Fugalaau

South African Naked Lady - Delicate Amaryllis

O le talafaasolopito o le ituaiga o Amaryllis, o se vaega o le aiga tele o pupuvao, na amata i le 1753 faafetai ia Karl Linnaeus. Amaryllis e mafua lona igoa i le heroine o Virgil. I le gagana Eleni, o le amarysso o lona uiga o le "susulu", ae i le taimi lava e tasi, o le igoa o le aganuu, e tutusa ma Amarella, e manatua ai le oona ma le vevesi o le pusa o le amaryllis.

E ui i le manatu o le tagata lauiloa iloga, o le lafoga o lenei ituaiga sa le mautonu ma le le atoatoa mo le tele o seneturi. I le faaopoopo atu i le moni o Aferika aferika, e pei o le ata, o laau mai le konetineta o Amerika i Saute na fesoʻotai mo se taimi umi i le ituaiga. Ae ui i lea, faatasi ai ma le tutusa o laau totino, eseesega eseese na faaalia mai i auala o le sosolo ma isi uiga o fua o faatoaga.

Na o le faaiuga o le 20 senituri na mafai ai ona faamutaina feeseeseaiga a saienitisi ma iu ai ina faaleleia le faavasegaina.

Naʻo le 1987 na faʻataunuʻuina ai e le Fono Faʻavaomalo a Botanists e tatau ona toe iloiloina le vaeluaina o le aiga Amaryllis. I aso nei, o mea teuteu teuteu o le bulbous Amerika e le aofia mai le ituaiga Amaryllis ma fai ai a latou lava genus Hippeastrum.

Faʻamatalaga o Amaryllis ma o latou fua

O lapisi Amaryllis e tele, e oʻo atu i le 5-10 cm le lautele. E i ai o latou foliga faʻalelei pe ovaid ma se vevela o vevela vevela, mago. I le taufaʻaiuiuga o le taumafanafana, i le itu i saute, lea e pau ia Fepuari - Mati, o le fugalaau e leai se fuga e ala i luga aʻe o le pulufana, ma lona maualuga e 30 i le 60 cm.

O le maualuga i luga o le pito i luga e aofia ai fugalaau piniki, o ona foliga e pei o le corolla i le taimi o le faamaeaina atoatoa e mafai ona oʻo i le 10 cm le lautele. I foliga vaaia, o loʻo i ai le tele o mea e masani ai i le vavalalata.

O Corolla e ono aʻafia ai le gaʻo.

Fugalaau e pipii i le pito i luga o le pononcle mo le 2-20 fasi vaega.

Amaryllis o le a aliali mai pe a maeʻa le soloina o le siama e oʻo atu i le 50 cm le umi ma e faʻafeagai ma le tasi i le pito i lalo o le ponuncle.

A maeʻa le palotaina, o se fatu e pei o pusa ma fatu fatu e fai i le nofoaga o le fugalaau.

Ae afai o le sulufaʻi o fatu o loʻo i totonu o le fua o loʻo i ai se lanu uliuli ma se foliga faʻapipiʻi, ona i ai lea i lalo o le ufiufi o le capsule, o loʻo i ai ni nai laumei lanumeamata, lanu paʻepaʻe poʻo le lanu piniki.

E ui lava i nei eseesega, o le malosi o le masani e matua maualuga lava, o lona uiga e masani lava ona taua o le vavalo o le amaryllises.

Ina ia ola le aganuu i totonu o le fale ina ia vave ona fuga ma maua mai ni fanau, e taua le faʻamaonia lelei o se mea maoti ma filifili le faiga saʻo o mea taufaatoaga.

Amaryllis ituaiga ma tupuaga

Amaryllis belladonna na o le pau ia o ituaiga o le aiga mo le silia ma le sefulu tausaga. Ae i le 1998, na maua ai se isi vaʻaiga vavalalata e igoa ia Amaryllis paradisicola, i lona nuʻu.

Pe a faatusatusa i le amaryllis, o le belladonna species paradisicola ua sili ona lalagaina laulaau, ma o le tele o fuainumera o fugalaau i le inflorescence e mafai ona ausia le 21 e oo i le 12.

I belladonna, o fugalaau fuga e mafai ona i ai se lanu ese mai le lanu piniki i le paauli po o le violet.

I le ituaiga fou, o fugalaau e lanu piniki, ma o le saturation o le paolo e faateleina pe a amata.

E le gata i lea, o le faalatalata atu o pupuni o le parataiso, e le mafai ona lagona le malosi o fugalaau, e manatua ai le manogi o daffodils, o se vaega foi o le aiga amaryllis.

O le mea na fanau mai ai tamaʻitaʻi, pe o meaola belladonna poʻo paradisicola o Aferika i Saute. E le gata i lea, o nei laau totō e maua i totonu o vaʻavaʻa faʻagata. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le amaryllis belladonna o se tagatanuu o le Cape, lea e mafai ona iloa i luga o le tafe o le gataifale. O Paradisicola e fiafia i le paʻepaʻe, sili atu mauga, e masani ona faʻaputuina papa maʻa ma mauga.

