Laʻau

Puya - bromeliad lauiloa tele

O le paʻu o lanu o le puya inflorescences e faʻateleina ai fegalegaleaiga ma fulufulu pusa: o le taamilosaga lanumeamata lanumeamata ma le lanu susulu e foliga manaia. O lenei laau e fai si faaletonu i la matou eria. Puiya ma lona telē tetele, faʻaaliga faapitoa, ae le o tulaga maʻoti faʻapitoa mo tuutuuga o le taofia - o se potu moni "telecat". E leai se auala e maua ai se laau tele atu i le aiga Bromeliad. Mo tagata fai togafiti poto e ola ai i sea ituaiga vavega, o se manuia moni ma se taui. E ui lava o le galueaiina o pui o se malosiaga mo le amataga. A uma mea uma, o le mea pito sili ona taua i lenei mataupu o le faʻaagaga o le onosai mo le tele o tausaga i le faʻamoemoe o le tupu.

E oo lava i ni tulaga lelei, e le sili atu nai lo le sefulu ona tausaga le fuga o le puya.

Puya - o se tagata lauiloa bromelia ma se fugalaau ese

Puya o se tasi lea o laau sili ona toto i luga o la tatou paneta. O foliga vaaia e le masani ai o le tele gasegase na faatagaina ai o ia e avea ma se tasi o laau sili ona fiafia i ai e totoina laau ma se mea moni moni. Talu mai le mauaina o lenei laau, pe o lona faʻamatalaga i le 1782, o le puja e leʻi suia le tulaga o le tala. Ae afai o se seneturi talu ai, e mafai ona e faitau e uiga i ai i le encyclopedias ma vaʻai i totonu o togalaau faʻatoʻaga, i le taimi nei ua faʻalauteleina e le puya le fua o fua o faatoaga e maua mo le totoina i totonu o le fale. E taua tele, faʻapitoa ma e seasea lava, o le pugia e mafai ona avea ma fetu o soo se aoina o laau.

O Sui o le ituaiga o Puya e aofia i le numera o tagata Chile mai fafo mai le aiga o Bromeliaceae, e ui o ituaiga laau taitoatasi e maua i le umi atoa o Andes ma e oo lava i Costa Rica. O se mea uiga ese tulaga ese lenei mai le numera o pepa, lea o loo i luga o le pito i lalo o le natura ma ua fai mai o se meaola ola.

O le pui sili ona lauiloa, lea na taulai atu i nei laau toto, e ese mai i ituaiga na masani ona faaaogaina i aganuu, ua na o vaalele o Bolivia, Chile ma Peru e le mafai ona maua. Ua avea le suiga o le tau ma mea e afaina ai le tele o laau, lea e naʻo luga o le lima afe o mauga.

E oo lava i le igoa o lenei laau na aumai ia i matou mai lona atunuu, i le gagana i le lotoifale o lona uiga o se mataitusi po o se faasino. Pouilly e masani lava ona masani i le natura faʻasao i mauga maualuga o Chile, ae maise lava, o nisi o taulaga i le lotoifale e faaigoaina i latou (o se faʻataʻitaʻiga, Puyuuapi).

E tusa ai ma se isi faʻataʻitaʻiga, sa faʻaaloalo i le nofoaga e mafai ai ona faamemelo lenei fale i le taua tele na maua ai e le Puyas se igoa o le fatu. O le tasi lenei o laau, lea e lauiloa i lalo o le igoa e tasi i le atunuu, i tusi faasaienisi, ma i aso faisoo i le lalolagi atoa. E tele igoa tauvalaau e maua mai i le poemoe - mai i le polo lakapi i le fale o le hummingbird ma le Masiofo o Andes. Ae o le ituaiga ituaiga o lenei laau e le mafai ona fenumiai ma soo se mea lava.

Puya Raymond - le tele o le bromelia

Pouilly, muamua lava, e fesootaʻi ma se tala moni - o se tagata lauiloa Raymond puey (Puya raimondii), o se laau e tele tala faʻasolopito ma tala masani. O le bromelia sili ona telē, e mafai ona gaosia mea e oʻo i le 10 mita le maualuga.

