Laʻau

Liquoris

O se togalaau olaola o Lycoris (Lycoris), o se sui o le aiga Amaryllis. O lenei ituaiga e tuufaatasia ai le silia ma le 20 ituaiga. O le laau e sau mai Saute ma Asia i Sasaʻe: Taialani, Korea i Saute, Pakisitana, Saina Saina, Iapani, Laos, Nepal ma sasaʻe o Iran. O nisi o ituaiga o laisene na aumai i Carolina i Matu, Texas ma isi setete o Amerika, o nisi oi latou na faʻaogaina i se nofoaga fou. I atunuu e tautatala i le gagana Peretania, o lea ituaiga laau e taʻua o le "lili vaʻaia", poʻo le "lily hurricane." I suʻesuʻega faasaienisi, e mafai ona e mauaina le Igoa Iapani o le gagana pepelo - "higanban". O lenei aganuu e taua foi o le "fugalaau o le oti", o le mea moni e masani ona totoina i fanuatanu.

Faʻavae o tuusao

O le umi o laulaau laulaau e eseese mai le 0.3 i le 0.6 mita, ma o le lautele e mai le 0.5 i le 2 cm O le maualuga o le ala saʻo e eseese mai le 0.3 i le 0.9 m. O lenei laau e mafai ona gaosia e tusa ma le 7 peduncles, lea o fugalaau manogi. Atonu ei ai la latou moli, auro, papaʻe, mumu, samasama ma le lanu violē. Fugalaau o ia laau e lua ituaiga eseese:

  • faʻailogaina i ni nai taimi e sili atu nai lo le faʻamalosi;
  • faʻamalosi e na o sina mea maualuga lava e maualuga atu i luga o petals.

O le fua o se pusa e tolu-laina o loʻo i ai fatu. O le tele o ituaiga o laisene e le ola, e fesootai ma lenei mea na latou gaosia na o vegetatively.

O lea ituaiga o laau ei ai lona uiga olaola, o ona laupepa laulaau ma fugalaau e le fetaui ma isi. O le a le taimi e tupu ai le totoina o ia fualaau aina? I le tau mafanafana, o pamu i totonu o le eleele e iai se taimi malolo. E amata ona tupu ia pupuu i aso muamua o Setema, ao latou vave maua le maualuga. O le mea lea, pe a mavae le 4 po o le 5 aso, o le maualuga o ufanafana e mafai ona oʻo atu i le 0.5 mita ma sili atu. I luga o le 1 peduncle e tupu 4 pe 5 fugalaau e foliga mai o lili, latou te i ai se fusi faʻavae ma le tele o sima. Ona o lenei mea, o fugalaau e foliga tutusa ma se apogaleveleve. O le taimi o le fuga e tusa ma le 15 aso, ona fugalaau lea. E na o le pau lava o le laau e amata ai ona fai ni laupepa laupepa lapopoa, e le oti i le taimi o le taumalulu, ma e tupu lenei mea i vaiaso muamua o le taumafanafana.

Faʻatoʻaina o le laisene i fafo

O le a le taimi e toto ai

E fautuaina le totoina o le laisene i le tautotogo 4 vaiaso aʻo lumanaʻi le malulu. A o faagasolo lea taimi, o le a maua e le paluga le taimi e faʻatautaia ai i se nofoaga fou, ma o le a tuputupu ae aʻa. Afai ei ai se manaʻoga faapena, ona totoina lea o pulufana i le tautotogo, ae e tatau ona manatuaina i lenei tulaga ei ai le tulaga maualuga o le a maʻi tele fugalaau. O le fuga o lenei laau i le tausaga na sosoo ai ina ua totoina e toetoe lava a le oo mai e uiga i le mea moni o loo matua lofituina lava.

O le tuputupu ae o lenei aganuu e faigata tele. Mo lenei mea, e tatau ona filifilia ma le faʻaeteete se 'upega tafaʻilagi e talafeagai mo le galueaina, ma o le a manaʻomia e le lyric se tulaga tuputupu aʻe e tutusa lelei ma mea masani. O le nofoaga sili ona lelei mo le totoina o sea laau o se tasi lea o loo i ai le puipuiga mai le asu ma le afu o le matagi ma o loo i lalo o le paolo o laau tetele.

