Fugalaau

Aiga Tausi

Zamia o se aiga o soo se tasi. I lalo o le natura masani, o lenei fugalaau e tupu i le vevela ma vaega laiti o Amerika, e mafai foi ona ola i le fale i totonu o se ulo. E le tupu tele, ae manaʻomia tulaga faapitoa o le taofia. E oo lava i le tausiga lelei i le fale, e toetoe lava a le mafai ona fuga, ae foliga foliga mai.

Uiga ma ituaiga o laau

Eseesega o lenei laau e ese mai le tasi ma le isi i foliga vaaia. Ae ui i lea, e tofu i latou uma ma se ogalaau pupuʻu, e mafua mai i ona lau laau lapopoa o lapisi. O le fugalaau eleelea lenei, o loʻo i ai tamaʻitaʻi ma fafine faʻataʻitaʻi. I totonu o fagu, o sui o le ziaya e tupu lemu:

  1. Pseudoparasitic zamia o se laau tele, i lalo o tulaga masani, e oʻo atu i le 3 mita le maualuga. O laulaau e oʻo i le 2 m, e lafoaʻi laulaau seia oo i le 30-40 cm i le tasi.
  2. O Powdered Zamia na maua lona igoa ona o le lanu le masani ai laulaau. E mamao tele, ma i luga o latou luga o sikuea malamalama. O le ogalaau e toetoe lava a natia uma i lalo o le eleele, e na o fugalaau matutua e mafai ona vaaia.
  3. Zamia broadleaf o se mea maualalo i lalo ole eleʻele pe maualuga. O lau e tele, o laulaau e lapotopoto.
  4. Dwarf zamia o se ituaiga e lelei atoatoa mo le ola i le fale. O le ogalaau o loʻo i lalo, oʻo atu i le 25 cm le umi i laau matutua. O laʻau e aoina i totonu o le sola, e mafai ona ola e oʻo i le 50 cm.

O ituaiga uma o lenei laau o mea inu ia i tagata ma manu. I pusi ma maile, latou te mafua ai le afaina o le tino ma le dermatitis.

Tulafono mo le tausia o fale

O se vaaiga talafeagai e tatau ona filifilia e le gata i le ata o fugalaau o le nonogatupe, ae faapena foi i tulaga o le taofia. E mafai ona latou ola i le fale i totonu o ipu, ae e taua le faia o ni tulaga mafanafana mo i latou, i le latalata atu i mea masani. I le fale, o le fugalaau o le a le toe gaosia, talu ai ona pau le auala e faʻaleleia ai e ala i fatu.

Lulu ma le Malamalama

O Zamia e faʻaaogaina e ola ai i totonu o nofoaga lelei, o lea e manaʻomia ai ona ia faʻatulagaina ia tulaga i le fale. E tatau ona tuʻu ia keke i luga o pupuni i luga o le la. Ae ui i lea, i aso vevela, e sili atu le lelei o le toe fetuunaiga o le laau i le paolo. O laulaau o lenei fugalaau e tupu mai i foliga o se rosette, o lea e taua ai le tatalaina o le fagu i itu eseese i le la. O lea o le a latou tutusa ma lanu ma lanu.

O ituaiga uma o zamia o laau vevela. O le mafanafana sili ona mafanafana mo i latou e 25-28 tikeri, ma i le taumalulu e le tatau ona pau i lalo o le 15 ° C. E tatau ona vaʻaia le potu, ae o le fagu e iai le fugalaau e le tatau ona tu i le ata. O taimi taʻitasi, e mafai ona fufulu laʻau i le efuefu ma se omomi.

O le sili atu o le susulu o le la e mafai ona mafua ai mumu i luga o laulaau pe afai e le o saunia le laau mo ia tuutuuga faasolosolo malie.

Suavai ma le fausiaina o manaʻoga

O le tausia lelei o se fale i se sup e faigofie. E tupu lelei i luga o soʻo se ituaiga eleele, mo lona totoina i le fale, o se faleoloa masani e talafeagai. E mafai foi ona saunia tutoatasi mai vaega nei:

  • omea e fai ma faavae - 4 vaega;
  • peat - 2 vaega;
  • humus - 2 vaega;
  • oneone - 1 vaega.

I le tau mafanafana, e manaʻomia le faʻafeinuina o le fugalaau i taimi uma, e puipuia le pito i luga mai le mago. E tatau ona i ai le vai i le vevela vevela poʻo sina vevela, ae le vevela. I le tautoulu, e faʻaitiitia le faʻafefe, ma i le taumalulu e lava lea e faʻafefe ai le fugalaau i le 3-4 vaiaso. E tatau foi ona e mataituina le tulaga o le laau. Afai e amata ona lanu samasama ona laulaʻau ma pau, o lona uiga e le lava le susu.

Maʻi ma meaʻai

Ma le tausiga lelei, e ola maloloina le fugalaau. Mo le puipuia, e le manaʻomia ona faʻatautaia. Afai e le lagona e le laau le mafanafana, e mafai ona malamalama i mea nei:

  • faʻatasi ai ma le tele o le faʻasusuina faʻatasi ma le faʻamaʻi faʻamaʻi, o aʻa e amata ona pala;
  • i tulaga o eleele susu ma le faʻaitiitia o le malulu o le ea, e mafai ona mate le fugalaau;
  • le susulu o foliga e pei o le taufaaliliu o laulaau;
  • parasite (moli vavave, aphids ma iniseti iniseti) e mafai foi ona sau ma fafaga i le sua o le fugalaau ma mafai ai ona oti.

I le fale, e le faigata ona tupu aʻe se fale ma tausi lelei; ia na o le mafanafana ma faʻafeinu i taimi uma. E faasolosolo malie lemu, o le mea lea, o se tagata matutua e totoina le sili atu i le tasi i le 5 tausaga. Ae ui i lea, e le fautuaina tagata e fagafao manu e amata lenei fugalaau, aua oona. O le mea oona e maua i laulaau ma fatuga, ma o pusi e mafai ona faʻaona. E mafua ai se faʻalavelave faʻafuaseʻi o le faʻamaʻi, lea e faʻaalia i le paʻu o le paʻu, faʻaleagaina, sosolo ma le gau o lauulu.