Laʻau

Lelia - o le sili ona maaleale i totonu o le kulupu

Laʻau tele ma faʻafelelei Lelia o se tasi o vaʻai sili ona mataʻina. O se faiva matagofie ma le matagofie o lanu o lanu-piniki-lanu piniki o lanu, e tu i fafo e faasaga i tua o ituaiga lauiloa. I totonu o lelium o loʻo i ai uma laʻau tele ma laʻau laiti, faʻatagaina oe e maua lau ituaiga uiga ese mo soʻo se tofo. Ma o le maualuga o le laau e masani ona faatelevave. O se faʻailoga faigata lea e manaʻomia le tausiga maualuga, e fiafia i le malulu ma fiafia i le ea fou. Pe a faʻatauina le lelium, e aoga le mafaufau i ona foliga, ma pe a alu - o ona lava poto masani i le feagai ai ma nei matagofie faʻavaomalo matagofie.

O Lelia o le sili ona maaleale i le va o taʻaloga.

Laʻau faʻapipiʻi ile laiga Lelia - faʻamatalaga laau

Phalaenopsis, Cattleya ma dendrobiums o loʻo i ai nei i totonu o le maketi o le orchid i le tele naua o isi ituaiga o loʻo faʻateleina ona le maua. O se tasi o laau e le talafeagai le aafia i le tuputupu aʻe o le taʻutaʻua o fale e sili ona faigofie i totonu o le fale o le lalelei Lelia. O se mea faʻapenei e matagofie ma afaina ai peʻa ma se faʻaaliga faapitoa ma le amio.

Lelia e masani ona fenumiai ma Cattleya. I se isi itu, o lea fenumiai e afua mai i filifiliga, aua o le faatauina atu e toetoe lava o Lelia o loʻo faʻatusalia e ituaiga o manu. Ae o nisi faʻamatalaga le talafeagai ma le leai o se faʻamatalaga atoatoa e uiga i le fale laau i faleoloa fugalaau e masani ona mafua ai ona faʻatau ia Lelia nai lo Cattleya (ma le isi itu).

Lelia, pei o le tele o laau mai le aiga o Orchid, lea na lauiloa lo latou lauiloa e pei o greenhouses ma totonu o laau, o se pusa tropical orched with special requirements for growing conditions. I le natura, o sui o le ituaiga o Lelia (Lelia) e nonofo i Amerika Tutotonu ma Amerika i Saute.

Lelia e tauagafau i le lapoa, ae o le fesuisuiai o fugalaau. O nei mea e masani lava o le tele terrestrial species e sili ona fiafia i luga o papa ma maa i le natura, ae o loʻo i ai foi i latou i ai. Latou te nofouta i le tali ma le tuufaatasiga o le sui. O Lelia e aofia ai le faʻafeiloaʻi o le faʻafeiloaʻiga. O le fulufulu foliga poʻo le lauulu, o nisi taimi o pseudobulbs o meaola laiti laiti o paʻu i totonu o ituaiga o totonu e suia i se mea e sili atu ona tele ma e sili atu ona mamana. Pulu miti e faʻatusatusa ma malulu. E masani lava latou faʻasaʻoina se tasi pe lua pepa.

O le tele o leli e faʻalagolago i ituaiga. I totonu o laau, o loʻo i ai ni nai kulupu laiti e na o le centimita le maualuga, ma o loʻo i ai le tele o laau malolosi, sili atu i le 50 cm le maualuga. O laʻau o Lelia e matua faigata lava, paʻu, vavao ma laina, faʻatasi ai ma se ipu tele i totonu o le masini latou foliga foliga teuteu.

A aunoa ma se faʻasesega, o Lelia uma e mafua mai i vaitau o le taumalulu-fugalaau fugalaau.

Fuga mai lelia

O le Blooming Lelia e masani ona faatusatusa i Cattleya. Ma afai o tatou talanoa e uiga i hybrids, o fugalaau, ioe, e foliga tutusa i le foliga ma le lapoa, ae e faigata lava ona fenumiai nei pipi. E oo lava i varietal Lelia, e le pei o Cattleya, e maua mai ai ni fugalaau fugalaau matagofie, e ese le ese mai i le lakapi sili ona lauiloa, ma o foliga o petals ma sepals e ese si ese.

