O laau

Ash: faʻamatalaga, ata o se laau ma lau

Amata ona faamasani i le pefu, e tatau ona faapea o se vaega o le aiga o le olive, o lauiloa lauiloa o auro mo le fesuiaiga, o jasmine, o lelacs ma isi laau. Mo le tele o seneturi, o le pusi na fesoʻotai ma se laʻau manino ma susulu. Ma o lenei mea e fetaui lelei ma le mea moni, talu ai o loʻo i ai pea le tele o le la i totonu o le vao: o la latou laʻau faʻamalama e maua ai le malosi o le susulu o le la e faʻamautinoa ai ua maua le laau i tulaga sili ona faʻaleleia. O le mea lea, o laulaau taʻitasi e fesoasoani, tatala le ala mo le la i sina matagi.

Faʻamatalaga

Mo le tele o vaega, o le pefu e tuʻuina mai i le foliga o se laau laʻau, e ui lava o loʻo i ai ni nai ituaiga e ola i foliga o se vao. E masani lava o ia e mafai ona maua i le Caucasus ma Iukureini. I lo tatou atunuu, e naʻo totonu lava o le itu i saute ma totonugalemu o loʻo faʻatusalia. O lenei laau e aofia ai le sili atu ma le 50 ituaiga o meaola, ma i luga o lenei lisi o loʻo i ai foi mea maualalo maualalo, faapea foi ma tagata sili ona manaia 40 mita le maualuga.

O se tasi o sui taʻutaʻua o meaola matagofie o le fugafuga o le ash, o lona maualuga e gata i le 1.5 mita. O le paʻu paʻepaʻe, lea e mafai ona oʻo i le 12 m, e ese le lelei mai lona tele. e mafai ona ola e oʻo i le 30 m, o tausaga taʻitasi e faʻatumu ai le eleele faʻatasi ma ia fatu.

Faʻailoga a Ash

O se ata o se laau o loʻo manino le faʻaalia o le eseesega e mafai ona i ai. Laʻau o le vine e aofia ai le fuainumera o fualaau photophilous. O lona uiga autū o le tatala lea, o loʻo tuʻuina mai e lala o loʻo i luga, o le paleni faʻaloloa ua lautele ma lau lanu manino ma le tele o vaeluaga. I le gasologa o le tausaga, o le laau e maua ai le maualuga o le alualu i luma, o le taimi o le fugalaau e amata ia Aperila-Me, ma e na o le taimi lava e amata ai ona amata laulaau.

O fugalaau a Ash e foliga mai o panicles, eseese i le paolo, lea e mafai ona sinasina, paʻu po o lanu viole. I luga o se tasi laau, e mafai ona ola faatasi fugalaau tane ma le fafine i le taimi e tasi. Ae o mea taua nei o le efuefu ua faʻaalia: o fuga tane ma fugalaau e ola i luga o le laau e tasi e le mafai ona faʻaleagaina, ona e ese i latou i le matua. Ona o lenei mea, o le pollen mai fugalaau tane e leai se taimi e fesuiai ai i fugalaau i le taimi. O le mea lea, o loʻo i ai se faʻafitauli e le faʻatali mo fatu.

O le isi vaega o le laau o lena fugalaau e leai ni paʻuo le mea lea latou te le fiafia i le felelei o le initaneti iniseti. O le taimi nei e le afaina ai le atinaʻe, e fautuaina le totoina o le tele o pupuvao lata ane, lea o le a mafai ai ona latou faʻafefiloi. Ae peitai, e le na o le mania le aisa. E le afaina le inisetiina o iniseti, talu ai o ona fugalaau e aofia ai se faʻaogaina.

O le laau foi ei ai sona aʻa, lea e masani ona fesootai ma tuutuuga mo le tuputupu ae o le pefu. O le tele o sui e leai ni aʻa, aʻo aʻa o loʻo latalata i luga. A oʻo ina tupu aʻe le pefu i tulaga o le le lava o le susu, o le a tupu aʻe se aʻa i totonu, ma faia ai se tele o auala faʻapitoa i le vai. Ma afai e le sili atu le loloto i le 1.5 mita le pito i tua, o le a mafai ona maua e le ash ash le ituaiga susu e manaomia mo atinae masani. I totonu o laau o le kiona o loʻo i ai ni faʻataʻitaʻiga e mafai ona latou maua ai le suavai, ma ave i le loloto o le 3 mita pe sili atu.

O Ash e iloa e le tele o fai togalaau o se tasi o elemene aupito sili ona manaia o le totoina o togalaau aina, o le mea lea, e filifilia e le toatele pe a fatuina le mamanu o le laufanua. Mea teuteu o fafie i tua atu o le masalosalo, i le faaopoopo atu i mea uma, e mafai ona saunia mo ituaiga eseese. E faavae i le ituaiga o laau, e mafai ona tatou iloa ituaiga o laau nei:

  • mataʻutia. O lo oi ai ia i latou se pale matagofie o se foliga faatagata;
  • tagi. Faʻatonu laʻau uumi e oʻo atu i le eleele;
  • tapuni. I le faagasologa o le atinaʻe latou te faia ai fugalaau lautele, o nisi o ia mea e mafai ona oʻo atu i le eleele;
  • maualalo maualalo, ma isi.

