Fugalaau

Vaitafe o le pata kulimi: o ituaiga sili ona lelei, ata, faʻamatalaga

Seʻi oʻo i le 1976, o se aiga e pei o se pa tile e leʻi i ai i fugalaau. Na faalauiloaina e La France, lea na gaosia i le 1867 e le Farani Faatoʻaga o le IBI. Andre Guillot, o le na filifili e laasia se lauti ma se toe faʻaleleia. Peitai, e tusa ai ma le Guillot lava ia, o lenei ituaiga e tatau ona taʻua o le hybrid rose hybrid. O se uiga taatele o laʻau uma o le lauti o le, e oʻo lava i paʻu laiti e le tupu i le taimi o le fuga.

O le pata tipeti e paʻu i luga o le fasi fanua

Afai tatou te liliu atu i faailoilo masani lea e mafai ai ona fuafua le lauti-o le kopa O autu autu e:

  • faʻasaina (pulupulu) pupu;
  • saʻo (fusi) foliga.

O nei fugalaau e masani lava ona ola aʻe i moega fugalaau, e mafai ai ona ola i le maualuga o le 60 -80 cm. E iai a latou lau lapopoa faia e le 5-7 laui ai ni lanu eseese.

E ui lava i le tele o ituaiga, o nei fugalaau e masani lava ona matagofie, e fiafia i le fai togalaau ma se manogi malosi. Inflorescences e tele, o loʻo iai se faʻatulagaga tele, e tuʻuina atu e tasi pe o loʻo faia e se vaega o mea laiti laiti. O le fuga e puupuu ma e le sili atu i le 30-35 aso. A maeʻa lena, o loʻo i ai se taofi, e tusa pe 15-30 aso. A maeʻa le taimi atofaina, e amata ona ola le vao, ma faʻaauau ona fiafia i le tagata fai togalaau seia oʻo i le taimi o le tautotogo.

O se foliga manaia e faʻaalia e aunoa ma se faʻasesega e ituaiga uma o laʻau o le la-tiponi e mafai ona tupu i le togavao poʻo le faʻasologa masani. E masani ona tupu aʻe i lalo o le tioata, pe a tatau ona maua ni falaoamata fou i le taumalulu.

O ituaiga sili ona lelei o laʻau o le lauti

E ui i le tele o nei laau toto i lenei lisi o nisi o ituaiga o laʻau o le lauti o le pata e mafai ona ilogaoi latou e lauiloa tele e le gata i lo tatou atunuu, ae o le lalolagi atoa foi.

  • Blue Moon. O lenei ituaiga o lanu uliuli e sili ona lauiloa i le tele o fai togalaau. Afai e te tilotilo i le ata, e mafai ona iloa o tumutumu o le laau e matua maualuga lava, e sili ona lalelei i le taumafanafana, pe a fuga tele fugalaau i le taimi o le fuga. O le lanu masani o laulaau e lanumeamata lanumeamata, o loʻo i ai se faʻafiafiaga. O le togavao e tuputupu aʻe ma le malosi malosi, o le tele o faʻataʻitaʻiga e 90 cm le maualuga. E ese mai ona aiga i se manogi malosi ma le umi o pedicels, o lea e masani ona faʻaaoga mo le tipi. A faʻaleleia, e mafai ona aʻafia i le paʻu palapala, o le mea lea e tatau ai ona faia masani togafitiga.
  • "Aso o le Gloria." O lenei ituaiga e masani ona lauiloa i le lalolagi atoa. O lona teuteuga autu o se fugalaau samasama samasama ma se lanu piniki, lea e oʻo atu ile diamita 15 cm. O le lanu lanumeamata lanumoana ma se efuefu. E mafai ona ola i le maualuga 1.2-2 mita. E ui e tuputupu malosi malosi i le taimi o le vaitau, o le mamafa o teuteuga e le manaomia mo ia. O mea le atoatoa, e taua le matauina o le tuai o le fugalaau ma le manogi manogi. O lenei vailaʻau e leai sana talosaga i le taimi o fugalaau fufulu. O le mea lea, i uluaʻi faailoga o le faʻamaeʻaina o le fuga, e tatau ona faia teuteuga. E tatau ona aveese e le gata le fugalaau lava ia, ae o se vaega foi o le ogaumu ma lau lauusiusi.
  • Faalua Fiafia. O lenei ituaiga o laʻau-laʻau faʻapipii e iai le manogi manogi ma le faaluaina o fugalaau i le lanu mumu, teuteu i le lanu mumu. I le telē, o le vao e laʻititi lava, i le maualuga e mafai ona oʻo atu i le 90 cm, ma avea ai ni vaʻai saʻo. E le pei o le toatele o ona aiga, e matua puipuia lava mai faamai pipisi, ma le malulu.
  • Nicole, po o Osiria. I le vaitau o le tuputupu aʻe, o le tele o pulupulu e faia, e oʻo atu i le maualuga o le 8 cm. Fugalaau, e oʻo atu i le diamita 12-16 cm, e matagofie foi. O loʻo i ai se fausaga tele ma tosina atu i lona lanu matagofie. O petals e paʻuuli mumu i luga ma lalo papaʻe ma e leai se lanu piniki. I le taimi o le fugalaau, e le o se mea manogi lelei. E mafai ona tupu maualuga e oo atu i le 70-80 cm.

