O le togalaau

Faailoga Tomato

O Tomatoes o se tasi o fualaau aina sili ona pele. Ua latou tuputupu ae e oo lava i na tagata fai togalaau ua latou matua tuulafoaia le togalaau e fiafia i mea teuteu. Na totoina e le au faʻatoʻaga le sili atu ma le 25,000 ituaiga ma le faʻatoʻaina o tamato o ituaiga eseese, lanu ma le vave o le matutua mo eria eseese. Ae peitai, e le o tagata uma ma e le o taimi uma e manuia ai i le totoina o se togalaau lelei. E i ai le tele o mealilo i le seleselega tele o fualaau suamalie ma suamalie na teuina ma faʻaaogaina e faifaatoaʻaga mo le tele o tausaga.


© Vali

Tomato (lat.Solánum lycopérsicum) - o se laau o le ituaiga o Solanaceae o le aiga o Solanaceae, tasi o le mutia. Faʻaleleia o se fualaau faisua. O fualaau Tomato ua lauiloa o tamato. Ituaiga ituaiga o fualaau 'aina - berry.

O le igoa tomati e sau mai le faʻamau. Pomo d'oro o se apu auro. O le Aztec ei ai le igoa moni - matl, le Farani na liua i Farani - Tomate (Tomato).

Homeland - Amerika i Saute, lea o loʻo maua pea ituaiga o tamato. I le ogatotonu o le XVI senituri, na sau tomati i Sepania, Potukale, sosoo ai ma Italia, Farani ma isi atunuu Europa, ma i le XVIII senituri - i Rusia, i le mea muamua na totoina ai o se laau teuteu. O le laau na lauiloa o se fualaau taumafa fualaau fualaau aina faafetai mo le saienitisi-agronomist R.T. Bolotov (1738-1833). Mo se taimi uumi, o fuamato na manatu e le mafaamatalaina ma e oʻo lava i le oona. O faʻatoʻaga faʻatoʻaga Europa na latou fafagaina i latou o se laau matagofie. O tusi a le American Botanybooks e aofia ai se tala e uiga i le auala na taumafai ai se kuka e faʻatau ia George Washington ma se ipu mama. O le peresitene muamua o le Iunaite Setete, i lona tofoina o meaai kuka, faaauau pea ona faia pisinisi e aunoa ma le aoaoina e uiga i le taufaaleaga matautia.

Tomato i aso nei o se tasi o fualaau sili ona lauiloa ona o lona taua o meaʻai ma meaʻai, o ituaiga eseese, ma le maualuga o le tali atu i metotia o loʻo faʻaaogaina.. E totoina i luga o le eleele, i lalo o fale ata, i totonu o greenhouses, vevela, i luga o balconies, loggia ma e oo lava i potu i luga o faamalama.


© kruder396

Filifilia se nofoaga mo le totoina o tamato

Tomato e fiafia i le mafanafana. O le vevela aupito sili ona lelei mo le tuputupu aʻe ma le atinaʻe i le ao e 22-23 tikeri, i le po - 17-18 tikeri. E oʻo lava i pulu tioata e faʻaleagaina mo i latou. O Tomatoes e matua nofouta i le malamalama, o le mea lea, mai le taeao i le afiafi e tatau ona susulu i le la.

E mafai ona ola tumato i luga o eleele, ae o le eleele e sili ona lelei e le mafai, e lelei-mafanafana, fualelei. I le tautotogo, pe a eliina se fasi fanua mo le totoina o tomato, e tatau ona faʻalauiloa se humus vine lelei (16-20 kg o le humus i le 1 sq mita mita). O lenei mea o le a fesoasoani i le lelei o mea taumafa ma fua o le maualuga.

O le taimi e totō ai tamato

E tatau ona manatua e oo lava i pulu tioata e afaina mo tamato.. O le mea lea, ua totōina fatu laau i le palapala pe a vevela le palapala i le vevela o le 10 tikeri ma luga: pe a ma le tolu vaiaso talu ona mavae le kiona mulimuli.

