Fugalaau

Faʻasolosolo mai o fualaau aina mai fatu ma fatuga o togalaau

Afai o le fugalaau e le gata ina matagofie, ae aoga foi, o le a mautinoa lava lona tulaga i totonu. E mafai ona e tupu mai calendula lauiloa mai fatu e ala i le filifilia o le taimi tonu e totō ai. E taua foi le fatuina o se laau o ia tulaga ia o le a totogo lelei ma faaauau pea.

Faamatalaga faʻatau

O le Kaleula officinalis (poʻo le marigolds) e taatele ma faʻaleleia i soo se mea i le sone lau. O se mea faʻapitoa, malulu ma e le mautonu i tulaga. O le laau e taʻitasi tausaga, tuusao, i ituaiga eseese ituaiga maualuga mai le 20 i le 70 cm. Inflorescences - ato o vailaʻau vailaau faʻamalosi. Latou lanu samasama pe moli. Faatasi ai ma le masani masani o fugalaau, ei ai se calendula terry. E totogo le laau mai ia Iuni e oʻo i le taumalulu. O fua na amata i le tautotogo o le taumafanafana - amataga vave. Faʻaputuina na o fatu.

Aso o le totoina o fualaau aina

E mafai ona e tupu calendula mai fatu e ala i le lūlūina ile lauʻeleʻele poʻo le toto. I le tulaga lona lua, o le a totogo muamua. O laʻau o Marigold e totoina ile lauʻeleʻele i ni vaitau se lua: i le tautotogo, pe a pala mai le palapala ma faʻalo, ma i le autumn, aʻo leʻi amataina le malulu o le malulu.

I le ogatotonu, o le taimi sili ona lelei mo le totoina o le tautotogo o le lona lua ma le tolu o tausaga o Aperila. O le eleele ua manatu ua saunia pe afai e pala le palapala o le eleele.

Autumn calendula ua totoina i le eleele pe a masani ona iai pulu o le po, o le palapala e leʻi malulu, ae o aso mafanafana ua le toe faamoemoeina.

Afai e te lūlū le calendula ao leʻi amataina le tau malulu, o le a maua e le fatu le taimi e pala ai ona togi ai lea o fualaau. Ina ia aua le faia se mea sese i le taimi, e mafai ona e lūlū i totonu o le togavao pe a uma ona faʻamalo le pito i luga, moe ile eleele, lea na saunia muamua ma tausia i se nofoaga mafanafana.

O le totoina o calendula mo le galueaina i fafo e mafai ona eseese i vaega eseese. E le mafai e le fai togalaau e leai se poto masani ona siaki ma o latou tuaoi i le taumafanafana.

Ua totoina Marigold mo fatu laau mai le aso o Fepuari seia oo i le amataga o Aperila. A maeʻa ona totōina, ona faʻafeinu lea o pusa vai ma faʻafefeteina vai ma ufiufi ina ia le mago le eleele. E tele taimi i le aso, e aveese ai le fale e faʻamaʻalo. A maeʻa, ona aveese lea o le fale. O fualaau e manaomia ai le susulu malamalama ma faʻafefe faʻafefe. I ni nai aso ao leʻi totoina i le laufanua, ua amata ona faʻamalosi le amataina - ua ave i fafo i le vevela o le 12-16 tikeri. E ui lava i le mea moni o le laau e malulu, o le a vave ona tupu le tuputupu aʻe o laau toto ma o le a afaina tele pe a uma ona suia.

Tulafono mo le totoina o calendula i le eleele

Afai o se tagata e leai se poto masani i le taumafanafana e i ai fesili - pe faapefea ona toto se calendla ma fatu ile laufanua - ona le ese lea o nei tulafono mai le totoina o isi tausaga malulu-mausali - asters, marigolds, suauu, pusi suamalie. Le mamanu o moega fugalaau i tausaga taʻitasi, e mafai ona totoina i le taimi e tasi.

Mo le lelei o laʻau, e tatau ona tuʻuina atu i ai maʻalaʻau i nofoaga sili ona malamalama.

A o leʻi totoina le calendula, e fautuaina e faʻafefete le eleele. I le tautoulu, latou te aumaia i le eleele i le tasi sikuea mita:

  • 3-4 kilokalama o le faapalaga;
  • i luga o se sipuni sipuni o fulukalama ma fugalaau falai;
  • oneone laititi mo oneone mamafa palapala.

E mafai ona suia fugalaʻau fufulu i le pefu.

