Laʻau

Caladium

Toto pei Caladium (Caladium) e fesoʻotaʻi tuusaʻo ma le aiga o Aroidae. I lalo o tulaga masani, e mafai ona ausia i Pasila, ma e fiafia o ia e ola i luga o le matafaga o le Amasone.

O le Caladium e mafai ona ausia le maualuga o le 5 mita, ae na o tulaga masani ia, pe leai foi, i vaomatua o vaomatua. O lenei laau toto, o se tui, e tutusa lona telē. O loʻo i ai ni laupepa lapopoa tele, ma e faʻafetai ia i latou e taua foi o "elefesa uʻu". I Pasila, o le caladium o se fua o faatoaga e mafua mai lona fatu mai fatu.

O le gaioiga e tosina atu i lenei laau i ona laʻau mataʻina, i luga o le fogaeleele o mea matagofie, e aofia ai veins o lanu eseese, lanu eseese, lanu, ma le liua o le tasi lanu paʻu i le isi. I le avea ai o se tulafono, o lau launiʻai e valiina i ni ituaiga lanu e pei o le siliva, fugalaau, o lanu lanumeamata, lanu paepae, piniki ma le lanu violē. O laupepa e salu, tafatolu, tusitusi, ma fatu foi.

O fugalaau o lenei laau, e pei o le toatele o tagata fafagu, e le o se mea taua. O fugalaau mananaia e faʻaputuina i ni mea faʻapitoa e pei o taliga e siosiomia ai se veli lanumeamata-paʻepaʻe.

Caladiums, o ni hybrids na faia e ala i le sopoia o ituaiga o ituaiga, o loʻo faʻatau nei i faleoloa puao. O tagata taʻitasi e iai a latou lava faʻatalanoaga taʻitasi ma tulaga tulaga ese.

O lea laau, e ui lava i ona foliga vaaia, e leʻi manumalo i le alofa o se fuainumera tele o tagata fugalaau fugalaau, ma e mafua mai i se vaitaimi uumi o le filemu loloto. Talu ai o lenei mea o se laau totole, e 2 taimi manino ua faʻamalamalamaina: o le tumau ma le tuputupu ae malosi. I le amataga o le tautoulu, o lauʻau e paʻu i le alaaladium, ma e oʻo mai i le olaga i vaiaso mulimuli o Fepuari.

Ae ui i lea, e le mo tagata uma se umi umi o le malolo e mautinoa lava o se toe foʻi. Mo se faʻataʻitaʻiga, o fugalaau fugalaau e lelei atoatoa mo fale mafiafia o loʻo i ai se loggia, se pusa tioata poʻo se vateatea avanoa. O le mea moni o le taumalulu, o fugalaau tetele i totonu o le fale e le lava le avanoa. Ae ui i lea, i le mafanafana o le vaitau, o lona eria e faʻatupulaʻia tele. O le Caladium e mafai ona tuʻuina i totonu o faleoloa mo le taumalulu, ma i le amataga o le tautotogo o le a amata ona tupu. E tatau ona manatuaina o laulaau e ola vave.

E taua le manatuaina o le sua o lenei laau totino, o loʻo i totonu o soʻo se vaega, o le mea oona, ma e mafai ona faʻaosofia ai se mea faʻafefe. O le mea lea, e le fautuaina Caladium mo le tuʻuina atu i potu o tamaiti.

Faʻalogo Caladium i le fale

O lenei laau e leʻo ese mai isi laau toto. O le mafanafana ma le suamalie, e le talia toleniga malulu, faʻapea foʻi ma ave faʻatusa o le la.

Malamalama

E fautuaina e tuʻu i luga o pupuni o loʻo i le itu i sisifo poʻo sasaʻe o le potu. E manaʻomia e Caladium se malamalama malamalama ae mautinoa e faʻasalalauina. Afai e itiiti se malamalama, o le a liu paʻu lau.

Tulaga o le vevela

E alofa tele o ia. I le taimi o le tuputupu aʻe ma le atinaʻe e tatau ona iai i totonu o se potu ma le vevela ile 20 i le 25 tikeri. Ma i totonu o le potu o loʻo teuina ai le fale i le vaitaimi o loʻo momoe, e le tatau ona sili atu nai lo le 20 tikeri. E puipuia foi mai suiga faafuasei i le vevela, faapea foi mai le lafo.

Totogi

Manaomia le maualalo maualuga. O le faamamaina masani o laulaau mai le pefu e manaʻomia.

E faʻafefea vai

Talu ai ona o lenei mea totō o loʻo faʻapogai, e manaʻomia tele, ae o le faʻafefiloi o le suavai. I lenei tulaga, o le sui e tatau ona manava ma gaogao-fibrous, aua o le a mafai ai ona maua le alavai vave o le tele o le vai. Afai e tupu mai le acidification, o le caladium o le a leiloa laʻau uma ma aʻa.

