Laʻau

O faʻamanuiaga ma faʻasalaga o fatulaʻau fatu mo lo tatou soifua maloloina

O le talimalo o se mea e leai se mea e gaosia. O fualaau suamalie suamalie e faia mai i gaogao, ma o fatu o se mea aoga aoga. O vaega uma o le paʻu lanu e aofia ai le tele o mea taua, ae o fatu foi o taumafa. 100 kalama o fatu e aofia ai le sili atu ma le afa o aso manaomia ole polotini ma 85% gaʻo. O fua o laulaʻau fatu ua leva ona suʻesuʻeina. Faitau e uiga i: o mea aoga o le pamu fatu mo le tino o le tagata!

O le tuufaatasiga o le siloti fatu

Soo se fatu e fuafua i le natura e fatu ai se olaga fou. O le nofoaga autu o loʻo tauaveina ai se vaega o elemene taua o le a avea ma meaʻai mo le pepe i le taimi muamua o le atinaʻeina. O le mea lea, i totonu o le fatu, e pei o le falemaʻi, o mea gaosi i le maualuga maualuga e aoina. I lalo ifo o le silotilo paʻu o loʻo faʻapipiʻiina le 'oa o meaʻai.

Ae e te leʻi faʻamanuiaina mai fatulaʻau, e tatau ona faʻasaʻoloto mai le paʻu. O le mea lea, o le 'ai o le tiloti ma le foloina o fatu i le taimi e tasi o le a le aumaia ai ni faʻamanuiaga. E mafai ona 'ai se meaʻai i fatu? E leai se aoga, e mafai ona e tui ma tiga le manava.

O le aoga o le malosi o le oloa ua fuafuaina e le mea o loʻo iai i mea masani, ma o mea ia e puipuia ai, gaʻo ma gaʻo. Sa fuafuaina e faapea i se tulaga masani o fatumela fatu latou te tuuina atu i vaega nei.

  1. O le porotini o le polotini e 30.6 g. O nei mea amino e manaʻomia mo le fausiaina o maso maso, o le 61% o le manaʻoga masani o le tino. Arginine, glutamic acid, lysine, tryptophan o loʻo aofia ai. Caloric content of proteins 117 Kcal.
  2. O le gaʻo o le 51 kalama, e aofia ai le 11 kalama paʻu, poly ma monounsaturated, e aofia ai le Omega-6, lea e aofia ai le 84.6% o le aso manaʻomia ma o le 426 Kcal.
  3. E i ai ni nai suka i totonu o fatu, e na o le 15.31 kalama, o le 61 Kcal ma le 6.1% o manaoga masani o le tino.

O fuainumera ua faaalia ai o le siloti fatu o se oloa maualuga-kalori, 600 Kcal fai le tolu o le malosi mo se tagata e le auai i taaloga ma le malosi faaletino. Ae ui i lea, e talisapaia le faʻafefe o fatulaʻau mo meatotino aoga o vitamini, o minerale ma elemene o loʻo faʻaalia.

Ole numera o vitamin B e faʻaleleia ai le metabolism, aʻafia ai le gasegase, gaioiga ma le faiʻai o le tino. E toalaiti, vaega ninii o le milligram, ae o mea e gaosia e aoga i ni vaega laiti:

  • nicotinic acid - 3.55 mg - 17.8% o manaoga o aso taitasi;
  • lipine acid - 0.058 mg - 14.5%;
  • pyrodixin - 0.089 - 4.5%;
  • pantothenic acid - 0.346 mg - 6.9%;
  • Riboflavin - 0.145 mg - 8.1%;
  • thiamine - 0.19 mg - 12.7%.

O nei fualaau taitasi e galue i luga o se galuega faapitoa a le tino. O le mea moni, latou te saofagā i le faʻaliliuga o le malosi o mea taumafa i le gaioiga o le tino. Vitamini e faʻaleleia le gaioiga o le tino. O le gaioiga a le niacin e iai sona aoga i le paʻu, lauulu ma fao.

Ae o le siloti fatu e sili ona talisapaia mo le tuufaatasiga o microelements, lea e le maua i totonu o soʻo se oloa. O nisi o metals e maua ai se vaega masani o manaoga masani o le tino. I le taimi lava e tasi, o loʻo i ai foʻi minerale i totonu o le pulou o le fatu, o lea e taua ai le 'ai e le gata o le mea taua, ae o le peel foi. O le tali lenei i le fesili pe ono mafai ona 'ai le fatu.

