Laʻau

Faʻafiafia cordilina

Rod Kordilina (Cordyline) e aofia ai ituaiga e 25 o faʻalapotopotoga ma, e tusa ai ma le faʻavasegaga faʻaonaponei, o le aiga Asparagus (Asparagaae) Cordilins e taatele i itulagi vevela ma subtropical o Asia, Ausetalia, Aferika ma Pasila (tasi ituaiga).

Cordilina apical (Cordyline terminalis), poʻo Cordilina shrub (Cordyline fruticosa). © Mokkie

Na maua e Cordilina lona igoa mai le upu Eleni kordyle - faapona, nodule. Na te manatuaina le tino, o aʻa ua fuga mai i le tele o laau o lenei vaega.

O le genus Cordilin o loʻo faʻatusalia e laau, vao ma vao. Laʻau faʻatasi ma aano, mafiafia rhizomes; aʻa e papaʻe (i se vaega). O laulaau o cordilins e laina, vaʻavaʻa, xiphoid, e fai ai se pale mafiafia. Inflorescence o se panicle. O fugalaau e paʻepaʻe, lilac, mumu; Toa le tolu-ovary (6-15 fatu i totonu o nusi taʻitasi).

O nisi ituaiga o meaola e masani ona fenumiai ma tala. E le pei o dracaenas, ua maua ai e le cordilins ni fatu, e pei foi o le tipiina o aʻa i uaea, ua paʻepaʻe, ma i totonu o laʻau, o lanu moli-samasama.

Cordilina tausia i le fale

O Cordilins e totoina i ni malulu ma mafanafana (fuafua i ituaiga). Eseesega masani ole taumalulu e faʻapitoa tulaga faapitoa mo le tausiga o ituaiga eseese. I le fale, ua fausia le laau e avea ma se laau laitiiti ma se moli vevela e oo atu i le 1.5 mita le maualuga. I le aluga o taimi, o le pito i lalo ua mate, o le ogalaau ua aliali ma ua avea le cordina e pei o le pama. Ua totoina laau mo a latou laʻau teuteu. O nisi o ituaiga o meaʻai, mo se faʻataʻitaʻiga, o loʻo i luga o le solofanua i Saute, tupu i luga o laau uumi, o se nofoaga e na o totonu o le fale malulu malulu poʻo le faletele.

Cordilina Malamalama

O Cordilina e fiafia i se nofoaga susulu, faapaologa paʻu, e le taliaina le susulu o le la. E toatele e mafaufau i le uila, e pei o le dracaena, o se laau malulu-alofa, ae o le mea moni i se mea pogisa o le a tu i tua i le tuputupu ae ma avea ai ma tagata laiti. O le tuputupu aʻe lelei ma le atinaʻe e manaʻomia ai le malamalama tele. O fesuiaiga faʻapitoa e manaʻomia ai le sili atu o le malamalama nai lo fomu lau lanu meamata. Afai e lava le malamalama i le taumafanafana, ona oʻo ai lea i le taumalulu e tatau ona toe faʻalauteleina le uila i le faamalama, talu ai i le taumalulu e masani lava e le lava le malamalama.

Cordyline glauca

Fafagaina cordilina

E tele i le taumafanafana, faʻalelei i le taumalulu, ae o nei mea uma e amanaʻia ai le vevela o le potu. E le mafai e Cordilina ona faʻafeiloaʻi le vai i totonu o se fagu, a faʻapea o lauʻau e paʻu lau. Ae le gata foi i le le taliaina o le magoina o se coma. Cordilins e talafeagai mo le gaosiga o hydroponic, e lelei mo le faʻasusuina mai luga, ae o se paʻu.

Faʻamamaga o le ea

E manaʻomia e Cordilins le suʻeina masani o lau. A o laiti le laau, e mafai ona tuu i luga o se fata i vai. Ia tuʻuina atu i le fale se vai vevela e fufuluina ai le pefu ma toe faʻaleleia le laau. O lanu enaena lanu enaena e masani ona aliali mai i le cordilina pe a taofia i le taumalulu i potu e mafanafana ai le mafanafana.

Toe gaosia o cordina

O le laau e totoina e ala i le vavae, vaevaeina o rhizomes, fatu. Afai e te tipi ese le pito i luga o le cordina, e mafai ona tuu i totonu o se fagu vai, faaopoopo i ai ni nai fagu.

