Fugalaau

"O oʻu logo, steppe fugalaau ..."

O le igoa botani mo Campanula bell o se faaitiitia o le faaiʻuga o le Latina ma Italia upu campana, o se logo e pei o se siakiina o se fugalaau. O le mea lea ua faaigoa ai le faailo a tagata Rusia o le logo, o loo i totonu o le nomanclature o le lakapi Rusia.

E masani lava ona fiafia tagata i lenei fugalaau, e pei ona molimauina e igoa alofa ia na maua i nofoaga eseese: o tagata o le atunuu, kapeti, logo, chenille ... Ma e tusa ai ma talitonuga lauiloa, latou te valaau na o le faatasi i le tausaga - i se po matautia i le afiafi o Ivan Kupala.

Campanula cochleariifolia. © Hans Hillewaert

Bell (Campanula) - o se kenera o otaota vao mai le aiga o Bellflower (Campanulaceae).

O siaki e faigofie pe faʻalautele mai le 5 i le 150 cm le maualuga. O laulaau o loʻo faʻatulagaina i le isi faasologa, o nisi taimi e aoina i se sola. Faʻasalaga i mea e tutupu, e le masani ona taʻavale, i nisi ituaiga, fugalaau e tasi. Corolla foliga tutusa, foliga o le logo, foliga fafo, foliga-logo-logo, e le masani ona fai - mafolafola ma toetoe lava a uila-vaaia. O le fua o se pusa. O fatu e tele, laiti, e oʻo atu i le 4 tausaga. I le 1 gram e oʻo atu i le 4500 fatu.

I le malosi o logo e taofi pea i le vaitau o le tuputupu aʻe, o le tele o ituaiga meaola e mafai ona mafua mai i le vevela-lanu meamata, o lona uiga, o latou togavao (punavai o le tautotogo) e amata i le tautotogo i se fua o le vevela + 5 ° C, ma faaiʻu i le kiona muamua.

O le isi vaega o meaola o le taumalulu-lanu meamata, o fualaau ia e taofia ai le gafatia e teu i le gasologa o le tausaga, o lona uiga, mai le kiona i le kiona. Afai o nei laau totō e ave i se potu mafanafana i le tautoulu, ona latou taofi lau lauusiusi i le taumalulu, ma fuga mai ia Aperila. O nei faʻataʻitaʻiga, mo se faʻataʻitaʻiga, ituaiga Metitirani - bluebells, ogatotonu, fitafita, taʻavale; - poʻo ituaiga o tagata Caucasian - logo o Kemularia ma Radde. O nei meaola e mafai ona fautuaina e pei o se aganuu totō, ma o le faailo ogatotonu e faʻaaogaina e pei o le faʻamalosia o fua ma seleseleina.

Tuputupu ae

O pateni e le faʻafefeteina i eleele, ae latou te atiina aʻe lelei i luga o le faʻaleleina lelei, faʻafefe, ma le lelei o meaʻai paleni po o sina eleele papa. E manaʻomia le faʻamamaina lelei o le nofoaga i le fesoasoani o alavai faʻavaivai poʻo paipa alavai, talu ai e le mafai e logo ona faʻafefe le vai i le taimi o le taumalulu, o aʻa e pala ma togi. E le mafai ona e totoina i latou i nofoaga e lolovaia i timuga poʻo vaipuna.

Campanula persicifolia peach leaf. © Takashi .M

O le eleele mo le totoina o laau ua saunia muamua, eliina le 30-40 cm ma aveeseina ma le faaeteete vao. Lapo ma pi o loʻo faaopoopo i le mamafa o le palapala ma eleele palapala. O nei eleele o loʻo i ai meaʻai e tele, o le mea lea e tatau ona faʻaaogaina fertilizers i ni vaega laiti. I eleele lalelei ae le o le humus-oneone vaivai, eleele o le turf, peat, humus poʻo le eleele vaʻai palapala e tatau ona faaopoopo. E le mafai ona faʻafeiloaʻi le peʻa ma le meaʻai, aua o le mea lea e mafai ona mafua ai le pesi mai o maʻi faʻaleaga.

E tusa ai ma le eletise palapala, o le tele o ituaiga e ola lelei i luga o le le mautonu ma sina paluga, ma ituaiga e pei o le paʻu ma tipi le lanumoana - i luga o le palapala eleʻele. O mauga o loʻo ola i le natura i luga o maʻa maulalo e manaʻomia sina eleele laititi, o lea e lelei ai le faia o eleele aʻo lei totoina (logo e tolu-nifo, Osh, Kemularia ma isi).

