Laʻau

Hippeastrum

Hippeastrum, e ese mai i le amaryllis, o lona aiga vavalalata, e tusa ma le 8 ituaiga o manu e masani ona taatele i Amerika. I totonu o fale ma togalaau, e masani lava ona tupu aʻe le ulu o le ulu.

O le pulou o lenei laau e lapoa (pe tusa ma le 2 cm le lautele), o laʻau e umi, faʻaloloa (e oʻo i le 60 cm) ma le lautele (e oʻo i le 7 cm). E masani lava e oʻo i le 1.2 m le umi le tasi o le peduncle, lea e tele fugalaau tetele (14-20 cm), e puupuu lava o latou pusa. Le lanu o fugalaau e eseese tele: paʻepaʻe, piniki, mumu, samasama, fugalaau fugalaau. O le taimi vavalalata o le laau e mai ia Fepuari ia Aperila.

Hippeastrum tausi ile fale

Hippeastrum o se fale, totoga, ae e le taliaina le la susulu. I le taimi o le tuputupu ae, e mafai e le salupapa ona taofiofia soʻo se vevela o le potu, peitaʻi, o le vevela o le sili atu ma le 20 tikeri e manatu lelei e faʻaleleia mo le olaola olaola. O le eleele i totonu o le ulo ma le auai-o le leai o se ofu pito i luga e faʻanatinatiina ai o ia: i le vaitau o le vavao, na te faʻaaluina le malosi na aoina i le pusa i luga o le vaitau ua tuanaʻi. Pe a faʻamalosia le vaʻa i le vai poʻo se mea faʻapipiʻi, e tatau ona amanaʻia lenei mea. O le vaitaimi e moe ai o le fugalaau e taua tele: ia Aokuso-Setema, o le a le toe ola lau laʻau, ma o le a maeʻa atoa le lau, ma ia Oketopa-Ianuari o le a tulaʻi mai ai se ufanafana fou.

Tausalaga moe

O mea e aofia ai i le gaogao i le taimi o le malologa e manaʻomia ai le maualalo o le vevela (+10 tikeri), pouliuli ma le mago, ae le o lalo ifo. Oti ese uma lanu samasama, mago. I le masina o Tesema - i le amataga o Ianuari, tatou te aveeseina le ogaumu o le ogaumu mai le pogisa ma tuu i luga o le malulu. Pe a oʻo le pulou ma ola e oʻo i le 10 simetimita, toe faʻaopoopo i luga o le itu.

I le auala, e mafai lava ona tupu le ulu e aunoa ma se taimi malolo. Ina ia faia lenei mea, ua lava lea e teu ai pea i se nofoaga lanu, suavai pei ona tatau ai. O le a totogo ma le tausiga lelei ia Mati-May, poo Oketopa-Novema.

Faʻatau lelei le fausua o le sulu

A o faagasolo le vaitaimi o le alualu i luma tuputupu ae ma le vave totoina o le laau, o le suavai e tatau ona malosi ma tele, pe a uma ona faamama le eleele i totonu o se ulo. Ae faasolosolo lava, faatasi ai ma le oʻo mai o le taimi malolo o le sulu, ole aofaiga o le vai e tatau ona faaitiitia, ma a maeʻa uma laulaʻau, ona uma loa lea. Faʻatagaina o le faʻaopoopoga o se vaega itiiti o le vai i le fagu o le ulo e faʻamautinoa ai le gafatia o le rhizome.

O le lalolagi i le taimi filemu o le fugalaau e tatau ona lagona le mama, talu ai ona o le tele o le susu e mafai ona faaosofia ai le tuputupu ae o se laulaau fou, lea o le a mulimuli ane faaleagaina ai fugalaau o le sulu. A uma le amataga o le tuputupu ae o se totoa fou, ona amata lea ona tatou toe inu, ae o sina mea laitiiti.

Fertilizers ma fomaʻi mo le sulufaʻi

E tatau ona amata ona e fafagaina le fugalaau i le taimi lava e uma ai. E tatau lenei mea mo le faʻaleleia o le malosi i fugalaau mo le tausaga a sau. I lenei vaitau, a maeʻa le fugalaau, o laʻau lapopoa lapopoa e tupu tele lava le malosi, ma latou fausia ai ni vaʻa puʻepuʻe e fugalaau fou i le lumanaʻi. E sili atu le ave o le sulu i fafo seia oo ia Setema (o le amataga o le taimi filemu). Afai ua e filifili e aua le auina atu le sulu i se mea pogisa, ona oʻo lea i le taimi o le fuga ma le tuputupu ae o lau o le laau e tatau ona faʻamaʻaina i aso uma 10. E sili atu le faia o lenei mea i se solution mullein (1 i le 10).

Fugalaau totoina

A maeʻa le fuga o le sulu, e tatau ona vavae ese fugalaau fuga, ma totō le aniani i totonu o se tamai ipu 2/3 i le eleele. Afai e le lava le malosi o le laau, e seasea fautuaina i le gaosiga - faʻatasi i le 3 tausaga. O le lapoa o le ulo o loʻo faʻapipiʻi ai le pulou o le hippaastrum e tatau ona 6-7 senitimita sili atu nai lo le lautele o le pusa. O le tuufaatasiga o le eleele mo le totōina e talitutusa lava ma le mea e masani ai - lau laʻau ma eleele eleʻele, oneone, peʻa, humus (1: 1: 1: 1: 1).

Hippeastrum fausiaina

Hippeastrum faʻaleleia e tamaiti

O le auala pito sili ona faigofie e faʻaleleia ai lenei fugalaau o le fanauina e tamaiti. Ae ui i lea, o loʻo faʻatupulaʻia pea e le au fai togalaau le vaeluaina o pulu. Mo le valavala manuia, e te manaʻomia se pulufana malosi, malosi, lea e tatau ona vaeluaina ina ia i ai vaega tutusa ma sikuea. Faʻasusu se fasi sipisi fou i le malala poʻo le faʻamaʻaina o le malala, ona totoina lea o fasi pepa i totonu o se faʻafefiloi malamalama o le paʻu. Pe a ma le 1.5-2 masina, o pepe fou o le a aliali mai. Totoina i latou i le oʻo mai o le tautotogo i ipu fou.

Hippeastrum faʻalautele e ala i fatu

Hippeastrum e faʻaaogaina e ia fatu, ae ia maua mai, o fugalaau e manaʻomia ona faʻamalosia e le malosi, ma e seasea ona fulafula le fatu i le lua tausaga muamua ma e le taofia faʻamaumauga o tina.