Suiga

O le Cordilin e totoina i le tautotogo i le lua i le tolu tausaga. O le eleele mo cordina o se faʻafefiloi o le mamafa o turf ma eleele laulaau, o le suamalie o le vao poʻo le fanua lanu meamata, peʻa ma le faaopoopo o le oneone.

Laʻei pito sili

I le taimi o le tuputupu ae, mai ia Aperila ia Aokuso, i vaiaso uma e lua, e fafagaina ai cordilins i fomaʻi faʻapitoa faapitoa mo totonu o laau. E mafai ona e faʻaaoga "Rainbow", "Lelei", "Giant", ma isi.

Cordilina i saute (Cordyline australis). © komepiuta

Auiliiliga e uiga i le galueaina o cordina

O le vevela mo Cordilin i le taumafanafana e i le va o le 20-25 ° C. Talu mai le autumn, mo ituaiga o meaola laiti, o le vevela e faasolo ina faʻaitiitia, i le taumalulu, e teuina i se tulaga malulu (mai le 5 i le 10 ° C). I le taumalulu, e teuina i le vevela le vevela tele o cordiline i le vevela e le itiiti ifo i le 18 ° C.

Laʻau e le fiafia i faʻataʻitaʻiga.

E faʻafeinu vai i le tautotogo ma le mafanafana, e tele, ma le susu, puipuia le vai, e pei o le pito i luga o le meaʻai ua maeʻa, faʻafeinu lelei i le taumalulu, aloese mai le vevelaina ma le telefoni o le coma. E faʻamamafa lelei ia Cordillins ma mea lelei i le taumalulu.

Ole telefoni telefoni e sili atu ona manaʻomia le faʻaleleia o le ea nai lo le faʻaogaina. E tatau ona suʻaina i taimi uma i le taumafanafana i vai malulu, mautu. I le taumalulu, aua nei teuina le laau e latalata ile afi.

O le faʻafeinuina ma le pulupuluina o uaea e faia lelei ina ia le mafai e le vai ona mafua ai le pala o le tuputupu ae o le tuputupu aʻe.

E fautuaina e fafaga laina i le tautotogo ma le mafanafana i le tasi taimi i vaiaso uma faatasi ai ma le faʻalavelave faʻapitoa mo laau toto. I le taumalulu, latou te le fafagaina le silia ma le 1 taimi i le masina.

O fualaau laiti e totoina i tausaga taʻitasi, e taʻitasi i le tolu tausaga i le tolu tausaga latou te faʻapipiʻi ai tagata matutua. O le gaosiga e gaosia i le tautotogo. O le Cordilin e totoina pe afai o aʻa ua faatumulia le atoa o le ipu. O le eleele mo le totoina o se mea malie, sina gaʻo (pH e tusa ma le 6), e mafai ona aofia ai ni vaega se tolu o le togalaau, 1 vaega o le peat ma le 1 le oneone.

Pe a faʻapipiʻiina le cordina, e mafai ona e faʻaopopo ni fasi laupapa (birch) ma koala piliki i le faʻafefiloi palapala, faʻaopopo i le oneone. I luga o se pakete o le eleele - tolu luʻu o koala ma le 0.5 lita o mea piliki piliki. O pitonuʻu e puipuia ai le atinaʻeina o suiga o le palapala, ma faʻapalapala piliki e faʻateleina ai le vavalalata o le eleele ma aoina ai le gaʻo sili atu, lea e taua tele, aua e le mafai e toleniva ona faʻafefeteina le maualuga ma le faʻavaivaia o le vai.

O le laau e talafeagai mo le totoina o hydroponic.

E fulafula fugalaau i luga o le potu.

Cordilina e le vavaeeseina (Cordyline indivisa). © henike52

Toe gaosia o cordina

O le Cordylin o loʻo faʻaleleia e fatu, tosoina, tuʻuina, ma le vaevaega o le rhizome.

Toe faʻaleleia o fatu vao

E lūlūina fatu i le amataga o le tautotogo i le faʻafefiloi o vaega tutusa o le eleele mama ma le oneone. O pi muamua e amata mai pe a mavae 3-4 vaiaso, ma mulimuli - pe a uma 2-3 masina. E tatau ona manatua i le mafaufau e naʻo pepa muamua lava e faʻalauteleina e le metotia o fatu, o ituaiga eseese eseese e manaʻomia ona faʻalauteleina na o vegetatively.

