Laʻau

Hamedorea

Hamedorea (Chamaedorea) po o le pama lapoa o se paluga e le lelei, malu-faapalepale lea e tupu matagofie i tulaga o potu. O le mea na fanau mai ai lenei pama o mauga maualuga o Mekisiko, Amerika i Saute ma Amerika Tutotonu. I le natura, o nei alofilima alofilima matagofie ma maualuga e oo atu i le 2 mita ma le loloto o le loloto e oʻo atu i le 3 cm.

Faatasi ai ma le tele o ituaiga o laau i totonu, o lenei ituaiga faapitoa o le pama e sili ona lauiloa. O Hamedorei e le gata i totonu o se fale mautotogi, o nei pama e masani ona avea o se teuteuga o se fale tele, avanoa avanoa ma potu maualuluga ma se togamalulu.

Hamedorea: tuputupu aʻe ma tausi ile fale

Nofoaga ma moli

O totonu o pama totonu e le tatau ona tu i se tulimanu pogisa po o le susulu o le la. O le moli e tatau ona faʻalelei (e mafai ona e faʻaogaina se nofoaga i se paolo puipui). O le foliga mai o le chamedorea o le a faalagolago i luga o le malamalama talafeagai. O le susulu o le la e "susunuina" laulaau, e le matagofie.

Talu ai ona o le chamedorea e tupu aʻe ai se laʻau lelei ma ave se avanoa tele, filifili se nofoaga mo le laau i le tulimanu o le potu (latalata ile tatala faamalama) poʻo le puipui i le va o faamalama. I se nofoaga faapena, o le a foliga manaia ma o le a le avea ma se faʻalavelave mo isi. O lenei laau le lelei e mafai ona ola lelei i lalo o moli puipui.

A filifilia se nofoaga mo le chamedorea, e taua le manatuaina o se suiga tele i le maualuga ma le maualalo o le vevela o le a aʻafia ai le tulaga o le pama. E tatau ona i ai i se nofoaga o le a leai ai ni mea malulu.

I le mafanafana o le vaitau, e manaʻomia le vaʻavaʻai o le potu, ma e sili atu le ave o le laau i le televise poʻo le faletalimalo ina ia fiafia i le ea fou.

Lulu

E tupu lelei le faʻalelei ile potu masani masani. O le vevela aupito sili ona lelei i le taumafanafana e 16-20 tikeri, ae i le taumalulu e manaomia ai e le pama se tau maualalo - 12-15 tikeri. Afai e malu malie le potu, o le a le afaina ai le pama, tusa lava pe pa'ū le vevela o le ea i le 10 tikeri. O se laau e manaʻomia se faʻaleleia faʻavaomalo mo le tuputupu ae lelei ma atinaʻe.

Faʻasa

E le tatau ona faʻamago se eleʻele eleʻele i tafatafa o le pama, ae e le aoga le faʻafefe tele o le laau. Laufanua palapala ma laufusi - o tulaga ia mo le faʻaalia o meaola faalafua ma faʻamaʻi. O le eleele e tatau ona fai si sina susu. O le vai e faaputuputu i totonu o le apa e tatau ona faʻaalu i taimi uma.

I le taumafanafana, e manaʻomia tele le suāsusu nai lo le taumalulu. I le taumalulu, o le a faʻagesegeseina ai le gaosiga o le gaosiga, o le mea lea, e tatau ona faaitiitia le vai.

Faʻamamaga o le ea

O le taua tele mo le chamedorea o le malulu o le ea. Afai o le ea i totonu o le potu e matutu tele, ona ono aliali mai lea o pine pama i luga o laʻau o le pama, ma o se mea matautia matautia, o se apogaleveleve mite, e mafai foi ona amata. Ina ia puipuia lenei mea, e talafeagai le faʻaaogaina o le togavao i aso taʻitasi. O le a le gata o le a faʻafefeina ai le fale, ae e faʻapupulaina foi le malulu o le ea.

Soo

O le paluga eleele mo le totoina o le chamedorea e mafai ona faʻatau i se faleoloa, o fanua lautele mo 'au equestrian e talafeagai. Ae e mafai ona e saunia na ituaiga paluga: humus, peat, oneone o le vaitafe ma eleele eleʻele. O vaega taʻitasi e faia i vaega tutusa. I le pito i lalo o le tane e manaʻomia ona sasaa lelei le alavai.

Fertilizers ma faʻamaʻi

O le faaputuina o le alofilima o le chamedorea e tatau ona naʻo le taimi o le tuputupu aʻe ola - mai ia Aperila e oʻo i Setema. I le taimi nei, e tatau ona e faʻaaogaina le faʻalalolo faʻalua i le masina, faʻapitoa mo le pama po o soʻo se mea faʻapitoa o minerale.

Suiga

O nisi tagata fai togalaau latou te fautuaina le toe totoina o chamedorea e fuafua lava i ona tausaga: o laau talavou i tausaga uma, ma tagata matutua i tausaga uma e tolu. O tagata tomai faapitoa ei ai le poto masani ma le poto masani, e ui lava ina ofoina mai le taulimaina o le gafa o Hamedorea pe afai e tatau ai.

