O le togalaau

Whitefly ma le Pest Control

O le vevela, mafanafana mafanafana o le taimi aupito sili lea ona lelei mo le atinaʻeina o iniseti o le proboscis homoptera ma se igoa lalelei ma le matagofie mo fuʻa. O se laʻau lanu moana laititi (0.5-3.0 mm) o le lanu paʻepaʻe, o apaʻau ma le tino o loʻo faʻamamaina i se mea paʻepaʻe paʻepaʻe, e mafai ona paʻi i tagata, pe a le o le afaina. Whitefly muamua na foliga mai o se meaʻai o togalaau puipuia (1870, Egelani), ae na mulimuli ane maua ai lona faʻailoga i luga o le eleele.

Whiteflies i le faagasologa o le phylogenesis na fausia ai le sili atu ma le 200 ituaiga, ma avea ma se tasi o mea taatele o meaola faalafua o fualaau faisua, fugalaau ma fualaau aina-fua o fualaau tatala ma tapuni. O i latou o ni tagata tumau o greenhouses ma fale mautotogi, fale o loʻo i totonu o laau toto. Whiteflies e puipuia mai meaola faalafua. E tusa ma le 150 ituaiga laau e 53 aiga e nonofo ai. O i latou o loʻo tauaveina faʻamaʻi viral, fungal ma siama. Latou te sulufaʻi i luga o fasi laau, i lalo o paʻu o laau i fua o fuamoa, larvae, puparia.

Whiteflies, poʻo Aleirodids (Aleyrodidae). © Brad Buck

Ituaiga o Whiteflies

I le masina o Iuni, e amata ai le tele o fuʻa papaʻe. E te latalata atu i se moega ile eggplantal, tamato, kukama ma sina galu itiiti o lou lima, ma o se ao paʻepaʻe e alu i luga ae o le totoga - o nei papaʻe. Laʻau o le Whitefly faʻapitoa i le faʻaleleia o le gaioiga ma e sili ai ona tuʻuina fuamoa ma faʻaalu se vaega taua o lo latou olaga i luga o faʻatoʻaga meaʻai.

E sili ona taatele ma sili ona masani i greenhouses ma tagata o le mafanafana o le Kalama Cabbage whiteflies (Aleyrodes proletella) White tapaa (Bemisia tabaci), Greenhouse, poʻo le fale kiona, papaʻe (Trialeurodes vaporariorum) O le tele lava o taimi, fualaʻau vine (Aleurodes fragariae) ma le citrus whitefly (Dialeurodes citri) O le mea mulimuli ua manatu o se pusa faʻamaʻi o fualaau suamalie. I Rusia, e sili ona taatele i le talafatai o le Black Sea o le Caucasus.

I fualaau faisua ma fugalaau, o meaʻai e sili ona leaga e afaina ai laau totino ma tisoa (mama-cell) tissu: tamato, kukama, zucini, fuchsia, pelargonium, abutilon, nightshade, gloxinia ma le tele o isi laau. Mo se tauiviga manuia e faasaga i le papaʻe, e tatau ona iloa le faataamilosaga o le tuputupu aʻe o manu, o taimi aupito sili ona vaivai o le olaga, ina ia le toe inu meaʻai ma togafitiga.

Cabbage Whitefly (Aleyrodes proletella). © Amada44

Tapaa Whitefly (Bemisia tabaci).

Greenhouse, poʻo le fale kiona, papaʻe (Trialeurodes vaporariorum). © luxurytrees

Whitefly atinae taulaiga

O le tele o iniseti matutua (tagata matutua), faʻalagolago i ituaiga, e mai le 0.5-3.0 mm. I lona atinaʻe, o le whitefly e pasi atu i le tolu laasaga - fuamoa, lapisi ma namu. O se tagata matutua matua e sau i fafo mai se naiva. Ua salalau e foci. I luga o se tasi laau e mafai ona avea ma sui o laʻasaga uma o atinaʻe ma iniseti matutua, lea e aʻafia ai le lelei o le puleaina o manu. I totonu o fesoʻotaiga o le atinaʻe o fuamoa ma fuamoa, o meaola faʻamaʻi e masani lava e le o se faʻafitauli i puipuiga. Laʻau o le Whitefly o loʻo sili ona malosi i faʻaleagaga o laau. I la latou atinaʻe, latou te oʻo i le 6 vaega o le matuitui, lea e 3 e o mai faatasi ma le molimauina. O laʻasaga taʻitasi o le faʻaaogaina o le siʻosiʻomaga e tumau mai i le 2 i le 4 aso. Na o le alova o le tausaga muamua (slider) o loʻo galue malosi. I le molini mulimuli, o le VI-instar larva (puparia) ua le toe fafagaina, ua ufitia i se mea e pei o se mea e pei o se mea e pala, ma pasi atu i le ova, lea e tupu mai ai le paʻepaʻe pe a mavae le 6 aso. Ua maeʻa le taamilosaga. O le uiga o le ulugalii male male 12-20 itula i le maeʻa ai. O le taua i le taimi o le olaga e masani ona tupu. O le umi o le atinaʻe o fuamoa e 9 aso.

