O le togalaau

Zucchini - o se fala falala!

Ua leva ona aveese e le 'ai mea taumafa o latou pulou i luma o se zucini. E le gata o le tele o le potassium (e oo atu i le 238 mg i le 100 g), o loʻo i ai le sodium, calcium, magnesium, fuluʻiula, paʻano ma le uʻamea, o se seti o meaola malosi, vitamini C, B1, B2, ma le tele o sodium ma potassium (1: 100). Afai tatou te talanoa e uiga i kilokalo, ona oʻo lea i le 100 kalama o zucchini fou, e na o le 27.

Faʻafetai i nei mea uma, zucchini, i le faamautuina o le soifua maloloina o tagata maloloina, fesoasoani ia i latou e tumau ai mo se taimi umi. O le toe faʻaleleia o vitamini C, ma le puipuia o le anemia ma le atherosclerosis, ma le faʻaleleia o le gastrointestinal tract. Ma mo i latou e iloa lelei lava fomaʻi, o le zucchini o se oloa taua tele o meaai. E fautuaina mo faʻamaʻi o le manava, gase oona, duodenum, toto maualuga, oona, anemia ma maʻi cardiovascular.

Zucchini. © nociveglia

O le suamalie Squash e maualalo tele i calories, o lea e fautuaina ai mo i latou e mananao e aveesea le mamafa, inu e puipuia ai le meaʻai ma poloka le faaputuga o le cholesterol tele i le tino. Matou te ola i lenei fualaau aina ma le fiafia ma o le ae maua se tau tele o vitamini ma le soifua maloloina!

Zucchini (Cucurbita pepo var. giromontina) o se ituaiga vao o le pauka masani ma fualaau aina, e aunoa ma ni paʻu.

Se fualaau taʻitasi o le pumpkin i tausaga taʻitasi o le aiga o le pumpkin, o se paʻau masani masani. O fua uma lava e mafai ona lanumeamata, samasama, uliuli pe papaʻe. Faʻamataʻu faʻaogaina fualaʻau ma fualaau faʻamalositino o loʻo i ai se aafiaga lelei i le gaʻoina ma le soifua maloloina o le paʻu.

O Zucchini e sau mai Mekisiko i matu (Oaxaca Valley), lea na muamua ona faʻaumatia ai fatu. Na sau le salu i Europa i le seneturi lona 16 faatasi ai ma isi "mea matagofie" na aumaia mai le New World. Muamua, o zucchini, e pei o le tele o mea ofoofogia, na ola i togalaau aina. O aso nei e faigata ona mafaufau i le taumafa i le Mediterranean taumafa e aunoa ma lenei fualaau faisua. E talitonuina o le au Italia i le XVIII senituri na amata ona faʻaaoga le zucchini mama, e pei ona tatou faia i aso nei.

Lauina o fatu ma totoina laau o le zucchini

Mo ni fatu laau, ave ni pusa paʻu atoa 10x10 cm i le lapoa, sasaa se paluga lelei o le peat ma humus i totonu, ia maua se eleele sauni mo kukama, sasaa vai mafanafana ma toto fatu ua saunia i le loloto o le 2-3 cm.

O fualaau aina ua ola i le vevela o le ea i le 18-22 ° C. Liligi le laau i le mafanafana (22 ° C) vai i le fua faatatau o le 1-2 mata tioata i le 1 ipu tasi mo le 10-12 aso. I le vaitaimi atoa o le totoina o fatu, e fafagaina faalua.

Fatuga o zucchini. © Joan

O le uluai laʻei pito i luga e faia 8-10 aso talu ona maeʻa. I le 1 lita o le suavai, 1 g o Bud ua fafaga (tuputupu ae le tuputupu ae). Faʻasuina i le 1 ipu mo le 1-2 laau. O le laei pito lua pito i luga e faia 8-10 aso pe a maeʻa. I le 2 l vai, 1 teaspoon o le "Agricola-5" ua faʻavaivai ma faʻafeinu i le fua o le 1 ipu o le vaifofo i le 1 laau.

30-35-aso-matutua tuai ua totoina i fanua matala i luga o se moega, lea e ufiufi i se ata tifaga ao lei amataina le mafanafana o le tau. O le totoina o le zucchini o le 70x70 cm O le totoina o laau totō o loʻo faia i le taeao po o aso mafanafana. Pe a toto i totonu o se lua, ia mautinoa o loʻo pipiʻi le ipu i le palapala ma e 2-3 cm i lalo ifo o lona lau. E aoga le faʻaopopo i le vaʻaia muamua aʻo leʻi totoina se paluga o le minerale o le mea lea: 0.5 pakete o le humus poʻo le faapalaga, 5 g ourea, 20 g o le superphosphate, 10 g o le potassium chloride. Pe a totoina le zuciniini, e tatau ona inu (1-2 lita o vai mo le tasi laau).

