O le togalaau

Hosta: faʻamatalaga ma fautuaga mo le tuputupu aʻe

O lenei laʻau masani, o lona igoa o le Function, o le aiga Asparagus. O se laau e susulu i le susu, e masani ai i Asia i Sasae, e tupu aʻe i le natura i tumutumu o mauga ma i vaomatua vao.

O le Iapani o lenei laau e paia ma saunia meaʻai kuka mai ona petioles.

I lo matou atunuu, e toatele e le iloa pe o le a le mea e foliga i ai le fale talimalo. E lauiloa tele o ia mo fugalaau, ae mo ona laʻau eseese matagofie. O lenei laau le lelei e mafai ona ola mo se taimi umi e aunoa ma se toe gaoioi, i nofoaga malulu ma i lalo o le paolo, ia faapalepale filemu uma lamala ma le malulu.

O le lima tausaga le matua ua uma ona vaʻaia o se tagata matua, o loʻo tuputupu ae malosi ma foliga matagofie.

Ua mavae atu aso na totoina ai le tolauapiga i ni lanu enaena mataga e uiga i se lanu moana lanumoana. Vaavaai i le ata pe faʻafefea ona talisapaia e hosta (Hosta) le teuteuga o le laufanua, o le laʻau sili ona lauiloa ma faʻalelei, lea e masani ona tulituliloaina e le au faifaatoaga uma:


O le mea e ofo ai, o le tele o nei laau toto e sili atu ona matagofie le togalaau. O lenei mea moni o se vailaʻau masani. Faatasi ai ma se eseesega o lanu eseese ma lanu lanu o laulaau, o ituaiga e faʻapipiiina lelei e le gata i le tasi, ae o le tele o togalaau aina. I le paolo ma ferns, sedges, primroses, goryanka, geyherah, hellebore ma violets, i le la ma rosa, irises, geraniums, cuffs.

Laʻau a le fale: auala e totō ma ola lelei ai

I taimi e aoga ai, pe a taumafai tagata uma e fai togalaau e totō togalaau e manaʻomia ai le itiiti ifo o le tausiga, o le filifiliga a le au ma le tuputupu ae ua avea ma se lauiloa iloga. Ma oi latou e le faʻaleagaina. O se mea manaia tele lea mo le 'auvalea' oloʻo le maua le avanoa e faʻaalu ai le tele o le malosi i luga o le togalaau. E mafai e le fale talimalo ona faʻafetaui i soʻo se tulaga tuputupu aʻe, e mafai ona totoina i lalo o laau ma moega fugalaau, i se nofoaga malamalama ma i le paolo. Lush, vibrant bushes o le a teuteuina ai le togalaau sili ona lalelei.

Pe a tutupu mai vao vao i nofoaga tatala e leai ni tulaga faapitoa mo le tulaga o le eleele. Ae ui i lea, e aoga le tuuina atu o mea e fiafia i ai le humus loams. E tatau ona lava le faamamaina, ae ia tatau ona faʻaeteete ina ia mautinoa ai e le faʻafefe le vai ma o le gaioiga o le pala e le amataina.

Afai e totō le fale talimalo mo le totoina ma le tausiga ile eleele tatala ile oneone, atonu o le a le mafai ona tupu iina. E tatau ona faʻaaoga pea le faʻamalolo faʻasamaʻi ma faʻaopopo se vaega o le eleele lafulemu i le lua aʻo leʻi totoina.

Afai tatou te talanoa e uiga i tulaga lelei, o lona uiga o le malulu, malulu, ma le mamafa o le eleele e maua ai le suamalie, ma e masani ona susu, ae aunoa ma le faʻavaivai.


Ina ia malamalama i le ala e tupu ai se tagata manaia matagofie, e tatau ona e iloa se tasi o ona uiga. Afai o laʻau o loʻo i ai ni lanu paauli, e aunoa ma ni lanu malamalama, ona tatau lea ona totoina i se mea malulu. Ma le isi itu, o le tele o le moli e susulu ai laulaau, o le sili atu o le la o se nofoaga e tatau ona atofa i se togavao.


