O le togalaau

Totoina o tapaa tapaa

E le faigata ona tupu le tapaa po o le ula. E masani ona fesiligia i matou e uiga i lenei faagasologa, ma, o le tuufaatasiga o aafiaga faaletagata lava ia faatasi ai ma le fautuaga a le au faitau poto masani, e aofia ai a matou au faitau, matou te filifili e lomia lenei mea. E tatau ona ou fai atu o le faagasologa o le tuputupu ae o tapaa e le ese tele mai le tuputupu ae, mo se faataitaiga, tamato. Ae peitai, o le tuputupu ae o tapaa, e tatau ona e iloa ni uiga patino o lenei laau. E tusa o lenei matou lomiga.

Laʻau fugalaau.

Faamatalaga lautele e uiga i le tapaa

Tapaa (Nikotonia) - o se kenera o laʻau faʻapitoa ma tausaga taʻitasi o le aiga Solanaceae (Solanaceae) Maea e maua mai mea masani e faʻaaoga i oloa tapaa. I le aganuu, o meaola nei e sili ona maua:

  • Taʻafia masani, poʻo le tapaa tapaa, poʻo le tapaa moni (Nicotiana tabacum) O se laau toto e tusa ma le 3 mita le maualuga ma fugalaau lanu piniki, o le nimbus tubular ma le paʻu oona, o laʻau e leai ni mea totino, leai se mea. O le tapaa moni e matua vevela lava, o le mea lea ua tupu tele ai i le vevela o itulagi. Matou te ola masani i le tapaa i le itu i saute o le latitude 55 ° i le itu i matu (o le latalata lea i le latitude o Ryazan, Smolensk, Ulyanovsk, Ufa, Chelyabinsk, Kurgan, Omsk, Novosibirsk ma Kemerovo). O le tapaa masani e totoina i le tele o atunuu o le lalolagi ma e tele ituaiga o meaola.
  • Fale masani, poʻo le ulaula tapaa (Nicotiana rustica) - o le laau e sili atu le maualalo ifo nai lo le tapaa masani (e oʻo i le 120 cm le maualuga), fugalaau e samasama, o le faʻaogaina o se puʻupuʻu puʻupuʻu ma lapotopoto, o laʻau, o le vali, vaapiapi, mafiafia i le pito. O laupepa o lenei laau e sili atu le lelei e aofia ai le afa o le nicotine.

I le seneturi sefuluiva i Rusia, sa totoina ai le fale i luga o se fale gaosi oloa i soo se mea (e oʻo lava i Urals ma Siberia). Ma o le taimi nei, o nisi tagata o le nuu latou te tupu masani lenei laau mai a latou lava fatu.

Bolivia ma Peru e manatu o le nofoaga na fanau ai le tapaa, o le malaga a Christopher Columbus na aumaia i Europa. O tu ma aganuʻu o aganuʻu faaleaganuu o Amerika i Matu, Saina, Initia, ma Asia Itiiti. I luga o le teritori o muamua le USSR, o le tapaa masani ua fafagaina i Transcaucasia, Uzbekistan, Kazakhstan, Moldova, Iukureini, Crimea ma le Territory Krasnodar. O le tapaa o se laau toto, o le vevela sili ona lelei mo le taumafanafana e tusa ma le 30 ° C. E talafeagai mo le susu, susulu, oneone lamolemole. O le tapaa e faʻaleleia e fatu, totoina fatu mai ia i latou, lea e totoina i le eleele.

O vaega uma o le laau e aofia ai le nicotine (i laulaau o le nicotine sili atu - 0.75-2.88%). Nicotine o le neurotoxin ma le cardiotoxin e mafua ai le euphoria pupuu. O le faʻaaogaina o tapaa i ituaiga eseese ma i auala eseese (ulaula, ulaula, sisiva) e mafua ai le faalagolago i le tino ma le mafaufau. O Nicotine e matua matautia tele. O nisi o mea o loʻo maua i le tapaa o ni tino oti. O le mea lea ulaula tapaa e lamatia ai le ola maloloina.

E tatau ona tupu le tapaa?

Faapea o oe o se tagata ulaula, ma o loʻo ia te oe le tamaoaiga e nofo ai i le itu i saute o Rusia poʻo Iukureini. I lou tuʻuina atu e tele selau eka o lau fanua. Aisea e te le taumafai ai i le matafaioi a Philip Morris, pe sili atu ia Jack Vosmerkin, o se Amerika?