Faatasi ai ma le amataga o le autumn, fafagaina le fugalaau ua faasolosolo malie ona faaitiitia, ona taofia loa lea. A maeʻa le laʻau, e tatau ona toso mai fatu i fafo o le ulo, aveese eleele ma aʻa tuai mai ia i latou, ma aveese mo le teuina. E mafai ona e teuina se fugalaau i totonu o se fagu.

E taua tele! E masani lava, e mate laau ona o mea sese na faia i le taimi o le fafagu pe a uma se taimi malolo. Aʻo le tau o le alaladium e na o le tupu ae ma e leai ni laulaau matala, e tatau ona faasūsū lelei. O le mea moni, o le aʻa, lea e faʻafefe ai le susu, e leʻi faia, e leai ni laʻau e faʻafefe ai le vai, ma o le mea lea, o le pusa, o loʻo i totonu o le eleele susu, ua amata ona vave pala.

Laʻei pito sili

E fafagaina le laau i le vaitaimi o le tuputupu ae malosi 2 pe 3 taimi ile 4 vaiaso. Ina ia faia lenei mea, faʻaaoga le faʻaaogaina o minerale suavai.

Faʻaopoopoga Faʻapitoa

O le faʻafeiloaʻi i totonu o se fagu fou o loʻo faia i vaiaso mulimuli o le taumalulu, pe a uma ona tupu le tuputupu ae o le tupu. I le avea ai o se tulafono, o le tubers e lamolemole lalo, ua tupu mai nei vaega i lenei vaega. Afai e totoina le fugalaau i lalo, o le a le faʻaumatiaina, ae o le a mafua ai le tuai i le tuputupu ae o lau.

O se faʻaleleia alavai lelei o se mea e manaʻomia i le taimi o le gafa. Afai e le loloto le tanumia o le pulumu, o lenei mea o le a faʻaosofia ai le faʻavaeina o aʻa laiti, ae o laulaau o le a le tele naua. Faatasi ai ma se totoga loloto, o laulaau lapopoa ma tubers e latalata i le fugalaau.

Faʻafefiloi o le lalolagi

O le fanua mo le totoina o le alaaladium e tatau ona filifilia le gaogao ma le malamalama, faapea foi ma le lelei o le susu. Ina ia fatuina se fefiloi talafeagai ole palapala, e tatau ona e faʻafefiloi pepa laʻau, niu niu (e mafai ona suia i solo solofanua) ma faʻalata i le fua o le 4: 2: 1.

Taimi e malolo ai

O lenei laau e na o se taimi umi e moe ai. Faatasi ai ma le amataga o le vaitau o le tautoulu, e tatau ona faaitiitia le faasusu. Ona faʻamalolo loa lea o le vai. O laʻau vevela e tatau ona aveeseina. E mafai ona tuʻuina fatuga o le fulitua i totonu o le ipu e tasi o le fanua, ae leai se mea e tatau ona fafagaina. I le faaiuga o le taumalulu, pe sili atu, ia Fepuari, e tatau ona aveeseina mai le eleele, aveese aʻa tuai ma totōina i se paluga eleele fou. Ole tau e tatau ona tau le lava i le taimi muamua. Pe a aliali mai lau, faʻafeusuaʻi e manaʻomia le faʻaleleia atili. O le paʻu mama po o le niu niu e sili mo le teuina o fatu.

Faʻatauga auala

Mo le faʻaleleia, faʻaaogaina tamaʻi tama teine.

Afai e talafeagai, e mafai ona vaelua le pu, ae e taua le mafaufau e mafai ona pala. O le nofoaga o le tipi e tatau ona togafitia i le manala, mago, ona totoina lea i totonu o se faʻafefiloi palapala.

O tagata fai togafitiga faʻapitoa e fautuaina foi e faapea o se tui tele e tipi ese le tulaga autu o le tuputupuaʻe. A maeʻa le 2 vaiaso talu ona maeʻa lenei mea, ona fatuina lea o isi gaʻo, pe a uma ona totoina le fatu. Seia oʻo i le pa'ū, e tatau ona vaevaeina le fatu faʻatasi i ni vaega.

Afai i le taimi o le totoina e te le faʻalolotoina le fatu, ona faʻapipiʻiina lea e tamaiti (e le o taimi uma).

Pests ma faʻamaʻi

Tetee i meaola faalafua. Soo se vaega o le laau e faigofie ona pala. I le avea ai o se mea e puipuia ai, e fautuaina ai se suʻesuʻega faʻapitoa.

Afai o le pala ua faia i luga o le pulou, ona tatau lea ona tipi. A maeʻa lena mea, faʻapofuina le pulumu i se vaifofo o Trichopolum (Metronidazole). Ona togafitia lea i le malala ma totō sphagnum i totonu o le puʻu seia oʻo mai aʻa. Ona latou momoe lea i le eleele.