Ina ia maua se fualaau toto lelei, e tatau ona e totoina lelei fatu. O fualaau e mafai ona tupu i totonu o se potu i luga o le windowsill. Ina ia maua ni fualaau lelei, e tatau ona e toto faaluaina le tele o fatu ma e na o laau totoina lelei e mafai ona maua i tioata mo le totoina atili. I le matua o le 45-65 aso, ua totōina fatu i luga o le eleele i luga o se lauʻeleʻele poʻo i luga o mauga.
I le totonugalemu o Rusia, e masani lava ona pupuʻu taumafanafana, ma po malulu. I ia tulaga, ina ia maua se fualaau toto, e fautuaina e tupu totoga i totonu o se fale kosi.


© Michael_Lehet

Totoina o fatu i totonu o le togalaau

I totonu o le laufanua avanoa, o se la o le la e faʻapitoa mo le totoina o tamato, puipuia mai matagi malulu. O eleele maualalo, susunuina ma vavalalata vavalalata vai e le talafeagai, lea e mafua ai tulaga le lelei mo le aʻa o laau. Lulu manogi ma le faʻaopoopoga o fugalaʻau faʻasaina e sili ona lelei.

O le mea sili ona lelei mo tamato o leki, aʻa aʻa, fualaʻau lanumeamata. Ina ia aloese mai faʻamaʻi pipisi, e le mafai ona e totoina totogo pe a uma le pateta, pepa, eggplant, physalis.

O fatu laau e totoina i se nofoaga tumau i le masina o Me. O le totōina e faia i le timuga o le taeao, i le la - i le aoauli, ina ia maua ai e le laau se taimi e ola malosi ai ma faigofie ona tuʻuina atu le aso muamua o le la. I le taimi o le totoina o laau, e tatau ona fou, e tusa lava pe itiiti le moa o laau e faatuai ai lo latou tuputupu ae, e tau atu i le pala o le uluai fugalaau ma le leiloa o le vave seleselega.

Ina ia maua se fualaau maualuga ma vave ona toto, o tamato na totoina i luga o le moega i le amataga o Me e teuina mo le taimi nei e le Lutrasil poʻo se palasitika palasitika seʻia oʻo i le tau mafanafana (seia oo i le aso 5 o Iuni), ona aveese lea o le ata. E mafai ona e ufiufi tomato ma Lutrasil i le taimi o le taumafanafana. O le a faateleina le seleselega.

O laina mo tamato ua saunia 5-6 aso aʻo lei totoina. A o lei eliina, e tatau ona togafitia i latou i se vaifofo o le sulfate copper poo le kopa (chloride) (1 sipuni i le 10 l o le vai), faʻaalu e oo i le 1-1.5 l i le 1 m2. A maeʻa lenei mea, ona faʻaaogaina ai lea o le faʻamalaʻau, 1 pakete o le palapala eleʻele, peʻa ma le vao, e pei o le 2 sipuni tele o le superphosphate, 1 sipunamu o le potassium sulfate poʻo le 2 tioata o le ash ash o loʻo faʻapipiʻi i le eleele ma le eleele eleelea i le 1 m2 o moega.

Ona galo lea o le moega i le loloto o le 25-30 cm, faʻafefiloi ma faʻafeinu i le vevela (80-90 ° C) o le paluga o le lanu mumu lanumoana o le 3-4 l i le 1 m2.

O fatu laau e totoina i luga, faʻalauteleina le ipu palapala i le palapala. E le o ufitia le palapala i le palapala, ma e na o le 15 aso talu ona tusia, e totogo laau i le maualuga o le 12 cm.

O fatu laau e totoina i le 2 laina. Mo le tele o ituaiga laʻau-spacing e tatau ona 60 cm, ma o le mamao i le va o laau toto e 50 cm. Mo ituaiga e maualalo le ola (standard) ole laina-50 cm, le mamao i le va o laau - 30 cm.

Seia vagana ua toto aʻa laau (8-10 aso talu ona totoina), e le o faasusuina. I le taimi muamua pe a uma ona totō, aemaise lava pe a faʻamoemoeina ni pulu malulu, latou te manaʻomia se malutaga faʻapitoa e oʻo lava i le aoauli.


