Laʻau

Saintpaulia, po o Uzambara violet

Saintpaulia (Saintpaulia) - o se genus o laau totō o le aiga Gesneriaceae (Gesneriaceae) O se tasi o fugalaau e sili ona lauiloa i totonu. E tele ituaiga o ituaiga o Saintpoly, pe, e pei ona taʻua ai i latou, o "Uzambara violets." E mafai ona e filifili toetoe o soʻo se ituaiga ma le saʻo ma lanu. Tuʻu faʻamalosi laau totō lea e mafai ona olaola toetoe o le tausaga atoa. Sei o tatou iloiloina atili auiliiliga o ituaiga o fugalaau i totonu, ma le auala e tausia ai.

Aua le fenumiaʻi Saintpaulia (Saintpaulia) ma le violet (Viola) O ituaiga eseese ia e lua o aiga eseese. O Saintpaulia, e lauiloa foi o Uzambara violet, o le aiga o Gesneriaceae ma o se fale vevela. Aʻo Violet, ua lauiloa i matou i lalo o le igoa lautele "Pansies", o le aiga o Violet ma ua tupu aʻe o se togalaau togalaau.

Saintpaulia, po o Uzambara violet

Talafaasolopito o le mauaina ma le salalau o Saintpaulia

O le vioamama Uzambara sa tatalaina i le 1892 e le Baron Walter von Saint-Paul (1860-1940), o le pule o le itumalo o Uzambara - o se kolone Siamani i luga o le teritori o Tanzania, Burundi ma Rwanda nei. Walter Saint-Paul na tosina atu i lenei laau i le taimi o se savaliga. Na ia auina atu fatu na faaputuputu i lona tama - o le peresitene o le Siamani Dendrological Society, ma na ia tuuina atu i latou i le faletua o Siamani Wendland (1825-1903). Na ola Wendland i se fatu mai fatu ma i le 1893 na faamatalaina ai Saintpaulia ionanta (Saintpaulia violet-flowered), o le atinaʻeina o lenei ituaiga i se ituaiga eseese, lea na ia faaigoaina i le tama ma le tama a Saint-Paul.

Mo le taimi muamua, o le senpolia sa faʻatusalia i le fusi faavaomalo i Ghent i le 1893. I le 1927, na taunuu ai le senpolia i le Iunaite Setete, lea na vave ai ona lauiloa i totonu o laau. E oo atu i le 1949, e selau ituaiga ua uma ona sua. I aso nei, o le fuainumera o ituaiga e sili atu i le 32,000, e silia ma le 2,000 afe i totonu o le fale.

Faamatalaga o le Saintpaulia

O Senololia i totonu o le vaomatua o loʻo i ai le alofa ona o lona laʻitiiti ma le umi o lona tupu (e oʻo atu i le 10 masina i le tausaga). O le fugalaau, o le mea masani, o se vao vao vao, o laʻau e lapotopoto, e ufiufi i le vili. Lanu lanu meamata lanu meamata po o lanu lanu o loʻo i ai i luga o puʻupuʻu puʻupuʻu e fausia ai se basal rosette.

Fugalaau - faatasi ai ma petale e lima, na aoina i se pulumu. Lanu ma foliga e faalagolago i le ituaiga. O le Saintpaulia foi o loo i ai se ipu e aofia ai ni sepals se lima. O le fua o se pusa laʻititi ma le tele o fatu laʻititi ei ai se siama saʻo.

O le natura masani o le senpolia e faatapulaa i itulagi mauga o Tanzania ma Kenya, ae o le tele o ituaiga meaola e maua i Tanzania, i Ulugur ma Uzambara mauga (o le igoa "Usambara mountains" e masani ona faaaoga i luga o faafanua o aso nei). O Senpolias e masani ona ola i tafatafa o afā, vaitafe, i tulaga o le pefu o le vai ma le puao.

O le a le mea e te vaʻaia pe a faʻatau se senpolia?

Muamua, pe a faʻatau se viole Uzambara, e tatau ona e gauai atu i laulaau. Afai e te maua ni mea masalosalo po o se tupu tuputupu aʻe tele i luga ia i latou, ona mautinoa lea, o lenei laau toto e afaina i nisi ituaiga faamaʻi. E oo lava mo se fomai faapitoa o le a faigata ona tupu ae tuu se fugalaau, ae mo se amataga o le a toetoe a le mafai. O le mea lea, e sili atu ona lelei le filifilia o se laau ma lau lanu lanumeamata lanumoana, e aunoa ma ni faailoilo o mea leaga o manu.

Pe a filifilia se pepe, e taua tele le le laititi o laulaau - o loʻo faʻamaonia ai ua uma ona mafatia le laau mai le leai o se malamalama.

Ina ia faʻaleleia le senpolia, e sili ona lelei le ave o lau laʻau mai le laina lona lua pito i lalo. O lau laititi pito i lalo e tuʻuina atu foi e tamaiti, ae, o se tulafono, ua sili atu ona toilalo ona o lo latou matutua, o lea o le a matua vaivai le fanau.