Tausiga

I le tautotogo, ao lei amataina le tau o le tautotogo, e manaʻomia ona fafagaina fualaau oona, e lelei le sasaa o le vao ma le paluga i lalo o le vao (e faavae ile 400 g i le 10 mita). A o lei amataina, e aoga tele le faʻaleleia o le mineral mix NPK (10-15 g / m2²). I le afa muamua o le taumafanafana (aʻo le i fuga mai), e tatau ona veleina ma vele ese le eleele.

O le tele o logo i le vaeluagalemu e mafai ona faia e aunoa ma le fafagu; i taimi malogo, e faʻafeinu lelei ai. O le tuusaunoaga o le vaomatua ma ituaiga o gataifale (bluebells, broadleaf, dotted, Takeshima). E le mafai e logo uma ona faapalepale le vai. Afai e te vaʻaia ma le faaeteete fugalaau ua mama ma fugalaau fugalaau, e mafai ona e faʻalauteleina le taimi o le vavalo o logo.

O laʻau fugalaau e tuʻuina mai mo le aoina o fatu o le a vavae ese pe a faʻamaʻaina pusa, ae ao lei tatalaina le pama (a leai o le a sasaa fatu). I le faaiuga o Setema - i le amataga o Oketopa, o fatuga uma e tipi i aʻa.

O logo e totoina i le tautotogo ma le autumn. I le popofou o le tautotogo (a maeʻa le kiona), e mafai ona faʻaaogaina logo ma se aʻa malosi (logo tetele, tumutumu, ma isi). Bells e leai ni aʻafiaga o aʻafiaga e sili atu ona toe totoina ia Me i le taimi e vevela ai le palapala. I le autumn, e sili atu ona lelei le faia o lenei mea i le faaiuga o Aokuso - i le amataga o Setema, ina ia maua ai e le laau se taimi e maua ai aʻa aʻo lei amata le kiona.

O nisi o meaʻai e iai le faʻaaogaina o aʻafiaga, e le mafai ona faʻaaogaina i le vaitau o le tuputupu ae, e oʻo lava i le taimi o le fugalaau. O laau toto e tatau ona toe totoina i se vaega tele o le eleele ina ia faamanualia aʻa i se mea e mafai ai, ma e lelei i le faamatuu muamua o le pu i luma ma le maea ona totoina (logo Carpathian, lapotopoto, polymorphic, luciferous, Gargan, media, ma isi).

Bell Carpathian (Campanula carpatica). © daryl_mitchell

Naʻo meaʻai i saute (logo Gargan, pyramidal, middle, etc.) e manaʻomia ai le malulu faʻatasi ma lala laʻau po o laʻau malogo. E mafai ona e fufuluina ni laau tetele i le paʻu mago pe humus ma se laulau 15-20 cm, ae le sili atu.

Tofiga

Faʻapupulaina i fatu, vaevaega o vao, vaega o rhizomes, fatu aʻa, lanu meamata. O auala faʻaleleia e faʻalagolago i uiga ola o lenei ituaiga, o lona soifuaga. O le mea lea, o ituaiga taʻitasi e gaosia na o fatu, ituaiga o meaola - e ala i fatu ma afu puna. I totonu o ituaiga o meaʻai, e tele lava mea e le mafai ona feaveaʻi - o aʻa ma aʻafia nei aʻa laau e na o fatu. E le mafai ona gaoioi - poto-rhizome, faʻaleleia e fatu, vaevaega o vao ma lanu meamata. O fua o le motile - umi-rhizome, fatulaʻau ma aʻa-totogo laau totō, faʻasalalau e fatu, vaevaega o vao, aʻa, vaega o rhizomes, otaota lanumeamata.

Fanauina o fatu. O fua (pusa) o logo e aoina pe a lanu enaena, ae seʻia oʻo ina tatalaina le pores. A uma ona faʻamamaina pusa, ona toto ai lea o fatu i totonu o pusa matala. O fatu o logo e masani ona laiti tele, o le mea lea ao le i luluina e mafai ona fefiloi ma le oneone mago. O fatu e mafai ona toto saʻo i le eleele (i le tautotogo po o le autumn) poʻo le totoina muamua o fatu mai ia i latou ma totō i le togalaau fugalaau i le amataga o le vevela. O nofoa o nofoa e tatau ona saunia muamua. Mo le totoina o le tautotogo, e tatau ona saunia ia tua i le tautoulu. O le lalolagi e tatau ona malulu ma e lava lelei.