Tulafono faʻavae

O lenei fualaau toto e ola lelei i eleele oneone. Saunia le saite e ala i le aveeseina o vao leaga uma ma eliina, pe a talafeagai ai, faʻaopopo le oneone, peʻa, ma e oʻo lava ile humus. I le iʻuga, e tatau ona faʻavasegaina luga o le fanua. I luga o laʻau tetele o loʻo i ai ni fua o se lanu uliuli enaena, e tatau ona totoina i le palapala i le loloto e le itiiti ifo ma le 14 simita, pe a le mafai ona latou malolo i se taumalulu malulu. O le mamao o le 0.25-0.3 m e tatau ona matauina i le va o toga totoga, o le mea moni e faapea o tamaiti e aliali mai i luga o pusa i tausaga taʻitasi, ma taʻitasi i latou ma manaʻomia se mea e fafaga ai.

O le pito i lalo o le fossa e manaʻomia ona ufiufi i se oneone, ona tuʻuina lea o le sipisi ma tuʻuina i totonu o le meaʻai. A maeʻa lena, e tatau ona ufiufi le siʻi i oneone na muaʻi saunia, ma faʻaaogaina le eleele masani e faʻatumu ai le avanoa avanoa. Pe a totoina le laisene, e tatau ona palu le palapala i totonu o le lua, ona toto lelei lea.

Lagolagoina Laisene i le Faatoaga

O le tuputupu ae o laisene i lau togalaau e le o se mea tele. Ina ia faia lenei mea, o le a ia manaʻomia le tuʻuina atu o taimi e faʻafeinu ai, veleina, faʻasaina eleele e lata i le vao ma le pito i luga. E le gata i lea, e manaʻomia e le vao le sauniuniga mo le taumalulu. Afai e manaʻomia, e faʻaaogaina se mea e fai ai se laisene, faʻapea foʻi ma le faʻaleagaina o iniseti leaga.

E faʻafefea ona faʻaleleia le vai ma fafaga

E tatau ona tatau ona taulai atu i le faamamaina o le laisene i le taimi o le tuputupu ae malosi o laulaau ma laʻau. I le vaitaimi lenei, o le eleele i lalo ole laau e tatau ona faʻavaivai pea, aʻo e tatau ona e taumafai e aloese mai le mago atoatoa o le eleele. I le vaitaimi o loʻo moe, lea e matauina i le taumalulu ma le taumafanafana, o le fausiaina o se fualaau aina e le talafeagai.

O lea ituaiga laau e le manaʻomia ni mea taumafa talafeagai. Afai o foliga o le vao e foliga mai e foliga mai e lelei, o lona uiga ua lava meaʻai. Ae peitaʻi, afai o le vao e foliga faʻapiopio pe faʻanoanoa, ona fautuaina lea e fafagaina i latou i mea faʻapitoa faʻapitoa mo le faʻaoloaina o pulu.

Suiga

E le pei o le tele o mea totō, e te le manaʻomia le suʻeina o laisene i tausaga uma. E mafai ona tupu i le nofoaga lava e tasi mo le tusa ma le 5 tausaga, ae tatau loa ona aveʻesea pamu mai eleele, vaevaeina ma totoina i se nofoaga fou. Muamua e tatau ona e amata saunia sauni fou fou. Ona tatau lea ona vavaeeseina pupuvaga mai le palapala, e tatau ona vavae ese tamaiti, ma e tatau ona faia ma le faaeteete, ona tatau lea ona togafitia ia mea sese i fafie o le fafie po o le koale. A maeʻa lenei mea, ona totoina lea o pulu i le eleele lanu (o le togavao o loʻo faʻamatalaina i luga). Afai o le laisene e totoina i le tautoulu, ona le faʻamamaina lea o le saite. E tatau ona manatuaina o le totoina o laau toto e le mafai ona fuga mai mo le 1-2 tausaga talu ona maeʻa lenei faʻatulagaga. E tatau foi ona e manatua o le gasegase masani ma le vaeluaina o vaovao e mafua ai le vaivai. E tatau ona galue ma se laau faapena ma totigilima, talu ai ona o vailaau oona o loo i totonu o ona vaega uma.