Whitefly atinae taulaiga

Mauaina Avea Faateleina

Talu ai o ituaiga taitasi o le alofilima, e faalagolago lava i le meaʻai meaai, ei ai ona lava vaitau taimi o le atinaʻe ma le ola o le pest i se tulaga lautele, matou te tuʻuina atu le tele o faʻamaumauga o ona taimi e sili ona ogaoga.

I le faitau aofaʻi o tagata e nonofo i se vaʻa ese, o le vaega autu o fuamoa o le launiu (40-50%) ma le tele (e oo i le 40%). O le tagata matua na te fuaina fua i le pito i lalo o le lau i se aofaiga o le 20-280 vaega, lea e 80-94% ola ai i se iniseti matua. O le atinaʻeina o tagata matutua mai le siakiina o fuamoa i le tulaʻi mai o vaega e faalagolago i le fale fafaga ma le lelei o le vevela. I le averesi, o tama ma tane o ituaiga eseese o meaola faalafua e mafai ona ola i le vevela i le vasa + 18 ... + 24ºС, faasologa, mai le 18 i le 24 (ma oʻo atu i le 60) aso ma mai le 12 i le 17 aso. O le siitia o le vevela i + 24 ... + 30 ° C faaitiitia ai le ola o se tagata matua whitefly e oʻo atu i le 4 aso.

O le umi o le oviposition o le fugaina o le ulusala o tamaitai e tumau i le 18-22 aso. O le atinaʻeina o le siva e 7-15 aso. Mai le naiva seia oʻo i fafo o le atago - 10-15 aso. O le atinaʻega o le tasi augatupulaga e maeʻa pe a ma le 26-28 aso. I lalo o ia aiaiga, o le aofaʻi o faʻamatalaga i le augatupulaga e mafai ona faateleina 30-40 taimi. I le vaitau o le tuputupu ae, e 8-15 tupulaga tuputupu aʻe.

E tusa ai ma suʻesuʻega a saienitisi, o le oti tele o le manu e matauina i le taimi o le fesuiaiga o laʻau papaʻe o le uluaʻi tausaga i le lona lua, ma o le laʻititi lava - i le taimi o le lafoaʻi o fuamoa ma le taimi o le atinaʻe o le nymph. Ae pe a togafitia togalaau, e tatau ona matau le tau. Afai o le tau e sili ona lelei, o le a oʻo lava i se vaega itiiti o le ata, o le a faʻapupulaina le maualuga o le faʻateleina (ma le maualuga) le numera o meaola faalafua. O le mea lea, o le a tatau ona faateleina le numera o togafitiga mai le 4 i le 6-7.

Fuavao o le lanumeamata sinasina. © Anatoly Mikhaltsov

Auala e puipuia ai fualaau aina mai le papaʻe

O le vavaeeseina o le faaaogaina o fualaau faasaina e le aumaia ai le faamoemoe faamoemoeina. O le puipuiga lelei e manaʻomia e faasaga i le papaʻe, e aofia ai le puipuiga ma le galue i le fale ma mea tau eletise, e aofia ai le faʻaaogaina o togafitiga faʻatoʻaga i fualaau faasaina.

Taofiaga

  • I le vaitau o le tuputupu ae ma i le faaiuga o le vaitau, aveese ma le faaeteete fualaau uma mai laau toto ma vao ina ia le tuu ai fuamoa a tagata matutua ma isi meaola faalafua.
  • Ia mautinoa e vaʻaia le falemalama ma eleele i le tautoulu.
  • Mulimuli i faiga faʻatautaia o loʻo tuʻuina atu e tekonolosi i luga o le eleele.
  • I le vaitau o le tuputupu aʻe, aua le faʻafefeina laau, aemaise lava i le faʻamaʻi faʻamalosi, ia manino lelei le mulimulitai o pulega.
  • Afai o loʻo e auai i le faʻalauteleina o faʻatoʻaga, ona puipuia lea o fualaau aina mai i le papaʻe, e mafai ona totoina oe i luga o le aganuʻu o gataifale ma mea manogi, aemaise lava i greenhouses ma greenhouses. Latou te faʻaitiitia le numera o lanu paepae. E mafai ona faʻatau i latou i atunuʻu faapitoa ma ola e tusa ai ma fautuaga.
  • I le vaitau o le tuputupu aʻe, o nisi taimi e lava lea e saunia ai se fofo malosi o le faʻaumea (e le o le paʻu) ma fufuluina laau poʻo fufulu ile vai malulu.
Laupepa o se laau e aafia i se whitefly. © naturgucker