O sea manaʻoga atonu o le tuputupu ae ma le atinaʻeina o le laau. Afai e lūlūina le pama i totonu o se tamai fugalaau, ona e manaʻomia lea e tuʻuina atu i totonu o se koneteina tele. Faatasi ai ma le matua, o le a manaʻomia e le laau se mea e faʻaaogaina i totonu o se pusa moni poʻo se fala. E faigata tele ona vaʻaia se mea totino a le tagata matutua: e mamafa i le mamafa ma sili atu le manava. I ia tulaga, taumafai e sui le mea e faʻaaogaina ma faʻafouina le pito i luga.

O se manaoga ogaoga mo le totoina o pama o le iai lea o se faʻamaʻi poo se tele o meaola faalafua, faʻapea foi ma le faʻamalolo o le eleele. Afai e le taua le tulaga, o le taimi sili ona lelei mo lenei faagasologa o le masina muamua lea o le tautotogo, pe a le amataina le tuputupu ae malosi o le laau.

Auala e faʻaleleia ai le chamedorea

O le tausisia o tulafono uma mo le tausiga o le chamedorea, e mafai ona e maua se laʻau matagofie ma tele aʻa tetele e avea o se taui. Faatasi ai ma la latou fesoasoani, chamedorea e faigofie ona faʻaleleia. E tatau ona totō faʻavae o le Basal i le eleele ua saunia i totonu o se pusa eseese.

E mafai ona e totoina le pama ma vaevae le vao. O se tagata matua o le pama e aveeseina ma le faaeteete mai le ulo ma vaevaeina faatasi ma se ele i totonu o laau eseese. O lala na totōina i lenei auala e matua aʻafia ma ola lelei.

O le auala aupito sili ona faigata ma faigata o le toe gaosia o le fatu. E faʻaaogaina pe afai e leai ni vaʻai poʻo se laau e telē tele, lea e faigata ai ona faʻaaoga, mo se faataitaiga, vaevaega o le vao.

E taua tele le fatu o fatu. E mafai ona e mautinoa i lenei mea i le tulaga o le aoina mai o fatu mai lau laau toto. O fatu na faatauina mai atonu e tuai ma o le a le aumaia le taunuuga faamoemoeina.

E tatau ona aoina fatu ma vave faʻavela mo le tusa o le lima aso i se tagata faʻateleina le faʻaleleia po o le vai masani. Ma le isi, ia aveese ma le faaeteete le atigi malu mai fatu taitasi. I lalo o lenei palapala vaivai o loʻo i ai foi se mea faigata, o le amio saʻo e manaʻomia le faʻaumatiaina (mo se faʻataʻitaʻiga, faʻaaogaina o se faila laʻititi laʻititi). Ona totoina lea o fatu i le eleele ua saunia ma ufiufi i le tioata poo se ata vali. O le eleele e tatau ona faʻaleleia pea ma faʻaleleia. O tupu muamua e foliga mai e faalagolago i tulaga tuputupu ae - mai le tasi i le ono masina.

Maʻi ma meaʻai

Faʻamatalaga lelei ile pamu, o mea faʻamaʻi pepe e le mataʻu. Ae o le tasi oi latou, o le apogaleveleve, e mafai ona aumaia le tele o faafitauli i le laau. Afai e maua, e tatau loa ona faia loa se gaoioiga vave.

E mafai ona faʻamamago le lau o le laʻau i luga o le laau - o loʻo taʻu mai ai e le lava le timu. O laulaau o le pama na maua na amata ona liu samasama - o le auala lea e alu ai le taimi o le faʻaaogaina i tulaga fou. O le faasolosolo lava o le laʻitiiti o laʻau o le laau o se faiga masani lava.

Ituaiga o Hamedorea

O Hamedorea o se laau i totonu ole aiga lea e sili atu ma le luasefulu ituaiga o ituaiga ma ituaiga. Ae mo le totoina o totonu, 3 ituaiga e sili ona talafeagai.

Hamedorea Ernest-Augustus

O le vaʻavaʻa lenei e oʻo ile laʻititi e tasi le mita le maualuga. O le ogalaau o le elee, o lau e lua-lobed (e masani lava pe tusa ma le 10 fasipepa), o fugalaau e mumu. I luga o nodules o le upega o aʻa, e faigofie ai le toe gaosia o le gaioiga. O se uiga matagofie lea o lenei ituaiga o pama.

Hamedorea alofa

O le pama laʻitiiti lea (e oʻo i le 1.5 mita le maualuga). E i ai se ogalaau faʻanoanoa (tasi pe tele) faʻatasi ma le lala o le gase lanu uliuli lauusiusi, sina pisi (e tusa ma le ono laʻau i luga o ogalaau). E fuga i le mumu-lanu mumu.

Hamedorea Plain

O lenei ituaiga o pama ua manatu e sili ona le lelei ma faigata. E i ai foʻi faʻaʻailoga tutusa ma le faʻalelei o le chamedorea. Fuga i fugalaau samasama. O le ogalaau o lenei pama e aofia ai vaega ole laulaau oti.