Fugalaau

Tunbergia

Lena tunbergia (Thunbergia) o le ituaiga o laau totō teuteu o loʻo i ai i le aiga o Acanthus. O le laau na maua lona tufatufaina i atunuu vevela vevela o loo i le itu i saute o Asia ma Aferika. E tusa ma le 200 ituaiga o lenei ituaiga.

O le amataga o le igoa o le fugalaau e faʻaleleia e fesoʻotaʻi ma le igoa o le saienitisi masani ma le saienitisi o Peter Tunberg, o le na faia ni suʻesuʻega loloto i totonu o le vaomatua ma manu. O le fugalaau e i ai le isi igoa-o le uliuli Suzanne. I totonu o Europa, e masani lava ona maua lenei faʻamatalaga, talu ai o le ogatotonu o pupuʻu e valiina i le lanu uliuli. O le faʻaleleia o faʻataʻitaʻiga ua tupu i luga o le lauʻeleʻele poʻo i totonu o potu.

Faʻamatalaga o le fugalaau e faʻaleleia

O le fugalaau e foliga mai o se laisa po o se laau laʻau e iai foliga faʻafefeteina o foliga e faʻafeagai ma se lau o loʻo i luga. E mafai ona latou ola i le 2.5-10 cm le umi. O fugalaau e pei o ni faʻaofuofu e tusa ma le 4 cm le umi, e faia i luga o pupuʻu uumi. Latou te faʻaputu i mea e tutupu, o lona lanu e faʻalagolago i le eseesega o le faʻaleleia, pe o tuʻuina i luga o faʻamau. O nisi o ituaiga laau toto ei ai se manogi manaia, tumau i le taimi o le fugalaau, lea e mafai ona matauina mai ia Iulai ia Setema.

O Tunbergia o loʻo i ai meatotino o se faʻalauiloa, e ui i lea, e le faatagaina e tulaga maualuga o le tau ona totoina se fugalaau i luga o fugalaau i tausaga taʻitasi i le laina. E puipuia lenei mea mai le le mautonu o le laau i aafiaga o le maualalo o le vevela, o le mea lea, o se tulafono, e le ola i le taumalulu. O le maualuga o le tunbergia e avea o se teuteuga o se togalaau aina e na o le tausaga ma e faʻaaogaina e fausia ai ni mea e faʻaoga ai le eleele. Afai e te tuʻuina atu le lagolago faʻalagolago i le laau, e mafai ona oʻo i le maualuga pe a ma le 2 mita. O le tele o le tunbergia ua tupu manuia e pei o se teuteu teuteu i totonu o fale ma faleoloa.

Tuputupuina Tunbergia mai Seeds

Suauu Tunbergia

Faʻaleleia e fatu e faia i le amataga o le tautotogo. A o lei faia lenei mea, o le totoina o mea totino e faʻaaogaina i le epin poo fumar. O le luluina o loʻo faia i totonu o se meaʻai saunia, lea o le a aofia ai le fua tutusa o peat, earth, sand. O fatu pito i luga e ufiufi i se palapala eleele ma faʻafeinu i vai. Mo le faia o se faʻaaogaina o le greenhouse, o pusa ma fualaau aina e ufiufi i ata tifaga poʻo tioata. O loʻo tuʻuina i luga o pupuni faamalama o loʻo i luga o le itu susulu o le fale. E le tatau ona faʻatagaina le taina ole pito i luga o le palapala. O le maualuga o le taumafanafana mo le tuputupu aʻe o le 22-24 ºC. Afai e te mulimuli ma le faʻaeteete i tulafono o le tausiga, ona maeʻa lea o le 7 aso o le a aliaʻe pine muamua. A uma lena, ona ave lea o le ata tifaga po o le ipuinu.

Thonbergia Fualaau

Afai o fualaau e foliga mai e matua tele, e tatau ona faia lona fufuluina ma tuʻu ai na o faʻataʻitaʻi sili ona lelei. Mo fualaau ua oʻo i le maualuga pe a ma le 12 cm, latou te togi i luga. Ina ia maua ni lanu eleelea ma le susu, e manaʻomia le faʻamafanafanaina o le faʻamalolo faʻasamaʻi i totonu o le eria pe a uma ona tafe i vaiaso uma. Ae ui i lea, o le laei pito i luga e mafai ona faʻalavelave i le laulauina umi ma le susulu. Afai e leai se manaʻoga e faʻaalu le taimi e totoina ai laau, ona mafai lea ona e totoina se ipu o le turgeria faʻapipiʻi ona tumu i le peat. O le a lava lea e sasaʻa ai fatu e 3 i totonu oi latou taʻitasi.

Faʻasaina o Tunbergia i luga o le avanoa

Le taimi e totō ai Thunderberg

A maeʻa ona tafe le taumalulu, e mafai ona e auina atu ia laau i le fugalaau. E tatau ona i lalo o le paolo le nofoaga e tulaueleele ai. E tatau ona aloese faʻataʻitaʻiga. O eleele lafulemu ma meatotino lelei ma alavai e filifilia e fai ma sui. A o lei totoina, e totoina le 'upega tafaʻilagi, ae faʻapipiʻiina sina vaega ole lime i le palapala.

E faapefea ona toto

O vavaeesega o le faʻaleleia e tatau ona totō mamao mai le tasi ma le isi, lea e tatau ona le itiiti ifo i le 30 cm. Ina ia mafai ona pipii ma fuʻe i luga ia taamilosaga mulimuli, lagolago le fesoasoani poʻo le uaea i totonu o le nofoaga. O le fuga o le fatuberg-grow tunchongia e tupu i le tolu masina talu ona faapipii luga.

