Fugalaau

Faʻailoga - Fugalaau Zeus

O le pese o se tasi o laau e fiafia iai i atunuu eseese talu mai aso anamua. Sa togafitia tagata mo togafiti faʻamaʻi ma faʻamaʻi o meaʻai, o mea manogi mumu na teu i totonu o le fale ma ave faʻatasi i luga o le auala e puipuia ai i latou mai ni faʻalavelave.

E tusa ai ma le tala anamua a Eleni, o le gaʻo mumu sa avea ma se vaega o le tagata. I totonu o atunuu ese, o vavae e manatu o se faailoga o le agalelei ma le amiotonu, tumau ma le faamaoni.

Aʻai o le togalaau, poʻo le Carnation o le Dutch. © 4028mdk09

Cloves, Latina - Dianthos. O le ituaiga o gaosia e aofia ai le 400 ituaiga; le tele o ituaiga matagofie e fafagaina. O le igoa lautele o le tino "Dianthus" (Dianthus) ua faaliliuina mai le upu Eleni o le "fugalaau o atua."

O gaioiga e faʻapitoa, faʻalautele, ma faʻalautele tausaga o le fugalaau o le aiga. O manu e maua ai se mutia po o se mea e faʻamaʻaʻaina, lamolemole, faʻapipiʻi. Laina laina laina i luma; lanu meamata, lanu po o le malu.

O fugalaau o meaʻai eseese e nofofua pe faʻaputuina i ni mea laiti, laʻititi pe tele, faigofie pe faalua, faatasi ai ma se manogi manaia pe le lelei, ma se mea lamolemole pe faʻafefeteina o petals. O laʻau matagofie e iai faʻalua fugalaau e masani lava ona faʻauluina, e faʻafefeteina faʻafefeteina, gaʻo.

I le faanatura o le natura, o fugalaau o fugalaau faigofie e aofia ai peti lima e lima, e paʻepaʻe pe lanu lanu (sili atu - i le lanu piniki i ata eseese).

Aʻai o le togalaau, poʻo le Carnation o le Dutch. © cubbyholes

I le fausiaina o ituaiga faaleaganuu, o le lanu o fugalaau e sili atu ona eseese: faaopoopo i lanu paʻepaʻe ma piniki, o ni kulimi, samasama, samasama, lanu mumu, lanu violē ma e lanu moana. E i ai ni ituaiga ma ituaiga o meaʻai e eseese ma vaeluagalemu o le fugalaau, faʻatasi ai ma le eseesega o le laina i luga o le pito o le petals, faʻatasi ai ma le eseesega o togitogi ma tafe i luga o petals.

O le meaʻai o se pusa faʻapipiʻi tele ma fatu lanu paʻepaʻe.

Faʻalagolago i uiga o le ituaiga, faʻapipiʻi fatu e mafai ona totoina i le tautotogo (mo tipu poʻo eleele tatala), i le taumafanafana ma le autumn.

O ituaiga o meaola nei e sili ona taatele i lafumanu: Turiki po o paʻuʻau (D. barbatus), cloves Saina (D. chinensis), pine pine (D. plumarius), pine po o togalaau (D. caryophyllus).

O le faʻatoʻaina o Dutch o loʻo faʻaalia e le tele o ituaiga o laau totino, o lea ua tuʻuina atu ai i ni vaega tetele se lima: Shabo, grenadine, dwarf, American, souvenir de Malmaison.

O le fatu o le togalaau. © Fafagaina ma Laura

Tausiga

Nofoaga: o meaʻai e sili atu ona fiafia ile la. O tamaʻi talavou laiti ma matutua o loʻo oʻo i le fua o le fugalaau e matua nofouta i le fesuiaiga o le vevela, aemaise lava i le va o ao ma po. Mo le totoina o mea taua ma le seasea, e manaomia le fatuina o nofoaga maualuluga.

Soo: e manaʻomia ai le eleele laufanua lafulemu, le-acidic, laufanua matagofie. Latou te le gafatia le faʻaleleia o le suavai aemaise lava le paʻu o vai.

O se tulaga lamatia ogaoga e taatia i totonu o pulu i le amataga o le tautotogo, pe a fesuisuiai le vevela i le ao: e vevela le la i le ao, ma i le po e amata ona malolo. O le mea lea, o vailaʻau faʻasaʻo e le o le kulimi e ufiufiina i lālā paʻu i totonu o le tautoulu ina ia mafai ai e lala ona fausia se fale i luga o laau. Ua maeʻa ona faʻaaogaina pe a maeʻa fulufulu. O Varietal cloves e tali lelei mai i le faʻamaʻiina o fugalaʻau, faia o le humus (e le tatau ona faʻaaogaina le vao fou). O le mamago o gaʻo o meaʻai uma e vaeluaina 10-15 cm mai le fogaeleele. Ona faia lea o se faʻalavelave faʻalavelave o minerale, faʻafefe, faʻamalo le eleele. A maeʻa pe a ma le masina, o le a tutupu aʻe ni vaovao fou, ma i le tautoulu, i nisi o ituaiga, faila amata. E oo lava i tulaga lelei, o le vaeluaga o ituaiga o meaola e na o le 4-6 tausaga. I tulaga leaga, latou te "faʻagasolo" mo na o le 2-3 tausaga.

