Laʻau

O le a le foliga o le kiona ma le ata o fugalaau

O le timu e oʻo mai i le ola i le amataga talu ona malulu malulu malulu. Muamua, o lanu lanumeamata e aliali i luga, ona sosoo ai lea ma se paʻepaʻe paʻepaʻe, e pei o se logo ma se ulu paʻu. O lenei fugalaau e le fefe i le kiona poʻo le kiona. O foliga mai o le kiona i totonu o le togalaau e foliga mai o le amataga o le tautotogo. O le ae mauaina ata o fugalaau o le kiona i totonu o la matou fagaloa.

Fugalaau faʻamatalaga

I suʻesuʻega faasaienisi, o le laau e taʻua o galanthus. O le malulu o se mutia masani ma o le aiga o Amaryllis. E vaevaeina i:

  • Crimea;
  • Europa i Saute;
  • Asia Minor;
  • O le Caucasus.

E leai se tasi e mafai ona taʻu sao le numera o ituaiga o kiona. O lenei laʻau eleelea maualalo e lua lau laina, lea ausia le 20 cm le umi. O nei laulaau e sau vave lava ma ni paʻu. O se logo e tasi o loʻo siomia e se paʻu paʻepaʻe, lea e aofia ai le 6 laulaau. E tolu petala o loʻo i fafo ma maua se foliga eli. E tolu ni laupepa i totonu o ni foliga o le tina ma e iai se lanu lanu meamata. O le fugalaau e manaia le manogi, ae e matua malie lava.

O le laau e lapotopoto fualaau i le foliga o se atigipusa e tolu vaega, lea o loʻo i ai sina aofaiga o fatu uliuli. O fua e maua ai se faʻaopoopoga fiafia e tosina ai pipi. Aneti e ave i latou ma faʻapupulaina le fugalaau.

O le pulufana o le kiona faʻamalosi pe aloese, o loʻo i ai se kulupu tuʻufaʻatasia o laʻau fesuisuiai e afua mai i le tasi faavae masani. Snowdrop ata fugalaau:

Faʻamasinoga

O le taimi e sili ona talafeagai mo le totoina o se aisa mai Iulai ia Setema. Afai o le autumn e mafanafana mo se taimi uumi, e mafai ona faʻalautele le totoina seia oo ia Novema. I le taimi nei, ua amata ona fesuisuiaʻi e le kiona, lea e le saʻo. A uma ona totō le fugalaau i le eleele, o le a paʻu uma laʻau ma pa'ū, ona oti loa lea. O sea pulou e matua vaivai. Atonu o le a totogo vaivai le laau i le tausaga a sau o le a le totogo ae mate.

O le pulou o le laau e le fiafia i le faamamaina. O le mea lea, aua nei teuina i le ea mo le sili atu ma le masina. Afai e le mafai ona toto le pulufana, e mafai ona e fufuluina i le pavali ma le sulu ma tuu i totonu o se ato. Pe a totoina, o le pusafana o le kiona e tuu i totonu o le palapala i le loloto e tutusa ma lua laʻau, pe afai o le palapala e tatala. Ma i le loloto e tutusa ma le tasi pulu, pe a mamafa le palapala. E le gata i lea, i itu uma e lua, e le mafai ona faʻalolotoina le pulufana i le silia ma le 5 simita. Ata:

O le fugalaau ei ai le tulaga ese e fuafua ai le loloto o le a tufatufaina atu ai aʻa. Afai e totō le pulou, ona fai ai lea o se isi pusa i luga o le puipui, lea o le a tupu aʻe i le loloto o loʻo manaʻomia.

Tuputupu ae

O le laau e fiafia i le pogisa, ae o le la-mafanafana nofoaga ma vai lelei. Mo meaola vao pe a totoina, e tatau ona e filifilia le nofoaga sili ona malamalama. O lenei ituaiga kiona e taumalulu-faigata. Fugalaau fugalaau e mafai ufiufi i se laulau o le faapalaga palapala.

Faʻamuʻu lenei laau ma le faʻaeteete tele. O se fugalaau e le fiafia i le fugalaau fou. E sili ona lelei le faʻamafanafanaina o le fugalaau ma faʻamalaʻau.

Meaola

E pei ona taʻua muamua, ua aofia ai le aiga Amaryllis 18 ituaiga o le kiona. O le sili ona lauiloa o:

  • Snow-white snow. E tupu i totonu o vaomatua o Carpathians. O le fugalaau e oʻo i le maualuga o le 15 senitimita. O lenei meaola e aofia ai Lutescens, o loʻo i ai se lanu samasama e iloa ai; Viromapisis o loʻo fuga mai ia Fepuari; Terry Flora Captive; faʻapea foi Ophelia ma isi.
  • Snowdrop Elves. E tupu i Asia. O lenei meaola e sili ona maualuga ma e mafai ona ausia se maualuga e oʻo atu ile 25 simita. E tele laulaau o lanu lanumeamata-lanu meamata, o fugalaau paʻepaʻe e foliga tutusa. O lenei meaola o le amataga lea, o le fugalaau e amata ona tupu ia Fepuari. I le taimi nei, e tele ituaiga o vailaʻau o lenei ituaiga, e faʻaalia e le malosi tele ma le teuteu.
  • Isi meaola. Mo se faʻataʻitaʻiga, Ikariysky, Folded.

O nisi o ituaiga o kiona e maua i le Red Book, aua o le aoina o fugalaau e le mafai ona puipuia. I le vaomatua, o le a faʻapupulaina le mamafa o le kiona i tausaga taʻitasi.

I le natura o lo oi ai se fugalaau fugalaau, lea e foliga mai foi i uluaʻi pu, e foliga tutusa lava ma se kiona, naʻo le lanumoana. E taua foi o le lanumoana lanumoana poʻo le lanumoana, i le mea moni, o nei mea uma e eseese uma laau totō.

Tausiga

O lenei fugalaau ua tupu aʻe uma i luga o le eleele ma totonu o se fale i totonu o se ulo. Mai pupu uma, o le laau e fuga mai i le amataga ma i le ogatotonu o le taumalulu ua uma ona tuʻuina mai. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona aveese le fugalaau mai le potu.

I totonu o se potu mafanafana, e mafai ona mate le laau. Ona o le fugalaau e malulu, e faigata ma mafai ona tatalia le vevela e oo i le sefulu tikeri o le malulu. I le taimi o le fuga, e tatau ona siitia le laau i se nofoaga malulu.

A uma ona toto le pusa mo le 2 masina, e manaʻomia se laau nofo i se nofoaga pogisa. Ona ave lea i le malamalama masani, ae i le taimi lava lea e aloese ai mai le susulu o le la.

O le maualuga o le vevela i totonu o le pogisa mo le laau e maualalo le tikeri, ma a oʻo ina tupu, o le maualuga e 10 tikeri nai lo zero, a leai o le a mate le laau. Pe a totoina paluga, e tatau ona lelei le susu o le palapala, ona le susu lea seia oo ina ave le pusa i le malamalama. E le gata i lea, o le a tatau ona fafaga le fuga faalua i le vaiaso.

Snowdrop fugalaau