Fugalaau

Nerine (Nerina)

O le pusa lapisi Nerine (Nerine) o se sui o le aiga Amaryllis. O lenei ituaiga e tuufaatasia e tusa ma le 30 ituaiga eseese. O lenei mea totino matagofie o loʻo maua i le natura i Aferika i Saute, faʻapea foi i ona laufanua laufanua. I totonu o itulagi ma le malulu o le tau, o lea ituaiga aganuu e tupu i luga o le terraces poʻo totonu. Ma i nofoaga e maua ai le mafanafana o le tau, ua tupu i le avanoa tatala i le gasologa o le tausaga. O lea ituaiga toto e tupu i le afa muamua o le vaitaimi o le tautoulu. Pipi faʻatasi ma aʻafiaga ma laʻau e tutupu i le taimi lava e tasi. E tusa ma le 50 cm le umi o le patunuli. O fugalaau e pei o fugalaau e aoina i ni fasipepa i ni faamalu. Le lanu o fugalaau e paʻepaʻe, piniki, mumu poʻo le moli.

Nerin Tausiga i le Fale

Malamalama

Mai i le autumn mulimuli i vaiaso muamua o le tautotogo, e manaʻomia e le nerin le susulu o le moli, ae e tatau ona faasalalauina. O le mea moni o le taimi lea, o le vao o loʻo i ai se tuputupu aʻe malosi o laʻau.

Tulaga o le vevela

I le vaitau o le taumafanafana, e tatau ona teu malu pulu o lenei laau i le mafanafana (23 i le 25 tikeri) ma le nofoaga malogo. A uma le fuga o le togavao ma aʻo lei oʻo i le amataga o vaiaso o le tautotogo, e tatau ona tuu le laau i se nofoaga malulu (mai le 8 i le 10 tikeri), ae afai e mafanafana, ona oʻo lea i le vaitau e sosoo ai atonu e leai se fuga.

E faʻafefea vai

A maeʻa le laau, e tatau ona faʻaitiitia lona faʻafeinu, ma i le amataga o le tautotogo e tatau ona faʻaititia atili. Ona tatau loa lea ona taofi le fausiaina o le vai, ma toe faʻafeinuina naʻo le germination o le pulu.

Fertilizer

Ua fafagaina Nerin i le faʻamaʻi vai. I le vaitau o le fugalaau, o le laei pito i luga e faia i le 1 le taimi i le 7 aso, pe a uma le laau ma seia oo i le afa lona lua o le tautotogo e tatau ona fafaga tasi i le 2 vaiaso. Mai ia Me seia oʻo i le amataga o le fuga, e tumau uma ofu.

Suiga

O le umi o le vaitaimi o loʻo momoe mai ia Me ia Aukuso. I lenei piriota, ua taofia uma lavalava, ma ua tuu le laau i se nofoaga mafanafana (pe a ma le 25 tikeri). I aso muamua o Aokuso, e tatau ona e amataina se faʻasalaga fou o le fugalaau. I le amataga o le liki, ua faia i luga o lona ua se paʻu apamemea. A maeʻa lenei mea, e tatau ona totō le pulu i totonu o se mea fou, ma e tatau foi ona faʻamamaina faʻapitoa. O se faʻafefiloi eleele e aofia ai le eleele tuai, oneone ma le faapalaga o le eleele poo le humus (1: 1: 1) e sili ona fetaui lelei, ma e tatau foi ona e sasaa sina fasi ponaivi laitiiti ma oneone i totonu. I le 10 lita o le mea e maua mai ai, e tatau ona e faʻaopopo sina sina togi (e faʻaitiitia ai le elemene o le eleele), 25 kalama o vailaʻau faʻamaʻi ma superphosphate, ma le 8 grams o le potassium sulfate.