I aso anamua, sa i ai le talitonuga o lenei laau o le meatotino o le susuluina o le lalolagi o loo siomia ai. E mafai e lenei mea ona faʻamatalaina le faiga o le totoina o le paluvalalata i autafa o le fale, aua o lenei laau e mafai ona faatumauina le filemu i totonu o le aiga ma mautinoa ai le felagolagomaʻi. O le mea lea, afai e te manaʻo e vaʻai i lenei laau malamalama i luga o lau lava fuafuaga, o lona taimi la e te faamasani ai i foliga o le totoina.

Fausiaina o toga

O se ata o se laau e mafai ona faia ai le tele o tagata o le taumafanafana e mananao e totoina i luga o la latou saite. E sili atu le lagona lelei o Ash i vaega o loʻo i ai le malamalama lelei ma suavai suamalie. Afai e leai ni faʻafitauli faʻapitoa i le sailia o se nofoaga lanu, ona mafai lea ona manaʻomia ni fomaʻi faapitoa e faʻaleleia ai le lelei o le palapala. Muamua, o le eleele o le a tumu i le palasiti. Ae ui i lea, e tatau ona faia le tausiga ina ia mautinoa ai ole eleele e le o se vai.

E le gata i lea, o le salinity o le palapala e leaga mo le atinae o laau. E sili lava le filifilia o se eleele e le fetaui pe faʻalatalata i ai. O le totoina o le pefu i luga o vai ma eleele alkaline e le taliaina, talu ai e le mafai ona ola lelei i totonu.

O se nofoaga talafeagai mo laau laʻititi e mafai ona avea ma itu lalelei o le 'upega tafaʻilagi. Ma i ni nai tausaga o le a tulaʻi mai ai se pa matagofie i lou dacha. E mafai ona sili atu lau teuteu pe afai e te totoina laau totō matagofie i le tautoulu.

O Ash o se tasi o laau umi ma tumau ma faigofie ona fai laupepa o se taunuuga o fatu e ulu atu i le eleele. O le mea lea, o tausaga taʻitasi e mafai ona e maua ai mea totō mo le totoina o le pefu i isi nofoaga. O fatu o lenei laau e tilotilo i le foliga o le lionfish lanceolate elongatedlea e faʻasolosolo i le tasi lima. O laʻasaga faʻamaeaina e oʻo atu i le faaiuga o Setema ma le amataga o Oketopa Ae ui i lea, e le fautuaina e faʻaaoga le metotia o le lūlūina o fatu mo le faʻatupulaia o se paluga o tagata matutua, aua o lenei faagasologa e manaʻomia ai le tele o le taimi ma taumafaiga. E talafeagai le filifilia o se auala sili ona faigofie ma puupuu - totoina o fatu.

Totoina o toga

Muamua lava, e tatau ona eli se lua, lea e tatau ona 1/3 le tele o le coma coma i luga o aʻa o se fatu. O le pito i lalo o le lua e tatau ona faatumulia i le alavai, lea e mafai ona faʻaaogaina e pei o maa paʻu, tamai laumei poʻo oneone paʻu. Ave le alavai i le aofaiga ina ia mafai ai faatumuina le 1/4 o le maualuga o le fossa. A maeʻa ona totō, o le seedling e tatau ona 10-15 cm le maualuga i luga o le palapala. A oʻo ina ulu le laau laʻititi i le tuputupu aʻe, o le a faasolo malie malie le eleele, o se taunuuga, o le aʻa o le efuefu o le a tutusa ma le palapala.

E tusa lava pe leʻi totoina se laau talavou, e tatau ona susu le lua. E le gata i lea, e tatau ona eli i lagolago i tafatafa o le pusa o le lua, lea e tatau ai ina ia mautinoa ai le tulaga o le seedling ma lona faʻapipiʻi ia i latou. E ala i le mulimuli i laasaga nei, e mafai ona e faʻatumu le vaieli i se paluga o le eleele aʻo lei saunia. I le faaiuga, e tatau ona faamaufaailogaina.

E fautuaina e faʻaaoga e avea o se mea e tulaʻi ai se paluga o vaega nei:

  • pepa palapala;
  • humus;
  • oneone.

O nei mea e ave i le fua faatatau o le 1: 2: 1.

