Fugalaau

Tuputupu Aʻe i le Falemaʻi i le Fale

Faʻatasi ai ma le faʻaoʻoina, o se meaʻai lelei ma lelei, ua iloa e tagata mo le fia afe o tausaga. O le tuputupu ae o le tamaʻi tama i le fale ua maua lata mai nei, ma o se aganuu e le masani ai i totonu o le fale o le a matua teuteuina ai le fale, e aafia ai tagata uma e pei o le tino, ma tuuina atu se togafitiga laiti ae maua moni.

O fea ma pe faʻapefea ona tuputupu ae le totino i le natura?

Ginger ua taunuu i luga o faleoloa o le faleoloa Europa ma i le aoina o fugalaau fugalaau mai vaipanoa suamalie i le itu i saute o Asia. O tagata uma lava e masani i le laau i na o ni aʻa mafiafia, e le iloa o le togafiti o le natura o se fualaau suamalie o le fatu mai le 50 i le 100 cm le maualuga, ma le paʻu o le paʻu o le paʻu ma le maualuga o foliga o foliga o se lanu mumu.

Mo le tuputupu ae, o le aʻafiaina o aʻa e pei o fatulaʻau ma le fugalaau, e manaʻomia e tagata tagatanuʻu o latou vailaʻau le vevela, faʻafefiloi le malamalama mo le 12-15 itula, le tele o le susu ma eleele palapala.

O le mea lea, o le tuputupu ae o le totino i le avanoa tatala i le ogatotonu o laina e matua faigata. Ae o se avanoa moni e maua ai se tamaʻi togalaau faʻapitoa e mo tagata e fiafia i totonu o laʻau o loʻo i totonu o fale ma tagata e ona fanua greenhouses ma greenhouses. O iinei ua na o le pau lea o le nofoaga e tupu ai le faatoʻaga i Rusia. O le totoina o aʻa i totonu o le eleele e lamatia ona o le maualuga maualuga o le afu o le tautotogo ma e le o ni taumafanafana e matua tele lava.

E faʻapefea ona tupu le totō ile fale?

O le totoina o togalaau i le fale e muamua atu i le mauaina o mea totō. I tua atu ia te ia, e le tatau ona alu se faleoloa o fugalaau, ae i se faleteuoloa po o se faleoloa fualaau faisua. O iinei e faigofie ai ona e mauaina ni rhizomes totino fou, e talafeagai e le gata ina avea ma se vaitau manaia mo aano o manufasi po o iʻa, ae ia maua ai foi ni toto fou.

I luga o le mafiafia, o aʻalalalalalala o aʻafiaga, pe afai e te vaʻavaʻai vaʻaia, e mafai ona e iloa fatuga moe. O le a avea i latou ma tupu pe a uma ona toto. O le mauaina o rhizomes mo le totoina, ia gauai atu i le faafouga, suamalie ma le ola maloloina o le totoina o laau. O aʻa talavou lamolemole ma se mea e ola ai, e aunoa ma ni mea malogo po o ni foliga o mea iniseti, ia sili atu le lelei o le fana.

A oʻo le aʻa i le fale ae leʻi totoina le togafiti, tuʻu i le vai mafanafana mo ni nai itula. O lenei fuataga faigofie e le gata ina fafaguina ai pusi momoe i luga o le maualuga o le rhizome, ae toe faafouina ai foi se mea vaivai, mago mama.

Afai e te gauai i le faʻapupulaina o le faʻatoʻaga, o le a e matauina o le a vave lava ona tupu mai se mea matala. O le mea moni e faapea, faatasi ai ma le faʻamalosia o le faʻaosofia, o mea uma o loʻo i ai nei e oʻo i le tuputupu ae. Pe a filifilia rhizomes mo le totoina, e tatau ona e suʻeina se mea na tupu ma se tele o na mata. I lenei tulaga, vaevaeina o aʻa i ni nai vaega, e mafai ona e maua le tele o laau toto i le taimi e tasi. O nofoaga e tipi i luga o se aʻa e afua ai ona fufusi i le gaʻo, ma o le a fesoasoani e puipuia le mea toto mai le faaleagaina po o le faaleagaina e ala i meaʻai.

E faʻapefea ona totoina le togi i le fale?