O le tipiina o le cordiline

Mo otaota, e faʻaaogaina ai pine mama, lea e vaevaeina i ni vaega ma le tasi i le fa nodes. O faʻamatalaga uma ma mea na maua mai le ogatotonu o le aʻa e talafeagai mo le toe gaosia. E totōina i le oneone poʻo se faʻafefiloi o le eleele mai vaega tutusa o le paʻu, laʻau (poʻo humus) fanua ma le oneone. Laʻau aʻa i se vevela maualuga, e tatau ona 25-30 ° C.

Tausiga o vaʻaia o cordina e aofia ai le faʻamamaina o le meaʻai ma le susueina o le vaega o loʻo i fafo o le laau. E masani lava i totonu o le masina ona tupu aʻa i luga o le vavae ma ua saunia le laau mo le totoina i se nofoaga tumau.

Toe gaosia o cordina e faʻaaoga ai le vaevaega o rhizomes

E mafai foi ona faʻalautele ituaiga uma o cordiline e ala i le vaevaeina o le rhizome, lea na aveesea muamua aʻa. E masani lava o lenei faiga e faia i le tautotogo. O poloka o rhizomes o loʻo tuʻuina i le mea lava lea e tasi e pei o le tipi. A maeʻa ona maua aʻa, e totoina i se tuufaatasiga masani o vailaʻau o le eleele.

Faletupe Cordilina (Cordyline banksii). © SAP PTY

Ituaiga ma ituaiga o manoa

Faletupe Cordilina - Cordyline banksii

Faalata latalata i le talafatai i le motu o Niu Sila. O le ogalaau e 1.5-3 mita le maualuga, lauulu, saʻo poʻo le vavae. Tuʻu i totonu o laʻau tetele, agai i luga, faʻasolosolo lugala, 60-150 cm le umi ma 5-8 cm le lautele i le ogatotonu, tusi, faasolosolo malie i le pito i lalo o le petiole 15-30 cm le umi, lanumeamata i luga, grayish-green below, with veins mataʻina. O le inflorescence o se panicle, lautele, e masani lava 1-1.5 mita le umi. Fugalaau i luga o pedicels pupuu po o le sessile, paepae. Faʻaleleia i totonu o potu malulu.

I le tau mafanafana, e mafai ona faʻaalia le laau i le ea, i le taumalulu e tatau ona teuina i le malulu, susulu, potu mafolafola ma le vevela o le 6-8 ° C.

Cordilina apical - Cordyline terminalis

Synonyms: Apical Dracaena (Dracaena terminalis), Shrub Cordilina (Cordyline fruticosa). O le mea na fanau mai ai ituaiga o ituaiga East India, o le motu o Malay, Northland Australia, ma Hawaiian Islands. Laʻau, laʻau moa, 0.6-1.5 cm le lautele, o nisi taimi e faʻalauteleina. O laʻau e faʻamalosi, 30-50 cm le umi ma 7-10 cm lautele, lanu meamata ma lanu, lanu violē-lanu mumu, ma vela lauiloa. Petiole 10-15 cm le umi, faʻaputu. Inflorescence - panicle 30 cm le lautele, faʻalautele faʻalautele, i luga o se petiole pupuu; fugalaau e le lava pe i luga o pedicels, paʻepaʻe, lilac, mumu.

O ituaiga nei ma togalaau e sili ona lauiloa.

  • Kiwi - lau laulaau laititi ma le laina o le sipuni i le pito.
  • Joungii - lau lanu mumu-lanu enaena.
  • Canario - lau lanu meamata lanu meamata lanu meamata.

O lenei ituaiga o cordilina e manaʻomia ai se mea mafanafana. O le talolini cordiline e manaʻomia ai le felafolafoaʻiina o le malamalama, faʻaleleia atili o le ea, faʻaleleia e le aunoa o laulaau i le vai, faʻafefiloi vai ma le vevela i vaitau uma 18-20 ° C. O le ituaiga o meaola e faʻaolaina e ala i le tipiina o tumutumu o laau, o le vavaeina o latou lava ma le vaevaega o le rhizome, lea ua aveesea ai aʻa. Ina ia aʻafia le vaʻa, o le a maualuga le vevela o le ea (26-27 ° C), faʻaleleia le maualuga o le ea ma faʻaitiitia le palapala ile 25 ° C.