E mafai ona totoina le Zucchini i le tele o nofoaga i luga o se nofoaga vevela, mafanafana. Ina ia faia lenei mea, ia faʻaaoga fanua fanua laiti mo le tasi pe lua laau totō. Ma le tausiga lelei, o nei laau toto e ola lelei ma fua mai ai ni fua se tele. Pe a filifilia se 'upega tafaʻilagi, e tatau i se tagata ona manatua e le mafai ona tupu le zucini i nofoaga na totoina ai fua o pamu i tausaga ua mavae.

Laʻau Zucchini ua toto i le eleele. © Lance Fisher

I lalo o tulaga lelei o le tau, e mafai ona totoina ai le zucchini i le avanoa tatala i pupu i le togalaau e tusa ai ma le mamanu tutusa e pei o ni laau (70x70 cm). O le faʻatoʻaga e faia mai le aso 1 o Me 1 ia Iuni 10. O loʻo sauni le moega faʻapea foʻi ma laau. I vaieli taʻitasi, e lua fatu e lūlūina i le loloto o le 2-3 cm i se mamao e 5 cm mai le tasi. I le tulaga o le germination o fatu uma e lua, e tasi le laau ua aveeseina pe ua toe totoina i se isi moega.

A uma le lūlūina o fatu poʻo le totoina o fatu, o le moega e ufiufi i se mea ufiufi poʻo se ata. I le tulaga o le kiona, e manaʻomia le faʻafouina o le mafanafana. Ua aveese le ata mai le togalaau pe a uma le aso 12-12. Ina ia maua se fua o le zucchini ua faamoemoe mo le teuina o le taumalulu, o fatu e totoina mai i le aso 1 o Iuni i le 10.

Tausiga

O lanu o le zucchini e tatau ona puipuia mai uva ma alaga e togi ai i latou. Ina ia faia lenei mea, ia tautau ni fasi pepa poʻo se ata, e peiseai o le puipuia o fugalaau.

Tausiga mo zucchini, e tusa lava pe na totoina i fatu pe totōina i laau, e aofia ai le tatalaina o le palapala, veleina o vao, faʻavaivai, laʻei pito i luga.

Lafoaʻi muamua le eleele pe a oʻo mai le toto pe 5-7 aso pe a uma ona totoina, e masani ona tuʻufaʻatasia ma le vele vao vao. Afai e tupu le sukcini e ala i le lūlūina o fatu, pe a oʻo mai le lautusi moni muamua, e vevela laau, ma tuʻu ai se tasi i totonu o le lua. I le taimi lava e tasi, e le tatau ona tosoina mai laau mai le eleele ma aʻa, ae tatau ona tauina i le palapala palapala.

Fugalaau ma fua o squash. © udextension

Laʻau e faʻafeinu i taimi uma, e tusa ma le 1 le taimi i le 10 aso, i le 8-10 l / m2, i le taimi o le fuaina o fua, e faaluaina le fua o le faʻavaivai. E tatau ona faʻaleleia vai i le aoauli ma na o le vai mafanafana e le laʻititi ifo i le 22-25 ° C. A faʻamaligiina i le vai malulu, e mafai ona pala le manogi o ovaries talavou. I le faaiuga o le vaitau tuputupu aʻe 7-10 aso ao le i seleseleina, faʻafefe le vai ina ia le faʻaleagaina le lelei o le fua.

Mai le masani ona inu i le zucchini, o le aʻa e mafai ona faʻaalia, lea e tatau ona ufiufi i le palapala eleele ile 3-5 cm. I le vaega o 3-4 laulaau moni, e tatau ona totoina laau, talu ai o lenei mea e mafua ai le fausia o aʻa faaopoopo. Ae na o le tatau lava ona atiaʻe ma aumai ai le palapala. Zucchini e le mafai ona avea le spud e pei o le pateta, o le suaina o le eleele faatasi ai ma se suauu i le laau. I le faia o lea mea, e te faʻaleagaina le aʻa ma, nai lo le fesoasoani, mafua ai se manuʻa matuia i le laau.

