Laʻau

Cotyledon

O se ituaiga laʻitiiti o laau e pei cotyledon (Cotyledon) e fesoʻotaʻi saʻo ma le aiga Crassulaceae. E tusa ai ma le tele o punaoa, o lenei ituaiga e tuufaatasia mai le 10 i le 40 ituaiga o laau toto. I le natura, e mafai ona maua i luga o le Penisula Arapi, i Itiopia ma Aferika i Saute.

O se uiga iloga o sui o lenei ituaiga o lona laitiiti (e seasea maualuga le maualuga o le 150 senitimita), o fugalaau mafiafia e sili atu ona mafiafia, ma e mafai foi ona maua ai le laʻau. O pepa e le faʻaaogaina e faʻapitoa pe pupuu foi, faatasi ai ma le lua o laʻau pepa e sosoo ai i luga o le fana i le maualuga o le 90 tikeri i le muamua.

E totogo lenei laau i le taumafanafana. I le taimi lea, o laʻau mafiafia umi e foliga mai mai le pito i luga o upega. Latou te tauaveina faʻamalosolo matala. O fugalaau o loʻo paʻu, ma e malosi foliga tutusa i logo. E i ai se paʻu e lima-lobed ma le corollas e lima. Stamens i le aofaiga o le 10 fasi vaega o loʻo i totonu o le corolla, ma e toetoe lava a le faʻafefe i fafo. O le Cotyledon o loʻo fuga tele ma mo se taimi umi. A maeʻa le fugalaau, o le a amata ona vevela paluga o loʻo i ai, lea e tele ni lanu enaena lanu enaena.

Tausia o le cotyledon i le fale

O lenei laau e le iloga ona o lona tausiga faʻamaoni.

Malamalama

E manaʻomia e Cotyledon le susulu malamalama ma le susulu o le la, o lea e fautuaina ai e sili atu le faʻatalama i le itu i saute mo lona faʻatulagaga. E le gata i lea, o se fugalaau e tupu tele lava i matagi o sisifo ma sasaʻe, ae i lenei tulaga atonu e le totogo.

E mafai ona e malamalama e itiiti se malamalama i luga o puʻu faʻalanu ma pusa laulaʻau.

Tulaga o le vevela

I le taumafanafana, e sili ona lagona e le laau i le vevela o le 18 i le 20 tikeri. E taua le manatua o le taimi lea e manaʻomia ai le televave o le lele. E sili ona lelei le tuʻuina atu i le auala (i totonu o le togalaau, luga o le faapaologa) i le taimi mafanafana.

I le taumalulu, e manaʻomia le manava o se laau toto (mai le 10 i le 15 tikeri). Afai e sili atu le vaivai o le potu, ona maʻi ai lea o le laau, o ona laʻau e vaivai ma le galo. O le taumalulu mafanafana e le fautuaina mo le cotyledon, aua i lenei tulaga atonu e le amata ona totogo.

E faʻafefea vai

O lenei laau e masani ona masani i tulaga fesuiaiga papaʻe. I lenei tulaga, o le fausiaina o loʻo faia ma le faʻaeteete. I le tau mafanafana, e tatau ona e inu pe a maeʻa le masini. Faatasi ai ma se taumalulu mālūlū, e mafai ona faʻaumatia atoa. Afai e mafanafana le taumalulu, ona faʻafeinu lea i le auala e tasi pei o le taumafanafana.

Afai o le suavai e faʻavaivai i le palapala, o le a fesoasoani i le atinaʻeina o aʻa ma lau pala.

Faʻasuina i vai malulu i le vevela o le potu, lea e tatau ona faʻamalieina muamua.

Totogi

E tupu tele lava masani ma faʻapupula i le maualalo o le vevela i totonu o le taulaga. E le manaʻomia ona faʻaleleia le faʻaleleia o le ea i soo se auala.

Faʻatoʻa Faʻapitoa

E le manaʻomia le faia o mea pala. Ae ui i lea, e fautuaina le faʻaogaina o laau tetele ina ia mafai ona taofia lo latou alualu i luma.

Faʻafefiloi o le lalolagi

O eleele lelei e tatau ona papa, matala ma e le tumu i meaʻai. Ina ia saunia le faʻafefiloi eleele, e tatau ona faʻapipiʻi lau laupepa ma le oneone-oneone, oneone laiti ma oneone laititi, ao ave i latou i le tutusa tutusa. E tatau foi ona e liligi sina vaega o le malala ma le ponaivi i le paluga.

Mo le totoina, e mafai foi ona e faʻatau eleele faʻasaina mo cacti ma suauu, ae e tatau ona e liligiina i ai le ele.