Muamua, o se mea malie malie. Tasi sikaleti e aofia ai le kalama o le tapaa. Ma o le taugofie o sikaleti, o le itiiti ifo o loʻo i ai iina. O lona uiga, i se pusa e tusa ma le 20 kalama. Afai e ulaula se tagata i se laupepa i le aso, o le a ia manaomia pe a ma le 6-8 kilokalama o tapaa i le tausaga.

Tapaa

I lalo o tulaga lelei, e tusa ma le 30 g le ulaula tapaa e mafai ona maua mai le tasi laau, ma ono pe fitu laau toto e mafai ona tuu i le 1 sikuea mita. O le faʻatoʻaga o le tele o ituaiga lau laau o le 70 × 30 cm, ma le tapaa i laʻau laiti ma le paʻu o le 70 × 20 cm. E foliga mai o laau 270-300 e manaʻomia ona tupu, e tusa ma le 40 sikuea mita. m. fuafuaga. E le gata i lea, afai o le tapaa ua foliga mai ua "leaga" foi, e mafai ona faavaivaia i siama.

O le mea lea, mai le manatu o le tamaoaiga ma mea tau tupe, e aoga mo se ulaula le totoina o tapaa.

Vaega o le tuputupu ae o tapaa

E le gata i lea i le tusiga o le a tatou talanoa e uiga i le tuputupu ae o le tapaa masani. Afai e te filifili e tupu lauulu (Nicotiana rustica), o le tele o nei fautuaga e te le manaʻomia, e sili atu le faigofie o le tupu ma le itiiti ifo le vevela. Mo le vaeluaina, o le laʻau e faia ia Me i le palapala i lalo o se ata tifaga poʻo le ufiufi mea, ma e puleaina e ola ma maua mai se fua.

O lea la, o le mea muamua lava e tausi lelei o fatu ia ma totoga. Ua faʻatau nei fatu i luga o le Initaneti i luga o le tele o 'upega tafaʻilagi, na e manaʻomia ona e filifilia se faleoloa lelei ma le tapaa mo oe.

Eseese o tapaa

E tele ituaiga o vailaau tapaa masani. E taua le taʻu atu mo le vaitau mai le 1990 i le 2010. I totonu o le All-Russian Research Institute of Taʻaʻa, ua sili atu ma le 20 ituaiga faʻamaʻi faʻamaʻi ma faʻamaʻi faʻamaʻi ma uiga lelei.

E pei o fualaau faisua, e sili atu ona filifili ituaiga eseese mo lau 'upega tafaʻilagi. O le mea lea, tatou te lisiina nisi o fanua mo le teritori muamua o le USSR ma ituaiga lauiloa:

  • Trapezond Kubanets. O le tuputupu aʻe o le vaitau mai le totōina o fatu i le faʻamaʻi mulimuli 103-134 aso. Faʻatautaia fetaui e tusa ma le 27 pcs. Nicotine content 2.6%.
  • Trapezond 92. O le vailaʻau e teteʻe i le tele o mea leaga, viral tapaa tapaa. E i ai se vaitau puupuu e tuputupu ae. I le averesi, 98 aso talu ona totoina, faʻapipiʻiina pepa.
  • Samsun 85. O le ituaiga e aofia ai le tele o ituaiga meaʻai, ogatotonu o le vaitau - o le aofaʻi o aso mai le totoina i le vaeluaina o le pepa e tusa ma le 105-110 aso. Ole fuainumera o lau paʻu masani mai le tasi tapaa tapaa e tusa ma le 50 pcs.
  • Anniversary New 142. O le vaitau o vaovao mai le totoina o laau toto i laʻau mamago o le vaeluaina le 78 aso, seia oʻo i le vaeluaga o le 82 aso. O le nicotine content in the leaves of 2.0-2.1%. O le vailaʻau o loʻo i ai le tetee malosi i faʻamaʻi tapaa.
  • Holly 316. Fuga o le matua, ituaiga o laʻau o loʻo mu. Laititi i le nicotine. Mai le totō e faʻamaʻaina lau o le faʻamaʻi mulimuli 120 aso.