Maualuga Maualuga o Vailaʻau Vaʻaia

I lenei vaega, e mafai foi e se tasi ona iloa le tele o laau lauiloa.

  • Red Velvet. O lona uiga, o siaki taʻitasi o loʻo i ai le fatu e tasi, faia i foliga o se tioata. O le fesuiaiga mai tumutumu i fugalaau e tele taimi e alu ai. O le tele o vine o le vine ua maua lona igoa ona o lona lanu muamua: o fugalaau o loo i ai se lanu uliuliuliuli ma faailoga o le mafiafia o terry. I le pito i luga o le tuputupu aʻe, fugalaau fugalaau e oʻo i le 12 cm le lautele. O laulaʻa lapopoa, o loʻo i ai se lanu uliuli lanu meamata. Ua fausia se mea totino, e oʻo i le maualuga o le 1-1.8 mita.
  • "Rose Rose". O lenei ituaiga e masani ai e le gata i le tele o tagata atamamai, ae faapea foi ma fai togalaau masani. O loʻo i ai fugalaau tetele o se fausaga tele o se foliga e lua-lanu. O paʻu e valiina i lanu mumu lanu mumu, aʻo fafo ma le pito i lalo o le lanu paʻepaʻe. E foliga mai o se manogi lemu. O le lanu masani o laulaau e lanumeamata lanumeamata, o loʻo i ai se faʻafiafiaga. O laau toto ei ai se mamana mamana, tupu i le maualuga 110 cm. Na latou maua le lauiloa tele ona o lo latou tetee atu i tulaga leaga.
  • Texas Apricot. I le taimi o le tuputupu aʻe o le vaitau e fuga ai fugalaau tetele, e ola umi e oʻo i le 14 cm. O petals teuteu i le lanu apricot e fetaui lelei, lelei le faapaleni o timuga. O se laʻau masani e le tupu aʻe i luga aʻe o le 130 cm.

Ogatotonu o ituaiga laʻau o le lauti

O lenei vaega o laau totino e le itiiti ifo foi i le talosaga ona e toetoe lava a atoatoa lelei.

