Fugalaau

Bomarea

Bomarea (Bomarea) - matagofie matagofie ma ese mai le matagofie o lauusiusi po o vine mamago mai le aiga Alstremerievy. O le laau e maualuga tele ma e mafai ona oʻo i le maualuga e lua i le lima mita pe sili atu. E sili atu ma le 120 ituaiga eseese o lenei fugalaau. Amerika i Saute ua manatu o le atunuʻu o le pomu.

E matua fiafia lava le Faatoaga i le fugalaau mo lona uluai matagofie ma ituaiga eseese, faafetai i lenei mea, e mafai e tagata uma ona filifili se fugalaau e talafeagai mo i latou lava i le lanu, lanu ma le umi o le vaitau o le fugalaau. Peitai, ina ia mafai ona totoina se laau maloloina, malosi ma matagofie, e tatau ona matauina le tele o tulafono pe a totoina, tausia ma tuputupu ae i le afiafi. E uiga i tulafono nei o le a faamatalaina atili auiliili i lenei tusiga.

Faamatalaga o le fugalaau bomarea

O Bomarea e mafai ona faʻamalosi pe faʻafiafiaina, faigofie ona afifiina soo se mea. O laulaau ei ai se foliga lautele ma se lamolemole lamolemole, o nisi taimi ma sina laititi lau. O laʻau o le pomarea e tasi lona tulaga ese, o laulaau ua afifiina i luga o le meaʻai ma o le vaega pito i luga o le lau o loʻo i lalo, ma le pito i lalo o loʻo i luga. O le taimi o le vavalalata o le pomare e umi, e amata ia Me ma tumau seia oʻo i le faaiuga o le taumafanafana, ma o nisi taimi i le ogatotonu o le autumn. O fugalaau ei ai foliga faʻaola ma e foliga pei o logo faʻafefeteina, lea e aoina i ni mea tetele, e aofia ai pe tusa o le 50-100 papa. O le lanu lanu e eseese, o fugalaau e mafai ona samasama, lanumumu ma moli, ma o nisi e tuufaatasia uma nei lanu i le taimi e tasi. O nisi ituaiga o laau e aina ma maua ni vailaau faafomai.

Tuputupuina o poma mai fatu

Lauina o fatu

O le taimi aupito sili ona talafeagai mo le totoina o fatu poma i luga o tipu o le amataga o Fepuari. E pei o le eleele, e mafai ona e faʻaaogaina le eleele faʻatau, lea ua fuafuaina faapitoa mo le totoina o fugalaau. E tatau ona tuʻuina se faʻalavai faʻavaivai i le pito i lalo o pusa, mo lenei mea, pepbles o le vaitafe poʻo le uamea faʻalautele e lelei. E le manaʻomia le faʻalauteleina o fatu pe a totoina, ua lava lea e fufulu ai i luga o le palapala ma faʻaomi i lalo sina mea itiiti, pe paʻuina foi i latou i se vaega manifinifi o palapala.

Fatuga o Bomarei

A maeʻa ona totō, e tatau ona fufulu le pito i luga ma ufiufi atigipusa o fatu ma ni afifi palasitika e fausia ai se gaosia o le greenhouse. O aso uma e tatau ai ona tatala ia ata tusi ma tuu i latou e lele ese mo le 10 minute ma aveese le condensate o loʻo aoina i le ata. E tatau foi ona faʻafesoʻotaʻi ma faʻamalo le palapala, puipuia le pito i luga mai le faʻamamago. A oʻo mai le lautusi lona tolu i fualaʻau, e manaʻomia ona totō laau i potopotoga eseese, o le a mafai ai e le fugalaau ona ola vave ma lagona le sili atu ona lelei. E mafai ona tuua Bomarei e pei o se fale i totonu poʻo toto i le togalaau. Ma i le muamua ma le lona lua, o le fugalaau o le a ola lelei ma fuga.

Lauluina o bomarei i luga o le eleele

E mafai ona e totoina poma bomarei i luga o le eleele i le faaiuga o Aperila poʻo le amataga o Me, pe a uma le mafanafana o le eleele, ma o le a le toe foi mai le malulu. A o lei totoina, e tatau ona e eli se lua, i lalo o le mea e tatau ai ona tuʻu se alavai faʻavaivai o laʻau o le vaitafe poʻo le faalauteleina o le omea. E le gata i lea, aʻo le i totoina, e tatau ona faia le lalaga pito i luga, pei o le faʻalaʻau faʻalapotopotoga, o se vaifofo o le faapalaga, moa moa poʻo le fuga vao e atoatoa. E talafeagai le totoina o fatu faʻatasi ma se eleʻele eleʻele, o le a fesoasoani lea i le laau e maua aʻa i se nofoaga fou faigofie atu, ola i le totoina i se nofoaga fou ma faʻapipiʻi vave ona tuputupu ae. A uma ona totō, ia mautinoa ia faʻaleleia le eleele.