Ma ia mautinoa ia fai atu i le tagata faʻatau e taʻu mai le eseesega o le faʻaogaina o le laau, ina ia e le mafatia i le iloa o le ituaiga senpolia. O nisi o aofaʻi ua lagoaina i se vasega e iloa ai le aso na totoina ai le pepe.

E faigofie ona faʻaoga pusa, pusa palasitika poʻo isi koneteina o le a le mafai ai ona momotu le vaeluaina pe a feaveaia e le lautele o felauaiga mo le felauaiga o pepa pepa o le SaintPoly. Afai e le o iai se koneteina, ona fai atu lea i le tagata faatau e faʻaaogaina le pusa palasiti ma nonoa faʻamau, pe o le a le mea o le a le afaina ai le au i le taimi o femalagaaiga. Afai, e ui i lea, o laulaau ua malepe, ona tatau lea ona aveeseina mai fafo.

Saintpaulia, po o Uzambara violet

Pe a filifilia ni fagu mo le viole Uzambara, o lo latou tele e taua, o le lautele. E tatau ona 5-6 cm mo tamaiti ma laiti laiti, aua e sili atu i le 10-12 cm le maualuga o le ipu mo le tagata matutua e tatau ona 3 taimi e laʻititi nai lo le tele o le laina.

O ipu palasitika ma ipu gaosi e talafeagai mo le senpolia. I le taimi nei, e sili atu i tagata aofaʻi ona totoina ia viole Uzambara i ipu palasitika, aua latou te taugofie ma sili atu ona faigofie.

Tulaga tuputupu ae ma le tausia o Saintpaulia

O le totoina o violets Uzambara (senpolia) e manaʻomia ai ni taumafaiga. Afai e te manao i le fuga o le senpolia e olaola lelei ma mo se taimi umi, e tatau ona e tausisi i tulafono nei.

Tulaga o le vevela e tatau ona lamolemole, aua le vevela i le taumafanafana ma aua le malulu i le taumalulu. Lelei maualuga + 18 ... + 24 ° C. E le fiafia faʻamalama Uzambar i fesuiaiga mataʻutia i le vevela ma le faʻataʻitaʻi.

O le viole Uzambara e sili ona fiafia i le malamalamaae le fiafia i le susulu o le la, o le mea lea, pe afai o le laau e tu i luga o se susulu malamalama, e tatau ona malulu, ma i le taumalulu e manaomia le faateleina o le malamalama i moli pupula ina ia 13-14 itula le malamalama o violets. I lenei tulaga, o le a totogo le senpolia i le taumalulu.

O le faʻatau mo tagata matutua e manaʻomia ai le toniga. O le palapala o le eleele e tatau ona susu, ae e le mafai foi ona faʻatumu le fale. Suavai ma le faʻaeteete i lalo o le aʻa. O le tele o vai mai le apa e tatau ona faʻafefe. Ole vai mo le faʻavaivai e le tatau ona malulu ma sili atu ona mama, i soo se tulaga, e tatau ona puipuia. Uzambara viole, laʻau faapitoa, e le faʻafefeina le pulupulu. Afai e pa'ū le vai ile lau, e mafai ona latou pala. Ina ia mautinoa le lelei o le suasami o le ea, e lelei le tuʻuina o fagu i le senpolia i luga o se fata vai, ae o le ipu o le vai e le paʻi pe tuʻu i luga palapala i le fata. E mafai ona e tuʻu ipu i susu susu.

O eleele mo uzambar violets e tatau foi ona ausia manaoga faapitoa. E tatau ona vaʻavaʻa, pasi valelei ma faʻafefe suavai. E mafai ona e faʻatauina se paluga faʻapipiʻi e faia i le gaosiga mo le senpolia, pe e mafai ona e faia oe lava mai le laupepa ma le turf, humus, oneone, malala, gaʻo ivi ma le faʻaopoopoga o le superphosphate. O vaega nei e lua: 2; 0.5; 1; 1. Faʻaopopo le 0.5 ipu o le fala o le ponaivi ma le 1 sipunipuni ole superphosphate i se pakete o le paluga o meaʻai ua saunia.

Auiliiliga e uiga i le fafagaina o Saintpaulias

I totonu o le laufanua o le senpolia e tupu i luga o eleele le lelei, o le mea lea, pe a faia ni vailaau eleele, e taumafai le au amateurs e aua le tuuina atu ia i latou le tele o meaʻai. Ae talu ai ona o le aʻa o le laau o loo i totonu o se tamai vaega o le masini, ona faasolosolo malie lea ona mou le eleele i totonu o ipu. O le mea lea, e tatau ona e fafagaina i taimi uma ia laau. Ae peitaʻi, a maeʻa le faʻavasegaina, e le tatau i se tasi ona fafaga - mo le lua masina o le a lava meaʻai mo le senpolia.

A o fafagaina laau, e le tatau i se tasi ona galo o le tele o meaʻai e mafai ona mafua ai le tele o aʻafiaga e le manaʻomia. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le tele o le vevela e taʻitaʻia vave ai le ola o lālā i le faʻaleagaina o le fuga. "Laʻau" Faʻasolosolo "e le mafaagaloina i faʻamaʻi ma faʻamaʻi. Faatasi ai ma se tele tele o fululaau, o le senpolia vave vave, o le a paʻu, ma o laulaau laiti ua leaga. Afai ei ai le tele o le potassium, e tumau le ola o laau, o lau lanu samasama.