  • Virginia. E ui i le tele o lona lapopoa, ae o ona tumutumu o loo i ai se foliga masani lelei ma ola e oo i le 5 cm le lautele. O se tasi o foliga o loo i ai foi uiga o isi ituaiga eseese o le tele o petals (31). E i ai ni laʻau mafiafia o se paolo lanumeamata lanumoana ma se faʻafiafiaga lelei. O le aʻa e ola i le maualuga o le 60-70 cm, e i ai ni mea laiti.
  • Le Olo o Eiffel. I totonu o le tuputupu aʻe o le taimi e faʻapipiʻi ai pulupulu faʻatasi ma se taperi, e oʻo atu i le maualuga o le 7 cm. O fugalaau e lanu piniki i lanu, samasama o loʻo i ai i le faʻavae. Inflorescences e tetele ma faailoga o terry, e iloga i se manogi malosi. O lapoa e lapopoa, ia i ai se lanu lanumeamata lanumama ma se aafiaga matte. Ua lava le atinaʻeina o le togavao, o loʻo i ai se mea umi, maualuluga. A maeʻa ona teuteuina, o le teuteuina lelei e tausia mo le silia ma le 5 aso, e leai se mea e tatau ona faatali umi mo le totoina. O le ituaiga o loʻo fesiligia e teteʻe i faʻamaʻi faʻaleagaina.
  • Suavai Malie. Laʻau tele, e oʻo i le maualuga o le 70-90 cm. O fugalaau e lapoa, ma e oʻo i le 10 cm o le lilac hue. Manulele vaivai vaivai le malamalama.
  • Sphinx Gold. I le vaitau o le tuputupu ae e fai ai lanu samasama-lanu moli, lanu samasama o le lapopoa. O le laau e oʻo i le maualuga o le 40-70 cm. O le 'au e masani lava-o le uumi, o aʻafiaga o le tele o isi ituaiga e le o iai. Pe a teuteuina, e tumau pea le matagofie mo le 10-12 aso.
  • Amio. O le teuteuga autu o fugalaau-lanu moli, e faʻapipiʻiina i se vaega o le moli ma le mumu mumu i luga o le pito i luga o pamu. E tele le 10 cm le umi, o le terry structure, o le numera o petals i luga o se tasi o mea e maua ai le 35-40. O se laau umi, e maualuga lona maualuga e oʻo atu i le 80 cm. E tele naua togafitiga faʻamaʻi, e puipuia i le malulu.

Lanu paʻepaʻe ma le lanu samasama o laʻau faʻamalanoa lauti

O lenei vaega o le rose rūsū e masani foʻi ona masani faʻaaoga mo mea teuteu.

  • "Anastasia." E fai fugalaau paʻepaʻe ma se umi pe a ma le 11 cm, ma le vevela malosi. Laʻau tele, e oʻo i le maualuga o le 100 cm. E faʻafefe tele faʻamaʻi, e faigofie ona malulu malulu. E masani ona faʻaaogaina mo le seleselega, i le taimi o le taumalulu i le taumalulu e faʻavave ona faʻapipiʻiina ai mea.
  • "Anna". E i ai paʻu paʻepaʻe e teuteuina i le lanu piniki. I le taimi o le fuga, e 80 cm le lapoa. O se laau umi, e oʻo atu i le maualuga o le 80 cm. E gasegase le tele o faʻamaʻi.
  • Tequila Sunrise. O loʻo taʻua o se tasi o ituaiga lauiloa o laʻau-laʻau. O fugalaau lanu o Terry na teuteuina i se palani samasama ma se moli mumu e teuteu ai ona aʻa. O sina manogi manogi e maua mai i fugalaau. O le lanu masani o laulaau e lanumeamata lanumeamata, o loʻo i ai se faʻafiafiaga. Laʻau laʻitiiti, oʻo atu i le maualuga o le 80 cm. O loʻo faʻamatalaina i le tele o fuālaʻau, ma faʻafeiloaʻi e le tele o faʻamaʻi.
  • Landora. O lenei sui o le aiga e fiafia i fugalaau faalua, e aofia ai le 47 petals. Inflorescences ei ai se lanu samasama samasama, e foliga matagofie tele i se nofoaga maualuga. I le lautele, latou te oʻo atu i le 10 cm. O le manogi manaia e faʻafefeteina, na faia i le tulaga o mea e tasi e aofia ai i luga o le 9 pusa. O le avanoa o se fuʻa umi ma tele. O le tele-si-laau e laʻititi lona tele, o lona maualuga e le sili atu i le 100 cm. E faʻafefe ai le malulu malulu, e faʻaaogaina mo le seleina.

