Fugalaau

Ginkgo o le fomai pito sili lea

O le Igilisi Ginkgo "o le laau o le lauulu lauulu" aua latou te faʻafesoʻotaʻi ona laʻau faatasi ai ma laʻau o le adiantum fern, lea e sili ona lauiloa o le "venereal hair." I Siamani, o lenei laau ua taua o le "Goethe tree." O le tusisolo sili, e fiafia i le fatu, na ia tuuina atu se solo ia te ia.

Ginkgo bilobate. © Cayambe

Latou te le tumau pea le le fiafia i le ginkgo ma le Farani. Na latou faʻamaoniaina "o se laau mo le fasefulu eka." O se igoa faʻafeeseeseʻi le faʻafetai i Petady, o lē na faʻatau i totonu o Egelani i le 1780 se fagu e lima fatuga, na latou tauina ia te ia tupe siliva e 40 Farani.

Tagata Amerika e alolofa i mea uma e fesoʻotaʻi ma tainasoa na faʻaalia le auala e maua ai tupe i ginkgo. I totonu o US botanical gardens, o teuteuga e faia mai laʻau o le dinosaur ua filifilia e tagata asiasi. Ina ia faia lenei mea, e togafitia i latou i se vaifofo faapitoa, e ufiufi i le fauina - ma o le taimi nei ua uma ona faʻapipiʻi se pulu poʻo se tautaliga. Olioli i tagata, tupe i le togalaau.

Ginkgo (Ginkgo) - gymnospermic relic plant. O Rod e na o le pau lava le foliga o ona po nei Ginkgo bilobate (Ginkgo biloba), vasega faʻataʻitaʻiga Ginkgoids (Ginkgoopsida), naʻo le toʻatasi i le vaega o Ginkgoid (Ginkgophyta).

Talu ai nei, i falemaʻi, e tele vailaau e maua mai laulaau o ginkgo tanakan, memolant, bilobil, gigogo, ginkgo malosi ma isi. Ae e le mafai e le au tusipotisi poo tagata fomai tipitipi ona faamatalaina le ituaiga o laau. Ma e ese mai i meaola, atonu e toaitiiti tagata e iloa le tulaga ese o Ginkgo - o se laau matagofie, o se tagatanuu o tainasoa, o se laau togafitiga matagofie.

Ginkgo bilobate. © Ginkgotree

Ginkgo - o se meaola ola

O le mea lena na taʻua e Charles Darwin le Ginkgo. O lenei laau na i ai i le 125 miliona tausaga ua mavae, ao feoaʻi solo lepela i le va o lapisi tetele, ferns ma laau. Ma afai e le o le aisa, e oo lava i le taimi nei o nei laau anamua e ola ma olaola. Ae i le 80 miliona tausaga ua mavae, e le mafai ona latou tutu i le malulu o le tau malulu ma feoti ai, e aofia ai mea uma, sei vagana ai se ituaiga o meaola.

O le ola Ginkgo biloba (Ginkgo biloba) o se mea manaia mo le suʻesuʻeina o le tupuga o laau toto. E tusa ai ma luga o luga o maa, na mafai e le au fai togalaau ona iloa pe na faapefea ona suia foliga o ona lau. O le mea moni lava, o se laau toto mai le vaitaimi ole Mesozoic - na o le pau lea o le lau o le nila ua liua i papatusi foliga, e matua fesootaʻi lava i pines ma spruces (gymnosperms).

Ginkgo bonsai. © cliff1066 ™

Faʻaalia le mea e maua

O se fale fou mo saienisi na maua i le 1690 i Iapani. O Engelbert Kempfer, o se fomai i le Dutch Embassy i Nagasaki, na fiafia i se laau e iai ni laʻau e le masani ai e pei o se tagata Samoa masani. O fua laʻititi samasama e maua mai ai le manogi o le suauu rancid. I faleoloa i le lotoifale latou te faʻatau atu ana fatu, lea na muamua faʻafefiloi Iapani i le masima vai e faʻavaivaia ai le manogi, ona falaiina lea pe kuka. Na faamatalaina e E. Kempfer le laau ma faaigoa ia Ginkgo (ginkgo), o se mea itiiti na ia faasese ai le igoa Iapani o le fua, Yin-kwo (yin-quo), o lona uiga o le apricot siliva.