O le faʻaogaina o le vaifofo lelei mo luga o laei e faalagolago i le tele o mea, aemaise lava i le tele o le ulo, o le tuufaatasiga o le paluga o le eleele. I le mea mulimuli, mafaufau o le senpolia e faatatau i laau e le mafai ona taliaina le masima masima. Fofo sili ona fofo (sili atu i le 1.5-2 g o le masima i le 1 lita o le vai) e afaina ai laau.

Saintpaulia, po o Uzambara violet

O le laʻititi o le ulo ma le tele o fanua oi ai, o le vaivai o le faʻaogaina o le salima e tatau ona (ae e tatau ona fafaga atili). Toto i luga o eleele lafoaʻi e mafai ona fafagaina i le tele o taimi nai lo luga o mamafa mamafa - i le mea muamua, e fufulu vave le fuālaʻau.

Pe a fausiaina le Saintpaulia ma se vaifofo e sili ona faʻaogaina, o aʻa ua faaleagaina i totonu o laau, o laulaʻau e mama. Afai e le o faia ni fua faanatinati, e mafai ona mate le fale. I lenei tulaga, e tatau ona sasaa le eleele i le vai mafanafana (0.5-1 l.) I ni vaega laiti. Ona tuu lea o le fagu i totonu o se fale paolo.

O le maualuga o le maualuga o le faʻamalositino mo le senpolia e mafai ona mafaufau i le 1 g o masima minerale maʻaleʻale, faʻaitiitia i le 1 lita. vai. Soʻo se isi lavalava pito i luga mulimuli ane i lenei mataupu e faia pe a uma le 15-20 aso. Fafagaina o vaifofo vaivai e lelei foi (1 g i le 3 lita o le vai). O ia fofo e mafai ona faʻafeinu vave - i le maeʻa o le 5-6 aso. O laʻei pito i luga ma le faʻamaina e taua foi - i lenei tulaga, 1 g o le faʻamaʻalo ua solo i le 6-8 lita. vai.

O Senolia e tatau ona fafagaina i na o le taimi sili ona lelei o le tausaga mo lo latou tuputupu ae. O le mea lea, i le ogatotonu o loʻo fautuaina e faʻamalolo mai ia Mati ia Setema.

Saintpoly totoina

O fea le ipu ma le taimi e faʻapipiʻi ai le senpolia?

O le senpolia matutua i tausaga taʻitasi, e fautuaina le suʻeina i se paluga fou. A uma, o lo latou aʻa o loʻo i totonu o se vaega itiiti o le eleele, lea ua leiloloa lona fausaga ma meaʻai. E masani ona totoina i le tautotogo, ae afai latou te ola i le malamalama, e mafai ona faia lenei mea i soo se taimi o le tausaga.

O le mea sili ona taatele i le aganuu a le senpolia o le faʻaaogaina o ipu e tele. Manatua o potopoto e ese i fuainumera e tutusa ma le lautele o le ipu i le pito i luga. Laʻau laiti (lapopoa 5 poʻo le 6) ua lava mo laau talavou faatoa vavaeese mai le laʻau tina. Mulimuli ane, pe a tutupu ae laau, e mafai ona totoina i totonu o pusa Nu.7 po o le 8. O le maualuga pito i luga o le ipu mo le tele o mea faataitai a le au matutua o le Nu. 9 po o le 11. O ipu mafolafola tetele e masani ona taitai atu ai i le pala.

Aʻo leʻi faʻaaogāina, e tatau ona faʻafefiloi ipu omea fou i le vai vevela mo le 30-40 minute, ona tuʻuina lea e faʻaliliu ma faʻagogo. Afai e le faia lenei mea, ona maeʻa lea o le totoina o puipui o ipu ona faʻafefe tele ai le vai i le faʻaleagaina o le laau. O nisi taimi e tatau ona e toe faʻaaogaina pusa o loʻo faʻapipiʻi ona pito i le paʻu masima. O le mea lea, e tatau ona mulumulu lelei i se solo taele i totonu o le vai vevela, ma e tatau ona ave le pusa i se pulumu po o se naifi mata.

Totoina alavai talafeagai

A oʻo i le suia o le senpolia, muamua lava, e tatau ona totogi le mafaufau ile alavai. O le alavai, lea e sasaa i le pito i luga o le ufiufi e ufiufi ai le pito i lalo, e galue e tafe le vai mai le pito i lalo o le eleele. E faʻaleleia atili ai le vaalele i aʻa, e puipuia ai le faʻamaonia o le vaega pito i lalo o le coma, ma e taua tele pe a totoina i totonu o pusa palasitika.