O le alofa tunoa o lenei orchid e sili atu ona aoga i le faʻaaogaina i le teuteuina ma le tipi. Peduncles o Lelia e mafai ona ausia se maualuga o le afa mita. Latou te tauaveina se pulumu e tele-flowered, o le tele lava o taimi e tasi e faʻafetaui ai. O fugalaau e lapoa, ma e oʻo atu i le 20 cm i vailaʻau varietal, latou te manumalo i le matagofie, e le o faʻafefeina faʻatasi o lanu, ma le manogi.

Mo le lelia, o le lipine e tolu-lobed ma le faʻamavaeina o vavae ma paluga o loʻo i ai uiga lelei, faʻatasi ai ma se pito sili ona mataʻutia, tusitusi, sili ona lalelei. O le ogatotonu o le laugutu o loʻo faʻapipiʻiina ma pale, faʻafeiloaʻi lobes lateral, ua afifiina i totonu ma matagofie, teuteuina i se mamanu po o se lala, uʻamea ma le laʻau.

O le lanu susulu o petals ma sepals ua tuʻufaʻatasia ma se lanu lanu, e masani ona faʻavasegaina ma teuteuina i ata tusi. O le paʻu lanu o le lelium o ata lafoia ia o le lalac-lanu piniki ma le mafanafana-violet ma ni faʻalelei lanu o paʻepaʻei paʻepaʻe, samasama ma le pogisa.

A aunoa ma se faʻasesega, o Lelia uma e mafua mai i vaitau o le taumalulu-fugalaau fugalaau. O fuga mai Tesema e oʻo i le faaiuga o Fepuari e faʻapitoa mo i latou, e ui lava o le taimi o ituaiga orchid e mafai ona fesuisuiai e fuafua i uiga o le mea na faia.

Lelia Gould (Laelia gouldiana).

Tiny Lelia (Laelia pumila).
© Sandra Sayuri Ori

Ituaiga o lelium mo le ola ae i potu

O ituaiga ituaiga meaola eseese (ma o le numera o saienitisi i aso nei e sili atu i le fitu sefulu lua le sili atu i le lua) e mafai ai ona e filifili se laau i lou tofo - ma fugalaau eseʻese ma tele. Lelia ua vaevaeina i ituaiga epiphytic ma terrestrial, Mekisiko, Pasilaina ma laiti, eseese i mea latou te manaomia mo le malulu ma le faapalepale o le ea malulu.

E toetoe o Lelia uma e mafai ona ola i greenhouses. O le tele o ituaiga o meaola i totonu e sili atu ona tauagafau; o laau e fai ma sui o le lima o mea e sili ona mataʻina ma sili ona leaga.

Lelia Gould (Laelia gouldiana) o se ituaiga epiphytic e iai ni aʻa pupuu ma ni pseudobulbs o loo i luga o aluga e mafai ona tuʻuina atu i le 3 laʻau ma se umi e oo atu i le 20 cm laina laina. O pulu e oo i le 75 cm le maualuga e faapaleina i se pulumu o le 3 i le 9 fugalaau e i ai le lapoa e oo i le 10 cm ma se foliga manaia ma se manogi malosi. O se lipine e tolu-lobed ma se laumei ogatotonu malamalama o loʻo faʻaalia manino mai i tua o le vavalalata. O le lanu uliuli-violetua e matua susulu i luga o petals, faatasi ai ma itu papaʻe i luga o le laugutu ma solo matagofie ma laina o le pharynx. O lenei Lelia e fulafula masani lava i le ogatotonu o le taumalulu.

Lelia e lua itu (Laelia ua taoto) - epiphyte ma pateudobulbs tetrahedral e gaosia ai le tasi, e laulaututusa lau lautele. O le lanu piniki piniki ma le lanu violē o petals ma sepals ua tuufaatasia ma le laugutu ua afifi i itu i se lanu samasama lanu samasama, o le ogatotonu o le ogatotonu o se lanumoana lanumoana ma le palu ma le pogisa. E tolu vavae lalo ifo e vaapiapi ma vaʻavaʻavaʻa, o petala e lua e sili atu ona lautele, vaʻavaʻa, textural. E totogo foi lenei laau i le ogatotonu o le taumalulu.