I le taimi lava lea e fafagaina ai laau mo le taimi muamua i le 10 lita o le vai, 20 g o le ammonium nitrate, 40 g o le superphosphate ma le 20 g o falulaʻau masima, e faʻaaluina se pakete o fofo mo 10 laau. O le taimi lona lua e fai ai lavalava pito i luga i le taimi o le fugalaau e faʻavae i le 10 l o le vai, 20 g fulufulu ma le 40 g o fugalaʻau masima mo 5-6 laau. I le taimi lava e tasi, o le filifilia o fugalaau falai, e tatau ona tatou manatua e le taliaina e le zucini le chlorine; potassium sulfate e tatau ona faʻaaogaina. E maua mai iʻuga lelei e ala i le faʻaaogaina o laau totō ma le faʻafefeteina o mullein (1:10) poʻo le moa o le moa (1:15).

Zucchini, laau. © Cristina

O se elemene taua mo le mauaina o se fualaʻau maualuga o le zucchini o le fatuina lea o tulaga talafeagai mo le lelei o le palotaina o fugalaau. O le mea lea, ina ia faʻaleleia le palotaina, e tatau ona faʻalautele le laulauina o laʻau o laau totō, ia maua avanoa i fugalaau e iniseti. Ma ia tosina mai iniseti, e tatau ona e faʻamavae le 1 teaspoon o le meli i totonu o se ipu vai ma faʻaleleia laau toto ma lenei vaifofo i le taeao.

O le tele o fai togalaau e tumau i fugalaau tane i le suka sipuni mo le aso ma fugalaau fugalaau e felafoaʻiina i le vaifofo e maua ai.

Afai e leaga le tau mo se taimi uumi ma e leai ni iniseti, o lona uiga o le faʻamaloiloina o le aoga o fugalaau e talafeagai. O le faia o lenei mea, latou te lafoaʻiina ai se fuga o le tamaloa, tataʻi ese ana meaola ma faʻaaogaina le pollen i le pistil o se fugalaau fugalaau (i le ogatotonu o le fugalaau). Faatasi ai ma se tamaʻi tama tane, 2-3 fafine e mafai ona eleʻele.

E le tatau ona galo ia te oe e le mafai e le sukcini ona talia le maualuga o le vevela, o lea afai e te tuputupu ae i le zucini i lalo o le ata i le taumafanafana, ona tatau loa lea ona e sii ese le ata mai itu uma e lua ma fafagu le fale pe pupuni uma le ata, e tele ni pu.

Aoina ma teuina o zucini

O le vaitaimi mai le fugalaau i le atoaga o le zucchini e 15-20 aso. O le seleselega e amata ona seleseleina pe a fua mai fua i le tagata faatau, o lona uiga, 15 cm le umi ma le 5-7 cm le mamafa. I le taimi nei, o lo latou au e soona inu ma o fua e faigofie ona tipi i se naifi.

Zucchini. © Julian Colton

I lalo o tulaga lelei i fafo atu, o fua e tutupu vave, ma luga o eleele lafulemu o laau taitasi e maua mai i le 15-20 fua i le taimi o le tuputupu ae.

I le vaitau o le tuputupu ae malosi, o fualaau aina e tatau ona seleseleina i isi aso uma, e le faatagaina ai i latou e sili atu. O le le masani ai o le 'aiina o fua e telegese ai le faʻatupuina o ovaries mulimuli ane. E le gata i lea, i le tulaga o le tofo, o fualaau aina e vave ona filifilia e sili atu ona maualuga nai lo mea e sili atu ona mamafa.

O le matua o le zucchini ua faʻamoemoe e ala i le paʻi: o le pele e tatau ona mausali, ma pe a tafe, e lagona se leo lemu.

E aoina le Zucchini, ma tuʻu ai se uumi uumi i luga o taʻitasi. Afai e mafai, e tatau ona faia i totonu o le la mo ni nai aso, ina ia faʻamalulu ma faʻamaʻa le paʻu. O fua e le tatau ona paʻu i le malulu, aua o lenei mea e matua aʻafia ai le tausia lelei.

O le zucchini Sentsy ua lelei ona teuina i le vevela o le 0-2 ° C mo le 12-14 aso, ona faʻaitiitia ai lea o le lelei o le fua, ma ua avea ma mea e sili atu ona mamafa.

E mafai ona teuina fualaau zucchini i totonu o se fale vevela, faʻamaʻavaleina poʻo lalo ole masani masani mo le 4-5 masina. E teu taitasi i le taimi i upega ua masalomia mai le taualuga, pe faataatia i luga o fata e uʻuina i vaovao. Ae ui i lea, e le tatau ona fesootaʻi le tasi ma le isi.

Maʻi ma meaʻai

Anthracnose

O loʻo faʻaalia i ni laulaau, vaʻai i luga o lau o laau totō ua totoina i totonu o eleele puipuia. O laʻau, faʻateleina, faʻafefiloi, ufiufi se vaega taua o le laulau, tuʻuina atu foliga o se mea mu. Ona liu lea o laulaau i le enaena, mago ma nutimomoia. Paʻu lanu moana i luga o laula ma pu.