E masani lava, o le alavai e alu i le 1/5 o le tele o le ulo. O le tulaga o le paluga o le eleele, o lona malosi, e faalagolago lava i lona uiga. I le avea ai o se alavai, e sili atu ona lelei le faʻaaogaina o paʻu paʻu mai ipu omea, latou te le suia le aoga o le meaʻai. E mafai ona faʻaaogaina oneone oneone lelei (vaega ninii o le 1-2.5 mm). O tamai pusa o le faalauteleina o le omea, o se mea lanu enaena enaena, e talafeagai foi; Faʻateleina le faʻafefe o le eletise e manaʻomia ona suia i tausaga uma, talu mai le taimi, faʻapipiʻi mea vevela i le senpolia e faʻapipiʻi ai.

O mea faʻapipiʻi faʻamalosi, o fusi o le polystyrene (resin artificial) ma le polystyrene e masani ona faʻaaogaina. O le mea mulimuli e nutimomoia i le lima ma fusi (5-12 mm). O le polyethylene tetele e sili atu le faigata ona maua - o se moli fualaʻau faʻamalosi mea mamafa (synthesi size 3-5 mm).

Saintpaulia, po o Uzambara violet

Mea e gaosi i le gaosiga: mea e paʻu ai paʻu o pine, pine, pulu, pine pine pine, ma isi. - e mafai ona faʻaaoga mo alavai, ona o le tulafono, latou te acidify le palapala ma e le o taimi uma latou te maua ai se taunuuga lelei. Faatasi ai ma lea alavai, fautuaina e faaopoopo ni vaega laiti o malala i le voluma. O maʻa ma maʻa maʻalaʻau oloʻo nutimomoia e masani lava ona i ai ni vaega e faʻapipiʻi ai le meaʻai, o lea e mafai ai ona faʻaogaina i eleele papa. O le piliki piliki e matua faʻapipiʻi le eleele, o lea e le fautuaina mo le faʻaleleia.

Pe a totoina le Saintpaulia i totonu o tamai ipu (5-7 cm), ua lava lea e tapunia ai le alavai faʻafefe i le palapala. O le vaega o totoe o loʻo nofoia e le paluga o le eleele. I totonu o koneteina lapoa (8-11 cm), e sasaa ai le alavai (1.5-2 cm) i le pito i luga o le lau (lea o loʻo tuʻuina i le pito i luga), o le tele o malala e tusa ma le 0.5 cm le tele e tuʻuina i ai (malala o le malala) .

Senatoa le loloto o le tau

O le taua tele o le loloto o le totoina o Saintpaulia. I le saʻo lelei, o petiolesi pito i lalo e tatau ona laʻititi i luga o le fogaeleele pe paʻi foi i ai. Afai o le laau ua totoina e le maluelue, e mafai ona tuu i luga o le eleele se vaega faaopoopo o le moa sphagnum e tusa ma le 1 cm le mamafa. E le gata i lea, e mafai lava ona ufiufi le petioles o laulaau pito i lalo. O le maualuga o laau e masani ona le maluelue, lea e faʻagesegese ai lo latou tuputupu ae ma le atinaʻeina.

Pe a totoina le totō o laau totō, ona pau atu ai lea o vaega eleele i le ogatotonu o le pusa, ma eleʻele. O tamaʻi laiti laiti i le tuputupu aʻe o le tulaga ua faʻaleagaina, o lo latou atinaʻe e faʻagesegese. E masani lava ona loloto le loloto i le senpolia, o le fua o le tuputupu ae, "lapisi" e aliali i luga o laumei matutua, o laulaau e mate, o le alalaʻau - ua mate le laau.

Le faʻalauteleina o le senpolia

Faʻafouina o le Uzambara viole mai laulaʻau

O le auala sili ona taatele o le faʻaleleia o Saintpaulia o le gaosia o laʻau. Ina ia faia lenei mea, e te manaʻomia se laʻau ola maloloina, lauulu (pe o le tina e ola e le afaina). O Petiole e tatau ona 3-4 cm le umi, ma se mea e faʻasolo. O le gaioiga sili atu ona lelei le tuʻuina i totonu o le vai seia oʻo ina maua aʻa. Afai e vave totoina le fatu i le eleele, ona, muamua, e tatau ona lafoaʻi le eleele, e le faʻamaonia, ma le lona lua, e tuʻu le 'au i le palapala i le loloto o le 1,5 - 2 cm, e le sili atu. O le ipu ma le fata e sasaa mai i le vai mafanafana ma ufiufi i se pusa paʻu e faʻaleleia ai le susu, e le tatau ona maualalo le vevela ile 20-21 ° C. Faʻavae aʻa ma le atinaʻeina o tamaiti e tumau ile 1-2 masina.

E mafai e tagata uma ona filifili mo i latou lava le ala e sili ona faigofie, taugofie ma le faatuatuaina e aʻafia ai le seleselega o le Saintpaulia. Afai e le lelei le filifilia o lenei metotia, o nisi taimi e le fiafia le au fou pe a vave ona tulia ma oti le tagata.

Mo tulaga o le fale, o le auala pito sili ona taugofie o le aʻafia lea o le tipi i totonu o vai inu. I totonu o taulaga e mafai ona e faʻatauina ai vaega, o le toʻatele o tagata e fiafia i lanu viola o Uzambara o aʻa i le agroperlite (tele vaega) poʻo le vermiculite. O le faʻaaogaina i totonu o le pulou sphagnum lelei e maua ai iuga lelei.