Ginkgo - o le ogaumu o le laau (e oʻo i le 30 m) ma le pale o le pyramidal poʻo le salalau. O le efuefu e lanu uliuli, mafiafia, e ufiufi i le loloto o taimi umi i le matua. O le tele o le ogalaau o laupapa, e pei ona i ai i aso nei. Ae ui i lea, e le pei o latou, e leai se ta. O laulaau e foliga mai, o le lanu lanumeamata, o le galu i tafatafa o le mata, e masani lava ona sasaa i totonu o lobes, paʻu, ae o se mea manaia. I le autumn, aʻo leʻi oʻo ile pau, latou te mauaina se auro manaia samasama matagofie.

O le dioecious laau, fugalaau fafine ma tama tane o loʻo i luga o laau eseese. Ginkgo amata ona fuga i le leva, i le 25-30 tausaga, ia Me-Iuni. E afaina i le matagi, pe a maeʻa le fertilization, o fatu e talitutusa ma pulu, o loʻo faʻapipiʻiina i luga o laʻau, lea e oʻo ile masina o Novema e valiina ile lanu meamata poʻo le samasama.

Ginkgo lau

Mai se tamai fanua - i le Old and New Worlds.

I Saina, Korea ma Iapani, ua lauiloa ginkgo talu mai le taimi o le taimi. O nei laau i tulaga masani (i se mafanafana ma le malulu) e na o luga lava o se teritori laitiiti i Sasae Sisifo, i luga o mauga o Tien Mu Shan. O le aofaʻi o latou ogalaau e oʻo atu i le 1.5-2 m, ma e tusa ma le 40 mita le maualuga. Scientists suggest that the relics approaching the 2000-year boundary.

O saienitisi Europa, e masani na o lologa i luga o maa, na muamua vaai i laau ola i le amataga o le 18 seneturi. Muamua, o laau na vaaia i Europa i Sisifo, i togalaau o Utrecht ma Milan, sosoo ai ma Egelani ma sosoo ai ma Amerika i Matu.

I le taimi muamua, o laau fou na aumaia ai le tele o faafitauli. I Montpellier (Farani), na fuga mai le fafine faataitai, ae lei fua, ma e tele na moemiti i le totoina o le ginkgo ia latou togalaau. Matou te leʻi vave alu ese mai lenei faʻalavelave: mo se taimi umi matou te sailia ai se paranesi mo le tuiina mai se tama tane ma na maua na o Egelani lava.

Mo le taimi muamua, o se laau na faʻaalia i le Nikitsky Botanical Garden i le 1818. O aʻa ua ola malosi, ola ma fua mai i le Caucasus ma e oo atu i matu. Ginkgo o loʻo maua i le toetoe lava o togalaau aina uma o le USSR muamua.

O le taimi nei o Muscovites e mafai ona vaaia le ginkgo i le laufanua laufanua i totonu o le Faatoaga Faatoaga Botanical o le Rusia Academy of Sciences ma i le Faatoaga Faatoaga o le Moscow Agricultural Academy ua faaigoaina K.A. Timiryazeva, ma greenhouses - i le VILAR, i faʻataʻitaʻiga o faʻataʻitaʻiga. I tausaga talu ai nei, na amata ai ona ola le au fai togalaau latalata ane i Moscow, Nizhny Novgorod ma Bryansk eria.

O tamaʻitaʻi fafine o ginkgo bilobate i vae. © H. Zell Tina tama o ginkgo bilobate. © Marcin Kolasinski Lea, fualaau aina ma fatu o se bilobate ginkgo. © Koba-chan

Lafoaʻi lau o ginkgo

O vailaau i aso nei na maua ai togafitiga faafomai o le laau i le ogatotonu o le 20 seneturi. I le taimi lava e tasi, sa faalagolago tele le au saienitisi i le tele o tausaga o le poto masani i le faʻaaogaina i togafitiga faaleaganuu masani. I le tusi lauiloa Le Great Herbs, na lomia i Saina i le 1596, Li Shi-zhen, mo se faataitaiga, na viia le ginkgo mo le togafitia o faamaʻi o le mama, fatu, ate, ma le vevela.

