻasaina ma anaerobic

Afai ei ai le ea i le mea e maua ai le faaputuga otaota, o lona uiga o le palu lapoka, ma o lona toesea o le anaerobic.

Vaʻavaʻai mata E tasi le aoga taua o le compost - e naʻo le 20-30 aso e kuka ai. O le tele o tagata nonofo i le mafanafana e masani ona manaʻomia le faʻaleleia vave O le fausiaina o le faapalaga o le faapalaga e amata i se alavai e aofia ai piliki malepe, lala laiti ma laau laupapa. Ona e manaʻomia lea e tuʻu faʻataʻaloga o meaola e aunoa ma se faʻatau. Ma mai lugā, e tatau ona e ufiufi le faaputuga i se ata vavalalata ina ia aua nei faʻavave le susu. O aso uma e 5-7, e tatau ona faʻafefiloi lelei le faaputuga.

Mo le faapalaga anaerobic ituaiga e manaʻomia ai se lua faapalaga e tusa ma le mita ma le afa le loloto. O lenei faapalaga o le a saunia mo le faʻaaoga i le 2-5 masina, e faʻatatau i le tau ma le tau i le eria. O le lua ua tumu i lapopoa masani e tasi, e ese mai ai, ae masani ona faʻamalosia i latou i le tele e mafai ai. O se lua tumu ua ufitia i le palasitika ua afifi ma sausau i se vaega laitiiti o le eleele. E tatau ona palu le lua faapalaga ina ia leai se ea e mafai ona maua.

O le taimi o sauniuniga o le faapalaga e mafai ona faʻaitiitia atili ile fesoasoani o sauniuniga eseese - faʻavavevave, lea e manaʻomia ona faʻamaligiina taʻitasi taʻiala. Faʻamatalaga ma meaola lelei e televave le saoasaoa o le faʻapalapala o le faapalaga. Nai lo lena, e mafai ona e faʻaaogaina le sua suavai poʻo le manulele o manulele, ae le o se foliga mamā, ae i le tulaga o se fofo.

E faʻafefea ona vave faʻapalapala le faapalaga ile 3-4 vaiaso

O le gaosiga o le faapalaga o faamaumauga o faamaumauga a le Australian Jeff Lawton. Na faia e ia i le na o le 18 aso. E moni, o le tau vevela i le lotoifale na i ai se fesoasoani tele i lenei. Talu ai e le mafai e taimi uma o matou taumafanafana ona faʻamalieina i le maualuga o le vevela, o le a umi se taimi e faʻamaunu ai le faapalaga.

E iai mea manaʻomia muamua i lenei fua. Muamua, e tatau ona e sau faʻatasi ma se fausaga mo fale o le faapalaga, lea o le a aofia ai ni vaega se lua. Mai lea taimi i lea taimi, o mea o loʻo i luga o le faaputuga o le a manaʻomia ona suia mai le isi itu i le isi. Lua, o le tele o le faupuega e tatau ona le itiiti ifo ma le tasi le mita le maualuga ma faataamilo i le nofoaga. Lona tolu, i totonu o vaega eleʻele, e tatau ona i ai le paʻu povi. Ma o le aofaʻi o otaota gaʻo e tatau ona luasefululima taimi le aofaʻi o vaega elemene.

O le faapalaga e tatau ona iai i totonu o se nofoaga lelei i le susulu o le la. O le fausiaina o le faupuega e amata i le alavai, lea e talafeagai mo le lelei o le ea ma le fesuiaiga o le ea. E mafai ona e tuʻuina lala o laau laʻau, ma sosoo ai ma laulau otaota o loʻo aofia ai le gaʻo ma le carbon. Ina ia faatelevaveina siaki gaioiga faataamilo i le ogatotonu o le faaputuga o loʻo e manaʻomia e tuʻuina ai iʻa.

O laʻasaga taʻitasi taʻitasi e tatau ona laʻititi laʻititi nai lo le tasi muamua, ina ia oʻo i le pito e maua ai se pusa faʻamau. O luga o le mea e tatau ona gaogao. O le "fausiaina" maeʻa e tatau ona faʻaleleia ma le faaeteete, ufiufiina i se ata tele opaque ma tuu mo le fa aso.

E fa aso mulimuli ane, e amataina le gaosiga o mea faʻamalolo. E tatau ona faʻafefiloi lelei le faaputuga i se suo, faʻafeiloaʻi i se mea e lata ane, tuʻu le vai ma ufiufi i se ata. O lenei faiga e tatau ona toe faaluaina taimi (i isi aso uma).

E taua tele le vevela i le ogatotonu o le faaputuga otaota e masani lava pe a 45-55 tikeri le vevela. E mafai ona siaki i nisi taimi ona uu se lima i totonu o mea o le faaputuga. Afai o le vevela e sili atu le maualalo, e tatau ona faʻafefe le fausaga ma le urea. Afai, i se isi itu, o le vevela e maualuga, ona e manaʻomia lea e faʻaopopo le pefu laupapa po o le vaomago.

I le vaʻavaʻai i manaʻoga uma ma fautuaga, a maeʻa le 3-4 vaiaso, e tatau ona maua se faapao susu o se lanu uliuli e aunoa ma se manogi le lelei. O le faʻafefiloi o le a faʻatasi ma le manogi o le susulu palapala. O lenei faapalaga vave i le lelei e le ese mai le kuka i le masani masani.