O le mea lea, "lanumoana" e sili atu ona lelei le tuʻu i le paolo, o loʻo tumau pea la latou lanu lanu, ma le lanu samasama, i le isi itu - i le la.

Mo le manuia o le totoina ma le faʻaleleia o se laau toto, e taua le faʻapipiʻiina o fautuaga mai le au fai togalaau:

  • i le muamua o tausaga talu ona totoina, atonu e le o iai ni faailoilo o le ituaiga laau, e pei o lau lanu lanu eseese. E mafua ona o le telegese o le alualu i luma, ma e na o le 3-4 tausaga o le a mafai ai ona fiafia atoatoa i le matagofie o le laau;
  • talu ai e le faigata ona tausia se tagata e totoina, o taualumaga uma e faʻapalapalaina i lalo: veleina, veleina palapala, faʻafeinu ma faʻaaogaina faʻamaʻi. E mafai ona faʻatapulaaina oe lava i le na o le faʻasusu, e ui o le mea moni, ma le faʻaeteete, o tagata e tupu vave ma sili atu le lelei;
  • mo le fafagaina, e mafai ona e faʻaaogaina le povi povi masani, ae e te le manaʻomia faʻaaogaina mo laau laiti;
  • mo le taumalulu, e le manaʻomia le faia o ni tulaga faʻapitoa, e lava le naʻo le aveeseina o lau paʻu, o le a puipuia ai le laau mai le maalili.

A aʻafia le 'auʻaunaga ma aʻafia, e mafai ona ola i se nofoaga e tasi mo le tele o tausaga, e aunoa ma le manaʻomia o laʻei pito i luga, faʻaleleia, faʻafeinu, ma isi. Ae, e moni, o loʻo i ai ni nuances.

Ituaiga ma ituaiga o fale talimalo: ata, igoa ma le faʻamatalaga o laau

E ui lava i fugalaau matagofie, ae o laulaau o le teuteuga sili lea o le laau. O lau e lauiloa i lanu eseese: i lanu paʻepaʻe, samasama, lanu moana ma le paʻupaʻe ma faʻafeiloaʻi. O laulaau e manaia ma matamata, lamolemole ma gaogao, ae e faigata lava ona fenumiai le laau ma soʻo se isi. O le maualuga o le vao e mafai foi ona ese le ese - mai le 30 i le 125 centimita.

O ituaiga laʻau eseese e mafai ona maua i le mamanu o moega fugalaau:

Faʻalogo lelei i au ata o le ata Toto, e sili atu ona lautele laulaau lanu lanumumu lanumeamata i totonu o le faʻavaa o se tuaoi paepae. O le maualuga o le vao e oʻo atu i le sili atu i le afa mita.


Hosta elata (maualuga) - o lenei ituaiga o fale talimalo na maua lona igoa ona o vao uumi ma laulaau uumi, ituaiga eseese uma ma laʻau uumi uumi ma vela vevela, lanu mumu. E fuga mai i le amataga o le taumafanafana, e masani ona fua mai.

O vailaau vavave o ituaiga laau ia ma ituaiga e masani ona maua i togalaau. Vaavaai i ata o nei meaola e iai igoa, o la latou lanu e le masani ai o le a teuteu ai i luma o le togalaau:



Talu ai ona o le tele o ituaiga o ituaiga ma ituaiga o meaʻai, o le laau e masani ona faʻaaoga i le fausaga o le laufanua, e teuteu ai paka ma togalaau.

Faafetai i le galuega a le au faifaatoʻaga, e sili atu ma le 4,000 ituaiga o meaʻai ua faʻaaogaina nei. E taua le mafaufau i se faʻamatalaga o ituaiga sili ona lauiloa i nisi auiliiliga:

Aʻoga - Host Fortune, tilotilo ia te ia i le ata, o se faʻamatalaga o ona foliga o ni laupepa ma se pito i luga o le paʻu ma ni gaʻo umi.


Blue cadet - o se ituaiga tagata e vave ona tuputupu ae, o loo faaalia i le ata, ma o le igoa e tautala mo ia lava - ua lapotopoto laulaau lanumeamata lanumeamata.


