Laʻau

Mirabilis

O le fuga laau mirabilis (Mirabilis) o se tasi o le aiga tauagafau. O lenei ituaiga e tuufaatasia ai le sili atu ma le 50 ituaiga. I lalo o le natura masani, e mafai ona maua i latou i le vevela ma laufanua vavalalata, ma e sili ona taatele i Amerika i Saute ma Amerika i Matu, ae o loo i ai le tasi meaola e afua mai i Asia i Saute. Mai Latina, "mirabilis" ua faaliliuina o se "mea ofoofogia". O lenei ituaiga o mirabilis, e pei o Yalapa, e taua foi o le "matagofie o le po", ma na ia manumalo i le alofa tele mai le au fai togalaau. O nei fugālaau e faigofie i le tepa muamua, ae o loʻo i ai se latou faʻalavelave faʻapitoa. I le taimi o le fufuluina o le togalaau vine tele ua faatumulia i se manogi tulagaese. E iloga ona o lona le mautonu ma le faʻaleagaina o tulaga faʻalautele. E masani lava, o sea ituaiga laau e le o se maualuga maualuga maualuga e foliga matagofie ma manaia.

Vaega o le matagofie (matagofie o le po)

O le mea na fanau mai ai le ituaiga o mirabilis Yalapa o Mekisiko. O lenei fausaga o loʻo i ai se aʻa fulafula e faʻafefeteina, ua totoina e avea o se laau taʻitasi. O le vao ei ai lona foliga lautele, ma o le maualuga e eseese mai le 0.3 i le 0.8 mita. O pine eletise saʻo ua vaneina i se lanu mumu lanu moana, o le latou pito i lalo ua faasolosolo i luga o le taimi. O lapisi faʻasesega uma o laʻau pepa o loʻo i ai se foliga e faʻafeiloaʻi ma e lanu lanu meamata. O fualaau oona e sili ona lelei e aofia ai fugalaau e pei o fugalaau e oo i le 2.5 senitimita le lautele, lea e mafai ona vali i fusi, moli, lanu violē, paʻepaʻe, lanu violē, samasama, mumu uila, ma e lua pe tolu lanu. E amata le fugalaau i le mavae ai o le 16 itula, ma e tapuni i le vaveao. Afai e timu le tau, ona faʻaalia pea lea o fugalaau puaʻa i le aso atoa. I luga o le togavao lava lea o lea laau, e mafai ona fuga mai fugalaau eseese. Mo se faʻataʻitaʻiga, o fugalaau eseese o lanu piniki (mai le fugalaau i le salmon) e mafai ona teuteu ai se togavao o mirabilis, ma e tupu mai ai ni lanu lanu i luga o petals. O fua lapopoa e tasi le fatuina ua i ai ni ona mafiafia ma se lanu uliuli enaena. O fatu e tumau pea le aoga mo le tolu tausaga.

Tuputupuina o vine mai fatu

Lauina o laau

O Mirabilis o le ituaiga o yalap e mafai ona faʻaleleia e ala i metotia o fatu. A o lei faia le lūlūina o fatu, e tatau ona taulaʻi ia mea, aua o le mea lea e tatau ai ona faamanualia o latou atigi eleelea, e faaaoga ai le laupepa po o se faila. Liligi i totonu o se vai vevela o le vai mafanafana ma sasaa ai fatu iina, e tatau ona i ai iina mo le 24 itula. O fatu o le matagofie o le po e luluina mo laau mai le amataga i le ogatotonu o Aperila. Ina ia faia lenei mea, ave ni tioata taʻitasi, o loʻo tumu i le malamalama mama ma le faʻafefeteina eleele, e mafai ona e faʻatau i se faleoloa faʻapitoa pe faia foi e oe lava ia. I le faia o lenei mea, e tatau ona e faʻapipiʻi pepa faapalaga (humus), peat, oneone vevela ma oneone vevela (1: 2: 2: 0.5), ona fafie (5 lita o le faʻafefiloi ½ cup ash) poʻo le falaoamata o le dolomite (5 l faʻafefiloi 2 sipuni tele ole falaoamata). Faʻatoʻa ipu i le faʻafefiloi o le eleele ¾ o le voluma, e aunoa ma le faʻagaloina e teu lelei. Ona fua mai ai lea ma fafaga tele i se vaifofo o le fungicide. I le 1 ipu, o le fatu o fatu e totoina, lea e ufiufiina ile laulau e le o le mafiafia (mai le 10 i le 15 mm), ona tatau ai lea ona fausiaina ia fualaau aina mai se pu fanafana.

