Laʻau

Tuputupu ae muamua mai fatu i le fale

O le Primrose e le gata o se lalelei, ae o se mea e le lelei tele, ona e mafai ona tupu i luga o le eleele ma i le fale. E fiafia tele le au faifaatoaga e vave ona fuga mai, aʻo fugalaau ona fugalaau e oo lava i le taimi tonu e paʻu ai le kiona mulimuli.

Talu ai ona o lenei tulaga, o le primroses e pei o le faʻamalosia o le tautotogo. I taimi faapena, o foliga susu o le eleele e foliga matagofie lava, lea o loo teuteuina i fugalaau fugalaau o le primrose.

Vaega o le tuputupu ae o meaola

O le vaega muamua o le vaega lea o laau toto, o lea e mafai ai ona ola i le nofoaga e tasi mo le tele o tausaga. Afai ua tupu i luga o se fale vevela, ona maeʻa lea ona 7 tausaga e te mafaufau e uiga i se toe gaosi.

Lenei e tatau ona e faʻaalu vaevaeina o tamaʻi falea leai, o fugalaau muamua o le a faasolosolo ina laiti, o le a faasolo ina vaivai le laau, ma o le a vaivai le aʻa.

I le vivo primrose e masani lava ona maua i le susu, nofoaga malulu. O lona aʻa e tu latalata ane i luga o le eleele, o lea o le magoina o le eleele palapala i luga e leaga ai le afaina o le totoina o laau. E tatau ona manatuaina lenei mea i le taimi o le faʻatoʻaga o le popo i luga o le 'upega tafaʻilagi poʻo totonu o le fale.

Faʻataʻitaʻiga muamua

Ina ia maua ni togavao muamua, e mafai ona e faʻaogaina auala nei: tipi, lūlūina o fatu, vaevaeina o taʻavale. E mafai foʻi ona e aʻafia e ala i le aʻafia, e aʻafia ai le faatofu i le eleele ma se vaega axillary.

Metotia faʻasolosolo vaega maua le tufatufaga sili ona o lona faigofie. Ina ia faia lenei mea, eli ese le togavao, faʻaaoga se naifi e vaevaeina i ni vaega poʻo ni laupepa.

I nisi tulaga, e mafai ona e vavae saʻo mai le eleele, ae peitai, e tatau ona faia ma le faʻaeteete. Mo le manuia manuia, e fautuaina e faʻaaoga lenei metotia o le toe gaosia i le amataga o le tautotogo.

Amataina o fai togalaau e fautuaina e faʻaaoga soʻo se tasi o metotia muamua e tolu, lea e masani ona maua ai se soifua maloloina lelei o vao vao. Ae ei ai tulaga e tatau ona e faʻaaoga ai le auala e faʻaleleia ai lūlū fatu. Ae ui i lea, e oo lava i tagata fai togalaau masani e ono feagai ma faigata iinei.

A faʻaaogaina e pei o se mea e totō ai fatu, e mafai e fatu ona faʻatali mo le faʻapupulaina na o le lima masina pe a uma le faʻamaina. I le tulaga lautele, o laau toto muamua e totoina mai fatu e le ese mai tina. O le mea sili lava latou te manaʻomia saunia tausiga talafeagai amata mai le taimi o le luluina.

Filifiliga o fatu

Pe a filifilia fatu mo le luluina, e tatau ona amanaʻia tulaga o loʻo fuafua e tupu ai lenei laau. Mo le atinaʻe masani o le mea muamua, e tatau ona e maua le malulu.

O le mea lea, o le maualuga o le taumafanafana mo lea mea o le a le maualuga atu i le 10 tikeri. I le faʻamalieina o lenei tulaga, e mafai ona e faʻalauteleina le taimi o le fugalaau muamua.

Afai e te fuafua e toto nei fugalaau i se fale mautotogi, ona mafai lea ona e faʻaaogaina e pei o se fatu fatu muamua.

Pe a filifilia fatuga, e tatau ona amanaia o latou olaga ola ma tulaga e teu ai. Afai e faatauina mai i ni nai masina aʻo lei lulu, ona o fatu e teuina i totonu o le pusaaisa. O ia togafitiga e faʻateleina ai le fatuina o fatu. I le faaopoopo atu i fatu, o se faʻafefiloi palapala o mea lelei lelei, faʻapea foʻi ma fugalaau, o le a manaʻomia.

Fuga vine

Talu ai ona o le primrose ei ai se meaola faʻapitoa e ola ai le tino, o lenei mea e faʻatupuina ai ni tapulaa pe a tupu mai fatu. Tuuina atu e amata ona fugalaau pe a uma le kiona, e tatau ona ave le tausiga ina ia mautinoa ai o loʻo i ai se tulaga malosi i le taimi umi ao leʻi oʻo i lenei taimi.

