Fugalaau

Echinacea

O le Echinacea (Echinacea) o se laʻau faʻapena teuteu matagofie mai le aiga o Astrov, o lona atunuʻu ua manatu o le itu i sasae o Amerika i Matu. O le ituaiga e aofia ai ituaiga e 9, ae o le sili ona lauiloa o le Echinacea "Purple", o loʻo i ai vailaau faʻaleagaina ma e faʻaaogaina i togafitiga faʻapitoa ma faʻalapotopotoga. E i ai le tele o ana meaola ma ituaiga e lauiloa i aganuu. O Sonnenlach lenei ma fuga lanumumu lanumoana, Julia ma le moli, Cleopatra ma le samasama lanu, Fugafuga ata i auro, Cantaloupe ma le lanu piniki-lanu moli.

O le aganuʻu e aofia ai rhizomes, maualuga faʻamau faʻamau i se mea maualuga e oo atu i le 1-1.5 mita le umi, basal ma laʻau laʻau o se foliga faʻalelei ma ni vailaʻau i tafatafa o le pito, faʻalavelave tetele o lanu paepae, piniki ma mumu ma fualaau - fatu.

Totoina o echinacea

Pe a totoina Echinacea

O le tele o taimi, o le totoina o togalaau e faʻatinoina pe a uma ona faʻateleina le faʻatoʻaga e ala i le vaevaeina o le vao, ma e mafai ona faia lenei faiga i le amataga o le tautotogo po o le amataga o le tautotogo.

Filifiliga o nofoaga ma tapenaga o eleele

O le nofoaga mo le totoina o le Echinacea e tatau ona susulu i le la i le ao. Afai o loʻo i ai le eleele malulu i luga o le togalaau o le lumanaʻi, o le a tatau ona eliina ma le lime. O le nofoaga e sili ona lelei o le a avea ma se nofoaga lelei pe a uma ona eli loloto ma sina palakalafa pe le faaituau i le eleele. O oneone oneone ma nofoaga e maua ai le maualuga o le suavai e le fetaui lelei ma le laau.

Auala e toto ai Echinacea

O le totōina o fualaau laiti, togavao vao ma fualaau faʻatau i totonu o pusa e iai o latou lava uiga. O toto laau e totoina i le totoina o pu i le loloto o le 5 simita. I le pito i lalo o le lua o se vaega laitiiti o le faapalaga. Laʻau faʻasusu i le palapala ma faʻafefeteina tele. O se lua e tusa ma le 20 centimita e saunia mo tufatufaga. O se faapalaga palapala i le pito i lalo ma fafaga pe a uma ona totoina. O fualaau faʻatau i totonu o pusa e fautuaina e totoina e ala i le faʻafefiloi faʻatasi ma se paʻu omea. I totonu o se lua e tusa ma le 40 inisi le loloto, e tatau ona e sasaa se palapala o oneone, fanua o le togalaau ma le faapalaga (i le tutusa) i le tusa ma le tolu o le volume, ona tuu lea o le fatu laau iina. A maeʻa ona faʻatumu le lua tulaʻi i le eleele, vai le echinacea.

Vaʻaia Echinacea i fafo

O le tausiaina o se vavalalata vavalalata e le tele se taimi ma taumafaiga, ae manaʻomia le gauai ma le tausiga.

Faʻasa

O fugalaau e masani ona faʻafeinu, ma e sili ona lelei pe a uma le goto. O le tasi e fafagaina se aso o le a lava.

Pulea vao

O vao vao e afua ai le afaina o le aganuu teuteu, o le mea lea e fautuaina ai le vele i taimi uma ma i se taimi talafeagai. E tatau ona aveeseina vao i le taimi muamua, pe a latou le amata amata ona ave meaʻai e aoga mo le echinacea mai le palapala.

Fertilizers ma faʻamaʻi

I le tausaga muamua talu ona totoina, e le manaʻomia ona fafagaina fugalaau. E fautuaina ia fugalaau mai le tausaga lua o le olaga. E talafeagai le faʻamautuina o fugalaau ma isi laʻei pito i luga i le amataga o le tautotogo aʻo lei tupu aʻe ma pe a maeʻa. O le faʻamautu atoatoa mo le seleselega o se faʻafefiloi o le efuefu o le laupapa ma le pala.