Tausia le tumbria

O le laau ua manatu o se fugalaau teuteu teuteu, e oo lava i se tagata fai togafiti poto e taulimaina lona tausiga. Pau naʻo le manaʻomia o le suāsusu, lea e manaʻomia ona faʻaleleia i le taimi o le fugalaau ina ia le mafai ai e le togavao ona leiloloa le laʻau po o le fuga o fatu. Afai i le taumafanafana o loʻo i ai se lamala faaumiumi, ona sili atu lea ona lelei le felafolafoaʻiina o laulaau e faʻaleleia i afiafi. I le amataga o le faasologa o le alualu i luma, o le tele o le fegalegaleaiga o le eleele o loʻo faia i ni faʻalavelave maʻaleʻale. E tatau foi ona aveʻeseʻeseʻese faʻamaʻi, ma faʻamaʻi faʻamaʻi ma faʻaumatia mea leaga.

Thunbergia pe a uma ona tupu

Fatuina fatu

A maeʻa ona faʻatoʻa, ona fai lea o pamu fatu i le mea o loʻo i ai ni pulumu pulumu, lea e tatau ona aoina i se taimi talafeagai e puipuia ai le fatuina o le tagata lava ia. Ona maua ai lea o mea e maua mai ia i latou. O fatu ua maeʻa faʻamago, sasaa i pusa pepa poʻo taga ma tuʻu ai seʻia oʻo i le tautotogo i se potu malulu. Latou te taofiofi le aʻafia o mea mo le tele o tausaga.

Saunia o le laau mo le taumalulu

O Lianas e tupu aʻe i fugalaau e tatau ona eli pe a maeʻa le vaitau, ona o le laau toetoe lava o taimi uma e mate ai i le taumalulu. Ae peitaʻi, afai e tupu le tunipina i totonu o se fugalaau, ona oʻo lea i le tautoulu o le a lava lea e tipiina ai ona lala ma tuʻu ai ni nai soifua maloloina i luga ia latou. O nofoaga e tipiina e gaosia i le paluga masani. Teu ni fugalaau i totonu o se potu malulu o le a faʻatali ai fugalaau mo le taunuu mai o le tautotogo. Ua faaititia le pulega o le vai, ae e le tatau ona tatou faagaloina o le faamamaina o le eleele e le taitai atu ai i soo se mea lelei.

Maʻi ma meaʻai

E masani lava, o vao o le faʻaleleia poʻo le fueli e aʻafia i paʻu o le apogaleveleve, mumu po o aphids. Togafitiga o laau ma vailaʻau, mo se faʻataʻitaʻiga, gaioiga poʻo le phytoerm, e fesoasoani e faʻaumatia nei iniseti. O se malologa e tatau ona matauina i le va o taualumaga. Le silia ma le 4 togafitiga e faatagaina. E iai faʻamaʻi pipisi faʻamaʻi pipisi. Fungicides o le a taulimaina lenei faafitauli. O le taimi lava e iloagofie ai faʻamaʻi muamua o faʻamaʻi, o maʻi mamaʻi, e faʻaumatia ai mea leaga.

O nisi taimi o foliga o le palapala e fai i luga o foliga, o loʻo faʻaalia ai le mamafa tele o le eleele. Afai e itiiti le laʻau i luga o pupu, ona le maua ai lea o le malamalama i le mea e tupu ai le faʻaleleia.

Ituaiga ma ituaiga o faʻaleleia

O sui iloga faaleaganuu o Tunbergia e mafai ona vaevaeina i vao ma vine. I totonu o vine e tele ituaiga o lauiloa:

Faʻatalo faʻamalo- ei ai fugalaau i le ogatotonu o ia o se nofoaga pogisa. O le fugalaau e amata i le masina o Aukuso. Na faʻatoʻaina e le au faʻatoʻa lenei ituaiga i le 1823. O le filo apaʻau e aofia ai:

  • Tunbergia Susie, o fugalaau e eseese lanu: lanu paepae, moli po o samasama;
  • Thunbergia terracotta. E mafai ona lelei le vavalalata i le vaitau atoa;
  • Thunbergia Gregor o se ituaiga eseese e 15 ituaiga eseese o moli. E ui lava e leai se mata uliuli i le ogatotonu o mata, o le fugalaau e foliga manaia.

Tele tunu Tunbergia - O se laʻau maualuga maualuga, o le mea na fanau mai ai o Initia. O laʻau ei ai le lanu lanumeamata ma lanu faʻamau. O o latou pito i totonu e laiti lava le lauiloa. E faʻavasegaina inflorescences i le lanu uliuli po o le lanu violē ma e faia mai i pulupulu, e oʻo atu i le 8 cm le lautele.

Lelei o le Thunbergia - E tupu lenei mea i Ausetalia ma Aferika i Saute ma e mafai ona oʻo i le maualuga e tusa ma le 6 m. E i ai se faʻafeagai faʻafeagai ma o se laupepa lautele, lauulu. I le pito i luga o laulaʻau e foliga mai e lanu meamata, ma lalo - o se leo mama. O se vavalo e mafai ona iloa i le ogatotonu. O fugalaau sili ona telē e taʻua o le inflorescences, lea e tu eseese. Latou te ola ma le lautele e tusa ma le 5 cm, e aofia ai le 2 bracts ma faʻalauteleina se manogi malosi.

Tunbergia Battiscombe - O se ituaiga e iloa lelei e laulaau lautele, fugalaau lanumoana. O petals e ufiufi i se moli manino.

I le faaopoopo atu i ituaiga o loʻo i luga i le faʻatoagaina o togalaau, o loʻo i ai isi: lau laurel, cognate, Misorene tunbergia. Latou uma e faatatau i vine. O Thunbergia e faʻatautaia, natal ma Vogel e aofia ai meaola laʻau.