© zenera

Tausiga

A uma ona toto totogo, pe a ma le tolu vaiaso, e fafaga muamua le fale.. Mo le faia o lenei mea, mo laau taʻitasi e manaʻomia ai le faʻaaogaina o suavai lelei ma le nitrophos. A maeʻa le fugalaau fugalaau lona lua, ona faia loa lea o se ofu lona lua. E manaʻomia e le tasi laau se tasi sipuni tele o le superphosphate, o le sipuniti o le potassium chloride poʻo se sipuni sipuni o le Signor Tomato fertilizer i le 10 lita o le vai.

A tatala le pulumu fugalaau lona tolu, faia le laei tolu pito i luga. E tasi le sipuni sipuni o le sodium humate poʻo le faʻaaogaina lelei o mea e manaʻomia ile 10 lita o le vai.

O le fa fa faʻailoga e fai pe a ma le lua vaiaso pe a uma le tolu. Mo lenei mea, superphosphate poo le tagata e fai mea faigaluega e talafeagai.

O le maualuga o le taumafanafana mo le tuputupu ae lelei o le laau e tusa ma le 20-25 tikeri. Suavai le tamato e tatau ona tele, e faalagolago ile tau. I le vevela o le tau i le tasi vaiaso, ma i le ao timuga i le vaiaso ma le afa. Pe a uma ona faʻamaʻa, e masani lava ona faia e le fale masani ni faapalaga O le faʻamavaega e faʻaleagaina mo tamato, o le mea lea e faʻamafanafanaina ai fesoasoani, fatuina o se mea i luga ma le susu ile eleele. O le aʻa e mate ma le tele o le susu ma leai se vevela.

O le tataina o tamato e sili ona lelei i le aoauli, ina ia i ai le itiiti ifo o le faʻaleleia mai le inu.


© Ivan Walsh

Tuuina atu o tamato

Fatu

O fatu Tomato ua faʻafefeteina mo le sefululima minute i se vailauga piniki o le paseka e masani ai. O fatu lelei e felelei ma malemo, ma le le totoina o fatu e tumau pea i luga o le fofo vai. A maeʻa ona gaosia ma le potassium, ona maua lea o fatu mai le vaifofo ma tuu i totonu o se ie susu.

Tomatoes hatch mo se taimi umi: mai aso e tolu i le vaiaso. I le taimi nei e tatau ona susu le ie, ae le susu. Afai e susu tele le ie, ona leai lea o le tamato.

Pe a tupu mai se tatupu laiti mai le fatu (lima milimita), o le fatu ua totoina i le eleele i le loloto e tusa ma le 2 senetimita. E le mafai foi ona e totoina fatu muamua, ae vave loa, pe a uma ona gaosia i se vaifofo o le potassium, ona totoina lea i le eleele.

O le eleele lea e totoina ai le fatu e tatau ona susu, ae le susu..
Seʻi vagana ua aliali mai le laau i lalo o le eleele, ma le isi foi, ao laʻititi, e taua le aua le faʻamago le palapala ma i le taimi e tasi, aua le lolovaia.

Ma e le faigofie tele. O le mea lea, e fautuaina le totoina o fatu i totonu o ipu tetele mo isi, laau matutua. Ma, a oʻo mai laau mai le eleele, ona amata ai lea ona tupu, e faaopoopo atu i laʻau cotyledon, o le laʻau moni muamua, o loʻo totōina eseese.

Laasaga

Afai ua i ai sau tōmato, ona mafai lea ona e vavaeeseina lona laasaga, poʻo se paranesi ma aʻa. O le stepon, lea e ave mo le aʻafiaga, e tatau ona umi le 15 i le 20 senitimita.
Tui i totonu o le vai.

Mai le vaega o le a tuʻu ifo i totonu o le vai, o laʻau uma e aveese. E taua tele le aveeseina atoatoa: o le a le mafai ona faʻamaʻaʻaina lelei petioles. O laʻau e tumau i luga o le fogaeleele e faʻapuupuʻu faʻaititi e faʻaitiitia ai le faʻaleleia o luga.

A oʻo mai aʻa, e totō laau i le eleele.