Teuteu

A maeʻa le vaitau o le vavalalata, ona toto lea o fatu i laau. E mafai ona aoina mo le toe gaosia. A leai se faʻapipiʻiga o fatu, e tatau ona faʻataʻoto le tumutumu o pulumu faatasi ma se vaega o le aʻa.

Echinacea pe a uma ona tupu

Fatuina fatu

O le aoina o mea e gaosia i le fatu e faʻatinoina lemu, aua e le o fatu uma e ola i le taimi e tasi. Amata le aoina i le faaiuga o le taumafanafana. O fatu o loʻo i le ogatotonu o se faʻasologa o ato. O le matua o fatu e fuafuaina e le pogisa o le fugalaau. E sili atu ona faigofie le aoina mai i totigilima. E fautuaina e faʻagogo le fatu ma faʻapala vave i luga o le eleele, aua o lona germination e tausia mo se taimi puupuu lava.

Sauniga o le taumalulu

O se laau e puipuia i le malulu o le a taliaina le taumalulu e aunoa ma se malutaga i le i ai o le ufitia tele o le kiona po o le malulu malulu. Afai e malosi le kiona i lau eria i le leai o le kiona i masina o le tau malulu, ona tatau lea ona e tausia muamua laau. I le tausaga muamua talu ona totoina, e manaʻomia e fualaau aina le puipuia o le vevela. I le autumn, i le taamilosaga o Oketopa talu ai, o otaota uma e teuteuina ma mulimulu. O le compost mulch e tatau ona ufiufi ai le aʻa o le ua, ma i luga aʻe o le togalaau uma e tatau ona ufiufi i se vaega o laʻau paʻu ma laʻau paʻu.

Faʻapenaina o Echinacea

Toe faʻaleleia e ala i le vaevaeina o le vao

O se taimi lelei mo lenei auala o le ogatotonu o le tautotogo po o le autumn. Mo le tuueseesega, ua fautuaina e faʻaaoga laau i tausaga e fa pe lima tausaga. Vaʻai ma le faʻaeteete le togavao, pe a uma ona faʻamaina. I vaevaega taʻitasi vaevaeina, e tatau ona tumau pea le tuputupu ae o 3-4.

Fanauina o fatu

I le amataga o le tautotogo, o fatu e totoina i luga o ni fugalaau fugalaau, faʻafefeteina i se vaega manifinifi o le eleele ma faʻafeinu. O le vevela lelei mo le faʻamaina o fatu e 13-15 tikeri Celsius. Faatasi ai ma eseesega o le vevela o le tautotogo, o le atinaʻeina ma le tuputupu ae o laau mamago atonu e lamatia. O le mea lea, e sili atu le faʻaogaina o le metotia fatu.

O le totoina o laau e faia i le faaiuga o le taumalulu. O pusa totō ua tumu i se meaʻai, o fatu e lūlūina i le loloto o le 5 millimita, ua nutimomoia i se fasi manifinifi o le eleele, totoina fualaau aina mai le pulumu ma tuua i totonu o se potu mafanafana seia oʻo ina tupu. A maeʻa le totoina o laau malolosi i totonu o le eleele avanoa, o le a manaʻomia le tausiga atoa, lea e aofia ai le faʻasusu masani, veleina ma faʻamalosi. O le muamua vavao o le a oʻo mai i le isi vaitau.

Maʻi ma meaʻai

O le paʻu palapala i luga o le echinacea o le taunuuga lea o le tele o le vevela i le fafaga, mamafa ma faʻalautele le vaʻaia, faʻapea foʻi suiga faʻafuaseʻi i le vevela. Auala e puleaina ai - togafitiga o laau totő ma le Bordeaux vai poʻo le sulfur sulfur.

O le tele o laʻau i lau (cercosporosis poʻo septoria) e mafai ona faʻaumatia atoa ai le aganuu, aʻo latou faʻavaivaia ona puipuiga. I se taimi muamua, o mea uma e aafia ai ua aveesea, ma o le a matua afaina lava, o le a manaomia le togafitiga o le fungicide.

E leai se auala e faʻaola ai fugalaau mai faʻamaʻi vailaʻau. Faailoga o le siama o le samasama ma le faʻaputuina o laulaʻau, laʻau palapopo. Mo le puipuia o togafitiga maloloina, ua fautuaina ina ia faʻaumatia vave faʻataʻitaʻiga o mamanu (i se nofoaga mamao) ma faʻasaoina se fasi eleele ma se vaifofo malosi.

