Laʻau

Phalaenopsis - butterflies i lou fale ....

Na foliga mai i le faila o Dutch na muamua vaaia lenei laau o loo i luga o laulaau vaivai. O le igoa "phalaenopsis" mai le gagana Eleni o lona uiga "e pei o se moa po". O fugalaau matagofie o le fugalaau e eseese lanu: lanu paepae, lanu piniki, lanu viole, lanumeamata lanumumu ma le mumu, lea e foliga tutusa ai ma le lotomalie.

Faʻalelei Phalaenopsis (Phalaenopsis rosenstromii)

O lenei laau e taatele i le vaomatua o Ausetalia ma Asia i Saute. E taʻua foi o le orchid, lea e ola i luga o laau. O aʻa aisa o le phalaenopsis, lea e aofia ai le chlorophyll, e maua ai le malosi o le malamalama. O le mea lea, e aoga tele le laau e ola ai i ni mea e malamalama ai poo ni ipu uila e tumu i le paʻu. E le tatau ona totoina Phalaenopsis i le eleele. O le laau ua lelei ona fetuutuunai i tulaga i totonu. Faatasi ai ma le tausiga lelei, e mafai ona ola faatolu i le tausaga ma ola e oʻo i le fitu tausaga.

Phalaenopsis (Phalaenopsis equestris)

O le fugalaau e le o se mea fiafia. I le gasologa o le tausaga, e manaʻomia e ia tulaga tutusa. O le vevela o le ea i totonu o le potu e tatau ona le itiiti ifo i le 18 tikeri, e ui lava o nisi taimi e mafai ona faʻaititia e le isi 2 tikeri e faʻaleleia ai le tupu. E tatau ona faʻafefe vai i le faʻalelei, aemaise lava i le taumalulu. O le ea i tafatafa o le laau e mafai ona lueina i le vai mafanafana, ae e tatau ona e faʻaeteete ia aua neʻi maua i luga o petals: o lenei mea e ono mafua ai ona gasegase. Phalaenopsis e fiafia i se nofoaga mafanafana, ae aunoa ma le susulu o le la. I le taumalulu, e mafai ona e faʻaaogaina le moli uila. O le le lelei o togafitiga e mafai ona iu i le tele o siama afaina. Suʻeina lenei orchid i se taimi i totonu o le lua tausaga i totonu o se ipu tele. I le taumafanafana, faalua i le masina, e manaʻomia ona e faʻamagoina le meaʻai. O le laau e faʻalauteleina e le soʻo o le "fanau" o loʻo i luga o le au. E totoina i totonu o ipu eseese pe a oʻo atu aʻa i le lima senitimita.

Afai e te fia vaʻai i ni lalelei matagofie i le fale o le a avatu ai ia te oe le lagona o se tala fatu, fai oe lava se phalaenopsis.

Phalaenopsis (Phalaenopsis Hybride rosa)