Lelia Purple (Laelia purpurata) o se meaola tele e iai laʻau 'okeni, e faapaleina i laulaau faʻavalea e tasi e oo atu i le 30 cm le umi ma se pipi mata. Faʻasologa sao, faʻatasi ai ma se ufiufi, faapaleina i se pulumu o fugalaau tetele. Faʻailoaina i latou e se paʻepaʻe paʻepaʻe, lanu moli ma laʻau matagofie, o se vaevaega masani i ni vavae vavalalata ma e sili atu le tele o petals i le lautele ma se malosi sili atu. O le lipine e pei o le siva e lapotopoto, lanu viole, ma veins ma se faʻamalamalamaina o le malamalama.

Tiny lelia (Laelia pumila) - o se vaaiga laʻitiiti ma aʻa fetolofi ma pseudobulbs faʻapitoa. E le naʻo le sefulu centimita, o laʻau tino ma le vevela o loʻo i ai se pito lima. Pupuʻu puupuu, e le sili atu nai lo laulaau, faapaleina i le fugalaau manogi e tasi ma fuga lanu piniki ma le paʻepaʻe o foliga ovoid laina ma se vaʻavaʻa ma sepals mamao. O le laugutu o le laugutu e le faalauiloaina, o le pito i tua o loʻo afifiina i se pu, ma o le lilac lanu ma se piniki ma toetoe lava a paepae paepae e foliga mai e matua maaleale.

Ae ui lava i lea, o ituaiga vao o Lelia, ua lauiloa o Cattleya ma o nisi foi taimi e faʻatau atu i faʻamaumauga i le vaega Cattleya, e masani ona maua i luga o le faʻatau.

Lelia e faaluaina (Laelia anceps).

Lelia purpurea (Laelia purpurata).

Tuutuuga mo le tuputupu aʻe o ponaifale totonu

Faatasi ai ma ituaiga lauiloa o totonu orchids, e te le maua le igoa Lelia. O lenei orchid e le mai le "tulaga faavae", lea e masani ona fautuaina e na o le au fai togalaau ma tagata fiafia o nei laau matagofie. O le talaaga o le tamaʻitaʻi sili o le vevela o Lelia, e le faʻamaoniaina. Ae sili atu ona lelei le amataina pe a mavae le poto masani o le tuputupu ae e le gata o Phalaenopsis, ae o isi foi tagata lauiloa o le aiga o Orchid e aliali mai.

Mo Lelia, e tatau ona e pulea lelei tulaga tuputupu ae. O le tele o taimi, o le orchid e manaʻomia se faʻalautelega faʻaopopo, lea e faʻaosofia ai le filifilia o se siosiomaga lelei. O tulaga lelei mo lenei orchid ua toe faʻatautaia na o florariums, fualaau o le fugalaau, inisika ma vailaʻau vaomatua. A oʻo ina tupu aʻe o se fale masani i totonu o fale, o lelium e faʻalagolago atoatoa i le tausiga.

Malamalama ma le tuʻuina atu

O se meaola tele lea o le orchids, lea e le mafai ona faapaleni le pa, ae e manaʻomia le faʻalauteleina o le la. O le taimi masani o le vaeluaina o Lelia e manaʻomia ai le faʻaleleia o le taumalulu, ma o lenei orchid e aunoa ma le totoina o laau e le fautuaina e tupu.

O se tuusaunoaga o ni tulaga pe afai e mafai ona toe fetuunai le laau i luga o se faamalama susulu ma toe totogi mo le masani masani. Ae talu mai lava i le faamalama i saute ole umi o le ao i le taumalulu e le faateleina, e sili atu ona lelei le faʻaogaina atili o malamalama mo Lelia.

O le malosi ma le umi o le malamalama e taua i le taimi o le tuputupu ae ma le matuuga o le vaetogo. Mo Lelia, o le sefulu itula o le malamalama o le laulau.

Afai o loʻo ola aʻe cherries i totonu o potu, ona nonofo ai lea o fale ma le malulu o le ea e le mafai ona peʻa pe a uma le aoauli i lalo o le la. Lelei mo lenei orchid o le sasaʻe sasaʻe poʻo sisifo.