Totoina fatu

Matou te fautuaina le tausaga muamua e ola ae na o ni nai fafie. O lea la e te suʻeina ou malosi ma aʻoaʻoina uma faʻaaliga o le faagasologa. O le mea lea, mo tagata amata, o le ae manaʻomia ni nai fatu. O fatu tapaa e laʻititi pei o le pefu. I le tasi e tusa ma le 12,000-h o fatu o le tapaa, ma vane e tusa ma le 4 afe fasi pepa. Ina ia maua le "masani masani" a le tagata ulaula, e tatau ona e totoina se kuata o le fatu o fatu tapaa po o le tolu kuata o le fatu o fatu laau. E te le tau faʻatau nisi fatu. E lua pe tolu vao o le a sili atu nai lo mea e manaʻomia mo le luluina o se heta.

O fatu o le tapaa e taofia lo latou germination mo se taimi umi, o lona uiga o le luluina e mafai foi ona maua i fatu tuai, e ui lava e tatau ona manatuaina o le malosi o le germination e faaitiitia ai le taimi.

E mafai ona totoina le tapaa i luga o fagu i luga o pupuni faamalama, faatasi ai pe leai foi se faapipii. O le tausaga e tatau ai pepe e 40-45 aso. Ae o sea ituaiga auala e na o le lelei mo tamaiti laiti (tusa ma le kuata kuata) volumes. Ae ui i lea, mo le faʻataʻitaʻiga muamua tatou te le manaʻomia nisi mea. Pe a faʻatupulaʻia le tapaa i totonu o voluma tetele, e vave ona totōina i le eleele (i le vevela mafanafana) poʻo greenhouses ma falemaʻi e faʻaaoga.

O fatu o le tapaa e totoina i luga, faasasaina i luga o le eleele susu.

Se mea taua. O le loloto o le totoina o fatu tapaa e le sili atu nai lo le 0.7-0.8 cm (0.3-0.5 cm mo le shag). A uma ona lūlūina, ua na o sina mea itiiti lava e lolomiina i le eleele ma faʻaeteete lelei ile vai ina ia le o loloto fatu.

E le mafai ona e lūlū fatu fatu, ae paʻu. I lenei tulaga, 4 aso ao le i luluina, o le fatu ua susunuina i le vai mama mafanafana ma tuu i luga o se ie susū. O lenei mea o le a faatelevaveina ai le germination o fatu ma faaitiitia ai le taimi mo le faʻasaina o fualaau i le vaiaso.

O le maualuga o le taumafanafana mo le germination o fatu tapaa e + 25ºC ... + 28ºC. Afai e maualalo le vevela, e mafai ona faʻatuai le totoina o laau toto, pe faʻaumatia foi i latou.

O le faʻavaivai, faʻapea foʻi ma le fufuluina o laau e le mafai. E sili atu le inu sina vai toetoe o aso uma.

Totoina o toga

O fualaau e totoina pe a oʻo i le 15 cm le maualuga, o le 5-6 na atiina ae ni mea moni fox ma se aʻa e lelei ona atiaʻe. I le taimi nei, o le lamatiaga o vaitau o le tautotogo e tatau ona pasia i fafo o le faamalama, ma o le palapala i le loloto o le 10 cm e tatau ona mafanafana i luga aʻe o le 10 ° C. I vaipanoa eseese, o lenei vaitaimi e ese, ae, e tusa lava, mai le faaiuga o Aperila e oo i le faaiuga o Me.

E tasi le vaiaso ao le i totoina, e tatau ona e amata amata ona faʻamalosi le fualaau, faʻaitiitia le faʻamalosia ma le masani e tatala ai le ea. 2-3 aso aʻo leʻi totoina, fausiaina o laʻau e taofi ma mea uma, fausua na o le 2-3 itula aʻo lei totoina.

O toto laau e totoina i lea taimi ma lea taimi i vaieli, muamua le sasaa le 1 lita o le vai i totonu. I se tulaga lautele, o le faagasologa e talitutusa lava ma le totoina o laau totō. Ma o le mea moni, o gaioiga uma lava o se mea faateʻia i le laau. O le mea lea, e fautuaina e faʻasao le palapala lea na ola ai laau.

Tausiga

I le taimi o le tuputupu aʻe, e tatau ona faʻaalu pea le palapala, aveese vao, fafaga ma vai. E mafai ona e fafaga fualaau e faʻavae i luga o faʻasologa masani o le faʻatoʻaina o tamato. E masani lava ona faʻatapulaʻaina le faʻaleleia i le lua poʻo le tolu vai i le taumafanafana, e faʻaalu le 6-8 lita o le vai i le faʻalaʻau. O le faʻasusu lelei e le lava nai lo le faʻamamaina.