Tausia o se tagata pamu i totonu o le togalaau

Nofoaga

Ina ia mafai e le laau ona tupu ma ola lelei, e tatau ona filifili le nofoaga saʻo mo lona totoina. E sili le filifilia o le mea o loʻo lava ai le susulu o le la ma e leai ni faʻataʻitaʻiga ma gusts o le matagi malosi. Ma o le nofoaga foi e tatau ona i ai i luga o se mauga ina ia le maua ai aʻa o le Bomarei mai le suavai o le palapala ma le malologa o vai. Ae o le palapala, e tatau ona matala ma le lava ina ia mafai ai e le okesene ona ulu i aʻa ma satu. Lelei mo le totoina o le eleele eleelea.

Faʻasa

O le tele o le suālaʻau e manaʻomia i le vaitau o le aʻafia ma le faʻatupulaʻia o le tuputupu aʻe o le laau, a itiiti ifo i le sefulu lita o le vai e tatau ona alu i le tasi vao. A mamanuina Bomareya, e tatau ona faaitiitia le suavai ma faʻaaogaina le vai i le tele o le vai, ae le tele lava. E lava le vai e tasi i le 2 vaiaso. E taua le manatuaina o le laau e le faʻafefeina le suavai o le palapala ma le faʻavaivaia o vai. A maeʻa ona inu uma, e tatau ona tatala le palapala ile laʻau, a ia faia lenei mea ma le faʻaeteetega sili ina ia le faʻaleagaina aʻa o le fugalaau. O fualaau i vine e tatau ona aveeseina pe a talafeagai, puipuia o laau leaga mai le taofia o vine mai le tuputupu ae malosi ma atiae lelei.

Beaumarea e manaʻomia le lagolago, e pei o se aʻega maualuga.

Fertilizers ma faʻamaʻi

I le avea ai ma fugalaʻau faʻasaina mo le bomarea, o se vaifofo o le povi povi po o moa moa ua atoatoa. O faʻafitauli paleni minerale faʻapitoa e faʻapitoa mo le totoina o laau totō e lelei foi. O le faatauina mai o nei mea e le faigata, o loʻo faʻatau atu i le toetoe lava o faleoloa uma mo faifaatoaga ma fai togalaau. E taua le fafagaina o le laau i le 2 vaiaso.

Wintering bomarei

O Bomarea o se togalaau malulu e matua malulu. E mafai ona tatalia le vevela e oʻo i le 5 tikeri i lalo o le zero. I totonu o le mafanafana, e mafai ona tuu i le togalaau mo le taumalulu. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona faʻapipiʻi ma le totoa le laau i lalo o le aʻa pe a maeʻa le fugalaau ma o le a amata ona vevela laulaʻau ma lau. A maeʻa ona selesele, e tatau ona e ufiufi le vaega o loʻo nofo ai aʻa o le bomarei i peʻa, vao, vaovao po o lau vevela.

Afai ua tupu aʻe le pomu i le itulagi ma le malulu ma le malulu, o le a sili atu le aua nei lamatia ma toe totoina le laau i totonu o se ulo mo le taumalulu. E tatau ona eli ma le faʻaeteete aʻa o le Bomarei ma, faatasi ai ma se eleʻele eleʻele, faʻapipiʻi i totonu o se pusa e tumu i sawdust ma oneone. Tuu le pusa i se potu pogisa ma malulu. E tatau ona e fufuluina le palapala i nisi taimi.

Afai e tupu aʻe le pomu e pei o se fugalaau i totonu o le togalaau, ona faigofie lea mea uma, e tatau ona e vavaeina ma le totoa vine ma ave i se nofoaga pogisa, e le manaʻomia le toe gafa i lenei tulaga.

Totoina o pomarea

I le faaopoopo atu i le tupu mai fatu, e mafai ona totoina le meaola i le vaomatua - i le vaevaeina o le vao. Mo lenei mea, e tatau ona vaevae le poma matutua i ni vaega, ma vaega taʻitasi o loʻo i ai se fuamoa atoa (tubers) ma se tulaga tuputupu aʻe. O le vaega e vavae ese mai le tagata matua e tatau ona totō i totonu o se eleele paleni talafeagai mo le totoina. E taua le matauina o le tele o le fafaga ma le fafagaina vave.