O le foliga mai o lenei puya e matua ofoofogia lava e faigata ai ona faatusatusa i soo se isi fale o le bromelia. E le o vavalalata ogaoga, o loʻo natia i lalo o se laumei mafiafia o laʻau laugatasi, o laulaʻau-laina laʻau e foliga manino ma e toetoe lava a lelei atoatoa polo ma meaʻai. Latou te maua se fale e momoe ai le vao ma le fiaselau o ituaiga meaola ese ma manu felelei e puipuia lo latou fale e faʻaaoga ai togafiti masani o pugia.

Naʻo, a itiiti mai mo le 80-100 tausaga o le atinaʻe, lapoa lapoa, e aofia ai le selau ma afe afe o fugalaau taʻitasi, e tulaʻi mai le polo. A maeʻa ona totogo, e mate le laau ma ua suia e le tamaʻitaʻi fualaʻau, lea e faʻapupula ai foi le polo, lea e fuga ae na o le matua. O poulaupapa o pugs e foliga manaia ma e oʻo lava i le taufaafefe.

Puya raimondii.

Vaega o totonu ole potu

Pusa o totonu - o laau e sili atu ona tauagafau i le tele, fiafia, ma le mataʻina. Ae o loʻo tumau pea i latou o se tasi o faʻamuamua sili ona tele o le aiga Bromeliad.

I totonu o agaifanua, o loʻo faʻaaogaina le tele o ituaiga o pisipolo e masani ai. O nei mea e sili atu le faigata ma le tele o bromelia e faatusatusa i tagata tauva. Latou te atiina ae i foliga o se rosette masani o laulaau ma se tulaga maualuga e maualuga aʻe i luga. Rhizomes e mamana, faʻafesoʻotaʻi, e tupu tele lava i luga.

E le pei o le lalelei tele, o totonu o le fale e le fatuina ai se pine. O laulaau o le laau e matua vaapiapi, vavalalata, nila-faʻaloloa i pito, masani ona gaugau. I totonu o le pitonuu latou te nonofo faʻatasi ai ma le manaia, ma le faʻasalalau solo i totonu o se "fafie". I luga o le pito o laulaʻau o vao tuitui ma laau talatala. I fafo, o tamaʻi laiti e faigofie ona fenumiai ma pineaples. O le mea moni, o se laʻau faʻamalosi, lanu lanumeamata lanumeamata, o se mea matala ma meaʻai e iloa manino mai ai mai se fualaau aina suamalie.

O le fufuluina o pui e aoga tele le faʻatali, e ui lava e totogo laau totō i tausaga taʻutaʻua. Ae e oʻo lava i le puia Chile, e tupu pe a uma le 8-10, ae le o le 100 tausaga. E masani lava e amata i le ogatotonu o le autumn ma e amata mai ia Oketopa ia Novema, ae o le vaitau o le vavalalata e mafai ona sui, e fuafua i tuutuuga o le taofia.

I palasi, panicles or spikelets, e masani lava o se fausaga faigata e mafua ai le aʻafiaga o se paʻu uamea, fugalaau matagofie o lanu lanumoana lanumoana, e ui lava o fuga samasama pe mumu e maua i nisi ituaiga. O le tuufaatasiga o le lanumeamata lanumeamata ma le azure, lagi lanumoana ma le turquoise mai mea mamao e manatua ai le taaloga o lanu o fugalaau o le peacock ma le togalaau ua galo-au-leai. O le vaeluaina o lala o le fausaga e faapaleina i fugalaau fulafula ma se uaua mafiafia, lea e foliga e pei o se pulou po o se moli, ma latou te lagolagoina le ata "prickly" o le laau.

O faʻamaumauga e matua lautele lava ma lelei. O le fausaga o le puaa puya e le masani ai, e masani lava o le tulip poo gladioli, na o le tolu-faʻailoga. O le fugalaau e aofia ai petala e tolu tafatolu, e leai se totogi, ma se pito iʻuvale, ma le tolu tafatolu sepals e faalua i le laʻititi. E ono faʻailoga o loʻo i ai ni uila susulu e manino le iloa i le faai.