Tui fatu i totonu o togalaau mo le mamanu o le rabatok ma faasino tonu mo moega fugalaau. O le mamao i le va o fatu i le rabatka e tatau ona 8-10 cm, aua o laau taʻitasi e totōina se laau e manaʻomia se vaega e 20-30 cm2. E lūlūina fatu i le loloto o le 2-3 cm. Mai se loloto loloto, o le a sili atu ona faigata mo fatu e ola ai. O vaipuna e faʻamalūlūina i le vai mafanafana, i le tautotogo e tuʻuina fatu ile eleele vevela. O tupu muamua e tupu mai i le maeʻa o le 5-7 aso, ma a maeʻa le masina, o le a mafai ona faʻamaʻotiina fualaʻau pe'ā tatau. O le totoina o laau ua totoina i se nofoaga fou. Ua faʻatagaina e Calendula le totoina o laau e tusa lava pe o le fuga.

I soʻo se ata ma fualaʻau calendula, e mafai ona e vaʻai fua o laau totō maloloina e tupu fua saoloto, faʻafeiloaʻi, e faʻamalamalamaina e le la. E tatau foi ona e vela i le taimi.

O le faʻamalosiina o laau, o le laʻei tele ma le umi o le galueina i le tasi nofoaga e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le faia o konekarate lanu uliuli, mimiti ma paʻu palapala.

Tausiga o togalaau

Talu ai o le laau e le lelei, pe a uma ona toto le calendula, tuu i totonu o le eleele avanoa e na o le faasusuina faavaitaimi, veleina ma le lalaga pito i luga. Afai e faʻalauiloaina le falesa i totonu o le eleele aʻo leʻi oʻo i le taimi muamua, ona e manaʻomia lea e fafagaina ma le faʻaeteete, e le sili atu i le aofaiga. I le amataga o le vaitau, e mafai ona e faʻavasegaina fao ma le vailaʻau e fausia ai le lanu meamata. E faʻafeiloaʻiina i le ituaiga o vaifofo vai mo le faʻaleleia poʻo le faʻafeinuina i lalo o le aʻa. E mafai ona e faʻaaoga se vaifofo faʻaitiitia o le 1 i le 10 o mullein, faʻafefe o manulele poʻo le faʻafefete.

I le amataga o le fuga, e mafai ona suʻeina laau i le faʻalavelave faʻalavelave o loʻo i ai pusa. O lenei elemene taua e saofaga i se laʻau umi ma vave.

Aoina mai o vailaʻau ma vailaau mata

O Marigolds o le a ola umi pe afai e aveeseina ia mea vaivai i taimi talafeagai. Ae, afai ua toto le calendula e avea o se vailaau togafitiga, ona tatau lea ona e piki ese fugalaau i le vaega o le avanoa atoa o le fugalaau. E sili atu le faia o lenei mea i le tau vevela.

O fualaau o le Kaleula e amata i le faaiuga o le taumafanafana. E lapopoʻa, lanu-enaena, foliga vaaia e pei o le mataitusi "C". O ponuncles ma fatu e vavae ese ma tuʻu i fafo mo le faʻagogo i se nofoaga pogisa ma le manava lelei. A maeʻa le mago, faʻapipiʻiina ma teu i taga poʻo taga pepa i se potu malogo.

O a faʻamanuiaga o calendula i totonu o le togalaau

O le laau atoa e faʻatoʻilaloina tino, ae afai latou te le fasiotia le manu, latou te fefefe ai. O le mea lea, o le totoina o falaisa e mafai ona fufulu mama mai fualaau mai le nematode. O le isi kalena i totonu o le togalaau e fesoasoani i mea faʻamaʻi e pei ole:

  • se urosa
  • uʻu asparagus lele,
  • caterpillars o se pepe pepe.

O le lanu lanumeamata o le laau e mafai ona lūlūina i totonu o le palapala, faʻaaogaina e pei o le itu. O lenei taotoga e faʻamalolo ai le lalolagi mai le po o le po o le po o le phytophthora. A o tuputupu ae le mafiafia mai fatu mo le vevelaina o le eleele, o aso sili ona totoina o le amataga o le tautotogo ma Aukuso.

I le tautotogo, e totoina calendula mo le lanu meamata i luma o le taumalulu o le kalaiki, aniani, kāloti, ma i le faaiuga o le taumafanafana - ia saunia le eleele mo le isi vaitau.

Afai e te mulimulitai i nei fautuaga faigofie, o le a fiafia lau fugalaau laulaulala i le taumafanafana ma, ioe, o le a aumaia ai le tele o faamanuiaga.