Ona faamamaina lea o fualaau aina i totonu o se vevela vevela, le vevela ole ea lea e tatau ona 18 mai i le 20 tikeri.

Tuputupuina o laau

O fua muamua e mafai ona vaaia i le 5 pe 6 aso. A oʻo mai le laau, aua neʻi galo e aveese le fale ma toe faʻaopoopo ipu i totonu o se nofoaga lelei. A maeʻa ona toto laau i luga o se tasi laulau laʻau moni, o le a tatau ai ona vevela laau. O le faia o lenei mea, i ipu taʻitasi ma seleulu e tatau ai ona faʻapipiʻi i le pito i luga o le meaʻai o fualaau e foliga mai e sili ona vaivai, ina ia le mafai ona faʻalavelave i le tuputupu ae ma le atinaʻeina o se fale malosi. I le taimi lava e tasi, o le a manaʻomia ona fafaga fualaau mo le taimi muamua, faʻaaoga, mo se faataitaiga, Fertiku, Rastvorin poʻo Krepysh.

Faʻasalaga o fualaau e tatau ona na o le pau lava o le eleele i totonu o le ipu malamalama ua maeʻa maeʻa, ma mea uma aua e aʻafia ai le le lelei i le suavai o le meaʻai. A maeʻa le maualuga o laau toto e oʻo atu i le 10-15 simita, e tatau ona latou faʻafeiloaʻi i fagu tetele ma fafaga faalua lona taimi e faʻaaoga ai le faʻalauteleina o minerale. A maeʻa ona totogo aʻa, o le a latou manaʻomia le amata ona faʻamalosi. O le umi o le faʻamalosiina o laau o le afa masina lea, i le taimi o le a latou faʻaaogaina ai le siosiomaga i fafo. O le faʻamalosiina o fualaʻau, e tatau ona tuʻuina i aso taitasi i le ea fou (i le faletala poʻo le togalaau), ae o le taimi e faʻaalu i luga o laau i luga o le auala e tatau ona faʻalauteleina, i le iuga, o le a mafai e laau ona nonofo iina mo se aso atoa.

Lauina o fatu Mirabilis i le avanoa tatala

O le luluina o fatu o le matagofie o le aoauli e mafai ona faia tuusao i le eleele. Saunia ni fatu mo le lulu i le auala tutusa e pei o le lulu o laau. O lo latou tulaʻiina o loʻo faʻatinoina i aso mulimuli o Aperila poʻo le muamua - ia Me. Faʻasalalaʻau fatu i togavao na saunia muamua, aʻo taofia se mamao mai le 7 i le 8 senetimita i le va oi latou. Ina ia eli fatu i le palapala e te naʻo le 30 mm. O laau toto e tatau ona faʻafefeteina i vai paleni, pe a maeʻa ona ufiufiina le fasi fanua i se ata tifaga poʻo ni mea e le o lalagaina. A oʻo mai le uluaʻi fua, e tatau ona aveese le fale. A tupu le fugalaau, o le a latou manaʻomia le vevela.