Pe a faʻaleleia e ala i laasaga, e amata ona totoina fuamoa i fua muamua (mo le 30 - 40 aso). Ae o laau e maua mai i le tipi e sili atu ona vaivai, ma e maualalo le maua mai i le tausaga nai lo mea na maua e fatu.


© Manjith Kainickara

Maʻi ma meaʻai

O Tomato leaves ei ai a latou meatotino inisetiidal, o le mea lea, o latou infusions ma decoction ua faʻaaogaina e faasaga i aphids, pests pests, e faasaga i anufe o moli apu apu apu, anufe o le kapisi tipu ma le suka miti, e faasaga i le fugalaau tipisi ma ognevka. O le totōina o tamato i laina o gooseberries e faʻafefe ai foi le laumei ma le ognevka. E moni nei mea uma, ae o le tamato lava latou osofaia e meaola faalafua, ma le osofaia o faamaʻi eseese.

Whitefly

O se iniseti laitiiti, e oʻo ile 1.5 mm le umi. O le tino o le whitefly e samasama ma ni paʻu paʻepaʻe paʻepaʻe e lua. O le faʻaleagaina e masani ona mafua mai i laʻau papaʻe, latou te suʻeina le laau totō, lea e lafoaʻi ai lau o loʻo ufiufi i se paʻu uliuli, lea e faʻalavelave ai le faʻaleleia masani o laau totō.

Ina ia faʻaitiitia le aofaʻi o paʻepaʻe, e tatau ona aveeseina vao e ola i tala ane o le tomua kati. O vao o le fale o papaʻe. Ma e lele i totonu o le kateva mo tamato pe a vevela ma tatalaina le ea.

Faʻatutuina meatotino ma o le tautau i luga o laau sikuea o le pepa malo, vali lanu samasama, e fua i le 40 i le 40 cm E le faʻaogaina le kelu i sikuea, e fai ma faʻataʻitaʻiga, kelu kulimi e aunoa ma se faʻamalosi, poʻo le faʻagogoina o le suāuʻu manogi. White lalelei lele i lanu samasama ma adheres i sikuea. Ina ia faʻavave ona puʻeina, e mafai ona e luluina i lea taimi ma lea taimi vao vao, ae o le aloese ma alu vave atu i sikuea.
Afai e mafai, o inisomethagous iniseti o loʻo 'aʻai i laʻau papaʻe e faʻaaogaina: afā, faʻaogaina, ma isi.

Gall Nematode.

O ona aʻa e ulu i totonu o le eleele ma fafaga iina. I aʻa o laau totō, o loʻo tuputupu ae. Laʻau lag i tua i le tuputupu ae, vaivai le fuga ma fua mai.

Pulea fua e aofia ai: le faʻapalapalaina o otaota i totonu o le lauʻeleʻele ma le faʻapalapalaina o le fale lauʻeleʻele lava ia, faʻapea foi ma le aveeseina o le pito i luga i le kiona ma le loloto o le eliina o le eleele o loʻo totoe.

Spider mite.

O ona fua e 0.4-0.5 mm. Latou te ola ma 'ai i lalo ifo o laulaau, suʻe ese le selu ma faʻamafaʻai lalo o le laʻau faʻatasi ai ma pusa paʻu. I le amataga o le faʻaleagaina, e maua ai le malamalama i luga o le laulaʻau, ona faʻaalia lea o le laʻau (vaʻavaʻai) ma amata ona magoto. E mafua ai le pau o fugalaau ma lau. E mafai ona e tauina le togi e ala i le eliina o le eleele, faʻaleagaina o vao leaga, faʻamaina faʻamaʻaina laulaʻau, faʻapipiʻiina o gutu o aniani poʻo le galala i infusions pe a 200 g paʻu e ave i le 1 lita o le vai. O le togafitiga o laau toto ma Fitoverm e aoga, e ave le 1 ml i le 1 lita o le vai.

O le vae uliuli.

E afaina fua, o ona aʻa ua pogisa, lapisi ma lapisi. O le pi ua mate ma mate. O le faʻamaʻi e salalau faʻatasi ai ma meaʻai o le laau, o le palapala o le eleele, o se vaega o fatu.