E faʻapefea ona lafoai ia papaʻe?

Fua o meaola

O mea e puipuia ai le ola o mea e sili ona taliaina i totonu o le faufautua o le tagata lava ia ma i totonu o sika. O fualaau o meaola e maua i luga o le ola maloloina o microflora e matua faaleagaina ai le papaʻe e aunoa ma le afaina ai o manu ma tagata.

E masani ona faʻaaogaina le bioinsecticide, e faʻaumatia ai (sei vagana ai papaʻe) se lisi tele o meaola faalafua. I le taimi o le tuputupu ae o fua o fualaau faisua, 2 to 4 togafitiga ua lava. Aversectin C ma Avertin-N e aoga mai le kulupu e tasi. E faapitoa lava le aoga i le fasia o vaega papae talavou ma isi meaola faʻamaʻi. Talu ai nei, ua sili atu ona lautele le faʻaaogaina o le bicol ma le bitoxibacillin. I Rusia, na fausia ai le bio-insecticides Nemabakt ma Antonym-F, o fualaau aupito sili ia ona lelei e faasaga i le tele o ituaiga meaola faalafua, ae o lo latou faasaoloto ua faatoa amata ma o loo faatauina pea i ni aofaiga faatapulaaina.

E tatau ona maitauina e amata ona galulue le bioincticctic i le maualuga o le vevela ma le vevela. O le mea lea, o le faagasologa o loʻo faia i le + 18 ° C ma le maualuga. A o leʻi gaosia, e tatau ona faʻamamaina pe togafitia i togafitiga. Ua fufuluina e le timu vaifofo o meaola ninii, o lea e tatau ai ona toe faia le togafitiga. O togafitiga mulimuli faʻatasi ma bioincticctic e faia i le 2-3 aso aʻo leʻi seleseleina. O faʻafitauli mo togafitiga ua saunia lelei e tusa ai ma fautuaga a le au gaosi oloa. O le faʻateleina o le faʻaogaina o le fofo o le a le faʻateleina ai le gaioiga faʻatulagaina. O le faʻaaogaina o meaola ninii e fautuaina mo tagata o loʻo faʻatoagaina faʻatoʻaga.

Fofo faʻapitoa mo fuʻa

O togafitiga faʻapitoa e aʻafia ai le faʻaaogaina o teuteuga o planticide plant for whiteflies (onion husk, yarrow decoction, faʻafefe o le kefe). O teuteuga o le laau o loʻo sosolo mai i se tamai moli. O le faʻaaogaina o teuteuga e manaʻomia ai le fai soo - pe a 2-3-4 aso mo se taimi umi.

Whitefly i luga o fualaau. © Surendra Dara

Whitefly Chemicals

Le faʻaaogāina o vailaʻau i le faʻatoʻaga o togalaau faʻatoʻaga i le tatalaina ma, aemaise lava, le tapunia o eleele e le fautuaina. I nisi tulaga, pe a ulu le tamaʻi fualaʻau i se laufanua tele, ma o le whitefly ua faʻapiphytotically propagated, 1-2 togafitiga e mafai ona faia i le amataga o le vaitau tuputupu aʻe. O le gaioiga mulimuli e faia i le sili atu i le 20-25 aso ao le i seleina.

O vailaʻau faʻasaina e mafai ona faʻatagaina i luga o fualaau faisua e aʻafia ai le papaʻe, e mafai ona e faʻaaoga mospilan, int-vir, spark-M ma isi. Pe a filifilia se vailaʻau, e tatau ona e gauai atu i le vaitaimi o le paʻu, taimi ole gaioiga, tulaga lamatia ma isi faʻaʻailoga. O fualaau ua filifilia e tatau ona faʻaaogaina e tusa ai ma faatonuga i puipuiga uma o se tagata lava ia (totigilima, ofu talaloa, pulou, tioata, sulufaʻi poʻo se lalaga faʻapitoa).