Fugalaau

Totoga, tausiga, tulafono ma tuutuuga mo le suia o irises i luga o le eleele

O Irises o se aganuu lauiloa a le togalaau ma le matagofie o le fugalaau ma le amio le lelei. O le tele o fai togalaau e fiafia i le totoina ma le tausiga o irises i le malae vaalele. O fuga lanu lanu moana o se laufanua lauiloa lea e avea o se teuteuga matagofie o se moega fugalaau poʻo se moega fugalaau.

O Irises o ni faʻapuupuuga pupuu o le uiga o le rhizome genus. Faaliliu mai le upu Eleni Iris o lona uiga o le nuanua. O le mea moni, e sili atu i le 700 ituaiga o irises e iloa, eseese i le tetele, foliga, fausaga ma le paolo o le fugalaau. I fafo atu, o le fuga o le fuga o le iris e pei o se orchid, o le lanu o petals e sili ona eseese - mai le paʻepaʻe ma le pulu e tumu ma susulu. I nisi o ituaiga, e valiina le puipui ile lua, tolu pe sili atu lanu, ma o se mamanu tulaga ese e faʻaaogaina i petals maualalo.

O le amataga o le olaola o irises o Me ma Iuni, e mafai ona faaauau pea vaomatua seia oo i le faaiuga o Iuni. I le autumn, o le iris e mafai ona fuga mai pea - ia Aokuso ma Setema.

O le aganuu e tele le laufanua i le salafa o le lalolagi, o nisi ituaiga o meaola e maua i le vevela o le tau o le Northern Hemisphere. I le natura, o loʻo i ai rhizome ma vaʻalo, o fafo i fafo e matua tutusa lava le tasi ma le isi. Riseti i luga o le Rhizome e mausali ma le lelei, lelei le tau malulu ma e le fefe i le malulu o le tau. O ituaiga o leona e manaʻomia ai sina tausiga ma le gauai. O le wildflower iris ua leva ona alofagia e faifaatoaga ma ua avea ma taulaga. E tatau ona e iloa mea uma e uiga i le tausiga ma le totoina o irises i nofoaga tatala.

Tulafono mo le totoina o irises i nofoaga tatala

E filifilia e Rhizome i se nofoaga e lelei le susulu o le a latou fuga ma le matagofie mo se taimi umi. Mo le tufatufa atu o aʻa, e manaʻomia avanoa - e le itiiti ifo ma le afa mita mai le tasi. O ituaiga uma lava e fiafia e tatala, e mauoa i meaʻai ma sili ona lelei ile eleele. O le faʻaleleia o irises i le tautotogo i totonu o le eleele e faʻatinoina pe a uma ona tuʻuina atu faʻasamala ma fagu-fugalaau. Aua le fautuaina.

O le malūlūina o le eleele mo vasega taʻitasi e manaʻomia lona lava:

  • e sili atu ona lelei le totoina o se irisisi paʻu ma se tagata i luga o slopes ina ia i ai se tafe lelei o timuga ma faʻafefe vai;
  • Iris Siberia ma le marsh iris sili ona olaola i mea e masani ona manava - lata ane i vai ma i lalo o le paolo.

O le vaega o le iris e faʻataʻapeʻapeina, togafitia i fomaʻi, faasaga i iniseti leaga, ma otaota e faʻaitiitia ai le tuputupu aʻe o vao. Mo rhizome irises, e sili ona lelei le palapala eleʻele. Afai o le eleele o se mea 'aʻa, faʻafefiloi ma le efuefu, lime poʻo le penisina. Pe a totoina, e tumau pea le fatuga i luga o le palapala, e le tanumia.

Ituaiga o le Rhizome - pe faapefea ona totoina irises i le tautotogo:

  1. O se lua ua eli i lalo o le aʻa, i le ogatotonu o lea ua sasaa ai se tamai faaputuga.
  2. O le totonugalemu o le aʻa e tatau ona i luga o le komi, ma e tatau ona tufatufa atu i tua itu o itu.
  3. O le suavai autu o loʻo faʻafefeteina i le eleele, e faʻapipiʻi le oneone i le pito i luga, o le eleele e faʻapipiʻiina.
  4. Aua nei faʻalolotoina aʻa, e tatau ona i ai i tafatafa o le eleele.
  5. Tuu le fatugalemu tutotonu e tumau pea ona saoloto mai le lalolagi - i luga ae o lona fogaeleele.

