Laʻau

Faʻatauga - fomaʻi faʻapitoa

E ui lava i le tulaga o laau anamua, ae o loo iloa pea e fern le ala e faateia ai i latou i le amataga. Faatasi ai ma i latou e le gata o laau toto ma vailaau masani, ae e le gata foi i le masani ai o greens. O le faʻaleleia ma le faʻamalosi, faʻalelei ma le tele o faʻatautalanoaga micro-forum o se faʻataʻitaʻiga o na ituaiga o fern-originals. O laʻau lapopoa o se foliga e le masani ai e foliga mai o se mea eleelea, e toetoe lava o le plexus, ma o le susulu pupula ua na o le faamamafaina o lanu e le tutusa ma se "crocodile" mamanu. E seasea lava, ae vave ona maua le lauiloa iloga - o se tasi o sui sili ona lelei mo le faʻaleleia o fanua i le umukuka ma le faletaele, potu nofo potu ma nofoaga e fiafia ai. E le o se mea faigata tele le tuputupu ae o meaola, ma e vave ona tupu.

Microsorum multifolia (Microsorum diversifolium)

Mikrosorum - fern ma se uiga faauo

Faʻamatalaga, vaʻavaʻaveʻa, le masani ai - o le auala lea e mafai ai ona iloa soo se micro-forum i soʻo se aoina. O nei fomaʻi faʻapitoa ma se uiga "fiafia", e sili atu le fiafia i le matutua latou te avea ai, ia ola ma le faʻamalosia ma tuputupu aʻe, liliu mai mai le lalelei o vao ma nai pupuni faasee i tamaʻi tamaʻi mananaia. Ma i le taimi lava e tasi e tumau ai i latou o se laau toto ma le le faaituau i fuaitau, ma le lautele i le mafai ona faaaoga, ma le mea na ofo ai muamua. Mo le vailaʻau faʻapitoa o le microsorums tatou te taʻua o "crocodiles": o le ogatotonu o lau laʻau e foliga tutusa lava i le mamanu i le paʻu o nei meaola. O tamaiti laiti e fai ma sui o le aiga o Millipede (Polypodiaceae) ma o mai i totonu oo matou vaʻa mai Ausetalia, Oseania ma Asia i Saute.

Faʻatonuga (Laititi) - feng-medium-fats ma rhizomes fetolofi, e masani ona faatapulaaina i le 25-50 cm le maualuga. E mafai ona tafe mai aʻa i le palapala palapala. O le umi o laulaau i totonu o aganuu i totonu e le sili atu i le 60 cm, e ui lava i le natura o lenei fern foliga meter-long vayi. O laʻau o le microorum o le petiolate poʻo le sessile, e fai ai ni ie puipui lelei. O laulaau e faigofie, eliititi elliptic, pe faʻafefeteina solo i le lautele o lobes (e masani lava o le numera o lobes e gata i le 3-5 vaega). O fualaau o loʻo tutupu i le tupulaga talavou e sili atu ona sili atu ona taua nai lo le fulu. O le vaega taua i luga o le vayi e na o le matua lava e tupu ai: o le fern e amata ona faʻateleina i tausaga taʻitasi. O le fesoʻotaiga o veins e faʻavaivai, e foliga mai (e pei ona taʻua muamua) le paʻu o le crocodile. O laulaau uma o le microsorum e leai se paʻu, ae o se vaega o le sami, o se laʻau e le faʻaaogaina. Latou te tilotilo malie, punou, mimilo, avatu i le laau lona foliga vaaia. Soruses (lanu mumu-lanu mumu i luga o laupepa) e tu i luga o laina i luga ole veto tutotonu, poʻo le le mautonu ile pito i lalo ole laulaau. E le o ufiufi le paʻu (mai le Eleni spóra - lulu, fatu ma le manu - vaʻa, atigipusa) - unicellular (i le sigi ma le tele o laau laiti) poʻo le multicellular (i luga o laʻau maualuga) o le gaioiga o le gaioiga lea e faia ai spores).

Faiga lauiloa o micro-forums

I le ituaiga o microsorums e tusa ma le limasefulu ituaiga o ferns. I totonu o le potu aganuu, e naʻo le tolu o laupepa e sili ona lalelei ma teuteu e fai ma sui:

  1. Faʻamataʻu Microsorum (Microsorum punctatum) - fern ma se fulufulu fetolofi pupuu ma se lau elliptic e sili ona faigata e nofo i petioles pupuu. Pepa faʻatumu ma foliga tutusa ma le vavalo vavalo vavalo e oʻo i le 30 cm le maualuga.
  2. Laʻau faʻi (Microsorum musifolium) - o se ituaiga o meaola, ma le matutua e mafai ona gaosia ni mita moa. O lau e matua ese lava, paʻu. Faʻafetai i veh veins, e foliga tutusa ma le paʻu o le crocodile nai lo isi ituaiga, e ui lava o foliga lautele o le lau e foliga tutusa lava ma faʻi.
  3. Microsorum varifolia (Microsorum diversifolium) - o se laau e iai lau lanu susulu ua vaevaeina i le 3-5 vaega o se foliga o le oval, lea, pe a paʻi i ai, tuʻuina atu se manogi manaia.
Microsorum punctate (Microsorum punctatum). Microsorum multifolia (Microsorum diversifolium)

Laʻau mumu (Microsorum musifolium).

