O le togalaau

Aoao e totoina le basila mai fatu ile potu

O Basil ei ai se manogi manaia, na faʻaaogaina e avea o se taimi e faʻaalu. O le tuputupu aʻe o le basilini mai fatu i totonu o se fale o le aai o le a maua ai e le aiga ni togafitiga maloloina mo le tausaga atoa. O le taua o laulaau o loʻo taoto i totonu o mea o loʻo faʻaaogaina o suauʻu ma vitamini taua PP, B1, B2, C.

O se faʻalapotopotoga taʻitasi lea e iai se alalaʻau tuusao tuusao, e faʻapipii i laulaʻau ma aʻa. O lau o ituaiga eseese o le basil eseese i le lanu (malamalama lanumeamata ma le lanu violē), uʻumi, vaneina, laugatasi i le fausaga. O le fugalaau e tupu i le faaiuga o Iulai - amataga o Aokuso, pe a lava le tele o suauu e tatau ai ma se manogi manaia e faaputuputu i laulaau.

Eseese o le basil

E i ai ituaiga o fatu basil e faamoemoe mo le ola i totonu o fagu ma pusa i luga ole windowsill:

  • O le sipuni-o foliga, o le pulupulu e tupu mai ai se manogi o se faʻafefiloi o laurele ma faʻalaʻau, e faʻalauiloaina e laulaau malamalama.
  • O Yerevan o se mea manogi manaia e manatua ai le lauti faatasi ai ma togafitiga.
  • Baku manogi o cloves ma le mint, o laulaau lanu enaena ma se lanu enaena.
  • O le violet ua faʻaalia i laulaau lapopoa, valiina i le paolo lanu violē, o loʻo i ai se tofo faʻapitoa.
  • O le lemoni o se mea e ese mai ai e tupu aʻe i foliga o se tamai vao ma lau lanu lanumeamata, e iai le manogi o lemoni.
  • E leai se maualuga e sili atu nai lo le 20 cm, o se vao e iai lanu lanumeamata ma le lanu viole e aoina i le polo.

O le Basil e filifilia e faʻatatau i mea e fiafia i ai. O le amataga o ituaiga o ituaiga "Clove", "Lemon", "Dwarf".

Mo le tuputupu aʻe o le basil mai fatu i luga o le windowsill i totonu o se fale poʻo se fale, latou te maua ai ituaiga meaola laiti.

Le taimi e totō ai fatu fatu

Ina ia maua se seleselega lelei, e tatau ona e iloa le taimi e toto ai fatu mo le totoina o le basilini i totonu o le potu. O lenei laau e fiafia i le vevela ma le susulu o le la, ma le leai o laulaau o le a vevela ma vaivai.

O le taimi sili mo le totoina o fatu i totonu o ipu o le faaiuga o Fepuari, le amataga o Mati. O le a maua e le laau le taimi e fausiaina ai ma o le vaitaimi o le tuputupu aʻe ola e pau i luga o le umi o le ao. Afai o le tulaʻiina o loʻo faʻatino i se isi taimi, o le a ia le misia le susulu o le la.

Pe a faʻaleʻaleʻaina le tafaʻi o le basil i tausaga taʻitasi i le windowsill, e tatau ona e faʻapipiʻi moli felafoaʻi ma fuli i luga mo le 4-5 itula i le afiafi, ma i le aso timuga, e tatau ona mu le malamalama mo le 10-12 itula.

Laʻau tuputupu aʻe mai fatu

Mafaufau pe faʻapefea ona totoina le basilini i luga o le windowsill o le fale. A e filifili ile ituaiga o laau, ia saunia ni pusa ma palapala mo le totoina.

Pusa laiti poo ipu palasisi e talafeagai mo le totoina o fatu. O se vaega o le eletise matala lautele ua faataatia i le pito i lalo. O le eleele o le a manaʻomia le faʻaleleia ma fugalaʻau. E mafai ona e faʻatauina le sauniuni-saunia pe saunia oe lava ia.

Le faasologa o gaioiga pe a toto fatu fatu:

  1. E teu fatu mo le 2 vaiaso i se nofoaga mafanafana.
  2. Aʻo leʻi faimalaga, ua latou susu mo se aso i le vai mafanafana, ona tuʻuina lea i se vaivaiga vaivai o le manganese mo le 2 itula.
  3. Faamama le eleele ma totō ni fatu i totonu o le pusa e tasi i le loloto o le 10 mm. O isi faʻaopoopoga e sili atu ona vaivai e aveesea pe a uma le germination.
  4. Afai o loʻo totoina i totonu o pusa lapoa, o le mamao i le va o fatu e tatau ona sili atu ma le 5 cm. Ma o le palapala e le mamanu, latou te sii i luga i aso uma mo le 10 minute.

Pe a faʻafaigofie le puleaina o le vevela i totonu o le 22-28 tikeri, o le a amata mai le amataga i 1-2 vaiaso. A maeʻa lena, ona aveeseina lea o le ata ma tuʻu ai pusa i totonu o se mea manaia, mafanafana, puipuia mai faʻataʻitaʻiga. Pe a oʻo mai 3-4 laulaʻau i luga o le meaʻai, e tatau ona totoina ina ia tasi le palapala o le palapala ile tasi mea.

Tausia le basil i totonu o le potu

Manaomia masani le fafagaina ma le lauina o lau. Ina ia faʻamamaina le eleele ma le okesene i totonu o ipu ma laau toto, o loʻo faʻagasolo lelei le faʻagasolo tasi ile 10-14 aso.

Latou te fafagaina i le minerale poʻo le faʻamaʻi faʻasaina i aso uma e 30 mai le taimi e tutupu ai lala i luga o itu o le aʻa.
Pe a tutupu le laʻau e lava le tele, ona amata lea ona latou toso ese lau laʻau, o le mea lea e saofaga i le tuputupu aʻe lelei ma faʻatuai ai le taimi o le fuga.

Faʻaaogaina mo le kukaina o fagu fou, mago, mago.

E le mafai ona e faʻatagaina le fuga. Pe a aliali mai le lanu, o le a fai le vevela ma e le talafeagai mo le taumafa.

O le tuputupu aʻe o le basilini mai fatu i luga o se faamalama e sosolo i totonu o se fale mautotogi poʻo se fale o le atunuʻu e le tele se faigata i tagata. I le noatia ma le fai fuafua i tulafono o loʻo faʻamatalaina i totonu o lenei tusiga, o le a fiafia le fale gaosi mea e fiafia i ai le tausaga atoa.