Toatele le toʻatele o senpoly e alolofa i aʻa i le peat-humus, o loʻo aʻafia ai le lamatia o laʻau.

O le tulafono sili ona masani mo nei metotia uma e le o le tuua o se uumi umi. O tamaiti o le a foliga vave ma sili atu pe afai e le sili atu i le 4 inisi le umi o le petiole. O le tipi e tatau ona faia i se fagu po o se pulufana.

E tāua tele pe'ā faʻavaeina le vaʻaia o Saintpaulia e tuʻuina atu ai le maualuga o le 'ea ma le vevela o le ea + 20 ... 24 ° C. E fautuaina le tuʻuina o ni aʻa i totonu o se lauʻeleʻele poʻo totonu o se pusa palasitika.

E foliga mai o pepe, i le averesi, pe a uma le 4-6 vaiaso. Afai latou te malolosi ma tuputupu ae, e tatau ona vavae ese ma le faaeteete mai le lau, taumafai e faaitiitia le manua i aʻa o pepe. Ona tatau lea ona e tuu le pepe i totonu o se isi ato. Ole lapoa o le ulo mo le pepe e le tatau ona sili atu i le 6 cm. O le pepa (pe a malosi) e mafai ona tuʻuina i luga o le laʻau.

Pe a totoina le pepe, e tatau ona tuu le alavai i le pito i lalo o le ulo (moss-sphagnum, vaega o le polystyrene foam poʻo le tamai lapoʻa lautele). O le eleele mo tamaiti e tatau ona lafoaia ma lelei, o le vaega 1 ver5 o le vermiculite ma le 1/5 vaega o le perlite e mafai ona faaopoopo i le mea e sui ai. Afai ei ai le moa sphagnum, ona tatau foi lea ona faaopoopo i le mea e sui ai, muamua le kukaina ma seleulu, i le fua o le 1/5 o le aofaiga atoa o le paluga.

O le totoina o fanau a Saintpaulia e manaʻomia ona tuʻuina i totonu o se tamai fale-vavalalata ina ia fetaui lelei tamaiti i le 2-3 vaiaso. Tuu se kativaʻai ma tamaiti i luga o se faʻamalama (e le sili i le itu i saute, lea e te manaʻo ai e ufiufi ia viola Uzambara ina ia leai ni mumu i lau). I le taumalulu, ia mautinoa e aua neʻi e feogi mai le faamalama, ona o le senpolia e matua nofouta i le maalili a le aʻa. O tamaiti matutua e mafai ona faasolosolo malie ona masani i tulaga o le potu, faʻaleleia se fale mafiafia mo tamaiti mo le 10-15 minute, ona 30 minute.

Tofiga o Saintpaulia

Faʻapenaina o Saintpaulia e ala i laasaga

Mo le faʻalauteleina o le laʻau viole, e le na o laʻau, ae mafai foi ona faʻaogaina laasaga. Mo le alualu i luma laasaga e tatau ona i ai le 3-4 laulaau. Ina ia vavae ese le laasaga mai le pusa, e tatau ona i ai se maamaa po o se maʻila mata. A aveese le sitepu, e tatau ona e taumafai e aua le faamanualia le laulaau o le laupepa autu.

Ina ia aʻafia le laasaga o Saintpaulia, e mafai ona e faʻaaogaina se papa maa puipui poʻo se ipu e iai se mea. Mo se fetuutuunaiga sili atu ma vave aʻafia, e tatau ona teuina se laasaga i totonu o se kiona mo le 3-4 vaiaso.

O le faʻamaʻi pipisi

Faamai pipisi

O le mafuaʻaga o faʻamaʻi o faʻamaʻi pipisi o siama e mafai ona avea ma siama, gaʻo, faʻamaʻi, lea e saofagā ai i le vave ona salalau.

Gau pala

O se maʻi afaina, e lauiloa o le lauulu enaena, e mafua mai le fusi Fusarium. Fugalaau ma pulupulu o loʻo ufiufi i fulufulu lanu, o mea na afaina ua mate. E masani lava, o le galo e afaina ai le laau, pau i luga o fugalaau mamaʻi ma laʻau ua faaleagaina. O le maʻi e tupu tele i le maualalo o le ea (i lalo ifo o le 16 ° C), faʻateleina le suāvai, i tulaga o le maualuga o le maualuga o le suavai, faʻalauteleina o le suauu, ma le leaga o le ea.

Ina ia puipuia le faaleagaina o le tino, e tatau ona matua mataʻituina tulafono masani o le fausiaina, vevela, ma le susu. Afai e iloa le siaki, ona aveese lea o vaega ua aafia, e togafitia le laau i se vaifofo o le sodium phosphate (1 g i le 1 lita o le vai) poo isi mea oona (benlat, ma isi).

Malosiaga malosi

Malosiaga palapala - o se maʻi afaina, e iloa ai o ia lava i se foliga o se paʻu papaʻe i luga o fugalaau, laʻau ma lau o senpolia. E foliga mai e peiseai o loʻo fusi i le falaoamata.