A maeʻa faʻatoaga uma o togavao mo vao vaovao, e tatau ona ufiufi le liʻo faʻataʻaliʻoliʻo i le mulch: e mafai ona avea ma peat, sawdust po o meaʻai laupapa. O laau tetele e fautuaina ina ia le sili atu le latalata i le 5 m le tasi. Afai i totonu o mea totō o loʻo e maua ai ni fatu o ni mea e le faʻaogaina, ona tatau loa lea ona tuʻuina i se auala e le faia ai e tagata matutua se ata lafoia mo le tasi ma le isi.

A mavae sina taimi o le ae maua mea totō e totoina. I le faagasologa o le atinaʻeina, o le laau e fai ai le aʻa o le taula, lea o loʻo tu i se tulaga faʻataʻetaʻu i luga. O aʻa autu e iu lava ina maua ni laasaga, lea o le faavae mo le faʻavaeina o vine. O le mea lea, a maeʻa ona totoina le pefu i totonu o le atunuʻu, o le ai ai sau lava mea totō totō.

Ash Care

Afai e te totō laau vao i lalo o le eleele lafulemu, o le a vave ona tupu i le lapoa ma o le mea moni i totonu o le tausaga o le a avea ma 30-40 cm le maualuga. E le gata i lea, latou te le manaʻomia se tausiga faʻapitoa.

Talu ai o talavou laiti e vave ona vave tupu i lalo o le kiona, o le teuteuina e mafai ona faia e faatatau i lea, ma avatu le pale i foliga talafeagai. E fautuaina e faʻatino lenei tautotogo ao lei tupu. Peitai, e oʻo lava i le taimi o lenei mea na tupu, e tatau ona e iloa le fua, talu ai e masani ona fai soo teuteuina e mafai ona aʻafia aʻa nma le atinaeina o laau. O se isi mea e tatau pe a fai e tatau ona e faʻavaivai lala lala mago.

Ia mautinoa o loʻo tuʻuina atu i luga o vao palu fua uma meaʻai talafeagai. Mo le faia o lenei mea, i le tautotogo, e tatau ona faʻaaogaina le faʻamalositisi oona ia palapala:

  • manua - 2 kilokalama;
  • urea - 15 gr .;
  • calcium ma le ammonium nitrate - 25 g ia taʻitasi. 20 lita o vai.

I le tautoulu, e faʻaaoga ai le nitroammophoska (20 g. I le 20 lita o le suavai) poʻo se sosolo faʻavaomalo i le fua tutusa.

Saunia o laau talavou mo le taumalulu manaʻomia le mulching. Latou te manaʻomia lenei taotoga mo na o le 2-3 tausaga. O faʻataʻitaʻiga matutua e faigofie lava ona faʻafefe malie, sei vagana ai, ioe, e le folafolaina e le au vaʻaia se taumalulu malulu. Ae ui i lea, i lenei tulaga, e mafai ona e maua se fofo, aua o loʻo i ai ituaiga eseese e faigofie ona faʻafeiloaʻi ia gutu e oʻo i le - 40 tikeri Celsius.

O Ash e manaʻomia le susu i taimi o le lāmala, faʻapea foʻi ma le vave lava ona totoina. I le taimi lava e tasi, e fiafia o ia pe afai e le tele ni aso e inu ai.

Ash Disease

O le tele lava o taimi, e taia ai le kiona vaovao (anufe iniseti) poʻo vao (paʻu paʻu). I lenei tulaga, o le taua faasaga ia i latou o loo faia i le faaaogaina o fualaau faasaina e pei o le kinipo, warbophos poo karbofos. Latou te manaʻomia le faʻaaogaina o le paluga 2-3 taimi. E mafai e oe i nisi taimi ona matau le ala e amata ai ona pala le lala o le paranesi. I lenei tulaga, e tatau ona aveese ia nofoaga ua faaleagaina i se manoa maai, ma togafitia manua i le gaʻo ua gaoioi. I lenei tulaga, e tatau ona e malamalama pe aisea na tupu ai lenei mea. O mafuaʻaga mafuaʻaga e aofia ai le faateleina o le palapala o le eleele poʻo le faʻateleina faʻasosolo.

Faaiuga

O o tatou augatuaa sa masani lelei i se laau faapea o le efuefu, aua oi latou na masani ona toto i tafatafa o lo latou fale. Afai e te manaʻo e fiafia i foliga o lenei laau, mo se faʻataʻitaʻiga, i totonu o lou fale mafanafana, ona o lea mea e na o le pau lava le mea e te manaʻomia e maua ai fatu po o fualaau o le laau. A e ui i lea, ia manatua o le maualuga o le ola o le pefu o laau e mafai ona mafai pe afai e totōina i totonu o se nofoaga e malamalama lelei pe a iai laueleele gaʻo. E manaʻomia foi ona e mautinoa o loʻo totoina laau i se mamao mamao mai le tasi i le isi. A leai, ona o le leai o se malamalama, o nisi laau toto o le a le mafai ona fausia se pale paleni.

Laʻau o le vine