I totonu o vaomatua, o fea, e pei o le ata, e tupu aʻe le totō ile natura, e manatu le fale e matua le lelei ma toetoe lava a le manaʻomia le tausiga. E le o se mea e ofo ai, ona o le eleele malulu i le itu i saute e foliga mai o le a faia mo le agamalū ma le vevela alofa.

I le ogatotonu o le laina, e le mafai ona ausia le aʻafiaina o aa ma le fugalaau o le totino e aunoa ma se sauniuniga faʻaeteete i le totoina. Amata i le eleele, lea e tatau ona lelei, vaʻaia, faʻafefe faʻavaivai. Mo le mauaina o le meaʻai, fanua faʻatoʻaga, humus ma le oneone e faʻafefiloi i tutusa tutusa. O iinei e mafai ona e faʻaopopoina ai ni fugalaau faʻapitoa mo aʻa. O le faʻalauteleina o le fafagaina o le a fesoasoani i le vailaʻau e avea ma se aʻa malosi.

O le totoina o togalaau i le fale e alu i se taamilosaga faaletausaga. I le tautotogo, e maua ai e le rhizomes ni totogo, ona tupu ai lea o se rosette o lau lapopoa, ae o le autumn ua mamae, ma aʻa o laulaau mo le malologa taumalulu.

O le mea lea, ae e te leʻi ola i le fale, e tatau ona e filifili i le faʻamoemoega. Afai ua totō le laau e maua ai aʻa aoga, ave ni atigipusa lapopoa, laiti, ma o le ai ai se avanoa mo rhizomes fou faatoa faia.

Afai o le sini a se tagata e fiafia i totonu o laau o loʻo i totonu o le laau ia fuga i le ginger, e aoga le faʻapulaʻaina o avanoa mo le aʻa e ola ai. O lenei mea e faʻaolaina ai le aganuʻuina o le vaomatua e faʻaputuina ai mea e tutupu. O le mea e leaga ai, i le fale, o le tamaʻi faleoloa na faʻatau i le faleoloa e vave ona fetogia ma na o ni nai tausaga talu ona totoina.

Ma i lena mea, ma i se isi tulaga, e tatau i vailati ona iai ni alavai, ma 2-3 cm o le faalauteleina o le ele e sasaa ifo i lalo e faamautinoa ai le tafe o le masima.

Fesili atu i le fesili: "E faapefea ona toto le togalaau?", E tatau ona iloa e le tagata tausi vine le taimi sili e fai ai. A o tausisia pea tulaga talafeagai, ma aemaise lava le moli, e mafai ona totoina le totino i le fale i soo se taimi o le tausaga. Ae o le faia o lenei mea i le faaiuga o le taumalulu, i le tautotogo latou te maua ai le malosi malosi.

O loʻo tuʻuina atu aʻa i le pito i lalo o se mea susu e faʻapipiʻi ai fatugaʻo. Ona oomiina lea o fasi fasi rhizomes i totonu o le eleele, ma tuua ai le tuputupu ae i luga aʻe o luga. E le talafeagai le fufuluina o le togafiti, ae o le faʻainuina faaopoopo i vai mafanafana o le a aoga.

Afai e malulu le potu, e mafai ona e ufiufi le ulo i se ato. I se moli malamalama, i le vevela, pe a uma le lua vaiaso, o le a aliali mai i luga o le eleele le fuamoa lanumeamata mataʻitusi.

O se vitio i le auala e totō ai togafiti i le fale o le a avea ma fesoasoani faʻamaoni mo se tagata vaʻavaʻa amata ma poto masani, o ia lea ua filifili e toe faʻatumu le aoina i se aga sili ona aoga ma aoga tele.

Tausiga o le Ginger Care ile aiga

Aʻo talanoa e uiga ile auala e ola ai i le fale, e le mafai ona e le amanaiaina le mataupu o le tausiga o le laau. I le oʻo mai o le totoina o laau, e le gata e manaʻomia le faʻamafanafanaina o le vevela ma le maualuga o le suasusu, ae faʻapea foi i le fafagaina faifaipea, faʻapea foʻi ma le faʻafeinu.

