O le togalaau

Barbed Plum - Liliu

I le tele o mea na fausia i le lua afe tausaga ua mavae i Suitiselani, na maua ai vao tuitui, lea o loo faailoa mai ai le matua taua o lenei aganuu.

E le o se mea e tupu mai ai, o le taimi o le tupuaga o le tele o ituaiga o meaola e lauiloa ia i tatou.

O lenei laumei o se prickly. E tupu aʻe i se vao, o nisi taimi o le laau e oʻo i le 5 mita le maualuga. E fuga mai ia Aperila-Me seia oʻo ina matala lauusiusi. O fugalaau e papaʻe ma samasama samasama, tasi, e oo i le 2 cm le lautele, e faʻapipiʻi ai pupu, tuʻu le pi sili ona palale ma sina nectar. O le laau e matua faʻaleleia lava.

Liliu (Blackthorn)

O le fua o laau tuitui, o le uliuli, uliuli ma le lanumoana e fuga mai ai le fulufulu, 10-12, pe sili atu foi, faatasi ai ma se lanu lanumeamata ma suamalie. O le ponaivi e lapopoʻa pe faʻafefe, e laʻititi faʻalelei, e maanuminumi, o nisi taimi e foliga tutusa ma foliga pele (naʻo le tele), e matua le vavaeese.

Fua o le aina na amataina ia Iulai-Aokuso, tautau i luga o se laau seia oo i le taumalulu. A maeʻa le faʻamaʻi, latou te leiloa lo latou faʻaiuga ma faʻaleleia le tofo. Seleselega 12-15 kilokalama mai le tasi laau.

I le Volga o loʻo i ai le tele o vao tuitui ma le tele o fua ma fua tetele, e mafai ona suamalie pe a oʻo ina matua lelei ao le i amata le tau malulu.

Fualaʻau laau talatala i luga o le tolu i le fa tausaga le matua, e masani lava i luga o lala vavalo puupuu (spurs).

Liliu (Blackthorn)

O le taimi o se mea faʻapitoa, o le malulu, ma le malulu. O lona aʻa i le loloto o le 1 m, o aʻa ua salalau mamao atu i luga o le pale. E le faʻafefeina ai vai. E mafai ona avea o se faʻasoa mo le pi ma le plum, lea o le a faʻaumatia.

E toaitiiti tagata e iloa e uiga i le fualaau suamalie suamalie. E oo lava i le I.V.Michurin, o le lautele o le faʻaogaina o le tui, filifilia ma le tui, na aumai ai le vao tuitui, o le talatala tele ma le greengage blackthorn plum. Ioe, talu ai nei lava, o nei laau totō na maua i togalaau tuai o le Vladimir ma Ivanovo eria, ma i le taimi nei, o le mea e leaga ai, ua matua le maua lava i tulaga.

O le fua o fua o laau talatala e taua tele i fualaau. E ui lava i lea, ua leva ona latou o ese mai le maketi.

O le laau e mafai ona faʻaleleia e fatu, ae ui i lea, latou te manaʻomia se uumi umi, e pei o le vavaeina ma le aʻa. O fatu o le fatu e tupu tele, ae o loʻo i ai faʻataʻitaʻiga o vao talatala e toetoe lava a le faia aʻa.

E fautuaina le totoina o ni laau toto ile mamao ile 2.5-3 m i luga o le togalaau ina ia latou amata ona fua, e tatau ona aveese ia laau faaopoopo, mulimuli ane tuu se tasi pe lua ni fualaau sili ona fua ma fualaau suamalie.

O pupu e ola i luga o le fasi fanua e tatau ona aveeseina, e pei o cherries ma plums, i le palapala, ma e sili atu foi, o le vavae ese mai le ogaumu e tatau ona tipi i se vaʻa ma se aʻa. Ina ia aloese mai foliga o le tele o fuʻa, e sili atu le aua le eliina le eleele i lalo o le laau (vao), e pipiʻi i luga, ma mulimulitaʻi. Laʻau mai le ogalaau le liʻo i vao, ma lue le mutia ma tuʻu i le mea e pei o mulch.

Liliu (Blackthorn)

I totonu o le togavao e liliu ai le tau e le sili atu i le tolu po o le fa fua o fualaau ina ia le ufitia le vao ma e le malu.

Mai le taimi, e mafai ona e faia jam, jam, marmalade, jelini, mea inu suamalie, kvass, juice fermented, fualaau oona, ma e faʻaaogaina foi mo le susuina, viliina, faʻamago i totonu o se mea inu ma le kofe sui. I Farani, o fualaau o vao tuitui o loo avea ma sui o olive (o le vevela vevela).

I tala faʻasolopito, na faʻaogaina eo tatou augatama vaega uma o vao tuitui: aʻa, laupapa, paʻu, fugalaau, laʻau talavou, fuālaʻau fou ma pe a maeʻa. O vao tuitui e mafai ona faʻaaogaina e pei o le lauti tonic. O le sua mai le fua ma le paʻu o le laau e faʻaaogaina e vali ai ie lanu mumu.

Na oo mai le taimi i loʻu togalaau i se taimi e lei fuafuaina. I se tasi itu i le faaiuga o le autumn, na ou vaaia ai i se vaega lata ane o le taimi o le lala 30 senitimita le umi ua malepe ma ua tautau i luga o le paʻu. Na ou tipi ese ma se aufaamilo i lalo o le nofoaga o le malepelepe, teuteuina le pito i lalo o le malologa ma pipii i loʻu eleele.

O le tautotogo na sosoo ai, aʻo leʻi amataina le tumutumu, sa amata ona eli e se tuaoi lona taimi mo se mea e toe suia ai i se isi nofoaga ma maua ai ni lala i lalo ifo o lalo, na tuu mai e se tasi oi latou. Sa ou totoina lenei fatu laau i le 2.5 mita mai lena paranesi, ma a oo mai le taimi e totogo ai pupu, na fugau lau laau lanumeamata.

Liliu (Blackthorn)

Mo le tolu tausaga, na tupu mai ai lau laau talatala i le 1.5-2 mita ma tuuina atu fua muamua. Talu mai lena taimi, o tausaga uma lava ou te ave ai ni nai kilokalama o suamalie suamalie, laititi pe tusa ma le 20 mm le tele.

I le taumalulu malulu, o vao tuitui na pala. I le tautotogo, o laau e lua e tatau ona teuteuina tele. O le tele o fuālaʻau malosi ua tupu ma ua tupu aʻe le aʻa i le tele o nofoaga. Na ou eliina ma tufatufa atu i faifaatoaga, ma i le tausaga mulimuli ane sa ou toe maua ai se seleselega mai aʻu laau.

Mea e faaaogaina:

  • G.A. Borovikov. Moscow vaega