Blue lady - o lenei ituaiga o igoa o lenei ituaiga o meaʻai eseese ma lau lanu lanumoana lanu-lanumeamata, e maua mai ona o foliga o le laʻau e foliga le lelei ma lanu.


Tele tina - o se laau mai se ituaiga o meaola tele, o uiga o le ituaiga o lanu lapotopoto lanu lanumoana. E fiafia e ola i nofoaga malulu.


Oketopa Aukuso (Red October) - vaʻai i ata ma lenei ituaiga o 'au; o petioles ona laʻau e foliga manaia - e lanu mumu i le lanu.


Hosta Grade Elegance Vaʻaia le Siebold Host ile faʻaaliga, o loʻo faʻaalia i lau lanu lanu uliuli-lauulu, e tele ni faʻafefeteina, fugalaau - mai le paʻepaʻe ma le lanu viole.


Iuni - le igoa o se mea manaia tele, ma na o le tilotilo i le ata ma se laau e mafai ona suia lanu lanu i ni nai taimi i le vaitau mai le samasama-lanumeamata i le lanumeamata lanumoana.

Faafetai i le tele o ituaiga ma ituaiga o fale talimalo i igoa eseese, e mafai ona e fatuina se mamanu tulaga ese o le togalaau.

E vaevaeina au i vaega e tusa ai ma uiga eseese, mo se faataitaiga, e tusa ai ma le tele, foliga o le vao, lanu ma le foliga o laulaau, taimi vavalalata. Ae tutusa lava, o le faʻamatalaga e uiga i se ituaiga faapitoa e taua, aua o le auai i se tasi o vaega e le o fai mai se isi mea e uiga i isi uiga.


O lea la, e iai lanu lanu samasama mo le malu ma le la, ma o le au laiti e mafai ona faʻasalalau pe faʻasolo atu i luga.


Mo se taimi uumi taimi na le amanaʻia e le au faifaatoʻaga le totoina, o laʻau e matagofie ma lelei. E ui o le laʻau e manatu o le mea sili ona lelei, ae o faʻalavelave le masani ai foi o se matagofie matagofie.


O lea ua suia mea uma: o le faʻamoemoe o le faʻavasegaina o faʻaluaina, susulu, tetele ma manogi fugalaau. Fugalaau e sau i lanu eseese - mai le lanu paʻepaʻe ma le malulu i se lalala lilac rich. Ae paga lea, o faiga masani e le masani ona faaalia o latou uiga lelei.


Mo se faataitaiga, o le ituaiga 'Aphrodite' i lo tatou tau e le mafai ona fuga - e le lava aso mafanafana.

Talosaga mo le faʻaleleia o le fale: auala e toto ai se laau i le vaevaeina o se togavao

Ona o lona le mautonu, e mafai e le tagata talimalo ona faigofie ona onosaia le totoina, toe gaosia ma le totoina. O le tausia o ia e le faigata tele. E tolu auala autu o le faʻaleleia o laau;

  • vaevaeina o le vao;
  • toso;
  • fatu.

Ina ia malamalama i le auala e faʻaleleia ai le talimalo i le auala o le vaevaega, e tatau ona maitauina o le vaevaeina o le vao i se laau e leʻi oʻo i lona pito i luga o le atinaʻe e le manaʻomia. O sea ituaiga o gaioiga e mafai ona taofia ai lona tuputupu ae ma lona atinaʻe.


O le mea lea, e tatau ona e filifilia laau matutua matutua 4-5 tausaga.

O le isi mea o le tuputupu ae vave. O le mea lea, faatasi ai ma fesili o le toe gaosia, o le fesili e tulaʻi mai pe faapefea ona totoina. E faigofie ona faʻasoa le tagata e nofo. A e manaʻo e maua le tele o tufatufaga, latou te eli se vao, fufuluina aʻa ma tipi ese "vaega" talafeagai ma se naifi. O le taimi talafeagai mo lenei taʻiala o le amataga o le tautotogo poʻo le Setema.


Ae ui i lea, o le tulaga ese o lenei fugalaau o le mafai lea ona vaevaeina lelei le rhizome i le gasologa o le vaitau.