Laititi ma le ea

Faʻamafanafana faʻamafanafana mo Lelia e faʻamoemoeina e le ituaiga o laau. E lua ituaiga o lelia e fiafia tele i le vevela ma e manaʻomia ni faʻataʻitaʻiga i luga ae o le 21 tikeri i le tausaga atoa (faatasi ai ma le tapulaa maualuga e manaʻomia e 28 tikeri Celsius). O le lanu lanu Lelia ma laititi. O isi ituaiga meaola ma ituaiga o lelium o fualaau ia e fiafia tele.

I le taimi o le atinaʻe malosi, e teuina i totonu o potu e le itiiti ifo i le po e tumau pea le vevela i le va o le 16 i le 18 tikeri. I le taumalulu, e pei o Lelia e sili atu i totonu o potu ma faailoga o le tusa ma le 16 tikeri i le ao ma le 12-15 tikeri i le po. O le eseesega o le vevela i le va o le ao ma le po e faʻaalia ai e le na o le faʻafeiloaia, ae tatau ona malosi pe a mafai i le taimi o le malologa.

O le tele o mea e lei mafaufauina (ma e masani ona le amanaiaina) o Lelia o lona manaʻomia lea mo se faʻaauau pea o le ea fou. E le taliaina e le laau se siosiomaga le mautonu, e sili atu nai lo isi togi e manaʻomia ai le ea. E lagona e Lelia lagona lelei i totonu o potu e iai pea pupuni, i le taimi mafanafana e mafai ona ave i totonu o le ea fou i nofoaga puipuia.

A e faʻatau i lenei orchid, e tatau ona e faʻamalamalama manino uma faʻamatalaga e uiga i le masani masani. E oo lava i ituaiga o meaola muamua e malulu-vevela poʻo le vevela-alofa, e faʻatatau i le faʻaaogaina o auala faʻapisinisi e ola ai i totonu o se nofoaga o fugalaau, e ono manaʻomia ai nisi tulaga faʻapitoa. O le faʻamautuina o faʻamatalaga o le a mafai ai e le laau ona tuʻuina atu le tausiga lelei o le tagata lava ia.

E le o se mea faʻafuaseʻi le manatu o le tausiga o Lelia e sili atu ona faigata nai lo phalaenopsis.

Tausia o Lelia i le fale

E le o se mea faʻafuaseʻi le manatu o le tausiga o lenei orchid e sili atu le faigata nai lo phalaenopsis. Lelia e tatau ona mautinoa e le gata i le maualuga o le ea o le ea, ae faapena foi le lelei ma le fafaga lelei, lea e faalagolago i le tulaga o lona atinaʻe. O suʻesuʻega mausali o le laau o se vaega taua o le polokalama atoa o le tausiga, lea o le a mafai ai ona e maitauina faafitauli i le taimi.

Faʻasaina ma le faʻamafanafana

O nei laumei e valea ma faʻamaonia saʻo le igoa o se fale faʻataʻitaʻiga o le taumafanafana. Mo i latou, o le faʻaleleia ma le faʻamafanafana e tatau ona tumu i le mafai. O le maualuga o le susu o le mea e sui ai ua fuafuaina i le tulaga o le atinaʻeina. A o faagasolo le gaioiga o le tuputupu ae o laulaau ma laʻau, ua matua faʻamaluluina ai Lelia, puipuia ai le meaʻai ma aʻa mai le faʻamago atoatoa.

I le vaitau o le sauniuni mo le faʻatoʻa ma pe a maeʻa, e faʻamapulaa le vai, ma mafai ai e le eleele ona faʻamago atili. Mo Lelia, o le auala sili e masani ona faʻaogaina ai le eleele o le faatofuina i le vai. A oʻo ina tupu aʻe i poloka ma mailei i le taumafanafana, faʻafeinu mo se orchid e tatau ona faia i aso uma.

O le suavai mo lenei ituaiga o orchid e tatau ona maualuga pe maualuga, e tusa lava po o le a le vaitau ma le laasaga o le atinaʻe. E masani ona lelei le faʻaleleia o le faʻaleleia mo Lelia, e ui lava pe a tupu aʻe i faʻamalama faleoloa poʻo faʻapipiʻi mea faʻafiafia, e sili atu le tele o le ola o le laau. I le taimi lava e tasi, e le manaʻomia e lelium ni faʻamaoniga e maualuga le maualuga o le humidity: e susulu matagofie ma faʻataʻitaʻiga, pe afai e puipuia le laau mai le ea malulu, ma o le siosiomaga e tumau.