Toto i luga pe le lelei foi. E mafai ona ufiufi fatu laau i se fasi manifinifi oneone. I le tautotogo, o fatu e totoina ia Me, i le autumn - i le afa lona lua o Oketopa. O fatu e totoina i le tautotogo e totoina i le 10-12 aso. E totogo fua o le taumalulu i le tautotogo e sosoo ai, lua vaiaso talu ona maeʻa ma vevela le eleele. E tosoina laulaau, ma pe a uma ona faʻaalia le lautusi lona tolu, latou te togi i se mamanu siaki i se mamao e 10 cm mai le tasi. O le luluina o fatu aʻo lei oʻo i le taumalulu e le mafai ona faia i moega, ae i pusa ma eleele laulelei lelei. Mo le taumalulu, o loo pisi pusa i totonu o le togalaau, ua ufiufi i afifi. I le tautotogo, ua aveese le ata tifaga, ma ua pupuni pusa mai le la susulu. I le masina o Iuni, e totogo ai vao i moega, lea latou te ola ai seia oo i le tautotogo e sosoo ai, pe a totoina i se nofoaga tumau i le togalaau.

O le totoina o fualaau aina i totonu o se fale koli, o fatu e totoina ia Mati i pusa pusa. Ua tumu pusa i se paluga o lau lauulu e lua-tausaga po o eleele eleele maso ma oneone ma le faaopoopoina o le lelei-mailei, ma le palapala. E le tatau ona faʻaaogaina fugalaʻau. O masaniga e masani ona aliali mai pe a uma le 10-15 aso, e malolo, ma i le amataga o Iuni, ua totōina fatu i le eleele.

O le logo o loʻo fuga mai (Campanula maifolia). © peganum

Faʻaleleia fua e mafai ai e oe ona maua ni laau e fai sao uma mea uma a le tina. O lenei mea e sili ona aoga mo ituaiga lua ma le lua ituaiga e le fua mai, ma ituaiga o laumei lanumeamata, o fatu e le mafai ona fua mai io tatou tulaga. E vaevaeina laau ma totoina masani i le 3-5 tausaga o vao, ae peitaʻi, o nisi logo, faʻataʻitaʻiga, peach leaf, speckled, Takeshima, tumutumu, logo apolo, e mafai ona vaevae i le autumn i le tausaga muamua o le fuga.

E vaeluaina vao i le amataga o Me poʻo Aokuso, ina ia maua ai e le laau se taimi e maua ai aʻa aʻo lei amata le kiona. Vaevaega o le togavao: 'Eliina le togavao,' ua vavaeina tipu eletise, ma se naifi poo se suo e seleseleina i ni vaega eseese. O vavaevaega uma e tatau ona i ai se aʻa ma nisi toega o togafitiga. E vaevaeina le rhizome i ni vaega ma ni nai fuga faafouina ma toto i luga o ni alalaʻu papaʻu ina ia mafai ai ona toe faʻaleleia le tumutumu o le faʻafouga ile palapala (fatu lapataiga, scaphoid, peach-talo, Kemu). . E vavae ese fanau aʻa mai le tina faʻatasi ma aʻa ma totoina i le togalaau. O le auala lea e faʻasolo mai ai logo, Takeshima ma isi.

Meaola

Carpathian logo (Campanula carpatica) tufatufa atu i luga o papa maʻa i le pito i luga o le maea o Europa. E i ai ni aʻa papaʻe mafiafia. Stems 20 to 40 cm le maualuga, tele, saʻo, faʻala, faʻapipiʻi se vao vao. Laʻau uumi umi, fatu-foliga; basal - e oo atu i le 5 cm le umi, faʻavae - laʻititi. O fugalaau e tasi, tele, e oo i le 3 cm le umi ma tutusa le lautele, lanumoana. E fuga mai le amataga o Iuni - i le amataga o Iulai ia oʻo i le ogatotonu o Setema. Fugalaau e matua tele lava. O fua e amata mai ia Aokuso - Oketopa, ei ai le maualuga o le germination (e oʻo i le 90%). E tele taimi e faʻaleleia ai le fatuina o le tagata lava ia.

Bell Carpathian (Campanula carpatica). © Pony Lauricella

Campanula trachelium e tupu tele lava i le malulu, tele o vaomatua fefiloi. Tufatufaina i Europa, Western Siberia, Aferika i Matu. O le logo o le launiu e lauiloa e taua foi o le logo, lapoa, kusi leʻo, tiga o le olo ma le mutia vao mo le faʻaaogaina i le togafitiga o le faʻamaʻi tiga. O ona lau ma aʻa e faʻaaogaina i le salati, ma o lau laʻau e faʻaaogaina mo le faia o soupeti.