Maʻi ma meaʻai

O Boomarea e seasea ona osofaia e iniseti leaga ma faʻaleagaina e faʻamaʻi eseese. Ae afai e te le mulimulitai i tulafono o tekinolosi mea taufaatoaga, atonu o le a tupu le maʻi poo le meaola faalafua i luga.

Ona o le le tausisia o tulafono mo le fausiaina o le liana, e mafai ona amata faʻagogo, o le fugalaau o le a laʻititi tele, e sili atu ona toso ma e le tosina, ma o le a le toe iai sona foliga maloloina, pe aʻafia ai, o le aʻa o le a amata ona pala mai le gaogao, ma e mafai ona mafua ai le oti o le laau atoa . O le mea lea, e taua tele le faʻatonutonuina o le fafaga o le bomarei ma fesoasoani i le toe faʻaleleia o le laau.

Ae o meaola faalafua, latou te fiafia e fiafia i bomarea: aphids, spider mites ma whiteflies. Afai ei ai i le laau ni mea o le i ai o iniseti leaga, o lona uiga e tatau ona vave amata ona e tau ma i latou. Ina ia faia lenei mea, ia togafitia ma le faaeteete le laau i se vaifofo o ni iniseti faapitoa i le tele o taimi ma le umi o aso e sefulu. Iloilo ma faʻaaoga mea sese i le tausiga o vine.

Ituaiga ma ituaiga o bomarei

E sili atu ma le 120 ituaiga o poma. Lalo o le a faamatalaina atili auiliiliga sili ona lauiloa.

Edible bomarea -fugalaau malulu malulu e mafai ona malulu, e mafai ona tetee atu i le vevela leaga e oo atu i le 5 tikeri. O meaʻai o lenei ituaiga o meaola e aina, o le mea lea o le igoa o lenei ituaiga. I le maualuga, e mafai e le laau ona oʻo atu i le sili atu i le tolu mita. O laulaau e umi lava (e oʻo i le 15 cm), oʻo i foliga ma lanu meamata i lanu.

Fugalaau e pei o le fugalaau. E mafai ona i ai se malu mai le samasama i le paʻu. I totonu o le fugalaau, o le malu malu e sili atu ona malu ma sili atu ona vaivai nai lo fafo.

Bomarea multiflora - o aʻa o vaitafe e latalata i le fa mita le umi. O lau e lautele, lamolemole mai luga, ma ufiufi i se tamai fulu grayish mai lalo. Le lanu o laulaau e lanumeamata, o nisi taimi e enaena. Boorei inflorescences e tutusa ma se polo e aofia ai le tele o fugalaau tutusa. Le lanu o fugalaau e mafai ona samasama ma moli, e pei foi o lanu mumu.

Caldasa Beaumarea - O lenei ituaiga o fuefuga e manaia. O le umi o le paʻu e mafai ona oʻo atu i le umi o le sili atu i le lima mita. Laʻau ma laulaau ei ai se lanu lanumeamata-lanumoana. O fugalaau e tele (e sili atu i le 6 cm le lautele), atonu e lanu samasama pe mumu, moli, i totonu o le fugalaau o ni mea mamafa tetele.

Bomarei Pardina -o lenei meaola e matua le masani ai ma sili ona manaia. O fugalaau e tele i le pito i lalo o se lanu mumu mumu po o le lanu piniki, ma o le lauulu e lanu uliuli ma ni manulele uliuli laiti. Faafetai i lenei lanu, o lenei ituaiga o poma ua manatu o le sili ona muamua.

Faʻasalaga faʻapisinisi

O le tele lava o taimi, e faʻaaogaina ai ni mea e faʻaogaina mo le teuteuina o le togalaau, e pei o le afifiina atoa o fao, arbors ma isi teuteuga, ma fale i totonu o le togalaau. Bomareya e le gata o laufanua o le togalaau, ae teuteu foi i ona lapopoa tetele, matagofie ma matagofie. Faʻafetai i le aʻega o vine, o le togalaau e matua le masani ai ma o le nofoaga ei ai lana lava mea e ese ai.

Afai e te mulimulitai i tulafono uma o le totoina, ola ma tausia le Scandinavian, e mafai ona e ola i se vine e le masani ai ma fugalaau muamua ma tulagaese, lea o le a avea ma teuteuga o le togalaau atoa.