O le faʻafefeteina o iniseti leaga, o vailaʻau faapitoa e faʻaaoga - Karbofos, Actellik. O le tele lava o taimi, E faatosina e Echinacea le faʻafefeina o pennies ma bedbugs. Pe a aliali mai ni slugs, e tatau ona e aoina ma le lima, ma o se mea e puipuia ai, e tatau ona e faʻaaogaina togafiti a tagata. Mo se faʻataʻitaʻiga, faʻasalalau le tele o numera i totonu o le togalaau fugalaau. O le a avea ma se faʻalavelave matuia i le gaioiga o gastropods.

O le tausisia ma le tausisia o tulafono uma mo le galueaina ma le tausiga o faamaʻi ma meaola faalafua e le.

Meatotino aoga o Echinacea

Echinacea o se togafiti togafitiga, lea e aofia ai (i lau, inflorescences ma rhizome) le tele o meaʻai ma elemene. Ole suāuʻu ma mea faʻapitoa o meaola, tannins ma polysaccharides, resins ma suauʻu gaʻo, macro (calcium ma potassium) ma elemene (cobalt, siliva, zinc, manganese ma isi) - o nei mea uma e mafai ai ona e feagai ma le tele o faʻamaʻi faʻapitoa. O fualaau suamalie fou, tinctures, decoctions ma isi tapenapenaga mai Echinacea e fasia ai siama ma sigi, faʻamalolo manuʻa, faʻamalosia le faʻaogaina o le tino, maua ai le mafanafana ma le antiviral aʻafiaga, faʻateleina le malosi o le tamaititi ma faʻavaveina le faʻamaʻi toto.

O le togafitiga faafomaʻi ua lauiloa i le tele o atunuu Europa ma Asia, e lauiloa i Rusia ma atunuu CIS. O vailaau aloaia e faatusatusa ai le faamaloloina o meatotino o le echinacea ma le ginseng. O fualaau e faavae i luga o lenei aganuu (mo se faʻataʻitaʻiga, echinacin) e mafai ona togafitia ai faʻamaʻi pipisi e aʻafia ai ma le faʻalavelave faʻafuaseʻi ma faʻamaʻi pipisi (faʻataʻitaʻiga, tuberculosis).

I faʻataʻitaʻiga faʻapitoa, e tele naua meaʻai mo teuteuga ma meaʻai e mafai ona saunia i le fale pe afai o le fugalaau e tupu i luga o le saite.

Tincture mo le togafitiga o le atuatuvale ma le gaioiga, faapea foi ma le tau faasaga i eseesega o siama, ua saunia mai le toe totoina o echinacea inflorescences. O le afa-lita le fagu e tatau ona faatumulia i le pito i luga ma fugalaau, tumu i vodka, tapuni ma tuu i se mea pogisa. I le mavae ai o le 40 aso, ua sauni le seti mo le faʻaaogaina. Ua uma ona fufulu ma ave 30 minute aʻo leʻi faia ni taumafataga i se pepa ua faʻaaogaina. Mo le 100 mililiters o le vai - 15 pata o le tincture.

O se teuteuga na saunia mai aʻa e fautuaina mo maʻi malulu ma faʻamaʻi pipisi, faʻapea foʻi ma le vaivai o taimi uma. E tatau ona nutimomoia le aʻa, faatumulia i le vai, tuu i totonu o le vai taele mo le tolusefulu minute, ona tuuese lea mo le toʻa malie. E tusa ma le afa lita o le vai - e tusa ma le 2 sipuni tele o aʻa. Aʻo leʻi faʻaogaina, e manaʻomia ona faʻapipiʻi le susu. Inu 3-4 taimi i le aso ao lei 'ai, tasi pe lua punetini.

Faatasi ai ma lona aoga ma le lauiloa, o le echinacea e mafai ona mafua ai se faʻafefe o le faʻafefe. O le mafuaaga lena e le tatau ai ona e mafaufau loloto ia te oe lava. E sili atu le saogalemu le faʻaaogaina o fualaau faasaina e faʻavae i luga o lenei vao pe a maeʻa ona talanoa i se fomaʻi. E moni lava lenei mea mo tagata e iai faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi pipisi, faʻapea foʻi ma tina tausi maʻi ma fafine maʻitaga.