O nisi taimi e tipi ese ai se vaega o le vao e aunoa ma se aʻa, ae i ai se "mulivae". O ia ituaiga o vavaega e mafai foi ona aoga, e tatau lava ona e tuua i latou i totonu o le vai e toto ai aʻa. O le faʻapupulaina o au e ala i le vaevaeina o le togavao o le auala aupito sili lea ona lelei e faʻaleleia ai le laau, aua o aʻago ua i ai aʻa ma mafai ona vave aʻa.

Faʻafefea ona faʻapipiʻiina le faʻapipiʻiina o fale

E le manaʻomia le i ai o au lava fale mo le faʻaleleia e ala i le vaevaega, aua atonu latou te lei oʻo atu i le tele o loʻo manaʻomia. E mafai ona faʻatau sau sauniuni, faʻapitoa faʻatoʻa tupu.

'Auʻaunaga faʻatasi ma aʻa faʻamalosi e faʻatau atu i le tautotogo. A e faʻatau, asiasia lelei aʻa ma fatuga. O le mauaina e tatau ona lafoaia pe afai o le aʻa e matua vevela, pala, leiloloa, ma o le gaʻo e vaivai.

E manaʻomia lou teuina o aʻa o le talimalo ao le i totoina i le pusaaisa, i le vevela i luga aʻe ole zero, pe a uma ona ufiufi i le peat or sphagnum ma tuʻuina i totonu o se ato.


Ia Me, e mafai ona totō le laau i se nofoaga tumau. E sili atu le filifilia o se nofoaga mo le tulaueleele e susulu, ae i le taimi lava e tasi, puipuia mai le susulu o le la. Afai e te totoina i se mea malulu, ona tupu malie lea. Ae ui i lea, o le tuʻuina atu i lenei mataupu o le a oʻo atu i le maualuga o le tele.

Fugalaau totoina algorithm:

  • mo le totoina, o se pu ua saunia e sili atu le telē nai lo le aʻa o le laau;
  • faaopoopo le peat, humus, oneone i le totoina o laau;
  • o le lua o le afa e tumu i palapala ma faʻamaligi ile vai;
  • fatuina o aʻa e tufatufaina i luga o le eleele ma sausau i le eleele;
  • Ua totoina le au e totoa le ua i le tusa ma le 2 cm.

O le faʻaleleia o le auala e matua faigofie lava ona faʻaleleia faʻatoʻaga fugalaau. Mo le totoina ma le tausiga, o le vavae ese ua vavae ese mai le totoina o togavao o se laau matua.

E faigofie lenei mea mai le manatu o oe e le manaʻomia ona e mafaufau e uiga i le auala e suia ai le fale talimalo pe a uma ona vavae ese. Ae ui i lea, o le tele lava o taimi, ona o le mea moni o aʻa e tupu tele lava, o le vavaeeseina o mea e mafai ona mafua ai faigata.


Talu ai ona e leai ni aa i le aʻa ina ia mafai ai ona totoina le fale, e tatau ona tupu aʻa. Ina ia faia lenei mea, e faʻasaʻolotoina le fana mai toetoe lava o lālā uma ma tuu i totonu o se fale kiona pe naʻo totonu o se fagu vai.

O le sili atu ona tupu aʻa, o le vave foi ona tupu le aʻafia o le laau.

E faʻafefea ona faʻapipiʻi i le fale talimalo ma le auala e tausia ai le laau

E mafai ona e mauaina i luga o le faatauina atu o fatu o laau i totonu o teutusi ma ata manino. A o le toto fatu o le 'au, ia manatua i le taimi o le faʻalauteleina o fatu e leai se mea e tasi. O laau e foliga mai e lanumeamata. E le gata i lea, o fatu o le fale e totoina lelei, ma o loʻo tutupu lemu lemu.


O le luluina o fatu e tatau ona faia i le taimi malulu, ona oʻo lea i le tautotogo o le a totogo totogo. O le teuteuga o le laau e mafai ona maua i le sili atu nai lo le 5 tausaga o le ola.


E toetoe lava a le maʻi mai au, e seasea ona asiasi atu i meaola faalafua.