Faʻataʻitaʻiga faʻatonutonu o le faʻafefeteina lelei o laau, ae le o le vevelaina o fua o faatoaga, fafaga i le paluga masani, e ave ile 3-5 g i le 10 lita o le vai. Ina ia puipuia le maʻi, ua faʻafefiloi le trichodermin i le palapala aʻo le i totoina.

Paʻu mumu.

O le mafuaʻaga o le faʻamaʻi o le maʻi o se mea malie lea e aʻafia ai fualaʻau, laʻau ma 'ie. I le taimi muamua, o le maʻi e aliali i luga o lau o le pateta ma afai e ola latalata, a maeʻa le 10-15 aso e ono aliali mai le faʻamaʻi i tamato. O lanu enaena lanu enaena e aliali i luga o laulaau, lanu enaena po o le lanu uliuli e fai i luga o fua, lea e faateleina ai le lapoa ma ufiufi ai fua uma. Ina ia puipuia le maʻi, e tatau ona e vavae ese pateta mai tamato, faia se loloto loloto e eli ai palapala.

Faʻataʻitaʻiga faʻatonutonu o le totoina o laau toto i le afu o le kalaka i le taimi o fualaau aina i aso uma e 15-18, togafitiga e oo i le 5 taimi i le vai Bordeaux, ma i le faailoga muamua - togafitiga ma le 10% sodium chloride solution.

Fuga lanu lanu Brown.

O le mafuaʻaga o le faʻamaʻi o le afaina lea e afaina ai laulaau, gaʻo, e le masani ona maua fua. O faailoga muamua o le maʻi e aliali mai i luga o laʻau pito i lalo aʻo fuʻa ma fualaau aina. Ona salalau lea o le maʻi ile laulaau pito i luga, e tupu lenei mea i le taimi o le fua o le fua. E salalau le afu i le maualuga ma le maualuga o le suavai, ae mo le afaina o laau i le tele o itula o le maualuga o le timuga e lava. Ole vaitaimi ole faʻalavelave ole maʻi ole 10-12 aso. O gaʻo o le galo toleni le mago ma malulu ma tumau pea le aoga mo le 10 masina. I le faʻamamalalo i lalo ifo o le 70%, e le salalau le faʻamaʻi. O le puipuia o le siama i greenhouses ma greenhouses i le tautoulu latou te susunuina ai laau, suia le palapala.

Fofo lelei faatasi ai ma lenei anufe o le togafitiga o laau toto ma fofo o le baseazole ma le phytosporin.

Lago mimiti poʻo macrosporiosis.

O le maʻi e mafai foi ona taʻua o le lanu enaena. O le anufe e afaina ai laulaau, o aʻa ma, e le masani ai, fua. O lanu enaena lanu moana ma talofa faʻataʻatitia o loʻo i luga o lau. E faasolosolo malie ona latou fusia ma feoti lau. Ona mate ai lea o siaki, ma o le a amata ona i ai i luga o fua o fualaau aina, o le a sili ona pogisa, aemaise lava i le laau. E salalau le fulufulu pe a faʻamalo, i le timu ma le matagi.

O togafiti e togafitia i se paʻu kopa, e ave le 20 g sima sulfate ma 200 g suauu i le 10 lita o vai. O loʻo aʻafia le pito i luga o le 7-10 aso ao lei seleseleina, aoina i luga o faaputuga ma susunuina.

Fusarium wilting.

E atiina ae i laau laiti i greenhouses. Veins of leaves lighten, petioles wilt, laulaau ua liu samasama, mamae, pulou e mafai foi ona mamae. O le tuputupu ae o le toto e aluese. O le mafuaʻaga o le faʻamaʻi o le filo, e atiina ae i le maualuga o le vevela, maualalo le eleele palapala ma le mumusu leaga. O le mafuaʻaga o le faʻamaʻi o le maʻi na tumau i le palapala mo se taimi umi. O le anufe e ulu atu i aʻa ma vai vai o le laau. Totogi lau, aua O le mycelium e pipiʻi ai toto toto ma faʻafefe ai le laau ma toxins. Ina ia puipuia le faʻamaʻi, e tatau ona tausisia le puleaina o le vevela, ma i le faailoga muamua o le faʻamaʻi, aveese le mea na aʻafia ma le palapala ile aʻa.