Campanula trachelium © Peter Hanegraaf

Campanula cochleariifolia e mafai ona maua i luga o maʻaʻau i mauga o Europa. O se mea maualalo, fetolofi i luga o le filo e 10 i le 18 cm le maualuga e fai ai se gao tumau. O laulaau e laiti, lanumama lanumeamata. O fugalaau e paʻepaʻe, lanumoana, paʻu, e oʻo i le 1 cm le lautele, e aoina i ni mea e le mafai ai. E fuga mai i le ogatotonu o Iuni seia oʻo i le faaiuga o Aokuso, faʻalautele ma fualaau aina e tele. E mafai ona fai le fatuina o oe lava. Teuga seʻia oʻo i le tuai o le autumn.

Campanula cochleariifolia. © Udo Schmidt

Milkflower Campanula maifolia ola i le vaomatua maualuga ma subalpine vaega o mauga o le Caucasus ma Asia Itiiti. O se laau umi (60-100 cm) le pulumu-aʻa ma se lala malosi i le pito i luga. Fugalaau e 3 cm le lautele, mai le lanu paʻepaʻe i le lilac i le lanu, e aoina i le lautele o le eletise, e aofia ai le 100 fugalaau. E susulu tele ia Iuni ma Iulai, i Aukuso o loʻo tele fatu ua faia.

O le logo o loʻo fuga mai (Campanula maifolia). © peganum

Campanula persicifolia - Laʻau totō o vaomatua ma vaomatua o Europa, Caucasus ma Siberia i Sisifo. O se malosi malosi malosi e 60 i le 100 cm le maualuga e alu aʻe mai le rosette o laʻau basal i le ogatotonu o le taumafanafana, ma le laʻititi, nai lo roetette, laʻau lanu meamata lanu-paʻu. E muta le uʻu i se pulumu lanu lanumoana pe paʻepaʻe. O le fuga o le fugalaau e lautele-foliga-foliga, 3 - 3.5 cm lautele. E i ai togalaau faʻatoʻaga ma fugalaau fugalaau. O le logo e fuga mai ia Iuni toetoe lava o le taumafanafana. I luga o lauʻau mamago, o fualaau aina o loʻo tuʻuina - atigipusa e tele fatu o loʻo faʻatoʻa ia Aokuso-Setema. E mafai ona fai le fatuina o oe lava. Ina ia faʻalauteleina le vaitau o le fugalaau ma faʻasaoina le teuteu, e le faatagaina le fatuina o fatu, aveese fugalaau ua galo, ma vavae ese ia vaega laiti o loʻo totoe o fatu laau. Tagata talavou.

Campanula persicifolia peach leaf. © Tim Waters

Bell Pozharsky (Campanula poscharskyana) - o se laau o papa o papa o loʻo i Europa i Saute, o le Balkans. O loʻo faia ai se aluga pupula ma se maualuga o le 15-20 cm mai lau o le fatu petiola ma le tele o le gafa. O fugalaau e lautele-foliga-foliga, e toetoe lava o fetu, foliga lanu-lanumoana. E susulu tele mai ia Iulai seia oo i le faaiuga o le taumafanafana. A o Aokuso-Setema, o le a totogo fatu. I le aganuu, o ituaiga eseese e faʻaaogaina e eseese i lapopoa tele o le laau atoa, faapea foi ma le lanu o le corolla.

  • Blauranka - o se laʻau lapoa tele, 20 cm le maualuga, faʻatasi ai ma fuga lanumoana mālūlū e le faʻaumatia ai a latou teuteuga. E talafeagai mo le faʻasalalau ma faʻaauau i luga o balconies.
  • Eseese laau E. G. Frost maua le maualuga o le 15 cm, se fugalaau sinasina ma se lanu moana;
  • Lisduggan - maualuga 20 cm, fugalaau-lanu piniki,
  • Stella - 15 cm le maualuga, o le fugalaau e tele, fetu, foliga lilac.
Bell Pozharsky (Campanula poscharskyana). © T. MA

Maʻi ma meaʻai

E seasea ona afaina ia logo i faamaʻi ma meaola faalafua. Ae ui i lea, o le galue umi i se nofoaga e tasi i totonu o le eleele, e mafai ona faaputuputuina ai meaola ninii, e mafua ai le oti. O le mea e sili ona leaga o le sigi o Fusarium, sclerotinia, botritis. O togafitiga faalua (i le tautotogo ma le autumn) o palapala ma vaega eletise o laau totino ma le 0.2% fofo o le baseazole o le a fesoasoani i le aveesea o faamaʻi. O faʻamaʻi pipisi i logo i le susu o le tau, e ono aliali mai ai pennies pennies, ma i lalo o le laʻau o loʻo i ai le tele o laʻau - slugs. O le auala sili ona vave e faʻaumatia ai slugs o le fesoasoani lea i le lima o le superphosphate faʻasalalau i lalo o le ala, poʻo le pulupuluina ma le teuteuina o pepa, ma mai le palany slony - o le faʻafefeteina o le kalaka.