I aso nei, o ituaiga o meaola e masani ona fesootaʻi ma le igoa ole microsorums - putegoid microsorum (Microsorum pteropus) O se vaaiga lelei tele lenei i totonu o le au faimalaga i aso nei, lea o loʻo faʻaalia ma le malosi o se tasi o ferns muamua mo le ola i paludariums ma aquariums. E mauaʻa i oneone oneone, faʻaaogaina o se teuteuga matagofie o le ogatotonu ma le pito i tua o aquariums.

O le taimi lava na mafaufauina ai se kata pisinisi o le ituaiga skolopendrovy microsorum (Microsorum scolopendria), ae i le taimi nei, o se laau e iai se eseesega o le faila ma se ituaiga o le tuputupu ae ua toe agavaa e pei Phymatodes scolopendria, ma, ona o le tele o le tutusa ma le nephrolepsis nai lo le mea moni i microsorums, e le o se mea e ofo ai.

Microsorum multifolia (Microsorum diversifolium)

Laʻau faʻatau

O le tuputupu aʻe o le microsorums o se malosiaga e oʻo lava i le amataina o faʻatoʻaga. E ui lava i le fiafia i le maualuga o le susu, o nei ferns e le lelei ma faigata laau toto. E mafai ona latou faʻamagaloina mea laiti i le tausiga, latou te faailoaina atu se siosiomaga le lelei ma ua lelei ona toe faʻaleleia. O i latou ia o le vevela ma le faʻamalosia o ferns e le mafua ai ni faigata i le tausiga.

Malamalama mo micro-forums

Naʻo le toe foʻi mai o le microsorums, poʻo le tulaga maualuga e le maualalo ai i totonu o le fale, o lo latou faʻatautaia. E manaʻomia e tagata laiti ni moli susulu, ae faʻamalosi mai le la susulu. O mea lelei mo nei ferns o le faamalama o sasaʻe ma sisifo. I le taumalulu, e fautuaina e fetuʻunaʻi le moli, faʻalauteleina ina ia maua ai se siosiomaga e sili atu ona mautu. E tali lelei Fern i le faʻaalia.

O le taimi nei o le faʻatau atu o nisi ituaiga o microsorums e lagona lelei i le paʻu o le paolo ma masani i le ufiufi. O faʻamalamalamaga faʻasalalau e lelei mo le laau e sili ona faʻamaonia i luga o le faʻatau.

Faʻamafanafana mafanafana

O ni microsorum e aofia ai i totonu ole fale vevela sili ona vevela. Latou te le fefefe i le vevela, ae pagatia i sina mea itiiti o le maalili. E sili le faʻaitiitia o le vevela o le ea i le 20 tikeri o le vevela. O se mafanafana lelei o le vevela e le mafai ai e le fale ona leiloa lona teuteuga - mai le 21 i le 28 tikeri le vevela. O le mea sili ona taua i le tausisia o se siosiomaga mafanafana mo micro-forums o le puipuia o aʻa mai le maalili. Mo le microsorum, e le o le tele o le vevela o le ea e taua e pei o le vevela o le soʻo, e lelei tele le faʻafefiloi o le laau i luga, aloese mai le faʻafesoʻotaʻi ma le malulu malulu poʻo isi mea e mafai ona taʻitaʻia ai le eleele i totonu o le ulo.

O le alofa o le mafanafana ma le mautu e faʻaalia i microsorums ma le mea moni e le mafai ona faʻatupuina laau i le taumafanafana i fafo. O lenei fern e tupu i le naʻo le aganuu. Pe a faʻavasegaina le potu, e tatau ona puipuia faʻamalo mai faʻataʻitaʻiga.

Faʻaulaʻau launiu (Microsorum musifolium)

Faʻasaina ma le faʻamafanafana

E pei lava o isi mea uma, o le microsorum o se laau e alofa i vai. O le a le mafai ona ia faʻafefe i le paʻu o le vai, o le faʻavaivaia o le vai, ae o le tele o vai inu masani pe a uma le masimasi naʻo le pito i luga o le auala sili ona lelei. O lenei fern e faʻamagaloina puupuu, ae le o umi le paʻu. I le taumalulu, e itiiti le faʻaitiitia o le susu o le eleele, e faatalitali ile 1-2 aso i le maeʻa ai o le pito i luga o le masini.

Mo le fafagaina o microsorums, e mafai ona e faʻaaogaina na o vai mama. Afai e mafai, e sili atu le suavai i le laau ma le timu poʻo le vai inu.

Ua lagona e tagata laiti le lelei tele o se mea totino masani, ma i le susu o florariums ma paludariums. Pau lava le eseesega i le tausiga o laau totino o le manaʻoga ia tupu le vaʻalele o le ea pe a tupu i totonu o potu nofo. E naʻo le fiafia o tagata e fiafia i le faʻaleleia, ma afai e maua le avanoa e faʻatino ai taualumaga 2-3 taimi i le aso, e mafai ona faʻatapulaʻa oe lava ia latou. Ae e sili atu le lelei o le faʻaleleia o le maualuga o le vevela e ala i le tuʻuina o le laau i luga o fata i totonu o moa susu poʻo pebbles, ma le tuʻuina atu o isi tagata tomai faʻapitoa po o mea faʻapisinisi.