O le salalau o le paʻu palapala e faafaigofieina e le pefu ma le palapala i luga o laau, faamalama faamalama ma fata i nofoaga o loo i ai. E taua tele le tausia mama. E tatau ona mulumulu vai ma palu i taimi taʻitasi ma le vai mafanafana.

O le afaina o le faamai e fesoasoani foi i le le lava o le moli (i tua o le potu), itula pupuu (7-8 itula i le aso), poo le maualuga o le vevela i le maualalo o le vevela (14-16 ° C).

O le faʻamaʻi e sili atu ona faʻailoa pe afai o le paluga o le paluga e tele naua le gaʻo, ae le lava le potassium ma le phosphorus.

O le maualuga o le malosi o le suauu i totonu o le paluga o le eleele e mafai ona fuafuaina e ala i foliga vaaia o laau totino, aemaise lava, i le setete o laulaau laititi i le tulaga o le tuputupu ae. Faatasi ai ma le atinaʻeina masani o le senpolia, o laulaau laiti e olaola lelei lava, atiina ae lelei. Ona o le sili atu o le eletise, o nei mea e lafoaʻi ma faʻapala, faʻaputu i luga o le isi laina o lau. Mulimuli ane, o laulaau laititi lafoaʻi ua faʻasaʻolotoina mai le tumutumu. Ua toto le laau, ua tele le faateleina o le lapoa, ua malo ma pala. O le malosi o le Saintpaulia e vaivai, o fugalaau e laiti nai lo le mea masani, o fanau o loʻo i luga.

Ina ia faʻaumatia le paʻu manogi, e tatau ai, i le tele lava, e faʻaaoga ai fomaʻi. O nisi taimi e manaʻomia ona e faʻaeteete i le faʻaitiitia o le mea oona. O le faia o lenei mea, ua faʻamaligiina ai le masini eleʻele i le vai mafanafana (30 ° C) - e tusa ma le 0.3 lita i le ipu. Mulimuli ane, e fafagaina i le pulukalama ma le faʻasaisa (1 g i le 1 lita o le vai).

O mea oona o loʻo faʻaaogaina o mea ia, pe a uma le gaosiga, aua le faʻaleagaina laulaʻau matala o senpolia ma aua le tuua ni mea. O se tali lelei o le meaʻai (fundozole, 1 g mo le 1 lita o le vai) e aoga, lea e faʻaaogaina e togafitia ai lau laau ma faʻafefe ai le ele. E masani lava, e tasi lava le togavao e lava, ae afai e le maua le mea e manaʻomia, e toe faia pe a uma le 10 aso.

O le Fundozol foi e faamamaina ai laau o nisi o faamai. E le afaina ai laulaau o le senpolia, ae o nisi taimi e lafoaʻi ai mea laiti e mulimuli ane aveesea e le vai.

O loʻo maua ai le fungicide - o le sodium disodium phosphate (o le auala e pulea ai le paʻu o fualaau aina suamalie, meaʻai ma mea teuteu teuteu) e faigofie ona faia e pei o le phosphate fertilizers. A maeʻa togafitiga ma lenei sauniuniga, e le afaina laulaau, ae mafai ona susunuina avanoa i fugalaau fugalaau. O fugalaau fugalaau e afa-fugalaau ma fuga e atiina ae masani.

Pe a faʻaaoga le sodium disodium phosphate, e le tatau ona sili atu le mamafa o le faʻaogaina o le vai. Mo togafitiga laʻau, ave le 1 g o le fualaau faasaina i le 1.5 lita o le vai, ma le fafagaina o laau - 1 g mo le 1 lita o le vai. E masani lava e tasi le togafitiga e lava, i tulaga ogaoga, e mafai ona toe faia pe a uma le 10-12 aso. E le fautuaina e togafitia le senpolia e sili atu ma le faalua. O lenei vailaau faʻamaʻi e faʻaleagaina ai luga o le eleele.

A maeʻa le pulupulu o violesiti i le filogides, e tatau ona aveeseina fugalaau ma fugalaʻau e sili ona aʻafia i paʻu paʻu. O fofo lelei mo le gaioiga e tatau ona fai sina mafanafana. Ina ia aloese mai mu mumū o laulaau pe a uma ona fufuluina, e mafai ona faʻamago i totonu o se nofoaga malulu.

Saintpaulia, po o Uzambara violet

O faʻamaʻi e leai se faʻamalosi

O faʻamaʻi e leʻi faʻaaogaina e masani lava ona tupu ona o faʻalavelave i faʻatau tekonolosi. E mafai ona latou aliali mai i luga o le kopi e tasi ma aua neʻi tuʻuina atu i isi.

Liliuina o le aʻa ma aʻa

Liliu o le aʻa ma aʻa o le senpolia. O le faailoga muamua o le fesuiaʻi o le aʻa o le liliina lea o laulaau pito i lalo. O le a faʻafefete, e peisea'ī o le pefu, e peiseai o le laau e manaʻomia le faʻasaina (e ui o le paluga eleele e matua susu). Liliuina o aʻa ma le aʻa e mafai ona vaaia i le taimi o le gafa. O mafuaaga atonu o le totoina i le eleele mamafa, o le maualuga o le faʻamalolo i totonu o le otaota, pusa lapoa, faʻafefeteina i le malulu, le lava le malulu o le ea (lalo ifo o le 20 ° C), totō loloto.