Chemists e maua i le ginkgo e sili atu i le 40 ituaiga mea eseese e aofia ai, o le mea autu o voli flavonoid glycosides (24%) ma terpene trilactones (6%). O i latou o loʻo manaʻomia tele mo i tatou i le taimi nei e faʻaleleia le taʻaloga o le cerebral, o loʻo i ai ma i latou e fesoʻotaʻi faʻatasi le saienisi i le gaoioiga faapitoa o le ginkgo. E le gata i lea, o vailaʻau faʻasaina ma proanthocyanidins e faʻateleina ai le solubility o vailaʻau, faʻapea foi flavonoids, steroids, polyprenols, wax, suga, sa maua i laulaau.

Ae i fatu o le ginkgo, sa maua e saienitisi mea e sili atu ona oona nai lo laulaau. I Europa, e na o le faʻaaogaina mo vailaʻau. I le gaosia o le ava mai meaʻai, e le toe faʻaaogaina toxins atoa.

Fualaau aina e leai se fua o se gelago bilobate. © H. Zell Fua o fualaau o le bilobate. © H. Zell Ginkgo fua i se vaega. © Curtis Clark

Togafitiga - Aua le Tuai

O fualaau o Ginkgo o loʻo i ai le tele o gaoioiga. Pe a suʻe fualaau i tagata matutua, faʻaleleia le mafaufau, faʻaitiitia le popole, ma moe faʻalelei. O a latou aafiaga anti-inflammatory ma anti-allergic ua uma ona faʻamautuina. O togafitiga Ginkgo e puipui ai le toto, faʻaitiitia le viscosity o le toto, ma faʻasolosolo le tafe o lymp.

Ua fautuaina e fomai le ginkgo mo le faalavelave o le cerebrovascular, faatasi ai ma le vevela, ulu o le ulu, gasegase ma le leiloloa o le mafaufau. E fautuaina mo le maualuga o le toto maualuga ma le atherosclerosis, mo faʻalavelave lautele o faʻafitauli e mafua mai i le maʻisuka ma le ulaula tapaa.

Ginkgo ei ai sona aoga aoga i le tafe o toto, faʻamalosia ai le ogatotonu, capillaries ma veins. Ma i teuteu - e faʻagesegese ai le paʻu o le paʻu, faʻamalosia le lauulu, ma fesoasoani e aveesea le mamafa. O vailaʻau mai le faʻasologa anamua e le maua ai aʻafiaga.

Ginkgo fatu. © H. Zell Ginkgo biloba tipu

E faʻapefea ona tupu le ginkgo?

Ginkgo e le faʻafefeteina ile eleele, e pei o nofoaga lafulemu ma e matua malulu-e mafai ona faʻafeteina se paʻu o le vevela pupuu i le 30 °. Mo le alualu i luma alualu i luma, e manaomia e le laau le susu i taimi uma, ae e le mafai ona faapalepale le vai. I le totonugalemu o Rusia, e tatau ona ufiufi le ginkgo mo le taumalulu. I le auala, o laau e na o le togavao e maua ai ma ola malie. Afai o le tau e sili atu ona leaga, o laau totő e ola e oʻo i le 15 mita ma fua mai pea. O le auala lenei e ola ai laau i Iukureini, Moldova, Belarus.

I le maofa tele o saienitisi, o tusitusiga anamua sa matua tetee lava i le asu o fale gaosi oloa, o vailaau fomaʻi. E seasea aafia i latou i meaola faalafua.

Gilingo o loʻo faʻaleleia e le fatu poʻo le vegetatively. Faʻailoaina i le faaiuga o Aperila i le palapala o meaʻai o le vasega pepe, pe a tupu laau toto mo le 2 tausaga.

Ina ia faʻaleleia le aʻafia, o fatu ginkgo e faʻamafa mo le tolu masina i le vevela o le 3-5 °. I le faaiuga o le tausaga muamua, o laau e masani ona 12-15 cm le maualuga. I le tausaga lona tolu, ua totoina i se nofoaga tumau. Lafoaʻi: laʻei pito i luga, tatala, veleina, fafaga.

E mafai ona faʻaaogaina le ginkgo i ni lanu meamata ma lamolemole, faatasi ai ma aʻa mai le aʻa ma aʻa. Lafoaia pakiaka leaga, o lea e tatau ai ona faʻaaogaina tagata e faʻatupulaia le faʻatupulaia. O le togavao e sili ona taua mo le teuina o foliga teuteu, lea e tele naua talu ai ona faʻaalia.

Mea e faaaogaina:

  • N. Fadeev, Suesue, VILAR
  • A. Efremov, faatonu sili o le tusi o talaaga "Vaomatua o togalaau"