O fai togalaau poto e fautuaina le tautotogo ma le taumafanafana o le totoina o irises i luga o le eleele. I le taimi mafanafana, e maua ai e le taimi le taimi e maua ai aʻa i totonu o le palapala, ona o le taumalulu e aunoa ma se gau ma amata ona fuga i le tausaga na sosoo ai.

Bulbous irises - totoina ma tausia ile fanua tatala:

  1. O le totoina o pulu e faia i le amataga o le tautotogo po o le autumn ae leʻi oʻo i le malulu
  2. O le vevela o le eleele mo le totoina e le tatau ona maualalo ifo nai lo le 10 °, a le o lea, e mafai ona togi le pusa.
  3. E faʻataina se vaʻa papaʻu, o loʻo faʻalauteleina pupuvao i totonu o le vaʻaiga 3-4 cm, e leai.
  4. O le loloto o le tau e tatau ona tusa ma le 10-12 cm.
  5. Ua faʻafefiloi palapala eleele ma fanua faʻatoʻaga mo meaai, laʻau o le vaitafe ma le malala paʻu mo alavai, ma le superphosphate e lua mo le tuputupu ae.
  6. O togalaau sauniuni ua faʻamaʻi e ala i le sasaaina o se vaifofo o le palatini, ma le faatupuina o le tuputupu ae e faʻamalosia aʻa.
  7. Amupuni o irises ua totoina i se totogo i luga, ae le o loloto, i se mamao e mamao mai le tasi - 15-20 cm.
  8. E sasaaina le palapala i luga, lea e tatau ona pupuʻu ina ia le mafai ona o mai i luga le pusa.
  9. Toe faʻaleleia le faʻamalosia e tatau ai pe a uma 3-4 aso.

O le loloto o le loloto o aʻa e afaina ai le tuputupu aʻe ma le atinaʻeina o irises, aʻo le palapala e le tatau ona mamafa. Mo le faʻaleleia, faapalaga, peʻa ma le oneone paʻu e faaopoopo i le eleele.

O ituaiga laiti laiti o fuʻa e le o mamafa i le susu. E tanu i latou i le tolu taimi le maualuga o le pulufana, o latou fuʻa e amata i le tautotogo e sosoo ai.

Tausia o vaʻaia - o faʻavae ma mealilo

E tusa ai ma le au fai togalaau, o loʻo i ai ni laau malolosi e ola lelei ma fuga e aunoa ma le faʻamaʻi. Ae ui i lea, i le lona tolu o tausaga o le ola, e fautuaina ai e teuteu le fugalaau ma se laei faʻapipiʻi solo - i le tautotogo, i le taimi o le seleselega ma le maeʻa. I le tali atu i le tausiga, o le a malosi ma malolosi le laau, o le a tuputupu ae vave ma fuga atili atili.

Irises - tausiga tautotogo:

  • laei pito i luga i se fua faatatau o le 2: 1: 1 - nitrogen, fuamosa ma le potassium;
  • susu e fuafua i tulaga o le tau.

A o faagasolo le vaitau, o le laei pito i luga e tatau ona faia i se fua faatatau o le 3: 1: 3 - nitrogen, fuamoa, potassium. I lenei tulaga, o le fausiaina ma le pulumuina o loʻo faia e pei ona tatau ai. E tasi le masina pe a maeʻa le fuga, e fautuaina le fafagaina ile fua ole 1: 1 - phosphorus ma le potassium. I le tau o le tautoulu, aʻo leʻi oʻo i le taumalulu, faʻagogo le faʻaaogaina o minerale e tatau ona faʻaaoga i se sipuni sipuni, ma sosolo i lalo o aʻa taʻitasi o le laau.

E tatau ona faʻafeinu vai i lalo o le aʻa pe a maeʻa le palapala ile vao. A maeʻa ona totō, e faʻamaʻaina le fale pe a uma aso e tolu.

Auala e fafagaina ai i le tautotogo:

  • afai o le leai o ni minerale e matauina, ona tatau lea ona faʻaaogā faʻapitoa o laei mo laau taʻitasi;
  • I le amataga o le tautotogo, o se vailaʻau mataʻutia-fualaʻau-phosphorus fugalaau mo fugalaau e aoga mo le laau.