O le tele o le nectar o se tasi lea o mafuaʻaga e mafua ai ona faatosina mai le tele o iniseti, ma i le natura - manu felelei ma manu. A maeʻa ona fuga, e faʻapipiʻi ma le faʻanoanoa le pusa. I le tulaga o fugalaau, o pusa fua-fualaau aina e pei o capsule e iai fatu laʻau, ua foliga mai e manaia tele i luga o le pou.

Puya faʻapitoa (Puya mirabilis).

Ituaiga ituaiga pui talafeagai mo le ola ae i potu

Mai le toeitiiti atoa le selau ituaiga natura o talo, e na o le ono laau e faʻaaogaina le aganuu. O i latou uma o ni faʻamaumauga umi, o laʻititi i le tele, ma le maualuga maualuga o le tasi ma le afa mita. O le maualuga o le maualuga o pusa i totonu o le fale e amata mai i le 30 i le 90 cm, o le laau o le a atili ai ona faateleina le tele ma le numera o laulaau i totonu o le pusa.

Puiya e ofoofogia (Puya mirabilis) - O se vaaiga matagofie, e amata mai i le 30 cm le laina ma faasolosolo malie le tuputupu ae. E mālūlū, felafolafoaʻiina, ae e le o faʻamaʻaʻaina le mafiafia, e aofia ai le malamalama lelei, teuteuina i lanu samasama, laʻau uumi. O paluga e oo atu i le 1 mita le maualuga ma le luga e ufiufi i laʻau laʻau saʻo ma faapaleina i se pulupulu e le mafaamatalaina ma se lima i le pito i luga ma le lima o le tagata, e faamamafa le matagofie o le lapoa, e oʻo atu i le 10 cm, fugalaau ma pupuʻu vaapiapi ma lanu lanumeamata, e foliga mai o se lili.

Puya Berteron (Puya berteroniana) - O se ituaiga lauiloa i lo tatou atunuu, lea ua tupu aʻe foi e pei o se fale kosi poʻo se mea totō faʻamaina mo togalaau. O se mea taua tele lenei i se roetette o le vaiti, e tusa ma le mita mita le umi ma se taligalu ma ni taliga mataʻina o mea e tutupu mai i fugalaau-memera e foliga mai e pei o le ufiufi o le sami po o le laumei i le paolo o le lanu, lea e faia ai moligao manogi.

Puya alpine (Puya alpestris) - e talitutusa ma le vaaiga talu ai ma fuga lanumeamata-lanumeamata, i luga o pamu e mafai ona vaaia ai se gaosia o le emerald. O laulaau e umi, e malolo, ma uaua, lanu lanu. O pusa faʻasolosolo e faʻasalaina i se mea e sili atu i le pyramidal panicle i maʻa faʻalelei ma le matagofie ma le matagofie o fugalaau e lima centimita ma le pulu e tolu, o petale saoloto.

Pouille Chilean (Puya chilensis) - o se tasi o bromelia e sili ona tele i totonu, e oʻo i le maualuga o le 1 m i le pito i luga o le fuga. Tele, mita-maualuga i le natura, ma i totonu o potu e tusa ma le laititi, laititi-laina laina laititi lalo ifo i le 1 cm le lautele e gaugau i tafatafa, e malolo, teuteu i fulu uʻu. O taʻavale e seasea faigofie, e masani ona faʻalauiloa e pei o candelabra i fausaga tetele. O se mea eleelea e faamamafaina ai le matagofie o se pupuʻu faigata ma le tele o vaʻaiga mataʻutia o vaʻai ma fugalaau e oʻo ile 5 cm le lautele. O lanu lanu samasama e iloagofie ai lenei pui mai isi ituaiga.