A lūlūina fatu ile fanua tatala, lea e masani ona fuafuaina i le masina o Aperila poʻo Me, o le solia o lenei paʻo e tupu. O le sau iinei e mafai faia o tuutuugae latalata i mea masani.

O sea taotoga e pei o le faʻamalosi, e iloa e le toʻatele o tagata nofo i le taumafanafana, e mafai ona fesoasoani i lenei mea. E ui lava e mafai ona faatino i ni auala eseese, ae i lona tulaga lautele o lona fatu e oso i lalo i le mea moni o le muamua o fatu e tuu i totonu o se mea susu seia oo ina vevela i le vevela o le potu, mulimuli ane siitia atu i se nofoaga malulu.

O iinei o le a faia ai mo latou foliga tutusa ma na taimi pe a latou i lalo ifo o le kiona. I le fale, e mafai ona faʻataunuʻuina i totonu o le pusaaisa. Mo ē e ona se fale tumaoti, o se pulou poʻo se pulou e mafai ona avea ma ona sui.

Auala e puipuia ai fatu

E mafai ona e fiafia ile fuga o lau laau i le amataga o le tautotogo pe afai e amata ona totoina fatu i le ogatotonu o Ianuari.

  1. Muamua lava, o fatu e manaʻomia ona faia mo ni nai aso i luga o se moli susulu.
  2. O le isi, tuʻuina i totonu o se taga o le susu, lea e tuʻuina i totonu o le pusaaisa.
  3. Pe a ma le lua vaiaso, o le a oo mai le taimi e tuu ai laau i luga o le windowsill. Ae ui i lea, e tatau ona puipuia mai le la susulu.
  4. O nisi taimi pe a mavae ni nai vaiaso, o fatu e leai ni faailoga o le olaga. I lenei tulaga, e mafai ona faaosofia le faagasologa o le germination e ala i le lafoina o le afifi i totonu o le pusaaisa, lea e tatau ona faatumauina ai le vevela - 10 tikeri.

E taua le faʻamautinoa o le palapala i totonu o le taga e masani lava i le susu susu. I lenei tulaga, o le fatu germination e tupu pe a mavae le 10 aso.

E mafai ona faia le faʻamalosi o fatu i se ala e ese le eseese.

  • Ina ia saunia fatu mo le luluina ma faʻaleleia le pasene o le pasene, e mafai ona e tuʻuina mo le tolu minute i se vaifofo o le paluga popo, ona taofi lea mo le 24 itula i le vai.
  • A lūlūina fatu, ua totoina i totonu o fagu pe o ni meaʻai o le togalaau. Tuu i totonu o le palapala i le loloto e tatau ona fetaui ma le tele o fatu latou lava. A uma ona lūlūina, e tatau ona faʻasalaina fatu laiti i se palapala palapala.
  • Ina ia faʻaitiitia le susu, e tosoina se pusa i luga o atigipusa, pe a uma ona tuʻuina atu i se nofoaga malulu.
  • I le lumanaʻi, o le palapala e tatau ona susu i taimi uma.

Laʻau faʻaogaina le sipuni

Afai o le muamua metotia muamua e lua e le fetaui mo nisi mafuaaga, ona mafai ai lea ona saunia fatu mo le lulu e pei o lenei.

  1. Afai o le fatu o le primrose na faʻatau mo le lūlūina e laʻititi pe tele foi, e mafai ona faia faʻamaonia ma se omomi. Muamua, e manaʻomia le faʻagasolo laʻitiiti ina ia mafai ona maua ai ni uumi umi. O totonu ia i latou ua tuu ai fatu.
  2. E tatau ona tuu le omomi i luga o se fata poʻo se ipu, pe a uma ona faʻatumu i le vai.
  3. I le taimi atoa o le tuputupu ae, ia mautinoa o loʻo malepe le omomi. Mo fatu, e tatau ona e faia ni tulaga sili ona malulu.
  4. E sili le faʻaoga o le omomi ma pito sili ona itiiti mo le luluina o fatu laʻititi. Ae peitaʻi, afai e foliga mai o fatu e ese lava mai le lautele o pores, ona mafai lea ona e tuʻuina ni afifi fafaʻi i totonu oi latou aʻo leʻi tuʻuina i latou i tipi.

Totoina o togalaau

A oʻo i le muamua o laʻau moni muamua e lua i tafatafa o fualaau, latou te filifilia. Lua aso talu ona maeʻa, e amata ona faʻamalosi aʻa. E tatau ona faia lenei mea pe afai e fuafua e toe faʻafesuiaʻiina i luga o le saite.