E taua tele le lelei o le suavai mo lenei togi. E na o le suavai e maua ai le suamalie ma uiga lelei ma maualuga, e faʻaaogaina le faʻapisiina, timu poʻo le liusuavai, ae le o le tausia lelei.

Fertilizing ma le faʻafefiloi

O luga o laʻei e ono masalo na o le pau lea o le mea tausi mea tausi mo lenei orchid. E faʻaaogaina fualaʻau i le taimi o le tuputupu ae, ma usitaia atoatoa faatonuga a le kamupanī i luga o le faʻamalosi o le vailaʻau. Mo Lelia, e mafai ona faʻaaogaina auala e fafagaina ai lau laʻau, ae tatau ona faʻafefe i le vai i le maualalo o le faʻamaʻi.

Mo lenei orchid, e fautuaina e faʻaaoga naʻo sauniuniga faapitoa mo le togi, talu ai e nofouta i le fua o le macro & micronutrients i le tuufaatasiga o fugalaʻau ma e nofouta i suiga i le faʻaaogaina o palapala.

O Lelia e iloga i se tulaga faapitoa, lava le malosi, ma e faʻapupulaina aʻa.

Suiga ma sui

O Lelia e iloga i se tulaga faapitoa, lava le malosi, ma e faʻapupulaina aʻa. A oʻo ina tupu aʻe i totonu o pusa ma vailaʻau faʻapitoa mo fugalaau, e mafai ona ofo Lelia i foliga mai o aʻa i totonu o pupu ma o latou atinaʻe le talafeagai. O foliga faigofie o aʻa mai le fagu e le o se faailoga o le manaomia mo se suiga i le gafatia: o le totoina o lelia na o le pau lava le mea e le mafai ai e le aʻa ona fetaui i totonu o le ulo ma le mea e le o vaaia i la latou masini.

Faatasi ai ma le tausiga lelei, e vave ona tuputupu aʻe Lelia ma e ono manaʻomia ai se suiga i le 2 tausaga. O se laau e faatoa mafai ona toe totoina aʻo leʻi amataina togavao, i le vaitau o le taotoga atoatoa.

O le palapala mo Lelia e faigofie lava ona pikiina: na o ni mea faapitoa faapitoa mo le togi e faʻaaogaina mo lenei orchid. Sa faatauina mai eleele ua maeʻa. Afai ei ai sou poto masani i le tuputupu aʻe o ni orchids, o le palapala e mafai ona aofia ai pine paʻu paʻu ma fern ma le faʻaopoopoga o le koale ma mea iniseti. O ituaiga o lelium ituaiga o leipipiotic, faapea foi ma ituaiga laiti, e mafai ona ola i luga o poloka, mailei, maa, faʻapipiʻi laau i le masani masani ma moa.

O le gaioiga o Lelia e faia ma le faaeteete, na o le suia o le orchid (sei vagana ua faia se faʻalavelave faʻafuaseʻi ma ua afaina aʻa, ua aveeseina le palapala, ua vaʻaia ma faʻapipiʻiina vaega o mea leaga). O le togavao i le taimi lava e uma ai le faʻavasegaina o loʻo faʻaalia i nofoaga e maua ai le maualuga ma le susulu o le moli, e aunoa ma le fafaga mai le 5 i le 7 aso mo le fetuunaiga ma le puipuia o faʻamaʻi.

O faʻamaʻi, faʻamaʻi ma faʻalavelave tuputupu aʻe

Lelia e masani ona mafatia mai i mealybugs, lea e sili atu ona latou ita ai nai lo isi inchids. Afai ei ai ni faʻamaʻi o soʻo se faʻamaʻi ma faʻaleagaina aʻa po o faailo o meaola faalafua, o le taua e tatau ona vave amataina i sauniuniga faʻasolosolo sili ona faapitoa ma iniseti.

Faʻafouina o Lelia

Lelia i le fale na o le vaeluaina o laau matutua. O pupuvao tetele e le fetaui i koneteina papaa e mafai ona vaevae pe afai o le fale o loʻo i ai le 7 pseudobulb. O le pito maualalo o le Lelia e 3 tupu mai. O pati taʻitasi o lenei togiiti e le aʻafia.

O le faʻalauteleina o le fatu mo lenei orchid e faʻaaogaina i luga o se tulaga faʻapolofesa.