Ia tau faʻatasi ai ma le faʻamaʻi, e totoina laau i se vaifofo o baseazole poʻo le phytosporin.

Vertex rot.

O se maʻi taatele lenei. E aʻafia i fualaau lanu meamata ma fua.Brown lamolemole, faʻalautele, ma le faʻavauvau atonu e maua i le tumutumu o le fetus. O mea afaina o le fetal e faamaluluina ma papa. O le maʻi e tupu i le vevela maualuga (i greenhouses - i le 30-32 °) ma le maualalo o le manogi. Ua faateteleina le faamai ona o le le lava o le palasima i le palapala, lea e faapitoa lava ona iloa i le eleele saline. O le faʻaofiina o fugalaʻau-potassium-fertilizers e faʻateleina ai le tetee i le maʻi.
E mafai ona tupu le pala o le Vertex i le pito i luga o le fua ma i le foliga o le lanu enaena ma le lautele po o le malamalama. O siama e tumau pea i luga o laau toto ma luga o laau vao cheeseshade e mafua ai le pala. E salalauina i latou e iniseti, afu.

Faʻaaoga lelei o tauiviga faatasi ai ma le vetex rot o le togafitiga o laau toto ma le phytosporin.

Laʻau grey ma le paʻepaʻe o fua.

O nei pala e masani lava ona atiaʻe i lalo o le fua. O le pala o le grey o se lauulu lanu enaena lea e vave ona salalau atu i le fetus atoa. A aʻafia i le paʻepaʻe paʻepaʻe, o le fusi e ufiufi i le mecelium paepae.

Tauivi nei faʻamaʻi ma le phytosporin.

Faʻasalaga poʻo faʻasolosolo.

O lenei faʻamaʻi na mafua mai i le siama mosaic virus. E foliga mai e foliga mai e foliga mai i luga o laulaau. I luga o petioles, o laʻau ma le gaʻo o paʻu faʻafefeteina lautele o lanu mumu-lanu enaena ua faia. O paʻu paʻu e foliga mai foi i luga o fua. O se taunuuga, o laulaʻau o laau e mate, o le aʻa e amata ona pala ma faigofie ona momotu, o nisi taimi e mate le pito i luga o le laau. O le strick e atiina ae i le vevela o le 15-20 °, i le 24 ° ma luga atu o le faʻamaʻi o le maʻi. Ole vaitaimi ole faʻalavelave ole maʻi ole 10-14 aso. O le siama siama e tumau pea i luga o le toesea o le seleselega ma fatu.

Mo le siamaina o le siama, e tatau ona susunuina laau e aafia, e tatau foi ona susunuina ia toega o le seleselega, ma e tatau ona togafitia laau toto i le phytosporin.

Poma siama o tamato.

O se siama siama. O le maualuga o le taumafanafana mo le atinaʻeina o siama e 25-27 °, e mate ai siama ile 50-53 °. Ua aʻafia e le bacteria le faʻatoʻaga e ala i manua ma muamua faʻafesoʻotaʻi le masini vascular system. O punavai o faʻamaʻi o fatu ma mea e totoe o le seleselega. O siama i le eleele e faʻaauau pea mo le silia ma le tausaga, ma luga o fatu 2.5-3 tausaga. E mafai e le kanesa ona salalau i le vaitau o le tuputupu aʻe e iniseti, e ala i le faʻavaivai ma masini. O lenei faʻamaʻi ua matauina i laau matutua, i ona totoga uma. Laʻau enaena lanu enaena e aliali mai i luga o laulaau, gaʻo, petioles ma sosoʻo, ma o le paʻu i luga o fua. I luga o fualaau lanu meamata, o lanu papae ma paʻu uliuli i le ogatotonu, ma i luga o paʻu paʻu - enaena, o loʻo siomia e se moli malamalama. E latalata latalata i le vavae.

Puipuiga o le kanesa: susunuina o toega o laau i le autumn ma togafitiga o fatu aʻo leʻi luluina, e aofia i le 12-24 itula o le galo i se vaifofo o le phytosporin.


© photofarmer