Puipuiga mai faamai ma meaola faalafua e aofia ai le faamamaina lelei o vaega oti o le laau, aveeseina vave o paʻu lapisi, faʻaleleia masani ma le vevela, faamamaina o moega mai lau paʻu. I totonu o le laufanua, e togafitia ai lima o le iris, faʻapipiʻi ma le faaeteete le eleele ma faʻafeinu pe'ā tatau ai. Aʻo leʻi oʻo i le taumalulu, o loʻo totoina le rhizomes i le eleele ma ufiufi, aua o loʻo i tafatafa o le fogaeleele ma mafai ona magoto.

Faʻafefea ma le taimi e faʻapipiʻi ai irises

E mafai ona totoina Irises i auala e tolu - rhizomes, faagasologa ma ola mai fatu. O le mauaina o laau mai fatu o se auala umi ma sili ona faigata. I le faʻatinoga, e sili atu le faigofie ma televave le totoina o fugalaau e ala i le vaevaeina o vao ma auala. I le taimi lava e tasi, o le a totogo aʻe laau totō mai rhizomes i le tausaga na sosoo ai, ma o le a faʻatali se togalaau i le isi 2-3 tausaga.

Faʻafefea ma le taimi e faʻapipiʻi i ai:

  • o le taimi aupito sili mo le totoina o le amataga o le tautotogo, o lona uiga, Mati-Aperila, aʻo lei tupu aʻe;
  • fugalaau e faʻaleleia i vaevaega o rhizomes ma totogo.

I le tautotogo, ua totoina irises i se isi nofoaga e naʻo le ola maloloina ma malolosi laau totō o le a vave aʻa ma leai ni faafitauli. Ua aveese mai Rhizomes mai le eleele ma vaevaeina i ni vaega ina ia maua ai e le tagata taʻitasi ia aʻa rosette se lau lau lau. E tatau ona teuteu lau laʻau lauusiusi. A o lei totoina, ua totoina aʻa mo le tele o minute i le paluga o le pati mo le faʻapalapala. E totoina rhizomes mapu i ni paʻu papaʻu po o ni tamai lua tulaʻi i se mamao o le 50-60 cm mai le tasi.

Faatasi ai ma le totoina o laau, o le iris e tatau ona fuga ia le itiiti ifo i le tasi. A maeʻa lenei mea, e oo lava i le taimi o le vevela, e mafai ona aveesea mai ai ni aʻa laiti. O laau fou e tatau ona mauaa i le vaitau mai ia Mati ia Me i totonu o se paolo malulu, ma faia ai ni fale lauʻeleʻele. O aʻafiaga uma e mafai ona matauina i le 2-3 vaiaso.

E mafai ona tupu mai Irises mai fatu. I le autumn, o fatu e totoina i totonu o se ulo ma se oneone oneone, ua ufitia i le polyethylene poo le tioata. E ala i le tautotogo, o le a totogo fatu, o le a suatia ma totōina ile eleele. O le a le taimi e totoina ai i totonu o le nofoaga tatala i le tautotogo? O le taimi sili mo le toto i le eleele o le amataga o le tautotogo, o le masina o Mati ma Aperila. E oʻo mai i le taimi nei, o le a matua lava le ola o laau talavou, o le a mafai ona vave aʻa ma maua atoa aʻa i le eleele.

Irises i le faʻaogaina o fanua

O le maualuga o uiga teuteu o irises e mafai ai ona totōina i luga o moega fugalaau ma mea e fefiloi ai, i luga o pa puipui, moega fugalaau ma rockeries. O se nofoaga lelei mo i latou o loʻo i luga o se maualuga lea e leai se tulaga o le susu ma e leai se vavalalata vavalalata i le suavai. E i ai ni ituaiga uila ma maualalo. O laau tetele e masani lava ona faʻapipiʻi ina ia latou le momotu ma taofi lelei le pu. E tutupu aʻe i luga o le pa puipui, e manaʻomia le teuteu taimi ma le faʻafeinu i le tau vevela.

Irises i le ata tusi ata:

O le iloa lelei o tulafono mo le totoina ma le tausia o laʻau i luga o le eleele avanoa o le a mafai ai ona e faigofie ma faigofie ona totoina nei laau toto i se fuafuaga a le tagata lava ia. A e vaʻaia se iris, e le tosoina oe e teu, e te manaʻo e faamemelo i ai, e manava i le manogi ma le manogi o fugalaau.