Cordilina mūmū - Cordyline rubra

Synonym: Dracaena red (Dracaena rubra). Laʻau 3-4 mita le maualuga, e masani ona le vaʻaia; pulupulu 0.6-2.5 cm le mafiafia. O laʻau e le faʻamalosi, 30-50 cm le umi ma le 3.5-4.5 cm lautele i le ogatotonu, paʻu, lanu lanumeamata i itu uma e lua, faʻatasi ai ma veins iloga. Petiole e vaelua, 10-15 cm le umi. Panicle o le axillary, 30 cm le umi (faʻalautele 7-15 cm le umi); fugalaau i luga o pedicels laiti, lilac. Laʻau matagofie, teuteuina i potu malulu.
I le tau mafanafana, e mafai ona faʻaalia le laau i le ea, i le taumalulu e tatau ona teuina i le malulu, susulu, potu mafolafola ma le vevela o le 6-8 ° C.

Cordilina e le vavaeeseina - Cordyline indivisa

Synonym: Dracaena undivided (Dracaena indivisa). O le nofoaga na fanau ai le ituaiga o meaola o Niu Sila. Trees 10-12 mita le maualuga, ma se ogalaau manifinifi, ae faigata, e le maluelue. O laulaau e foliga fusipaʻi, umi, 70-150 cm le umi ma 12-15 cm lautele, lauulu lanumeamata, susulu i lalo, tusi i le apex, ma se mumu mumu mumu. Laʻau o le inflorescence, paʻu, faʻalaloa. O fugalaau e papaʻe. Faʻaleleia i totonu o potu malulu (i totonu o vaega laiti - i le avanoa avanoa).

O le vaaiga e le faʻaaogaina i totonu o le anotusi, faʻasaga i avanoa vavalalata. I le tau mafanafana, e mafai ona faʻaalia le laau i le ea, i le taumalulu e tatau ona teuina i le malulu, susulu, potu mafolafola ma le vevela o le 3-5 ° C. O le ituaiga o meaola e faʻaleleia e fatu ma vavaeina o tumutumu o vine.

Cordilina saʻo - Cordyline stricta

Synonym: Dracaena saʻo (Dracaena stricta), Dracaena congesta (Dracaena congesta). Faʻatele i vaomatua faʻatoʻaga ma laau toto i totonu ole vaega ole aria o Ausetalia i Sasae. O le ogalaau e 1.5-3 mita le maualuga, mafiafia. O laʻau e faʻaloloa-faʻamalosolo, togi, 30-60 cm le umi ma 1.8-3 cm lautele i le ogatotonu ma faʻasolosolo i lalo i le 0.6-1.3 cm, paʻu, lanumeamata i itu uma e lua, faʻamau i pito. Inflorescence - panicle, apical ma axillary, faʻavae pe faʻavaivai; fugalaau i se pupuu, 0.1-0.2 cm le umi, piʻu, lanu viole, 0.6-0.9 cm le umi.

O loʻo totoina i totonu o potu malulu (i totonu o vaega laiti - i le avanoa avanoa).

I le tau mafanafana, e mafai ona faʻaalia le laau i le ea, i le taumalulu e tatau ona teuina i le malulu, susulu, potu mafolafola ma le vevela o 5-7 ° C.

Cordilina i saute - Cordyline australis

Synonym: Southern Dracaena (Dracaena australis). Faalauiloa i laufanua valevalenoa, i luga o papa papala i Niu Sila. Laʻau e oʻo i le 12 mita le maualuga, faʻatasi ai ma se ogalaau e le maluelue, ma sili atu ona mafiafia i le faʻavae. O laʻau e le lava, xiphoid, ma le 80-120 cm le umi ma le 20-35 cm le lautele, faʻalanu-paʻu, lanu meamata, ma se vaʻaiga mafiafia lanumeamata. Inflorescence o se panicle. O fugalaau e papaʻe, manogi.

E tele ituaiga o togalaau, aemaise Atropurpurea, Aureolaciniata, Veitchii, ma isi. O nei mea uma o loʻo salalau faʻatoʻaga.