E mafai ona maua aʻa i le tele o mita tapaa, ma o le tele o tagata e gaosi le tapaa e mafaufau e faʻafefe faʻamaʻi matutua. Ae ui i lea, i ni nai aso aʻo leʻi seleseleina, e manaia tele le inu o le tapaa.

I fua o laau totō, faʻapipiʻiina ai le faʻamaina (fuga) ma lapisi (pinching) i taimi uma.

Fugalaau tapaa.

Soo

O le tapaa ua totoina i luga o eleele fou, ona o le leai o se mea faapena, ua tuu pe a uma le vaʻa, poʻo le maeʻa foi o fualaau o le taumalulu po o isi laau totō, faʻateleina manaoga eseese ile palapala e tusa ai ma meaʻai. Mo lenei mafuaʻaga, e le tatau ona totoina le tapaa, mo se faʻataʻitaʻiga, pe a uma ni beets ma pateta.

O eleele sili ona lelei mo le tapaa e tatau ona mafaufau i lomu oneone, e mafua mai i le i ai o le pailani ma le gaʻo, e talafeagai mo se fale tapaa.

E pei o tagata uma mai le Lalolagi Fou, o le tapaa ua vave faʻapalapala le eleele. Ae o le vaifofo e lauiloa - o fomaʻi e fofo lelei ai lenei faafitauli.

O le mea sili ona lelei mo le tapaa o le povi povi. Manulele manu, suauu e taua foi o se aoga aoga mo le tapaa. I luga ole laʻau eleʻele i le lime, faʻaitiitia le faʻaaogaina, e iai sona aʻafiaga aoga e le gata i le fua, ae faʻapea foi le atoatoa o le faʻamaʻi o le tapaa.

E amataina le seleselega pe a suia le lanu lanu o le tapaa mai le lanumeamata i le lanu samasama-lanumeamata poʻo le lanumeamata. Talu ai e oʻo lava i luga o se tasi togavao o le ai ai laulaau o lanu eseʻese o lanu, ona mafai ai lea ona faʻamamaina mo le tele o vaiaso.

Pests ma Malama Taʻa

Ua faaleagaina le tapaa e le tele o meaola faalafua, e aofia ai:

  • Peach aphid, Falelaau a Aphid, Apisa tapaa. Tetee leaga o le tapaa. Se ituaiga o meaola e fafagaina i le tele o laau toto ma vao. Peach aphid e faʻapipiʻi totoga uma o le tapaʻa ma suʻe ese le sua mai ia i latou, lea e mafua ai ona faʻaitiitia le gaosia ma le lelei o meafaitino mata.
  • Lanu uliuli. O loʻo faʻaalia i le tuʻuina atu ma le tele o le oti o fualaau. O le pito i lalo o laʻau o le mimiti ma le pala. O se paʻu lanu enaena po o le paʻepaʻe e faʻaalia i luga o le afaina ua afaina O le gaosi mafuaʻaga o loʻo teuina i le palapala.
  • Powdery Mildew O loʻo matauina i se taimi e leʻi umi talu ona totoina fualaau ile eleele. I luga o laʻau pito i lalo, o vavaeʻesega e tasi ma se pusa paʻu-paʻu paʻu e foliga mai; ona avea lea o le papa ma mea mausali ma ufiufi laulaau pito i luga. Faʻataunuʻu manu i luga o otaota. O le faʻamaʻi e faʻaitiitia ai le photosynthesis, e oʻo atu ai i le faʻasaina o laau. Faaitiitia le gaosia ma le lelei o meafaitino mata.
  • Laʻau uliuli e pala e tele lava ina aafia ai laau, ae o maʻi matutua foi e mamaʻi. I luga o fualaau ua afaina, o laulaau e mumu, lanu samasama ma mago, o aʻa ua liu enaena pe enaena ma e masani lava ona mate. I laau matutua, o laulaʻau e fusifusia, ma lanu uliuli ma paepae e maua i pito o aʻa.
  • Faʻamatalaga masani. Tufatufaina i soo se mea i saute ma saute-sasaʻe o Kazakhstan. O le parasite e faʻalagolago i aʻa o tapaa ma atiaʻe ona o le fale o loʻo nofo ai, o loʻo avea ma se faʻalaʻau malosi o le lanu violē. O se taunuuga o le tele o siama o laau toto ma le broomrape, gaosia o tapaa ma le tulaga o meafaitino matagoʻa ua faaitiitia. Broomrape ua faʻalauteleina e fatu e tumau i le palapala mo le tele o tausaga.
  • Mose. O lau o laau mamaʻi e iai lanu lanumeamata masani e fesuisuiai ma le lanumeamata. Mulimuli ane, o le taofiofia o mea e fai. O le mea autu o le faʻamaʻi o le siama o le toesea o le faʻasoga o faʻamaʻi, i totonu o greenhouses ma le fanua.
  • Bacterial hazel. I luga o le pito i luga o laulaau o fualaau laiti po o le pito i tua o laulaau, e aliali mai foliga o le paʻu poʻo le tagi. I le vevela o le tau, latou te pala, ma o le a tupu mai le laau atoa. O loʻo faʻaalia i luga o laʻau o laau totō, faʻafefete o chlorotic, lea e fusia e fai ai ni paʻu o mea ua oti. O le faʻamalolo o le faʻamaʻi o loʻo teuina i laula tapaa, i le pefu o le tapaa, i totonu o le lisi.