O le laau e faʻafefe lelei le vevela, ae e matua gaoioi malosi ile susulu o le la ma le matagi malulu. E taua lenei mea e mafaufau i ai pe a filifilia se nofoaga mo se ipu e totō ai rhizomes. I aso mafanafana, e aoga le tuʻuina atu o le fagu i le togalaau, i le faletalimalo poʻo le faletua, ma tuʻuina atu le pusi lanumeamata ma le paolo ma le puipuiga mai le ata. Afai e leai se taufaamatau o le pisa i le po, ma le lava o le suāvai ma le tausiga, e mafai ona tumau pea le mea e teu ai iinei i le uati:

  1. O le mafanafana o le ea, o le tele o taimi ma sili atu le susu o le eleele.
  2. O se matāua o le vevela e faʻaalia ai e tatau ona faaitiitia le faʻainuina.

I aso vevela, pe a tuputupu ae le totino i le fale, e lelei le laau ile fugaina o lau laau ma vai mafanafana. O luga o laei e faia i vaiaso uma e lua, e faʻaaoga ai fugalaʻau ma isi mea faaopoopo. Tupe faʻaalu:

  • o le malosi o le suavai e faaosofia ai le tuputupu ae o laau;
  • o le paluga o le a fesoa- soani i pusa laau;
  • phosphorus ei ai lona aoga aoga i le tuputupu ae o rhizomes.

I le faaiuga o le taumafanafana, e tusa ma le masina aʻo leʻi faʻauluina le laʻau, e faʻaitiitia le suavai, ma o le fafagaina ua taofia atoa. O lenei fua o le a tuleia ai le ginger e fausia ai le aʻa.

Ae ui i lea, e le lava le tuputupu ae o le totino i le fale, pe faʻapefea ona faʻapolopolo mo se taimi umi?

A maeʻa ona oti le lanu meamata, o le laau, o ona aʻa ua fuafuaina mo le taumafa tagata, e mafai ona aveesea mai le meaʻai. Ua fufulu rhizomes, ua aveeseina tino o mama. A maeʻa mago i se asiasiga mātala, e mafai ona teuina le totino. I totonu o le pusaaisa poo totonu o le eleele faʻagogo, o aʻa e tumau pea fou mo le oʻo atu i le 3-4 masina.

Afai e fia iloa e le tagata faʻailoa mea e le faʻaogaina, e le tatau ona aveese mai rhizomes mai le meaʻai. Aʻogogo, ma sina sina pa'ū i le vevela, latou te malolo seia oʻo i le tautotogo, o lona uiga, seia oʻo ina amata ona tuputupu ae le tuputupu ae. I le tautotogo, e aoga tele le fafagaina o le falalaʻau ma le fugalaʻau masima ma toe faafoi ai le fua o le taumafanafana.

Faʻatoʻagaina o togalaau i totonu o le atunuʻu

E ui lava o laau totō o ni tagata faʻaleaganuʻu mai i meaʻai, mo nisi tagata nofo Rusia o le mafanafana e leai se mea e tatau ona alu i le faleoloa mo ni aʻa manogi manogi. Afai o loʻo i ai se lauʻeleʻele poʻo se lauʻeleʻele i luga o le fanua, e mafai ona e faʻatautaia le galueaina o togalaau i totonu o le atunuʻu.

Talu ai ona o le tau o le vaeluagalemu o le vaomago ma pati vavalalata e le faatagaina ai le seleseleina i le malae vavalalata, aʻo lei totoina togalaau i totonu o le togalaau, e tatau ona totoina i le fale. Latou te faia lenei mea i le faaiuga o le taumalulu poʻo le amataga lava o Mati.

Rhizomes, vaevaeina i ni vaega ma mata, ua totoina i totonu o se meaʻai paleni. O le taimi lava e amata ai ona tupu le togafiti, o le a tuʻuina atu i fale laufanua. O lenei mea e tatau ona faia ma le faaeteete, taumafai e aua nei faʻalavelave le aʻa o loʻo amata ona atiaʻe.

Aʻo lei totoina le togafiti, o loʻo faʻasaoina le meaʻai i le humus, e matua susu ma faʻamafanafanaina. O lenei mea o le a faʻaalia vave ai ma faigofie le faʻalauiloaina ma o le a tuleia ai le laau i le tuputupu ae malosi. O le faʻatulagaina masani o laei ma luga o laei o le a maua ai se faʻaosooso malosi i le tele o aʻa. O lo latou aoina o loʻo faʻatinoina i le faaiuga o Setema, pe a faʻaalia ia faailoilo o le lalagaina o laulaau.