E manaʻomia le tuʻuina i lalo o le paolo ma tatala sina taga. A maeʻa pe a ma le 10 aso, pe a faʻaaogaina laau i le ea fou, ua maeʻa ona aveese le polyethylene.

Mai lenei taimi, ua ola tupu laau i se mea manaia, faaauau pea tausia le palapala susu. E tatau ona faia ma le faʻaeteete le faʻatau, faʻaaoga, mo se faʻataʻitaʻiga, se pipeti.

E le gata i lea, o fualaau laiti laiti e manaʻomia ai meaʻai faaopoopo. O le a lava faia ni fomaʻi faapitoa tasi i le vaiaso. Pe a vevela le tau, e mafai ona tuʻuina laau toto mo le tasi aso i luga o le faapaologa lautele.

Ae peitai, i le afiafi e tatau ona toe aumaia i totonu. O se taimi manaia mo le totoina o laau i se nofoaga tumau e tupu pe a uma le kiona mulimuli. Le auala pito sili ona faigofie e aveese mai ai le totogo mai le omomi ma ni mea e pei o le nifo, atigilima poo le uaea. Leai se mea e tatau ai mo nei laau.

Faʻavae mai fatu na aoina i le togalaau

O le auala pito sili ona faigofie e ola aʻe ai i le fatu o fatu laau, o le saunia lea o mea totō mai laau toto muamua i lau eria.

Mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona e faʻapipiʻiina se laʻau matagofie e totoina i lalo o se laau tuai. Ma o le a totogo uma tautotogo ma avatu ia te oe fatu.

E masani lava, e tusa ai ma o latou uiga tutusa, latou o le a ese mai tinaAe ui i lea, o le mea autu lava e mafai ona latou faʻafiafiaina le fai togalaau ma se lanu sili atu.

  • Seʻi oʻo i le aso o le lūlū, e tatau ona teu pusa fatu fatu i le vevela pe a ma le 7 tikeri Celsius;
  • tausia lelei mo se taimi, e le o toe umi ae amata ona totogo fatu fou;
  • E le gata i lea, e tatau ona lafo atu i le pusaaisa, e tatau ona i totonu o le koneteina mo 2-3 vaiaso;
  • ona oo mai lea o le taimi mo le latou siitia atu i se faamalama malamalama, ae ui i lea, e manaomia ona latou puipuia mai le susulu o le la.

I le taimi e teuina ai, o fatu e mafai ona aʻafia e alaga ma faʻamaʻi. E mafai ona aloese lenei mea pe a le i luluina togafitia ma sauniuniga faapitoa.

Ae ui i lea, o lenei taotoga e le mafai ona faia i fatu na faatauina i le faleoloa. Naʻo le manaʻo pikolea o le a faia ai le lūlū. E tusa ai ma fatu na aoina i lona togalaau, na te faia e ala i faʻatusatusaga i le faleoloa.

Suiga o laau i se nofoaga tumau

A oʻo ina oʻo atu le laau toto i se setete e mafai ona totoina i se nofoaga tumau, e fautuaina filifili se nofoaga talafeagai mo ia. O le mea aupito sili ona lelei, o le a tupu mai i le faapaologa o le vevela primrose.

Aʻo leʻi faʻafeiloaia le totō i pupu, e manaʻomia ona faʻatumu i le faapalaga ma le mineral fertilizer. Afai o le mamafa o eleele palapala i le nofoaga ua filifilia mo le totoina, ona le afaina ai lea faaopoopo eleele lau.

O faʻataʻitaʻi sili ona tele e tatau ona tuʻuina e latalata i le 30-40 cm mai le tasi. O laau laiti e mafai ona totō i se mamao e 10-15 cm.

O Primrose o se tasi o faʻailoa lauiloa ma taʻutaʻua e faigofie ona tupu e le gata i le tatalaina o eleele, ae faapena foi i le fale.

O le auala pito sili ona faigofie e maua ai laau fou o le vaeluaina o le vao, peitaʻi, a leai se tina, e mafai ona e faʻaaoga le tele o le taimi e alu ai - lūlūina fatu o primrose stemless.

O le tuputupu ae mai i fatu e aofia ai la latou sauniuniga, lea o loʻo faʻataunuʻuina ai. O lenei taotoga e mafai faateleina le aʻafia fatu, ma atili ai ona faʻasaga i faʻamaʻi.

E taua tele le saʻo le fuafuaina o le taimi mo le suia i se nofoaga tumau o tipu. E tatau ona faia lenei mea pe a uma le kiona mulimuli. I lenei tulaga, ma le tausiga lelei, o le a mafai ai e fugalaau laiti ona fuga i le tausaga e tasi.