O le tuusaunoaga o ni slugs e faaleagaina ai le foliga mai o laau e ala i le tipi o lau. I se tasi po, latou te mafai ona faʻaaogaina se aofaiga tele o lau lanu meamata. O le tauivi o slugs e faigofie lava, aemaise lava pe a faʻasalalauina sauniuniga a metaldehyde muamua i le va o laau toto.


O se faafitauli matuia o le siama lavelave. O le taufaasese o le siama e faapea o ona faʻaaliga e tele itu. E mafai ona avea ma se mea laititi i luga o se laulaau, ma o se uiga le masani ai na sasaa i luga o veins. O le siama e faʻasalalauina i le laau toto; e leai se vaifofo i ai. O laau mamaʻi e tatau ona eli ma faʻaumatia.

O le isi mea faʻafefete leaga o le nematode. E afaina ai laulaau o laau totő, ma tuu ai i latou ni lanu uliuli. O ia laulaau e tatau ona faʻaumatia, ma o le laau lava ia e faʻapipiʻi i se isi nofoaga. O aʻa e totōina i le paluga masani ao le i totoina.

Afai e te totoina i totonu o se eleele le lelei ma le omea, lea e le maua ai e le aʻa ona manava, ona avea ai lea ma tagata ua afaina i le pala. Na o le pau le auala e faʻaumatia ai lenei sasa o le totoina i eleele lelei ma faʻamalo le eleele.

Faatasi ai ma le talafeagai lelei ma le tausiga lelei, e seasea ona maua i le fale le faʻamaʻi pipisi.

O le a se mea e foliga mai i le fale talimalo i totonu o le togalaau (faʻatasi ai ma le ata)

I totonu o togalaau faʻamafanafana lea e masani ai le totoina o togalaau i le laufanua, ma o le totoina o togalaau e le o se faʻalavelave, o se tamaʻitaʻi Asialelei matagofie e teuteuina nofoaga malulu. O le mea sao, ua taʻua o ia o le masiofo o le ata lafoia, e mafai ona ola o ia i nofoaga e le mauaa ai e isi laau.


I le lautele o le au e masani ona faigofie le totoina o paluga tautotogo. O le au matutua e tuai ona tupu, ma ua totoina i le va o togavao le foliga mai o le totoina seia oo ina aliali mai le vevela. Lea o loʻo faʻalauiloa mai ia Me o loʻo faʻapipiʻi ai le pulou.

Vaavaai i le ata, po o le a le greens greens ei ai se fale talimalo ma le tausiga lelei ma totoina i le nofoaga sao:


Filifiliga mo le faʻaaogaina o se fugalaau i totonu o se togalaau teuteu:

  • lelei teuteu le vae o lagolago faʻamau, pou ma isi mamanu e le sili ona matagofie;
  • faia o tuaoi mai nisi o laʻau o laau eseese;
  • fatuina o se talaaga mo isi mea totino teuteu;
  • faatumuina nofoaga avanoa;
  • teuteuga o vaʻai ma punavai;

O le totōina o vao taʻitasi i tafatafa o ala i luga o le mutia e foliga lelei.

O le faʻaaogaina o nei lanu mo le faʻatoʻaina o kapeta i le togalaau e masani ona taatele. O nei laau toto e le gata ina faia se galuega teuteu, latou te taofia ai foi le tuputupu ae o mutia vao.


O le faʻapipiʻiina ma maa ma manoa e foliga lelei, o le mea lea i totonu o togalaau ma togavao o le a latou maua ai lo latou nofoaga.

Na o le tilotilo i le ata o pe faapefea ona vaʻai fugalaau fugalaau pe a totō i le ulufale atu i le togalaau. Ma le tausia o ia mea teuteu e tumau pea le itiiti, ma o lea e fiafia ai.


E lauiloa i le tupu o le siʻi i fugalaau ma mea teuteu mo le teuteuina o fausaga, verandas ma fale talitane. O fugalaau faapena e manaʻomia tele lavalava masani ma masani ona fafaga. Pe a tulaʻi, e le tatau ona faʻagaloina le alavai.

Afai o le auala lenei e te gaoioi ai laau mo le taumalulu mai le togalaau i se vela vevela, ona maua ai lea o se aoga aoga i lona atinaʻe i le tautotogo.