Faʻafefea ona faʻaleleia

E masani lava, o tamaʻitaʻi tamaʻitaʻi e faʻaaogaina e faʻalauiloaina ai lea aganuu. O le mea moni, e matua faigata lava ona maua fatu fatu lapa, aemaise lava le manatu o nisi o ituaiga e le mafai ona fausia. Le faʻaleleia o ia fugalaau i se auala vavao, poʻo le mea, o le tamaʻitaʻi tamaʻitaʻi e faigofie tele, ae pe faapefea ona fai o loʻo faʻamatalaina i luga.

Ina ua uma ona tupu

O le fausiaina o laʻau laʻau e matauina pe a uma ona fufulu fugalaau. I vaiaso faaiu o le autumn, ua teuteuina vaega o le vao. E le talafeagai le aveese o pulu mai le eleele mo le taumalulu, ona e loloto aʻa ma e le fefefe i latou i matagi malulu. Afai o le taumalulu i le itulagi e le o le kiona ma malulu tele, ona tatau lea ona ufiufi le pito o le togalaau i se laupepa o laʻau paʻu poʻo laʻau malogo. I le tautotogo, ua aveese le fale mai le saite.

Maʻi ma faʻamaʻi

Licoris e sili ona puipuia i faʻamaʻi ma faʻamaʻi. Ae ui i lea, o laffodil lago e mafai ona foia, e fesootai ma lenei mea, mo faamoemoega puipuia, o le eria i le taimi o le tuputupu ae malosi o vao ua faamaligiina ma se fofo o le iniseti.

Ituaiga ma ituaiga o laiseneina ma ata ma igoa

Faatoagaina e le Faatoaga se numera tele o ituaiga meaola. Lalo, oi latou e sili ona lauiloa o le a faamatalaina.

Golden Licoris (Lycoris faaipoipoa)

O le mea na fanau ai lenei ituaiga o Saina ma Iapani. E maualalo le malulu o le laau, e le fefe e faʻaitiitia le malulu o le ea i le 5 tikeri. I lenei itu, i le vaeluagalemu, o lenei ituaiga o meaola e na o le fale e totoina. O le maualuga o le vao e tusa ma le 0.6 mita, ma o lona lautele e tusa ma le 0.2 m. O fuga lanu lanu samasama ei ai foliga, o le lautele e tusa ma le 10 simita. O lo latou faʻamatalaga o loʻo matauina i le tautotogo mulimuli po o vaiaso muamua o le taumafanafana. O inflorescences e aofia ai le 5 po o le 6 fugalaau.

Lycoris scaly (Lycoris squamigera)

Muamua mai Iapani. O le maualuga o le vaomatua e ese mai le 0.6 i le 0.7 m. O palalaʻau laulaau o se fusi lautele laugatasia laina e tupu pe a uma ona fugalaau. E aoina i le faapipii o fugalaau manogi e 6-8 o le lanu piniki-lalac, o le vaega tutotonu o le lanu samasama, ua punonou paʻu. E le fatuina e le laau ni fatu, e fesootaʻi ma lenei mea, ua faʻaaogaina tamaʻi tama teine ​​e faʻaleleia ai.

Radiant Lycoris (Lycoris radiata)

I le natura, o lenei meaola e mafai ona maua i Korea, Nepal ma Saina, ma e faʻapitoa foi i Iapani, le Iunaite Setete o Amerika ma isi atunuu. I totonu o lenei togalaau, o lau laulaau e tupu aʻe mulimuli ane nai lo fugalaau. O fuga puaa e maualuga mai le 0.3 i le 0.7 m. Pepa pepa e tutusa ma le tasi, o le lautele e le sili atu i le 10 mm, i nisi tulaga latou te punou mai le ogatotonu o le ipu. O foliga o fugalaau e le masani ai, o latou totoga lapopoa e tutusa ma se moa umi ma le manaia, ua toe foi i tua, aʻo i ai i totonu ia i latou o loo i ai se fusi o laumei lapopoa ma pupuu, o le foliga o loo i ai le lago ma le fusi.

Lycoris Red Blood (Lycoris sanguinea)

O le maualuga o sea togavao faʻatapulaʻa e tusa ma le 0.45 m. O nei meaola ia Aperila o loʻo faia ai ni laulaau laʻitiiti e oti ia Iuni. O le fuʻa ua matauina ia Aokuso. O fugalaau e loloto le lanu moana e oʻo i le 50 mm.