Fafaga e Micronum

O lenei fern e sili atu i fugalaʻau faʻasaina, pe afai latou te leʻo i totonu o au faʻasupega o tupe - ona faʻaaogaina ai lea o fomaʻi lautele poʻo fomaʻi faapitoa mo ferns. Ole laei pito i luga e na o le taimi e tupu ai le tuputupu aʻe, mai le ogatotonu o le tautotogo ma le taumafanafana uma, faʻatasi ai ma se faʻasologa masani o le 1 taualumaga ile 2-3 vaiaso.

Microsorum (Microsorum)

Suiga ma sui

Suiga o koneteina mo le microsorum e naʻo le taimi lava e latalata tele ai le ulo muamua ona o le fern, o aʻa e amata moni lava ona oso mai fafo mai le koneteina. E masani lava o lenei fern e le sili atu ma le 1 le taimi i le 2-3 tausaga. O le taimi sili ona lelei o le amataga lea o le tuputupu ae tuputupu aʻe ia Fepuari poʻo Mati.

Mo micro-forums, e le o potopotoga masani e faʻaaogaina, ae o ipu e lautele ma sili ona maualalo pe a mafai. O tamaʻi mea e foliga mai i totonu o fugalaau fugalaau, fugalaau i luga o vae, o teuteu teuteu.

E faigofie le suʻeina o le palapala mo le tuputupu aʻe o micro-forums. Faʻapipiʻi teuteu mo ferns poʻo soʻo se mea e manava manava ma vavalalata eleele o le a galue lelei. Afai e te faʻafefiloi le soʻo oe, ona tuʻuina atu lea o se mea e faʻafefiloi ai vaega tutusa o le oneone, laʻau laʻau ma peʻa, poʻo se faʻafefiloi o vaega tutusa o le turf ma le palapala eleele ma le afa o le aofaiga o oneone ma peʻa. I le mea o loʻo i ai, o mea faaopoopo o le paʻu pine, gaʻo, sphagnum e na o le faʻafeiloaʻi. O le pH sili ona lelei o le gaioiga mai le 5.5 i le 7.0.

Pe a faʻapipiʻi se microsorum, e tatau ona taoto se alavai masani e tusa ma le 2-3 cm le maualuga. Pe a totoina se faʻailoga, e taua le faʻamautinoa e le tanumia le fale pe a faatusatusa i le malosi muamua. Manatu lelei le laau, e aunoa ma le aveeseina o le meaʻai, aloese mai le itiiti ifo o le faʻafesoʻotaʻi ma aʻa. A maeʻa se gasegase mo le 3-4 aso poʻo le vaiaso, e teuina le microsorum i se nofoaga malulu, faatasi ai ma le maualuga maualuga (e mafai foi ona e faʻapipiʻi se fale lauʻeleʻele poʻo se pulou).

Maʻi ma faʻamaʻi

O meaʻai laiti e mafai ona aʻafia i le vevela. I nofoaga o loʻo aʻafia ai agaifanua faʻamaʻi, o loʻo faʻafefe i le fua o iniseti, ma le leai o se faʻaleleia - o se apogaleveleve mite. E sili atu ona lelei le tagofia o meaola faalafua i auala tuufaatasi, e faʻaaogaina ai le iniseti o iniseti ma faʻateleina le maualuga o le ea ma togafitiga faʻatasi ai ma iniseti i le tulaga o se faafitauli e tupu. O le tele lava o taimi, "togi" i le laau ma fatuga, mealybugs, whiteflies.

Faʻamatalaga masani i le tuputupu aʻe o microsorums:

  • faamagoina o le fautuaga o laulaau ma le maualalo o le eleele;
  • samasama o laulaau i se nofoaga lanu;
  • paʻu i le susulu o le la;
  • faamagoina o laulaau i le maualalo o timuga;
  • lanu enaena, leai se tau o meaʻai ma le le lelei o meaai;
  • paʻu po o le paʻu o le tuputupu ae ma le leiloa o laʻau ona o le leai o se malamalama.
Microsorum punctata (Microsorum punctatum)

Faʻafouina o microsorums

O le auala aupito sili ona lauiloa o le vavaeeseina o le vavaeese. E mafai ona fevaevaeaʻi ni meaʻai i suʻega taʻitasi, vavaeese ma le faʻaeteete fualaau laiti, faʻatagaina le faʻagogoina ma le togafitia i le paluga. O tulafono mo le totoina o ferns fevaevae e tutusa ma le totoina o laau.

O le faʻamamaina o le mailei mai le koko e sili atu ona faigata. O lenei metotia e masani lava ona faʻaaogaina, o le germination e manaʻomia ai le faʻaitiitia o le vevela, faʻamagoina o spores, germination i luga o peat i tulaga o le maualuga ma le maualalo o le malamalama.