O le fatu o le togalaau. © Fafagaina ma Laura

Tofiga

Fualaau ma vegetatively. Mo le totoina o laau, e lua metotia e mafai ona fai - toso ma le taoto. Talu ai nei, o le toe faʻaleleia o le gaosia o le kesiva ua faʻapupulaina e toetoe lava o aganuu, lea e mafai ai ona tuʻuina atu se mea totō e totoina ai fua mai faʻamaʻi.

O le faʻaleleia o fualaau aina e na o le pau lea o le auala e maua ai laau mama mamanu (e pei ona taʻua muamua, e faigofie lava ona tuʻuina atu i paʻu). E tatau ona faʻalauteleina faʻaletagata masani ma tele lava, ona o le tele o meaola e maua mai i tamaiti laiti, o lona uiga, e na o le 3-4 tausaga e ola ai, ma o le tele o ituaiga o meaola e leiloa a latou mea teuteu ma le matutua, aʻo faʻavavevaveina a latou togavao, felafolafoaʻi ma paʻu i lalo. E le lava, i le taimi muamua e tilotilo ai, ae na o ni nai ituaiga meaola e ala i le vaevaeina o vao. O le tele o cloves ei ai le aʻa malosi malosi, e afua mai ai ona taamilo le itu itu. O nisi taimi o nisi o latou e aʻafia i latou lava, ma maua ai ni laau fou. Ae o le tele o meaʻai, e aofia ai le varietal, e manaʻomia se faʻalauiloa faapitoa o le vegetative.

O le fatu o le togalaau. © Fafagaina ma Laura

O afaina e toe gaosia uma cloves e aunoa ma se faʻasesega, ae mo ituaiga taʻitasi e le talafeagai. Mo faʻapipiʻi e faʻaaoga ai oneone faʻaputu poʻo le perlite. E sili atu ona lelei le tipiina ia i latou i le faaiuga o Me - amataga o Iuni, pe a ese le eseesega o lapisi vegetative mai pusi. Mo le totoina, o le pine vegetative 3-9 cm le umi e sili ona lelei, e fuafua i le ituaiga o ufiufi, ae ia le itiiti ifo ma le 3-4 paʻu lau. E mafai ona e faʻaaogaina ni taimi uumi. O le poloka e faia i lalo tonu o le pona. O laufanua pito i lalo mai le muamua 2 pito e manaʻomia ona aveese. I le pito i lalo o le fana, i le umi atoa o le aoga pito i lalo, o se naifi po o se pulufana e masani ona faʻaaogaina e faia ai se faʻasaga saʻo i le loloto o le 1/3 o le mafiafia o le au. O mea faʻapipiʻi ua tuʻuina i totonu o se meaʻai ma avatu ia i latou le malulu o le ea, e ufiufi i se ata tifaga pe o se fagu. O le tipiina o se aofaiga tele o meafaitino e mafai ona faʻatinoina i totonu o se fale kiona malulu. E mafai ona e faʻaaogaina se togavao, ae aunoa ma le vevela o le palapala. O aʻa e fai i le 2-3 vaiaso.

O le toe gaosia e ala i le taotoina e mafai ona faia i le fafagaina o ni laau pine. Ina ia faia lenei mea, e faia se mimiti i totonu o le vasega i le itu mai le pito i lalo e oʻo i le pito i luga i le loloto o le 1/3 o le mafiafia o le aʻa. Ona fusi lea o lenei vaega o le pupuu i le eleele, ufiufi i le oneone ma faʻaleleia e le aunoa le palapala. A maeʻa le aʻa (o le tuputupu ae o le a faʻaalia mai i le internodes o loʻo i luga), e vavae ese le fale fou mai le ava ava malosi ma gafa.

I le vaevaeina o le vao, e itiiti lava ni meaola e ola, e fai ai sata o ni laau e faigofie ona maua, mo se faataitaiga, o laulaʻau paʻu po o le turiki, faʻafefe vao. E sili atu le vaeluaina o le togavao i le amataga o le tautotogo, ona totogo ai lea o laau fou i le vaitau muamua.