Pink and Red Tea Hybrid Roses

E toatele tagata fiafia o lenei vaega o rose rose, lea maua le lauiloa faafetai i lanu lanu.

  • Flamingo I le vaitau o le tuputupu aʻe, o falaoa uumi ma le pi o loʻo faia. E iai le lanu piniki ma le lanu, e foliga mai o le alofa tunoa ma le lapopoa, o loʻo i ai se fausaga tele, e sili atu le manaia o se manogi lelei, ma ua faia i foliga o mea e tasi e tupu aʻe i luga o ni uumi maualuluga. O le lanu masani o laulaau e lanumeamata lanumeamata. O loʻo i ai se faʻailoga paʻu, e sili ona faigofie i le paʻu paʻu. E iai avanoa tetele e masani ona faʻapipiʻi. I le vaitau o le tuputupu ae, o se mea e iai ma se tele o lala ua fausia. O le avanoa e tele fugalaau.
  • Lankoma. E teuteuina le togavao i fugalaau lanu piniki. E tele naua, e oʻo i le 10 cm le umi. O le vao e maualuga, e oʻo ile 100 cm.
  • "Bill de Vieberban." O teuteuga a Terry e teuteu ai le aʻa, o petals ei ai se tuufaatasiga o le piniki ma le samasama. E foliga mai o se mea manogi lelei. E tasi le fugalaau e tasi e fai ai siaki. O se laau umi e oʻo i le maualuga o le 1.2 mita. E faʻaalia i le tele o fugalaau, lea i le taimi o le vaitau e mafai ona tupu i le tele o taimi. E masani ona faʻaaogaina mo le tipi.
  • "Vien Rose". O meaola matagofie o rosa o lenei ituaiga e faia i fugalaau piniki, e oʻo atu ile diamita 11 cm. O le laau e maualuga, e oʻo atu i le maualuga o le 150 cm, e maua ai ni togavao mata, e faʻafefe faʻamaʻi, e masani lava e le togo i le taumalulu. I le gasologa o le vaitau e mafai ona fuga i le tele o taimi. O se ituaiga mea lelei e vavae ese, atoatoa mo le faamalosia o fugalaau.
  • Corvette O le ituaiga muamua e faia e fugalaau lanu mumu e tumau pea mo se taimi umi lava. O le lanu masani o laulaau e lanumeamata lanumeamata, o loʻo i ai se faʻafiafiaga. O ogalaau e uumi, e oʻo atu i le maualuga o le 80 cm. Faʻamalo lelei le faʻamaʻi ma le malulu malulu. Lelei mo le tipi, masani ona faʻaaogaina e avea o se vaega o le faʻavae ma le nofo tasi.

Faaiuga

Laʻau tipu tipeti e mafai ona teuteuina ai soʻo se fale mafanafana e le sili atu ona leaga nai lo ituaiga faʻatoʻaga. I aso nei o ituaiga eseese eseese e fafagainaoeo loʻo latou le faʻamapulaʻaina na o mea teuteu. Faatasi ai ma i latou e tele ituaiga meaola e mafai ona faʻafefe i le tau malulu, o se taunuuga o lea mea e mafai ai ona latou tupu aʻe e pei o laau toto.

O le tele o nei ituaiga o laʻau o le la-ti-vine e mafai ona ola i le tele o taimi i le gasologa o le vaitau, lea e mafai ai ona e tumau i se nofoaga teuteu seia oʻo i le tautoulu. Faatasi ai ma i latou e tele ituaiga ituaiga eseese faapena sili mo le tipi. O le mea lea, e foliga mai o laʻau o le ti-vine e sili atu ona lelei le teuteuina o laau, e mafai ona teuteuina e le gata o le teritori, ae o totonu foi o le fale. Ua lava lea e filifili ai uiga sili ona taua o nei laau toto, aua o nisi, o le matagofie o le mea muamua, ma mo isi, manogi.

Hybrid Tea Roses