I tagata matutua tagata suʻesuʻe o le senpolia, e aʻafia foi aʻa i le taimi o le faʻamalosi o le eleele, pe a leai se avanoa e maua ai le ea i aʻa. I lenei tulaga, o le vaega o le meaʻai i totonu o le eleele e pipii, o aʻa e ola i luga o le pito i luga o le coma (o le eleele coma e matuai vevela lava), o le a le toe maua ai le lalelei ma le mautu i le palapala. E sili atu ona totoina i totonu o se paluga fou. Afai e le faia lenei mea, e paʻu le fatu ma e mate le laau.

O le tafe ma le pala o laulaau pito i lalo

I totonu o se fale maloloina, i lalo o tuutuuga masani, o le laina pito i lalo o le lau o loʻo galue lelei, e tusa ma le tausaga. Ona oo mai ai lea o le latou mafanafana. Ua tuua e Senpolia le lanu, o lanu samasama e aliali mai ma faailoga o le pala po o le mago o le pito. A o latou matutua, o nei laulaau ua aveesea e ala i le momotu ese i lalo o le ala.

Petioles o laʻau lelei laititi e masani lava ona faaleagaina i nofoaga e faʻafesoʻotaʻi ai i le pito i lalo o le mea o loʻo i totonu o le ipu, aemaise lava pe a fai e leai se mea. Ina ia aloese mai i lenei mea, o le pito i lalo o ipu omea e muaʻi ufiufi ma nisi o laulau o le varnish poo se paluga omea o le natura (0.2 vaega), rosin (1 vaega) ma le faamau (2 vaega). E le mafai ona faʻafefiloi le faʻafefiloi (aumai i se vevela) - o le mea lea e mafua ai ona faʻaalia i luga o pito o ipu, mea e le manaʻomia. I le faagasologa o le gaosiga, ua faatofu le ipu ua suia i totonu o le paʻu omea i le 0.5-1 cm ma vave ona faatofu i le vai malulu.

E mafai ona e faʻapenaina pito o ipu, ma faʻapipiʻi i totonu o le faʻamaʻiina o le faamauga ua faʻafefiloi ma le 1/8 vaega o le solo poo le mama mama. O le faʻamaina o paraffin e maua ai le leaga o taunuuga, e pei o le tafe, o ese le paʻu ese, gaosia ma algae e mafai ona atinaʻe i lenei nofoaga.

O nisi tagata fai togalaau e ese mea latou te faia. Latou te uu se fasi manifinifi manifinifi, ona tipi lea i luga, ona tipi lea o se fasi pepa e tutusa ma le faataamilosaga o le ulo, tuu i luga o le mata, ma puipuia ai le petioles o laulaau. O nisi taimi e fiafia ai tagata e lagolagosua faapitoa mo laulaau mai le uaea mafiafia ina ia latou le taoto i luga o le pito o le ulo, ae e le foliga lalelei tele.

I le taimi o le totoina, o petioles o le pito i lalo e masani lava ona manuʻa i le senpolia. I le lumanaʻi, o laʻau e amata ona pala i le ala. E tatau ona aveeseina, sasaa le 'au i le vaeluaga o le pefu.

Yellows leaves o Saintpaulia

O mafuaaga e sili atu le malamalama, pe a susulu atu le la i luga o le laau, poʻo le vaivai o le ufiufi, faapea foi ma le le lava o le susu po o meaʻai i le eleele. Faʻatasi ai ma le leai o ni meaʻai i totonu o le paluga o le eleele, o loʻo faʻamalosia le laei pito i luga (e le o le malosi tele). Afai, pe a maeʻa, o le a le iloa mea lelei, ona tatau lea ona siaki le eletise o le faʻafefiloi palapala. Too acidic (pH i lalo ifo o le 4) poʻo alkaline (pH i luga aʻe o 7) e tatau ona suia le lalolagi.

Saintpaulia lau laʻau

I le pito i luga o laupepa o loo i ai ni manuʻa, o ni lio lapotopoto o foliga le lelei, papaʻe, samasama pe lanu enaena i lanu. O le tele lava o taimi, o le taunuuga lea o le aafia i le susulu o le la (aemaise lava pe a paʻu ile lau susu pe a uma ona faʻafeinu), fufuluina i le malulu poʻo le suʻeina. E mafai foi ona foliga mai ia mea i le taumalulu, pe a tafe atu se matagi malulu i laau i le taimi o le faamalolo. Afai e le pasi isi avanoa, e tatau ona e faatali seʻi oʻo ina tupu lau lau lanu meamata. Ina ia aloese mai le tupu mai o afaina, e tatau ona e faatumauina le tumau o le vevela o le ea, puipui le laau mai le susulu o le la, aua nei tuu ni laau totő ma laʻau susu ile windowsill.