Totoina o meaʻai i luga o le eleele

O le a le taimi e faʻatau ai

O le totōina o vine i luga o le palapala eleele e tatau ona faia pe a maeʻa le mafanafana o le eleele ma o le a leai se taufaʻatau o le kiona malulu. I le avea ai o se tulafono, o lenei taimi e pau i le faaiuga o le tautotogo. O se fugalaau faapena e matua vevela lava, o lea e tatau ai ona e filifilia se laufanua susulu ma vevela mo le totoina. Taumafai e vaʻai le tele o avanoa avanoa i lenei laau pe a mafai, a leai o le a suia ai fugalaau lata ane i ai, ona o le malosi tele. Ina ia totoina lenei fugalaau, e fautuaina e filifili mea manogi lelei po o le eleele omea, lea e aofia ai le lime. Afai o le eleele o le a, o lona uiga e tatau ona faʻavaivai. E le mafai e le laau ona faapaleni le suavai i le eleele, i lenei itu, mo lona totoina, e le mafai ona e filifilia le susu o eleele poo eleele maualalo.

Laufanua Faʻamasinoga

O fatu laau e totoina i le laina, ae o le va o le vaega e faataitai ai se mamao o le 0.4-0.5 m e tatau ona mataituina. O le tele ma le loloto o le toto totoga e tatau ona i ai ina ia mafai ona fetaui uma mea o le ulo (aʻa ma le eleele). Vai vai i le 1-2 itula aʻo lei totoina, o le fea tulaga e mafai ona vave aveeseina ai laau mai le tane ma totō i totonu o se lua e manaʻomia ona ufiufi i palapala. O laau totō e manaʻomia le faʻamautu lelei.

Tausia o meaʻai i totonu o le togalaau

A o tuputupu aʻe i le togalaau, o le matagofie o le po e faʻaalia i lona natura le faʻaleagaina, o lea e faigofie ai ona tausia. Ina ia totogo le laau i le taimi, e manaʻomia le tele o faʻamafa, lea e faia mai lea taimi i lea taimi. I se vaitau malogo umi, e tatau ona e faʻaleleia ia fugalaau mai le 1 i le 3 taimi i le 7 aso. I aso vevela timuga, e foliga mai, o le a le mafai ona e inu suavai. A faʻamaʻaina le fale pe a mavae le timu, e taua tele le vaʻaia o le palapala ma i le taimi e tasi o vao.

I le vaitau o le taumafanafana, e manaʻomia le fafagaina o le po ile lua poʻo le 3 taimi. O le taimi muamua lava e fafagaina i le amataga o le tuputupu ae o le vaitau, le lona lua - i le ogatotonu o le taumafanafana, ma le lona tolu - i aso mulimuli o le taumafanafana. E fautuaina le fafagaina o mirabilis ma le faapalaga ma le humus, ae sili atu le aua le faʻaopopoina mea fou fou i le eleele. E faʻapea foi mo le fafagaina o faʻaaogaina o fualaʻau. Faamolemole ia matau i le taimi o le lona lua ma le tolu fafagaina o le faʻaaogaina o le aofaʻi o le gaʻo.

Pests ma faʻamaʻi

O lenei fugalaau e sili ona puipuia i faʻamaʻi ma faʻamaʻi. Ae i le taimi lava e tasi, afai o le a faʻapipiʻi le vai i le eleele, ona mafai lea e le laau ona tupu aʻa. O le togavao faʻamaʻi e tatau ona eliina ma susunuina, ao le mea na ola ai e tatau ona faʻamaligi i se vaifofo malie, mo se faʻataʻitaʻiga, Fundazole. Mo faamoemoega e puipuia ai, e tatau ona toe iloiloina le pulega o le vavai.

I se tulaga e le masani ai, o le matagofie o le po e mafai ona afaina pe o se tasi o mea. O faʻamaʻi faʻaleagaina e mafai ona faʻaumatia ma le fesoasoani o fofo o le fungicide, ae ui i lea, aʻo leʻi amataina le togafitiga o le mea na tupu, na aveese mai fugalaau mama ma laʻau.