Ona o le mamafa o fatu mamafa, o ituaiga o ituaiga uma e lua i le natura e fai ai ni fuifui vine. Paʻu i le vaitau o timuga i totonu o le eleele, e vave ona totogo pupuvao, ma faia ni pupuni lautele i se vaega e matua tapulaa lava.

Ae i totonu o le togalaau ma i le fale, o laau toto e lelei le faʻaaogaina o laau toto. O togavao i fafo e faatapulaa i le maualalo o le malulu o le seleselega. Muamua lava, o aʻafiaga e afaina ai laulaau o amaryllis ma ona fugalaau, ae o fulu malulu e faaleagaina ai afu ma afaina ai le fuga o le lumanai.

I le fale, o le a amata ona ola lauusiusi pe a maeʻa se vaitau umi umi e faaiʻu ia Mati poʻo Aperila. O le mea lea, i totonu o tagata, o laau toto e lauiloa o lili o le Eseta, e ui o lenei aganuu e fesootaʻi ma lili moni i se mafutaga vavalalata. Talu ai ona o le leai o laulaau i le taimi o le fugalaau, ua taʻua ai le au matutua o le "tamaitai le lavalava".

Laʻau tetele, sosogi e mumu ai fugalaau, pei o le ata, tosina mai ai iniseti. I le gasologa o le aso, o le au palota autu o laau totia o pi, ma i le po, e pisi i luga o lanu piniki.

Faʻatoʻa Amaryllis ma a latou vaega

O le ituaiga belladonna na totoina i le amataga o le 1700s. O le amaryllis bulbs sa auina atu i Egelani, sosoo ai ma le itu i saute o Ausetalia ma Amerika. O Ausetalia, i le amataga o le XIX senituri, na muamua mauaina ai laau toto. I aso nei, ua le mafai ona iloa lo latou natura, ae ua avea i latou ma faavae mo le mauaina o mea e masani ai, o lanu e eseese mai mea masani.

Folatila o loʻo i ai a latou mea totino e faʻaalia ai le laumei o le lanu viole, pi, toetoe lava a mumu ma e oʻo lava i le paʻepaʻe.

I le paʻepaʻe paʻepaʻe, i le ata, e le pei o lanu piniki, o laʻau e matua lanu meamata ma e leai se lanu po o le lanu violē. Ua maua e tamaʻi vine i aso nei ia laau totō ma lauulu, o loʻo teuteuina i sasa ma vela, o ona pito e matagofie le pogisa pe i ai ni nofoaga samasama samasama. E le pei o vavao vao, o ituaiga o ituaiga e masani ona avea ma fomaʻi o le gataifale.

O ituaiga amaryllis belladonna ua uma ona faʻaaoga i lo tatou taimi mo le sopoʻia o le Murray krinum. O le mea na mafua ai ona taʻua ituaiga o meaola o Amarcrinum. Ma i le taimi nei o le laau toto e ofoofogia le matagofie o ituaiga eseese.

O le isi hybrid hybrid e maua mai i le sopoʻia ma Josephine's Brunswig. Sa taʻua o Amarygia.

Amaryllis toxicity

Amaryllis e le gata ina matagofie. E mafai ona lamatia mo tagata o tausia i latou ma fagafao.

I totonu o pulu tetele, o ona laulaʻau ma laʻau o ni mea oona e aofia ai, amaryllidine, phenanthridine, lycorin ma isi alkaloids, pe a ulu atu i le tino, e iloa e se tagata:

  • gagging;
  • faʻaitiitia o le toto maualuga;
  • afaina o le manava;
  • toilalo faʻanoanoa;
  • faʻafefe;
  • faateleina le faʻamalolo.

Ole maualuga o mea vevela e maualalo. O le mea lea, mo se tagata matua, e laʻititi le leaga o le laau, ae mo tamaiti ma fagafao, o meaʻai e afaina. I faailoga muamua o le maʻi ma le masalosaloga o se pulu poʻo se laau lanumeamata e oʻo atu i totonu o le tui ile vaʻai, faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi.

O se tulaga ogaoga o le oona e taufaamataʻu e taofi le manava ma aʻafiaga leaga i luga o le tino. O le tele lava o lenei faafitauli e aafia ai lafumanu, faʻataʻitaʻiga, o 'oti ma povi o loʻo kuka i tafatafa o togalaau.

Ole aʻafiaga o tagata matutua e aʻafia ai i latou o loʻo mafatia mai le faʻamatalaga dermatitis. O fualaau toto e mafai ona faʻafefe ai le paʻu, o lea e sili atu le saogalemu le galue ma totigilima.