Laʻau

Clerodendrum ma tausi i le fale: ata fugalaau

O fale taʻitasi o loʻo i totonu o laau e maua ai le tele o le malosi. O le tele o fugalaau e afaina ai o tatou uiga ma le soifua maloloina, o lea tatou te taumafai ai e siosiomia i tatou i laau matagofie. O se mea e teuteuina ai le vavalaʻau mo soʻo se tagata e teu ai le fale e taua o se laau totō. I le ata e mafai ona e vaʻaia e fetaui tonu i totonu o totonu, mafua ai le faamemelo mo foliga vaaia.

E tatau ona fai mai e le faigofie le fugalaau ma o lona tausiga e faigata tele. E faʻapefea ona tausia le faiva i le fale? O le a le mea e tatau ona fai ina ia fuga ma aumai ai faʻamatalaga o le fou ma le manogi i le fale?

Clerodendrum ma ona ituaiga

Mo le tele o tagata fugalaau, Clerodendrum o se fatu tulaga ese. O lona fausaga lianar ma lala uumi e mafai ai ona e faia ni ituaiga o vao e tusa ai ma lou tofo ma lou manao. E totogo le laau mo se taimi uumi, pe afai e te vaavaaia ma malamalama i le mataupu. E ui lava i faigata i le tausiga o fugalaau, e sili ona lauiloa ma e toatele e saili e faʻatau mo lo latou fale.

O le fanau mai o le fugalaau o Aferika i Saute ma motu o Asia. I le natura, o le laau e maua i le tele o ituaiga:

  • liana;
  • vao
  • se laau.

Mo le ola i le fale, e na o ni nai ituaiga fugalaau, oa latou ata ma faʻamatalaga e mafai ona maua i la tatou tusiga.

O sui o lenei ituaiga fugalaau e masani lava uʻamea poʻo fulufulufaapea foi ma laau laiti ma laau afu. O le laau e lanu lanu ma i le fale e mafai ona ausia le maualuga maualuga o le 4 mita. I totonu o fualaau i totonu, o ituaiga nei e sili ona lauiloa:

  • Ugandan e fesoasoani
  • Thompson's Clodendrum;
  • O Wallich's secrodendrum;
  • Philippine Clerodendrum.

O nei meaola uma e tupu lelei i le fale, o lea e tatau ai ona e mafaufau i ai i auiliiliga auiliili ina ia iloa ai le taua o le galueaina ma le tausiga.

Ugandan Clodendrum

O lenei ituaiga fugalaau e taua foi o le "lanu moana lanumoana", ona o fugalaau lanumoana lanumoana ma le lanu violē ma le faʻamalosi. I o latou foliga, e foliga tutusa i apaau o le moa, lea o loʻo lele ma faʻalaloa apaʻau. O laulaau o le fuefuga e lanu uliuli ma o le umi e ola e oʻo i le 2-3 mita. E lelei foi Liana aua e mafai ona maua foliga o se vao po o le laau i le loto.

O le laʻau e foliga mai e fiafia tele i le moli, o lea e sili ai le tuʻuina i luga o se windowsill ma avanoa i le itu i Saute. O le a tupu lelei i luga o le la pe a faʻafeinu i taimi uma. O lenei ituaiga o meaola e matua faʻasalalauina e ala i le tataʻese toetoe o taimi uma. aʻa e aunoa ma ni faafitauli. Liana e toetoe lava o le tausaga atoa e afaina ai sina faʻalavelave. Latou te manaʻomia o ia e fai ni fou fou.

O le laau e mafai ona tupu i luga o le laufanua, pe a oo i lona pito sili ona maualuga. Afai e te totoina i totonu o se atigipusa, o le fugalaau o le a sili atu ona faʻatusatusa. O le ituaiga o meaola ua taʻua o le lauʻeleʻele toleni ma e le mautonu i le tausiga.

Mrs. Thompson

O lenei vailaʻau faʻavaomalo e maua ai le faʻamalosi i le fale. I le natura, o lana ogalaau e salu, ae afai e tuputupu aʻe o ia i totonu o le fale, ona ia lala e lamolemole ma e gaosi. O le laau e tatau ona i ai le lagolagosua, e pei ona manaʻomia e lala uumi le lagolago. O le a latou fesoasoani i le tele o lanu ma le tausiga lelei.

O lenei meaola e iai laʻau lanu meamata ma ni fasi laupega laiti. Fugalaau lanu tetele e pei o se paʻe paepae ma se lanu mumu mumu o le fausaga. E pei o le mimiti, e le pa'ū le ipu mai le ala. E alu i luga o se paʻu violē. Faatasi ai ma le teuteuina lelei, o se vaomatua matagofie e faia mai le laau. O le taimi vavalalata e amata ia Mati ma fuga seia oʻo ia Iulai. Ona maua ai lea o sina malologa ma toe fugalaau i le tautoulu.

Liana Thompson e sili ona fiafia i le malamalama. I le taumalulu, faʻasaʻo laʻau. I le tautotogo ma le taumafanafana, e manaʻomia le tele o le suāsusu, ma i le tau malulu, faʻaitiitia le inu, o le sili atu le susu e mafai ona afaina ai le laau.

Clerodendrum Wallich

O lenei meaola e tele igoa - "faletalimalo", "Loimata o Cleopatra", "Prospero". O le fanau mai o le ituaiga o Initia o Initia. E tupu aʻe ma se vao o le laʻitiiti ma e masani lava ona aʻafia o tatou fale ma fale. E le tuuina mai e le laau ni fuʻa tetele, o lea e lava lava le avanoa i luga o le windowsill.