Ina ua uma ona tupu

Afai e te manaʻo i ai, i le tautoulu, e mafai ona e eli ese le lanu uliuli o le matagofie o le po e foliga tutusa ma karati ma tipi o latou mama i le maualuga e 10 centimita. Pe a mago le 'au, o le a pauu ese i latou. Ufiufi fatu i pepa lapopoa pepa, ae sili atu ona lelei le teu malu i oneone. O loʻo teuina mo le teuina i se nofoaga e teu ai le ea i totonu o le 3-7 tikeri. I le tautotogo, o ia ituaiga tubers e tatau ona totō i eleele vevela, pe mafai ona tatupu i fagu fugalaau, tuu i luga o se faamalama, ma a uma ona mafanafana i fafo, o le fugalaau e totoina i le eleele palapala.

Ituaiga ma ituaiga o meaola ma ata ma igoa

E pei ona taua i luga, e masani lava ona totoina e le au fai togalaau 1 ituaiga o mirabilis - Yalapa, po o le matagofie o le po, poo le laffative mirabilis. O lenei meaola na faamatalaina auiliili i le amataga o le tusiga. O ituaiga sili ona lauiloa o le po matagofie:

  1. Iolanthe. O le foliga o le afa mita le vaomatua e lapotopoto. O pulu manogi malolosi ma le mafiafia i le pito i luga e maualuga lona faʻalauteleina. O fugalaau e pei o fugalaau e laʻititi lona lapopoa ma tumu i le lanu; o paʻu o loʻo i luga o le atoa o le corolla. O fugalaau e amata mai aso mulimuli o Iuni e oʻo i le malulu.
  2. Mumu mumu. O le vao tele e oʻo atu i le 0.9 mita le maualuga. O fasipepa laupepa faigofie i luga o le pito e vaʻaia. E tusa ma le 6 simita le lautele o le fulufulu o le fugalaau e pei o le fugalaau.
  3. Elvira. O le vaovao vao e laʻititi lona laʻititi. O laʻau lamolemole lamolemole e matuā umi lava. O paʻu lapisi lautele ma se tipima lima e vali lanumeamata. O le lapoa o le lanu paʻu o fugalaau e 3.5 cm.
  4. Ti Time Red. O le tele o laau o le fua. O sosoʻo lamolemole Knotty i luga o le pito i luga e sili ona sosolo. O lanu lanumeamata lanu meamata e foliga mai e matua oʻo lava. O fugalaau laʻitiiti e vali moli.
  5. Ta Time Fyomula Mixche. O foliga o le togavao e lautele, e oʻo i le maualuga o le 0.7-0.9 m. O laulau laulau vaivai ma lima pito lima o loʻo i ai se foliga lautele. O laulaau lamolemole lamolemole i le pito i lalo ua le maua. I totonu o lenei faasologa o le cultivar, o fugalaau lamolemole lamolemole ma se lanu, o latou lanu ua fesuisuiai, ma o le lautele e oo atu i le 2.5 cm.

O le Mirabilis multiflorum foi ua totoina. O lenei vao vavalalata e oʻo i le 0.8 mita le maualuga. O lapisi laulaʻau lauolaola e iai se foliga e faʻalelei. O le fugalaau e amata mai ia Me, o loʻo i ai ni mea e aofia ai le 2 i le 6 fugalaau lanu violē o loo i ai i le tutusa o le logo. O le tele o fugalaau e 4-6 centimita.

O Rotundifolia mirabilis o loo tuputupu pea. O le maualuga o le vavao faʻatapulaʻa e tusa ma le 0.3 mita. O paʻu laʻau lapotopoto e umi le umi mai le 5 i le 7 senitimita. I le lautele o le faʻapipiʻi o le pala, e tusa ma le 3 fugala lanumoana lanu enaena, o lona lautele e le sili atu i le 10 mm. Fugalaau fugalaau i le afiafi, ma latou latalata i le vaveao.