Faʻamasinoga

I totonu o le ipu e 1, e tatau ona totō le aniani 1 pe 2. Afai e te faʻaaogaina se pusa lapisi tele mo le totoina, ona faʻaitiitia lea o le tuputupu ae o le pusa. O le mea lea, o le ipu i le isi itu e le tatau ona sili atu i le 13 inisi leta. Pe a totoina le pulufana, o lona ulu e totoe e aunoa ma le paʻu. Afai e saʻo mea uma, ona maeʻa lea pe a ma le 4 vaiaso ma e tatau ona aliali mai ata. Afai o le aʻafiaga e leʻi faia e tusa ai ma tulafono, ona tumau loa lea o tumutumu.

Fanauina o fatu

O le taimi lava e matua ai fatu, e tatau ona vave totoina. O le luluina e faia i papatusi ua faatumulia i se mea e aofia ai le vermiculite ma le oneone. O vao e faamamaina i se nofoaga mafanafana (mai le 21 i le 23 tikeri). A maeʻa pe tusa ma le afa masina, e tatau ona tupu mai muamua fualaʻau, ona tatau ai lea ona tuʻuina i ipu eseese ua tumu i le eleele faʻapitoa (vaai i luga aʻe). E seleseleina fasi laau i se nofoaga malulu (mai le 16 i le 18 tikeri), ae e manaʻomia ona tuʻuina atu i ai le malamalama mumulu. Mo le 3 tausaga i luga o laina e tatau ona tupu laau laiti e aunoa ma se taimi malolo.

Tulaga leaga

O lenei laau e aofia ai mea'ona, o le mea la pe a maeʻa le galuega, e tatau ona mulumulu lima i se fasimoli.

Maʻi ma faʻamaʻi

Pe a totoina pupu neriti pe a maeʻa se vaitau malolo, e tatau ona faʻafeinu ma le faaeteete, e ono tulaʻi i luga o latou.

O lenei laau e maualuga lona tetee atu i iniseti leaga, ae o aphids o loo ola pea i luga.

O ituaiga autu

Nerine bowdenii

Muamua mai Aferika i Saute. O le umi o pamu e pe tusa ma le 50 milimita, ma o le toʻatele oi latou e maualuga luga aʻe o le palapala. O fua mumu fafo e lanu ma lanu enaena. O laumei uumi umi e fai ai se mea sese, lea e oʻo atu i le maualuga o le 50 mm. O laulau laulaau laulaʻau o loʻo faʻapipiʻi i le apex e faʻapipiʻi, o le umi e tusa ma le 0.3 mita, ma o le lautele e 25 mm. O le lau o laʻau lamolemole ua ufitia uma i veins. O le puipui e tusa ma le 0.45 mita le umi, o loʻo i luga o le elemene foliga o le faamalu. Leai se laʻau i luga o le puipui. O le laulauina o laupepa o loʻo i luga o le fua, o le a oʻo i le taimi, e liu piniki. O le tuufaatasiga o le inflorescence e aofia ai le 12 fugalaau. I luga o le pito i luga o le taamilosaga piniki piniki o loo i ai se lanu uliuli. O lenei meaola e fuga i le ogatotonu o le vaitaimi o le tautoulu.

Natura Nerine (Nerine flexuosa)

O lenei meaola e seasea ona tupu. O loʻo i luga o ni uumi uumi, e aofia ai fugalaau e pei o foliga i logo, e mafai ona valiina paʻu paʻu i le piniki po o le paʻepaʻe. O lenei meaola e fuga i le tautotogo.

Numera Nerine (Nerine curvifolia)

Ole lapisi ole laulaau ole laʻau e oʻo atu i le maualuga ole umi pe a maeʻa le laau. O le umi o le puipui o le pe tusa o le 0.4 m. O le tuufaatasiga o mea e aofia ai le 12 fugalaau e tutusa ma lili. O fugalaau e pulapula lanu mumu, ma o latou sima e umi.

Nerine Sarney (Nerine sarniensis)

I le pito i luga o le ponuncle e mumu, moli pe fugalaau fugalaau. O petals e fesuisuiai ma vaapiapi.