Faaaoga

Tuʻu tasi, po o taʻavale (faaliliu mai Falani - "tuulafoaiina, le mautonu"). O se laau e tasi-totoina, ina ia faatosina mai ai, e tatau ona uumi, ma lalelei laulaau, fugalaau ma mea e tutupu, fuga mo se taimi umi ma faatumauina se mea teuteu. I luga o le mutia, e lata ane i le vaituloto, i le paluga o auala, e mafai ona e totoina se lush vao o se fulufulu lapopoa e oo i le 1.5 mita le maualuga, laʻau felafolafoaʻi, pyramidal ma logo piʻamea ma fugalaau paʻepaʻe poʻo le lanumoana.

Faʻasaga i tua o le laʻau o laau ma laau iti, o le fugalaau fugalaau o le susu-manogi ma le tele o lelalala, fugalaau e pei o le fugalaau, e pei o se fugalaau piniki, lanumoana, paʻepaʻe poʻo le lanumoana, lea e toetoe lava a le vaaia. E manaia tele mo laufanua e tasi ma lau logo.

Bell Carpathian. © Du-Sa-Ni-Ma

Vaega. O le masani lea o ituaiga o togalaau. O se vaega o logo lapopoa o le a teuteuina ai se mutia, o laau uumi e mafai ona avea ma se lamolemole lamolemole mai laau-laau toto i se vao, ma meaola faapalepale, e pei o le logo-netted, peach-leaved, crowded, rapuncoelose, lautele, togi, o le a faaolaolaina tulimanu o lau togalaau. O le vaega e le tatau ona foliga tutusa lelei; e sili atu ona lelei le faatulagaina o se mea e masani ai ma se auala felelei. O le totoina o laau i totonu o le vaega e faalagolago i ituaiga.

O logo tetele (lanu moana, lanu-susu, launiu, pyramidal, noble-large-flowered, perebicloid logo) e totoina i ni vaega vavalalata (i se mamao e 45-60 cm) mo lo latou atinaʻe sili atu ma sili atu ona teuteuina; medium-tall - 25-30 cm mai le tasi ma le isi po o le 6-12 laau i le 1 mita, ma le faʻaogaina - e oo atu i le 20 laau i le 1 mita. O faʻavaega kulupu e mafai ona faia i se tasi o meaola, ma logo uma e talafeagai mo nei ituaiga lanu felanulanuaʻi.

O faʻalavelave faʻapitoa e faia mai logo o ituaiga eseese ma vaitau eseese o fugalaau. E mafai ona e faʻaaogaina logo i vaega fefiloi ma isi perennials (lichenis, trollius, chamomile, ma isi), ae pe a filifilia laau, e tatau ona amanaʻia le maualuga, taimi o le fugalaau, lanu ma foliga o fugalaau ma laulaau, mausa.

Campanula trachelium © Peter Hanegraaf

Faʻatauga o le fugalaau (mai Siamani. Rabatte - "moega" o se tafaʻi umi poʻo "lipine lapoa" faʻatasi ma itu e lua). Laʻau e totoina i ni laina uumi uumi pe faʻafefe. Tuu le rabatki i luga o se mutia, i luga o auala ma puipui puipui po o fausaga. E mafai ona tasi le itu ma lua itu, tasi-fusi ma le tele-tiered. I luga o le puipui e tasi, o laau tetele e totoina i le itu pito mamao (logo tetele, Bologna, pyramidal, broadleaf, milky-flowered, fusi, dahlia, ma isi), e latalata i le pito i luma (logo o Carpathian, Altai, Siberian, diverging, borderline, Gargan ma isi. ) E mafai ona e faʻapipiʻi laau i se faʻaitiitia maliega i le itu pito i luma, ona avea lea o le tau maualalo ma felaʻuaʻiga. Afai o le talaaga o loʻo i lalo o laʻau o le aʻeina o laau totō, ona mafai lea ona faʻatulagaina le toesea e aunoa ma ni laau uumi, e pei o le lanumoana, lagenega-lalagaina, pale ocher, Sarmatian, Hofmann, o le lipine, tumu.