Faʻasolo i luga o lau o Saintpaulia

O ia tulaga e manino lava ona iloa i le lumen. Latou te aliali mai mai le faʻamalosia faifai pea, aemaise lava pe afai o le fanua e masani ona ulaula (mo se faʻataʻitaʻiga, o loʻo i ai le tele o le lafoaia o lau). I lenei tulaga, e mafai ona e faʻamaligiina le eleʻele eleʻele ma se vaivaiga vaivai o le palamati (piniki), fetuunai le tulaga faʻavaivai poʻo suia le paluga o le eleele.

Saintpaulia, po o Uzambara violet

Le atoatoa le tatalaina ma le vave faʻamagoina o fugalaau o Saintpaulia

O lenei mea e faʻamalosia i le mago ma maualuga le vevela o le ea (o ia tulaga e masani ona tupu i le taumalulu, ma le mafanafana mafanafana), itula pupuu (itiiti ifo i le 9 itula i le aso), ma eleele palapala (pH i lalo 4.5). O le suamalie o le palapala e aofia ai le sili atu o le eletise ei ai foi lona aʻafiaga.

Pau o fugalaau ma tumutumu o Saintpaulia

O le mafuaaga autu o se suiga tele i tulaga i fafo atu. Mo se faʻataʻitaʻiga, na tupu aʻe le senpolia ma fuga i totonu o se potu e maualuga le maualuga o le 'ea (i totonu o se lau), ae na siitia atu i se potu e sili atu le maualalo o le malulu o le ea. Pe o le senpolia mai se nofoaga manaia na siitia atu i le mea e sili atu le maualuga o le vevela, pe pe a lele i le taumalulu, e tafe mai se vaitafe malulu i luga o le laau. O le faʻaleleia o laau e taʻitaʻia ai foʻi le tautoulu o fugalaau ma pulumu i se vaifofo o le faʻamaʻiina o le faʻateleina o le faʻamalosi.

Eseese ma ituaiga o Saintpaulia

E tusa ma le luasefulu laau o le Saintpaulia.

O ituaiga sili ona lauiloa:

  • E pouliuli Saintpaulia (Saintpaulia confuse) - o se laau faʻatasi ma se fua saʻo saʻo e oo atu i le 10 cm le maualuga. O fugalaau e paʻu-violet, ma samasama samasama, e aoina i fusi e fa.
  • Saintpaulia violet-fuga, poʻo le Saintpaulia violet (Saintpaulia ionantha) - i le natura, o le laau ei ai fugalaau lanumoana-lanumoana, ae o lanu o le galueaiina o le cultivars e mafai ona eseese tele: paʻepaʻe, piniki, mumu, blue, violet. O lau lanu lanumeamata i luga, lanumoana-lanu i lalo.
  • Senpolia Magungen (Saintpaulia magungensis) - o se laau faʻatasi ai ma laina faʻapipiʻi e oʻo i le 15 cm le maualuga ma o laʻau faʻatasi ai ma le lautele o le 6 cm faʻasalalau. O fugalaau e lanu viole, e aoina i le lua pe fa.
  • Saintpolitheitei (Saintpaulia teitensis) - o se vaaiga e le masani ai mai le mauga mauga i saute sasaʻe o Kenya, e mafai ona puipuia.

Saintpaulia, poʻo le uzambara violet

I le taimi nei, o le tele o ituaiga o senpolia ua gaosia, o le tele oi latou o ni fatu. I nei ituaiga o meaʻai, e masani lava ona faʻaaoga e le taʻiala taʻiala le igoa Saintpaulia hybride.

O ituaiga eseese o senpolias ua vaevaeina i ni vaega, aemaise i le uiga o le lanu ma foliga o fugalaau ma o latou ituaiga. E tusa ai ma lenei taʻiala, faʻapitoa, foliga faʻapitoa, faʻanoanoa, senpolias ma le senpole-chimeras e iloga.

E tusa ai ma le ituaiga o laʻau, o laau, i le mea muamua, e eseese o "tama" ma "teine". O laau o "teine" ei ai se lanu pupula i luga o le pito i luga o le laulaʻau; i ituaiga o "tama" vaega, o laulaau e matua lanu meamata.

O eseesega e iloagofie foi i le tele ma le lautele o le pusa: tagata tino, miniatures ma microminiatures.

O nisi ituaiga o Saintpaulia:

  • "Chimera Monique" - o fugalaau o lenei ituaiga ei ai ni peti lilac ma se lanu paʻepaʻe.
  • "Chimera Myrthe" - o fugalaau o lenei ituaiga o fuga lanumumu-mumu mumu ma se lanu paʻepaʻe.
  • "Ramona" - o se variu ma fugalaau lanu piniki piniki, i le ogatotonu o ia samasama samoa e foliga mataʻina.
  • "Nada" - eseese ma fugalaau paʻepaʻe.

Matou te faʻamoemoe o le matou auiliiliga auiliili i le senpolia o le a fesoasoani ia te oe e aloese ai mai le tele o mea sese pe a tutupu ae. O se laʻau faʻamafanafana ma susulu o lapisi o Uzambar o le a fiafia ia te oe i la latou fua i le tausaga atoa.