Pouia e matagofie (Puya venusta) - o se laau e lauitiiti, spiky, mataʻitusi e oʻo atu i le 30 cm le umi, e fai ai se uluaʻi laupepa. O lenei laau e fuga mai, e gaosia ai le matagofie ma le tele o taligalu e foliga mai e tele naua mo ia fua. O le maualuga e oʻo i le 40 cm le umi e aofia ai fugalaau lanumoana e oʻo i le 3.5 cm le umi.

Puglia (Puya spathacea) - o le bromelia e leai se meaʻai ma se gasegase mataga tele mai le tele, e oo i le 40 cm le umi, laititi laina laulaau (o le lautele o le laulau laʻau e le sili atu i le 2 cm). O le mata e sili ona lelei e faʻaleleia ai le faʻamalosi, e ui o le foliga mai o le faʻafefeteina, o le lafoaʻi solo i totonu o le fusi e matua ese lava. O fualaau o inflorescences e susulu ai fugalaau lanu moana ma se limite e oo i le 7 cm.

Puya berteroniana.

Tuutuuga mo le faatupuina o fale i totonu

O le tulaga o se tala faʻasolopito e ese mai i le 'au faʻasalalau e le taofia ai le puye mai le tumau o se fale faigofie. Ina ia taunuʻu fua mai ai, e tatau lava ona e faatali - mai le 10 tausaga, i le sili atu, i le 20 tausaga i tulaga le lelei. O le galueaiina o se pui e mafai ona faia e tusa lava pe amataina e le au fai togalaau. E manaʻomia e ia se taumalulu mālūlū ma susulu, ae leai se isi faʻafitauli i le filifilia o tulaga e tatau ona tulai mai.

Exotic masiofo o Andes puya e maualuga lona tulaga i totonu o laau e mafai ona avea ma mea taua i le aoina o uluai aso malolo. E mafai ona faʻaaogaina i le mamanu o togalaau o le taumalulu ma fualaau o fugalaau po o greenhouses, ogaoga tetele o fale poʻo florariums, i totonu o le aganuu masani o potu.

I togavao taumalulu, pugia, faʻaopoopoga i isi laau totō ma manaoga faʻapitoa mo tulaga, aemaise lava o cereals ma cacti, e talitutusa ma lona natura natura, faʻaalia atoatoa lona matagofie matagofie. Ae i totonu, aemaise lava pe a oʻo mai i faʻaonapo nei po o le sailiga o fofo masani, e mafai ona avea ma se fetu moni.

Malamalama ma le tuʻuina o pugs i totonu

O le amataga mai o nei laau toto e manaʻomia ai foi le susulu malamalama i potu. Latou te le fefefe i le susulu o le la, ae i le tau vevela atonu e foliga mai e leai ni laupepa o laulaau i se nofoaga e sili atu ona susulu, amata ona malolo i le mea e fesoasoani ai. O le malamalama faʻasesea mo lenei mea e mafai ona manatu lelei.

Pouilly ua tuʻu i luga o le windowsill, poʻo le lata ane o le faamalama. Faʻasinotonu agaʻi i saute poʻo faʻamalama i saute e lelei mo latou. E le masani ona faʻaaoga faʻamalamalamaga mo lenei aganuu. Ona o laulaau uumi, e manaʻomia e Puyi le tele o avanoa. Afai latou te le totoina i ni fatuga faigata ma isi laau, ona e latalata lea ia i latou e tuu ni atigipusa ma aganuu i le vaega o le a le aoga.

Puya alpine (Puya alpestris).

Laititi ma le ea

Pe a tupu aʻe i le taumalulu ma le aganuu o aganuu, e tatau ai i le pugia ona faʻataʻitaʻi le eseesega o le vevela ole va o le va o le galue malosi ma le malologa. O laau e taumalulu ma malulu, ma o le mea sili lea ona faigata i le filifilia o tuutuuga mo lenei fua. O le maualuga o le ea o le ea e 5 tikeri le vevela. E sili atu i le 12 tikeri, e le tatau ona tulaʻi le vevela i le taumalulu.