O le fatu o le togalaau. © Darkone

O fatu e masani ona faʻalauteleina ituaiga o meaola ua tupu aʻe e pei o tausaga taʻitasi ma taʻaloga. E masani ona faatauina atu e pei o ituaiga eseese, o lona uiga, ua iloa muamua o laau toto e tutupu mai fatu e mafai ona eseese i le lanu.

O fatu o le matagofie ma le matagofie o meaʻai e totoina ia Aperila - Me i totonu o ipu i oneone oneone. O le maualuga o le taumafanafana mo le germination o le tele o cloves o le 16-20 º. O fualaau e vaivai, o le mea lea, e manaʻomia ai fagu ina ia aua neʻi galo ai fatu. A oʻo loa i le 3-4 lanu o laʻau e aliali mai i laau totō, ua totoina ma le totoa i totonu o fagu fou poʻo le aʻoga o loʻo ola ai laau toto seia totoina i se nofoaga tumau i le isi tautotogo. E le fautuaina le luluina o cloves vave i se nofoaga tumau ona o le mea moni latou te tutupu lemu, ma o le a leiloloa pe faaleagaina i vao i taimi o se mea e le o se mea e tupu, pe o nisi foi o le a maliliu ona o le mafiafia o fua. Afai e tatau ai, e mafai ona totoina ni laʻau faʻapitoa i fanua tatala i ni vaitaimi se lua - i le amataga o le tautotogo poʻo le taimi o le taumalulu. I le totoina o le tautotogo, o le tele o ituaiga meaola e tupu mai mo le silia ma le lua vaiaso, faatasi ai ma le luluina o le taumalulu - 1-2 vaiaso talu ona uma le kiona. I le tausaga muamua, o fusi e fai ai ni tafaoga, taumalulu i lenei pepa ma fuga i le tausaga na sosoo ai.

O le fatu o le togalaau. © Fafagaina ma Laura

O talo o tausaga a le vaega o Shabo, o saina Saina lea ua tupu e pei o tausaga faaletausaga, ua totoina ia Ianuari - Fepuari i pusa i le vevela o le 12-15 ° C i se paluga e aofia ai pepa, eleele masima eleele ma oneone i le fua faatatau o le 1: 2: 1. E faia le togi pe a aliali muamua laulaau muamua i le paluga tutusa ma le faʻaopoopoga o le humus. O laau toto e aofia ai i le vevela o le 8-12 "C i nofoaga sili ona susulu, poʻo le faʻamalamalama atili foi. Ia Aperila, o laau toto o loʻo i fafo i greenhouses, toto i le eleele ia Me.

Maʻi ma meaʻai

O faʻamaʻi pipisi e faʻasalalau, aemaise i le itu i saute.

Faailoga o le faamai: laau lag i tua i le tuputupu ae, fua mai fua le lelei, o latou vaega taitasi ua pala, o le lanu mosaic o laulaau ua matauina. O le mataupu faʻafeololo e teuina i totonu o laau totõ ma faʻasalalau i taimi o vavaega, faʻapea foʻi ma miti pepe (cicadas, aphids, bugs).
Auala e puleaina ai: Tuputupuina toto mai fatu; filifiliina o tipi mai laau ola maloloina; aveeseina ma le faʻaleagaina o laau mamaʻi.

Heterosporosis

Maʻi faʻamaʻi, lea e masani ona tupu i luga o cloves Dutch. O faailoga o le faamai ua faailoa mai i le mea moni e faapea i luga o laulaau, pu, fugalaau ma pulumu, laiti, lanu lapotopoto o lanu uliuli-enaena e foliga mai i nisi taimi ma se mumu mumu. Mulimuli ane, e susulu malamalama i le ogatotonu ma o loʻo siʻosiʻoina i meaola chlorotic. Afai e fefiloi manua, latou te ave i luga o pito o laulaau i le faasologa o afa. Faatasi ai ma le malosi o le atinaʻeina o le maʻi, o laulaau e lanu samasama, mago, o gaʻo i totonu o le mea e faigofie ona momotu, o fugalaau e leaga pe leai foi. O le anufe e teuina i luga o fualaau aina.
Auala e puleaina: Faʻaleagaina o laau toto, togavao o cloves i se nofoaga e tasi mo le sili atu ma le lua tausaga, aloese mai le faʻasaina o laau, faʻasalaga faifaipea o cloves i le Bordeaux vai poʻo le kopa chloroxide e tusa ai ma tulaga masani o loʻo faʻamatalaina i totonu o le lisi o vailaʻau, faʻapipiina o laau totō ma fugalaʻau-potassium.

O le fatu o le togalaau. © fugalaau-tamaʻi

E taua

Ona o le felafolafoaiga, o ituaiga eseese e tatau ona tuu ese mai le tasi ma le isi.

Matou te tulimatai atu i lau fautuaga i lenei laau pele!