Laʻau

Lemon - A Centenary of History

Mo le sili atu ma le selau tausaga, ua tupu mai le lemoni io matou fale. O a latou fua e le itiiti ifo i le lelei ia i latou na tupu aʻe i luga o le eleele. Ae peitai latou te lei mauaina lava le tele o tufatufaina atu e pei o agave, geranium ma nisi o laau i totonu.


© H. Zell

O le faigata aupito sili ona faigata i le totoina o fualaau suamalie o lo latou toe gaosia. - Cherenkovanie, faʻamalositino talafeagai e tausisia ai le ituaiga ma vave ulu atu i fualaau aina. O auala o tui e faamatalaina i totonu o tusitusiga e aofia ai le totoina muamua o le faʻasoa - o le vao vao (i le mafiafia o se penitala), ma e tusa ma le 1.5 tausaga le umi. Ma afai e le manuia le tui, e mamae, lea e masani ona tupu i le leai o se mea e tatau ai, toe amata uma.

Ole auala faʻatulagaina ole tui puipui ole a faʻaitiitia ai le taimi o le totoina o oloa i le 2-3 masina ma faʻapitoa le avanoa ile windowsill. I le avea ai ma se faʻatau, e sili ona lelei le faʻaaogaina o fualaʻau, o ona fatu e tupu lelei ma - taua - ia i ai laupepa cotyledon. E tatau ona lūlūina fatu i le eleele (e mafai ona e faʻaaogā laʻau susu) ia Fepuari, ona oʻo mai ia Me - o le taimi sili ona lelei mo le faapipiiina - o le a iai lau vavae e pei o le fetaui ma 1-4 lau moni.

Muamua, e tatau ona e sauniuni lelei mo le mafiafia o lala o lemoni faʻatoʻa (e mafai foi ona e faʻaaogaina lala laau) ma se umi o le 50-70 mm. O le seleseleina muamua, e mafai ona teuina mo 2-3 aso i totonu o se pusa paʻu palasitika.


© Forest & Kim Starr

Ona e tatau lea ona faʻapipiʻi le aʻa o le seedling i se maualuga o le 2-3 mm i luga aʻe o le laʻau cotyledon ma vaeluaina i le fagu sosoʻo i le loloto o le 10-16 mm. O le vaeluaina e tatau ona faia saʻo i le ogatotonu i le va o le cotyledon leaves.

Ma le isi, e tatau ona e aveese uma laulaau mai le seleselega seleseleina o le lemon ma tipi le pito pito i lalo o le "i luga o le tina" ma se itu tipi e tusa ma le 12 mm. Faʻaofi le 'au ua saunia i lenei auala i totonu o le liliuga o le fatuina ina ia faʻamaopoopo ai pito o le vaeluaina ma le tina, pe afai e mafai, ma nonoa le nofoaga o le faapipiiina i se lipine miti palasitika. A e nonoa, e tatau ona e uuina le tui i ou tamatamailima, ma aloese mai le gaoioi. O le fusi e faia i luga o le satauro e sopoʻia, i luga ma lalo o laulaau, e pei ona mafai ai.

A uma ona nonoa, e tatau ona e ufiufi le laau ua faapipii i se fagu poo se palasitika.

O vaega o tui puipui e ola faʻatasi pe a ma le 3 vaiaso. O lenei mea e mafai ona iloa i luga o le faʻavevelaina o aʻa o le tipi, ae e tatau ona aveese le fale pe a oʻo le umi o le ola o vine i le 10-15 mm. E tatau ona ave le taʻavale pe a uma le 1.5-2 masina pe a uma le tui, pe a lava le malosi o le fale.

O isi faʻatoʻaga o le fatuina e le eseese i soʻo se itu. Vaovao i le matua o le tausaga atonu ua uma ona fuga ma ua oʻo lava ina avatu fua muamua.

O le aʻafiaina o lapisi o lapisi, e faigofie foi ona amataina le amataina o togalaau, aemaise pe afai oi ai ni pusa paʻu e iai le lapisi o le 6-10 cm. E tatau ona faʻapipiʻi ia ipu i le pusa paʻu (1: 1), faʻapipiʻi muamua i le vai.

O le tapeina o le pito o le taga, o le tipi, na togafitia muamua i le heteroauxin (poʻo se isi mea faʻamalosi), e tanumia i le eleele e 10-20 mm. O le eleele i le pito i lalo o le 'au o loʻo faʻatulagaina i ou tamatamailima, ua faʻamaʻoina pito o le afifi ma ua fusi le afifi i le filo poʻo le gaʻo.

I totonu o se pusa paʻu, vai, vevela mai luga o le eleele ma laʻau, o le a faʻapipiʻi i luga o puipui ma tafe i lalo, lea o le a toe faʻapalaina ai i le palapala i luga o puipui o le pusa paʻu.

O le afifi ua tuu i luga o se faamalama sill pe taofia i se faamalama, e ufitia mai le susulu o le la. O le tupuga e tupu pe tusa pe tusa ma le 3 vaiaso, lea e iloagofie e ala i foliga mai o ni taameni laiti. Ae peitai, e le mafai ona e vave maua le laau i totonu o le ato, e tatau ona muamua faʻamalosiina malie mo le 7-10 aso, faʻamauina pito o le taga i le maualuga o le laau. A maeʻa aʻa o le aʻa i totonu o puipui o le ulo, e tatau ona "totōina" faatasi ai ma se ipu i totonu o ipu suka.


© 4028mdk09

O lenei metotia o aʻa e faatusatusa lelei ma isi i lena taimi mai le taimi o le totoina i le faigata, leai se tausiga e manaomia mo le vavae.

I le auala lava e tasi, e mafai ona e faʻaleleia isi laau toto, totonu ole togalaau, e aunoa ma le faia o masini faapitoa e pei o pereilin, greenhouses, greenhouses.