MeataitasiTaumafa fuamoaSut.%MeataitasiTaumafa fuamoaSut.%
manganese1,61480,7magnesium556139
sodium997,6paluka64825,9
fumela75594,4uʻamea7,2840,4
zinc10,2485,3apamemea6,8668,6

Zinc e sili ona aoga mo le tino o le tane. Na ia tausia lelei le faiga o le puipuiga. Afai na amata ona paʻu le lauulu, o le vaivai ma le manava ua faʻaalia, e tatau ona aofia i totonu o le meaʻai meaʻai masima. O le uʻamea i mea taumafa meaʻai e le lava. E mafai ona e maua mai laulaʻau fatu ma aano o manu ma iʻa. O le uʻamea e manaʻomia mo le gaosia o lela mumu i le hematopoiesis.

O loʻo iloa lelei o vaega o le fibrous mo a tatou mea e ola ai e pei o se pusa mo se faʻatoʻaga. I totonu o le silati fatu, o le faʻamaʻi o le hemicellulose, lea e sili atu ona faʻaitiitia le membrane mucous nai lo fiber masani.

Le taua o le suavai i totonu o fualaʻau

O faʻamanuiaga ma aʻafiaga o fatulaʻau fatu i se tulaga lautele e faʻalagolago i mea o loʻo i totonu o le amino acid citrulline i totonu o le oloa. O lenei vailaʻau o loʻo maua i vaega uma o le siloni, ae faʻapipiʻiina i le tino lava ia. O lenei vailaau e matua talafeagai lava mo le tino. O le mea lea, o bioadditives e faʻaaogaina e faʻaosofia ai le gaioiga a tagata taʻaleti, e faʻatele ai le malosi i alii. Ua uma ona faamaonia e faapea o le faʻaaogaina o le suka i totonu o mea taumafa po o mea faʻalaʻau taumafa:

  • faʻaititia le maualuga maualuga;
  • taofiofia ana mai le maile;
  • faʻasaʻo le toto toto.

Ae peitai, faatasi ai ma aoga mo tagata maloloina, o le faʻaaogaina o fatu mo tagatanuu taʻitoʻatasi e mafai ona avea ma faʻafitauli. E i ai tagata e le o aumaia e le tino le suamalie. O le faamai ua taua o le citrullineemia ma e mafua mai i se maʻi le gasegase. O le metabolism o le mea o loʻo aʻafia ai ua maua ai lona liua i le arginine ma se oloa faʻavae e aofia ai le ammonia. E faʻateleina i le faanatinati ma gaioiga faʻafefe. O le leaga o le taulaga e faavae i lenei.

I Aferika i Sisifo, o fatulaʻau fatu e tatau ona i ai i soupeti. I totonu o Saina, o fagu suamalie falai o se vaega o le tele o taimi.

E faʻavae i luga o faʻalavelave faʻapitoa i le tino o le tagata, o le aoga o mea e faʻaaogaina o fatulaʻau fatu e lei faʻamaonia mo tagata:

  • gasegase i le citriciaemia;
  • maʻitaga e mafua mai i le i ai o protein ma le eletise;
  • tausisoifua pepe ma fanau e oo i le tolu tausaga;
  • tagata ei ai faʻamaʻi pipisi;
  • tagata ei ai le maʻisuka ma le ituaiga 2 maʻisuka.

Afai o le suʻesuʻeina o lenei amino acids o loʻo iloa i le toto o le tagata maʻi, ona faʻafefeteina lea o le silotila. Mo tagata o loʻo mafatia i faʻamaʻi o le vailaʻau, o le faʻaaogaina o fatu mo meaai e tatau ona faʻatapulaʻaina.

E faʻafefea ona fuga fatu?

Uu le fufuluina ma le mamago o fatu i totonu o se paʻu mago mo le tele o minute seia oʻo i le pogisa. Fufulu le sipuniti o masima i totonu o le 50 ml o le vai ma suʻi fatu i lenei fofo seia oʻo ina afaina. E i ai fatu e te manaʻomia ma se atigi.

O fatu suamalie e mafai ona faʻaaoga e fai ma anthelmintic mo faamoemoega faʻasolosolo, ma i taimi o maʻi.

E mafai ona e faʻaaogaina fatu mamago e avea o se faʻaopoopoga aoga i luga o le lisi, pe o se meaʻai. Ae peitai, ua maua e tamaitai se isi faʻaoga mo lenei oloa. Fafaga i le falaoamata, faʻafefiloi ma le fomai, e maua ai lelei le faʻaleleia o taualumaga. O le fufulu o le malamalama, e le o se faʻalavelave, ae aoga.