O lenei ituaiga o meaʻai e fafagaina i totonu o faʻamau, greenhouses (i vaega o loʻo i lalo ifo - i nofoaga tatala) ma potu. Vaʻavaʻai, le faʻasalaina i le tausiga, faʻasaga i nofoaga vavalalata. I le tau mafanafana, e mafai ona faʻaalia le laau i le ea, i le taumalulu e tatau ona teuina i le malulu, susulu, potu mafolafola ma le vevela o le 3-5 ° C. O le ituaiga o meaola e faʻaleleia e fatu ma vavaeina o tumutumu o vine.

Cordilina mūmū (Cordyline rubra). © MercadoLibre

Pests ma faʻamaʻi o cordilin

Faailoga o tausiga le talafeagai

Fautuaga a Brown po o lau laulaau - O le ea vevela, faʻamaʻi malulu poʻo le le lava o le suāvai.

Brown i luga o laulaau - le lava le suāvai.

Laʻau uʻamea, mūlū ma le lanu enaena - o le vevela e maualalo tele, atonu e mafanafana i le ao, ma i le po o le vevela e pa'ū lalo ifo masani.

Yellows leaves - i le ea vevela, le lava o meaʻai i totonu o le palapala (i le tulaga o loʻo i luga o le eletise).

O laʻau pito i lalo e lanu samasama - O se masani masani mo le gaogao le leiloa o laulaau pito i lalo, ao le pito i luga o le laau e tumau pea lau laʻau. E mafai ona toe faʻafouina le laau e ala i le tipiina ma le uʻuina o luga. E mafai foi ona totoina laau laiti i totonu o le ulo i le old cordina, i le vaega o le a sili atu ona mataʻina (tagai i le ata i luga).

Lulu mago i luga o laulaau - malamalama tele pe vevela. E manaʻomia e Cordilina le ufiufi mai le susulu o le la.

Cordilina Pests

Shields - lanu enaena i luga o laʻau ma laʻau, suʻe le sua suamalie. Lafoaʻi le lanu, lago ma pauu.

Auala e puleaina ai: Mo le faamamaina masini o meaola faalafua, ua soloia laulaau i se sipuni fasimoli. Ona sosolo lea o le laau i le 0.15% fofo o Actellik (1-2 ml i le lita o vai).

Thrips - O foliga vaaia e siitia i le maualuga o le vevela ma le maualalo o le manogi.
I lalo ifo o le laulaau, o togavao e maua ai le tele o kolone, ma o laumei malamalama o loo i luga o le pito i luga o le lau. O se taunuuga, o le itu pito i luga o le lau e liu enaena enaena enaena ma se tupe siliva.

Manulauti: O le laau e tatau ona liliuina, pe a manaʻomia, faʻaauau pea i mea iniseti (phytoverm, decis, actellic, int-vir).

Aphids - O nisi taimi e aʻafia ai Cordilins. Latou te faaleagaina laulaau i lalo, o pito i luga o lauʻau. O vaega ua faaleagaina, o lau lau, liliu lanu samasama ma paʻu ese.

Auala e puleaina ai: Faʻaleleia faʻatasi ai ma le mea faʻapitoa, phytoverm, decis, actellic, intravir. I le tulaga o le afaina ogaoga - togafiti togafitiga.

Cordilina apical, eseese vasega

O nisi faʻamatalaga mo le tuputupu ae o cordina

E masani ona fenumiai ia Cordilins i mea taua i foliga vaaia. Ina ia iloa lelei ia mea, e tatau ona e ave le laau mai le ulo. E pei ona uma ona maitauina, i cordina, o le aʻa ua paʻepaʻe ma tilotilo po o vao pine, ma i le dracaena, o aʻa e tusa lava pe lanu i lanu mai le lanu ma le samasama i le lanu enaena.

Faʻatasi ma lau laʻau tele e manaʻomia ai le faʻateleina o le faʻamalosia i le vaitau o le tupu aʻe nai lo uaea ma lau lauusiusi, talu ai ona o la latou laʻau e faʻamalu ai le susu.

E tali lelei Cordilins e vaʻaia le pito i luga o le eleele i ipu i le tautotogo ma le taumafanafana. E faʻaleleia ai le faʻaleleia o eleele. Afai o le pito i luga o le eleele i totonu o se fagu ma cordina ua ufiufi i se paʻepaʻe paʻepaʻe - o nei mea e teu ai masima mai le vai ma le palapala - ona tatau loa lea ona aveese lenei fanua ma suia i le fou.