Mai le tautotogo i le tau mafanafana, o le a fetuutuunai pu i soo se tulaga. Latou te lagona le fiafia i potu malulu, i le vevela pe a ma le 18-21 tikeri, ma i le potu masani lava o le vevela mai le 22 i le 25 tikeri, ma le vevela, e aunoa ma le leiloa o latou mea teuteu, tusa lava pe sili atu le maualuga o le vevela o le ea.

Puya fiafia i le ea fou. E oo lava i le taumalulu mo le laau e te manaomia e faia se taimi faʻapitoa, ae e matua vavalalata. Mai le tautotogo i le tautoulu, afai e le pa'ū ifo le vevela i lalo ifo o le 15 tikeri i le po, e mafai ona tuu le laau i luga o le faapaologa, vendanda, terrace pe aveina i le togalaau.

Aiga Tausi

O le malosi e ala i le natura, o le puya e le faʻamalosi i totonu o le potu e masani lava e le suia. E talia lelei le lamala, ae e matua nofouta lava i le paʻu. Laititi luga o laʻei, saʻo lelei le gaosia ma le faamamaina taimi - o mea uma nei e manaomia i le fale.

O poʻo uma, e aunoa ma se faʻasesega, faʻamaonia atoatoa le tauleleia o se mea matautia. Ma e ui lava tatou te le o talanoa e uiga i vao vao o le pugia, pe a taulimaina lenei fualaau i le fale, e taua le manatuaina o le lapataiga. Uili e pei o le faʻaogaina, faʻapipiʻi vaega eseese o le laupepa i itu eseese, faʻamalosia le tausiga masani ma le gafa. E mafai ona e galue faʻatasi ma le pooi ae na o totigilima lima ma le saʻo e mafai ai. O lenei laau e matua faasaina ona tupu i latou ei ai tamaiti laiti po o fagafao.

Chilean Puya (Puya chilensis).
© Guy Fogwill

Faʻasaina ma le faʻamafanafana

E le fefefe Pugia ona o le timu, ma o lona uiga taua lenei - o le faapalepale mo toetoe lava o ese atu. O le laau o le a tumau uma le faʻaleleia ma le umi o le leai o se vaiinu. Ae i le isi itu, e le mafai e le ulu ona taofiofia le suavai o le pito i luga o le eleele i tane. I le tautotogo ma le tau mafanafana, o le fale ua faʻafeinuina e ui i lea e matua tele lava. Pe a faʻamamaina se laau, e sili ona faigofie le faʻaaogaina o le metotia tuʻufaʻatasia - faʻafefiloi le faʻaleleia o le vai faʻatasi ma auala masani o le bromelia mo le faʻatumuina o le vai i le vai, ma faʻamautu ai le maualuga o le maualuga.

E masani lava ona tupu le puga e ala i le faʻamaluina o le palapala i le vai, ona faʻatali ai lea mo le meaʻai e faʻamago atoa, ae sili atu le lelei o le faʻaaogaina masani o le "auala" e faʻamago ai ma le faʻamamaina. Faʻaeteete i le faʻamamaina o lenei laau e tatau ona faʻaalia i na o le malulu malulu. Ole tau ile taimi nei e seasea lava, filemu, na o sina mea itiiti lava e ave ai le meaʻai ma tausia le malosi o aʻa.

Mo le pooi, latou te filifili e puipuia, vai malulu. E fautuaina e faʻaaoga vai i le vevela lava e tasi mo le fafagaina o le ea i totonu o le potu.

O le puya e talileleia lelei le maualuga o le vevela o le ea, ae o le a tuʻuina foi i tulaga malulu. I le vaitau o le faʻaaogaina o masini eletise, e sili atu ona faigofie le faʻapipiʻiina o le laau i luga o se paʻu ma le susu poʻo le maʻa. Ae e mafai foi ona e faia ni pipiʻi faʻapipiʻi, faʻapipiʻi faʻapitoa eletise poʻo le faia e aunoa ma ni fua masani masani, e aofia ai naʻo le tausiga pe a faʻaalia e le laau faailoga o le atuatuvale ma le faʻamamaina o pito o lau.