O le fugalaau e le gafatia le susulu o le la, o le mafuaaga lea e mafai ai e afi ona faia i luga o le laau. E fiafia o ia i le faʻafeusuaʻi masani ma faʻamautu. E vave ona tali atu i le maalili o le maalili, o ona laʻau e vave ona paʻu ona pau ai lea.

Philippine Clerodendrum: ata

O lona lauʻeleʻele o Saina ma Iapani ma e seasea lava ona tupu io matou atunuu i le fale. O le fugalaau e matagofie tele, e foliga mai o rosa manogi ma ona foliga vaaia. O fugalaau i le afiafi ma le po e faʻaleleia ai se matagofie jasmine manogi. O fugalaau laiti e le sili atu i le 2-3 cm, ae latou te ola latalata ma fausia ni mea tetele e 20 cm le tele. O le sasaa mai ia te ia e mafai foi ona oʻo atu i le 25cm, pe afai e fafaga ma tausia le vao.

E sili i le malamalama faʻasalalau ma afai e tele le susulu o le la, e vave ona mate le laau. E faʻaleleia lelei e ala i tipi, e mafai ona vavae ese i luga o le ogaumu autu, aua e oʻo atu i le 30 o latou o loʻo i ai iina. E lelei le tali a le laau i le aveeseina o ni vaovao fou. E manaʻomia e le fugalaau se faʻapitoa faapitoa mai le amataga o le tautotogo seia oʻo i le tau o le tautoulu. Afai e te mulimulitai i tulafono uma o le tausiga, ona e fiafia lea i fugalaau fugalaau i le tausaga atoa.

Aiseā e le fuga mai ai le laʻau?

O atunuʻu e manatu o le nofoaga fanau mai o le clerodendrum e eseese tau malulu ma le la susulu. O lenei tulaga o se tasi lea o tulaga autu mo le atinaʻe masani o le fugalaau. E tatau foi ona puipuia le laau mai le susulu o le la, aua o le a aafia ai le tuputupu ae ma le fua o le vine. E sili ona lelei le tuu o le laau i se eria ma le malamalama.

O le fugalaau e le fiafia i fesuiaiga o le vevela, o lea e taua ai le mautinoa o le maualuga o le taumafanafana +16e uiga i +25e uiga iC. I le taumalulu, o le vevela e tatau ona maualalo ifo, mo se faataitaiga, mo Thompson i le taumalulu, tausiga i fale i le taumalulu e sili ona lelei i +12e uiga i. I lenei vaitau o taimi, o loʻo taoto ai ata.

Faʻamasinoga faʻapitoa fatuga po o le tipi. I se ata tipi, ua tuu i totonu o se atigi pusa i le vai poo le taimi tonu lava i totonu ole paluga o oneone, ma ufiufi ai se pulou mai luga. O aʻa i le vai e maua ai aʻa, mulimuli ane e mafai ona totoina i totonu o se ulo.

Tausiga Vine Vaʻa

E manaomia e le fale le fafaga masani. E taua tele le faia o lenei mea i le taimi o le vavao. O le leai o ni faʻamalaʻau o le mineral e mafai ona faʻamoemoeina i le magoga o fautuaga o laulaau. O le taimi masani lava o laʻei pito i luga e maua ai le laʻau umi.

O se fugalaau e le afaina ona o le maualalo o le maualuga o le susu. O le ea malulu e afaina ai lona atinaʻe. O le tulaga talafeagai o le susu e mafai ona faʻamautinoa e ala i le faʻaleleia masani. Faʻalautele le gaʻo poʻo le galu e mafai foi ona tuu i totonu o se palatusi. E tatau ona faia e le aunoa le fufulu, peitai e le tatau ona i ai se tulaga o le susu. E manaʻomia le faʻatau pe a fai sina vevela i luga o le ulo. E tatau ona faʻaaogaina le vai mo le faʻavaivai pe afai e tausia lelei. I le tau malulu, e tatau ona faaitiitia le fafaga i le 2 taimi i le masina.

Aua le tuʻuina le fugalaau i tafatafa o masini afi. E fautuaina le fafagaina o le laau i mea faigata e lua taimi i le masina.

Ua tupu tele le Liana, o lea e manaomia ai ona teuteu e faatapulaaina ai lona tuputupu aʻe. Afai o loʻo mamae pe lalago vevela, e tatau ona aveeseina i le taimi o le fugalaau po o le taumalulu, pe a malolo le fugalaau. E talitonuina o le taimi sili ona lelei mo le teuteuina o le tautotogo. E sili ona lelei le toe totoina o le fugalaau i le taimi lava e uma ona teuteuina. O le fugalaau o le a faalagolago tele i le teuteuina saʻo. E fautuaina e le au fai togafiti e faalua i le tausaga.

O se fugalaau e fefefe i meaola faalafua e pei o ufifatafata ma le mumu mūmū. I uluai faailoga o le maʻi, e tatau ona togafitia le fugalaau i ni mea faapitoa.

O nisi faʻamatalaga i le tausiga o le alalafaga o le a fesoasoani i fugalaau e tupu lelei. O le a ia fiafia i tagata uma o le aiga ma le tele o fugalaau, fai mai le manogi o fugalaau manaia ma matagofie mo le tele o tausaga.

Clerodendrum ma ona ituaiga