Tago faʻamalosi ma faʻamalosi

Ia, o le vaega sili ona taua o le ulaula ulaula o lona faʻamago ma le faʻamalosi. O le a matou faia se faʻasalaga i le taimi lava lena: afai e te le ulaula, e leai se mea muamua na tupu i le faʻaaogaina o tapaa, o le a faigata tele mo oe ona fuafua le tikeri o le sauniuni. E mafai pe e te le faʻamago, pe pala foi. Ae ui i lea, sei ou faamanatu atu ia te oe na matutua o matou tamamatua ma sologo le paʻu e aunoa ma se aoga maualuga atu.

Toto

A maeʻa le seleselega, ona tautau lea o laula tapaa i luga o se potu faʻataʻavalevale, ma fautuaina e tuʻu ni pusa vai i ai ina ia faʻaleleia ai le susu. Tuʻu faʻamago pe a ma le masina.

Ona tatau lea ona fufulu lau laʻau mama i vai mama mai se fagu moli ma faapipii, ufiufi i le polyethylene, ma faʻatagaina e tu mo se aso mo le faʻamamaina. Lea laʻau e tatau ona susu ae le susu. A maeʻa lena, o laulaau, pe atoa pe vavae, ua gaoia i totonu o pusa tioata ua faʻamaufaʻailogaina (faletupe) mo le faʻamalosi.

Tapaa

Fermentation

O le fermentation o se metotia o meaola oona e tupu i le vevela tumau o le 50 ° C mo le tele o vaiaso. O le tapaa e faʻamalosi e faʻaitiitia ai le malosi, suia le tofo mo le lelei, faʻaitiitia le nicotine ma resins. E mafai ona fai lenei, mo se faʻataʻitaʻiga, i ogaumu eletise i le vevela o + 50ºC ... +60 ºC. O nisi taimi e sili atu ona faigofie le faʻamago o fatu gaosi nai lo le mea atoa.

O le tapaa e mafai ona ulaula i paipa, afifi i sikaleti, lelei, afifi ma masini sikaleti ua faatauina nei i le tele o nofoaga. Ma le mea mulimuli, e mafai ona e taumafai e faia se sika - e faigofie ma manaia.

Ioe, oa tatou mea e le faafoliga o se tusi auiliili auiliili, ma o le tele o mea sese na tumau pea e lei afaina. Ma afai e te faʻaaogaina le ulaula tapaʻa, e tatau ona e suʻesuʻe atili i lenei lomiga. Ae ina ia maua ai fua muamua - ua uma ona e iloa lelei.

Matou te fiafia e faitau lau fautuaga ma mea lilo e uiga i le tuputupu aʻe o le tapaa, faʻamago ma faʻamalosi.

Ma i le faaiuga, matou te toe faamanatu atu ia te oe: ulaula tapaa ma e afaina ai lou soifua maloloina. Afai e te le ulaula, aua e te amata. Afai e te ulaula - atonu ua oʻo i le taimi e taofi ai? Nerd e le ulaula!