Fafagaina ma le faʻasoaina

O mea manogi mo laau totino e masani ona faʻapenaina i le naʻo le vaitau o le tuputupu ae sili ona malosi - mai ia Me ia Oketopa. Mo se talo, e le o masani masani o le fafagaina, ae o se vaitaimi o le 3-4 vaiaso i le va o nei taualumaga e talafeagai. E mafai ona suia i luga o laei e masani ona fai.

O lenei laau e mafai ona fafagaina faʻamaʻi faʻatasi ma sauniuniga faʻalaʻau. O le paleni lelei o macro-ma microelements e masani lava mo fomaʻi faʻapitoa mo bromelia ma pelati.

Charcy Puya (Puya venusta).

Toto ma fusi

Mo le faamamaina o totonu ole fale ma le faʻaaogaina o faʻataʻitaʻiga ua faʻaititia i le aveesea o lālā ua leaga ma le mamago, lea e matua malosi lava i fafo atu o togalaau matutua.

Suiga ma sui

Puyu ua na o le totoina pe afai o le laau e leai se mea e tupu ai. O laau talavou e tutupu vave, o aʻa mamana e manaʻomia ai le suia o tausaga taʻitasi. Ae o le pui matutua e pasi atu i totonu o fagu fou pe a leai ni aʻa e leai se mea e ola ai.

O le filifilia o le sui mo le puya e le manaʻomia ai ni togafiti. O le laau e fiafia i le malamalama, e le afaina, eleele lafoaia ma le maualuga o le oneone. E mafai ona e faʻatau se eleele faʻapitoa mo mea gaʻo ma falala lapopoa pe faʻafefiloi eleele uma ile oneone i vaega tutusa. Aʻo le i toe faʻatulagaina, e manaʻomia le faʻaleleia o le mea e ala i le faʻaopopoina o meaʻai piliki poʻo le laititi e faʻalauteleina le ele.

Mo lenei mea totino, e manaʻomia le filifilia o mea laugatasi, papaʻu ma lautele lautele. O se paketi malosi o se pa i se tausaga matua ua matua le ola, o le mea lea, e sili ona lelei le mamafa o ipu sima e masani ai.

Pe a faʻavasegaina, e tatau ona taulimaina ma le faaeteete le fale, puipui lima mai manua i luga o ni mea faigata. Puu faʻalelei Puyu. I le pito i lalo o koneteina e tatau ona tuʻu ai se maualuga maualuga o alavai.

Punea pigegoid (Puya spathacea).

O faʻamaʻi, faʻamaʻi ma faʻalavelave tuputupu aʻe

Puyi o laau toto. Pau lava le mea e lamatia ai i latou i totonu o le fale ma le greenhouse culture e fesuiaʻi ona o le suavai. E vave lava ona salalau le lapoa pe'ā faʻavaveina le mamafa e aunoa ma le faʻamamaina o le palapala i le va o nei faiga.

Faʻapenaina o se tamaʻi potu

O le auala autu o le faateleina o puya i totonu o potu, o se aganuu e toetoe lava a le avea ma se tama teine ​​seʻia oʻo i le oti o le vao vao, o loʻo ola mai fatu. O le mea moni, pe a maeʻa ona toto, e sili atu i le tasi le pepe, e faʻaaogaina e le tina tina, ona faʻaaogaina lea o se tasi o laau.

O le luluina o fatu o loʻo faia i totonu ole eleele faʻamaina, e aofia ai se mea faʻapitoa poʻo i ni vaega tutusa o eleele palapala ma oneone. O fatu e salalau i luga o le fogaeleele, susu susu ma tausia i lalo o tioata po o ata i se tulaga maualalo o le 21 tikeri Celsius, atonu o le a faia se eseesega o le 5-6 tikeri i le va o le po ma le ao ole vevela o le ea. O le susulu malamalama mama ma le tele o masina o faʻatali o le a mafai ai e oe ona maua ni laau mama. O le suamalie e faatoa faia pe a maea le fausia o le itiiti ifo o se pito i fafo.