  • Faʻataʻitaʻiga faʻatonutonu. Tausisia o suiga o fualaau aina ma le faʻaumatiaga o toega o le seleselega; gaosia o gaogao ma vaega laupapa o greenhouses ma le vailaʻau (200 g mo le 10 l). Pe a aliali muamua faailoga muamua o le maʻi, e togafitia laau toto i le 1% Bordeaux, ae le sili atu nai lo le 5 aso aʻo lei seleseleina.

Ascochitosis

E afaina ai laulaau ma fatuga o laau totō ua ola i eleele puipuia. O faʻamaʻiga o le faʻamaʻi o loʻo matauina i totonu o laupepa o le aʻa, i luga o le gaogao o petioles o laulaau ma lau, ma salalau i luga ma lalo ifo. Gui avanoa ma le tele o togitogi uliuli i luga o nofoaga ua aafia. O loʻo iloa foʻi le maʻi maʻi, amata mai i lalo ifo, faʻavaivaia ma sili atu le malamalama, i le tulaga o le chlorotic spots ma se numera tele o togitogi uliuli.

  • Faʻataʻitaʻiga faʻatonutonu. Suia o eleele faaleagaina; fatu faʻasolosolo aʻo lei totoina; tausisia le pulega sili ona lelei pe a totoina laau; fefeteina o nofoaga e aʻafia ai le faʻamaʻi, o le faʻafefiloi o le sulfuric acid copper and chalk (1: 1).

Paʻu o le paʻu, poʻo le fusi mata

Tufatufaina i le zucchini tupu i le eleele malulu, e aʻafia ai totoga uma o laau. O aʻafiaga o lanu enaena lanu enaena i luga o le paʻu, o manulele faʻalelei i luga o lau, lea e faasolosolo malie le pogisa ma faʻagogo. O le mea na aʻafia e pa'ū. I le mea na faʻamamaina ai suauʻu mama, foliga o le maʻi. I luga o le tino mamai o laau totō, o laʻau paʻu o se vai lanu samasama e foliga mai. A maeʻa, latou te faia se ata.

  • Faʻataʻitaʻiga faʻatonutonu. Faʻafeiloaʻiga o le vaomatua; toe suia eleele; pe a oʻo mai faailoga muaʻi o le faʻamaʻi, totoina laau ma le 1% Bordeaux fluid. O togafitiga e toe faia pe a uma le 10-12 aso.

Paʻu paʻepaʻe

E afaina uma totoga o laau o le uka, e iloa ai lava ia i se foliga o se paʻepaʻe paʻepaʻe papaʻe, lea e mulimuli mai ai togitogisa uliuli. O meaola o le toto e avea ma mea vaivai ma mucile, o le laau ua mamae ona oti ai lea.

  • Faʻataʻitaʻiga faʻatonutonu. Le suia o aganuu. Tuʻuina o le kukama pe a uma le gutu, aniani poʻo le kāpeti; togafitiga o faʻamaʻi maʻi faʻamaʻi faʻamaʻi, malala lemu poʻo le penisina; fofusi pito i luga luga o laʻau (1 g o le sulketi sulfate, 2 - o le vitriol ma le 10 g Urea i le 10 l vai).

Malosiaga malosi

E afaina ai laulaau ma e amata mai i le taimi o lo latou tuputupu ae, latou te foliga mai o chlorotic, ua le mafai ona afaina ma oti. O lanu paʻepaʻe ua vali i luga o lau matutua i le pito i lalo, o le fuainumera ma le tele na faasolo ina faateleina, latou te fusia. O laulaʻau e mama ma samasama-lanu meamata, mimusu ma faʻapogisa.

  • Faʻataʻitaʻiga faʻatonutonu. Fuga o le vaomatua; ogaoga o timuga; aveeseina o laʻau ua afaina, otaota laau ma vao leaga; tausisia i greenhouses se vevela o le 20-25 ° C ma le maualuga o le suamalie. Pe a aliali muamua faailoga muamua o le maʻi, e tele taimi e felafoaʻi ai laau i le va o le 8-9 aso ma le faʻafefete o mullein poʻo vao vaovao, e lua itu uma o laʻau. Faatasi ai ma le faʻaauau pea o le salalau, o le taulaiga o faʻamaʻi e togafitia i le sulfur eleele poʻo le faʻapipiʻiina i le 80% o le sulfur sulfau.

Matou te tulimatai atu i lau fautuaga i le tuputupu ae!