Fertilizer

O lea ituaiga laau e toetoe a le tatau ai. O le mea lea, i le tautotogo o le tautotogo ma le taumalulu o le a na o le 3 po o le 4 luga o ofu e manaʻomia. Ina ia faia lenei mea, ua fautuaina e faʻaaoga se faʻapitoa faapitoa mo le cacti. I le taumalulu, ua taofia le fafaga.

Faʻaopoopoga Faʻapitoa

Talu ai ona o se fugalaau faapena e tupu lemu ma e leai sona aʻa tele, e masani lava e le tatau ona toe suia. E taua le totoina o se laau, o lona pale o le a faʻaosooso. O lea la, afai o le lautele o le lapoa e sili atu nai lo le lautele o le koneteina, ona aoga ai lea ona fai se mea e faʻaaogaina i totonu o se ipu tele. O le mea lea, o tagata faʻataʻitaʻi matutua e faʻapipiʻiina, o se taʻiala, tasi taimi i le 3 tausaga, ma e sili atu ona masani tamaiti.

Faʻatauga auala

E mafai ona e aʻafia e ala i fatuga ma fatu. O le luluina o fatu e tatau ona faia i le tautotogo ma mulimuli tonu lava i faatonuga i le afifiina. O le fatu e tupu lelei, ae manaʻomia se taumafaiga e maua ai se tagata matua mai le fatuga.

E faigofie tele le faʻapipiʻiina e ala i le tipi. Ua totōina i le susu o le oneone. Faʻaaogaina, masani pe a uma le 4 vaiaso.

Pests ma faʻamaʻi

E mafai e se mealybug ona nofo i luga o se laau. O lea ituaiga meaʻai e mafai ona aveʻesea ma swabs cotton ua faʻamamaina i le ava malosi. I le tulaga o faʻamaʻi pipisi, ia togafitia ma se vailaʻau vailaʻau talafeagai.

Afai i totonu o le taumafanafana e i ai le cotyledon i totonu o le togalaau, ona mafai loa lea e le gata ona faʻapipiʻi. I lenei itu, e sili atu le le faatagaina o le atigipusa e faʻafesoʻotaʻi ma fanua o le togalaau poʻo isi laau.

Tetee malosi i faʻamaʻi. Ae ui i lea, o le pala e ono foliga mai ona o le tele o le inu.

I le taumafanafana, e mafai ona pauu se vaega o le lau, lea e masani lava.

Lapataiga O le tele o ituaiga, e aofia ai mea e ola i totonu, e aofia ai mea malolosi oona. I lenei tulaga, e tatau ona e galue ma le fugalaau, ma filifili se nofoaga e le mafai ona maua mo tamaiti ma meaola.

Faʻasologa autu

E na o le 4 ituaiga o laau e faapitoa lava le lauiloa i le fualaau aina.

Cotyledon lapotopoto (Cotyledon otaota)

O lenei meaola e sili ona lauiloa i totonu o faifaatoaga. O lenei laau toto, ola aʻe i le vaomatua, e mafai ona oʻo atu i le maualuga e 90-130 centimita. Atoatoa, lau lanu lanu e fesuiaʻi foliga lautele, lea e ono foliga mai e tolu tafatafa. O latou umi e eseese mai le 7 i le 13 senitimita. I luga o laʻau laulaau ma pupu, o loʻo i ai se paʻu paʻepaʻe o le wax, o le mafuaʻaga lea ua valiina ai vaega o le vao ma se paʻu lanu lanumeamata lanumeamata. O le pito o le laupepa laupepa ei ai se lanu paʻu. O lanu mumu lanu-moli e laiti tele, o le corolla tube e oʻo i le umi e 1-2 centimita. E tuʻuina i luga o se umi (umi e oo i le 60 inisi le umi), puipui vaʻafiafia, valiina i le paʻu. Eseese ma fuga samasama o loo avanoa.

Vaʻavae o le talo (Cotyledon undulata)

O lenei ogalaau e matua tele lava, o lona maualuga e le silia le afa mita. O laulaʻau lapopoa e i ai o latou pito i luga, o lea e foliga tutusa lava ma le sikula. O lenei ituaiga o meaola e iai le vevela ma le mafiafia o le ova i luga o lau o laulaau laiti ma siaki, ma o le taunuuga lea latou te maua ai se lanu lanumeamata-lanu. I le pito i luga o le fugalaau fugalaau, o lona maualuga e mafai ona oʻo atu i le 25 simita, o loʻo i ai faʻamaʻi paʻepaʻe. O le lanu o fugalaau e eseese mai le lanumeamata i le samasama, ae o le corolla tube e oʻo atu i le 16-18 millimita le umi.

Na lagona e Cotyledon (Cotyledon tomentosa)

O le mea sili lea ona itiiti i ituaiga uma, o lona maualuga e mafai ona ese mai le 10 i le 15 senitimita. O lenei ituaiga o meaola o loo i fafo atu o le toatele o isi e ala i le mea moni e faapea, i luga o le fogaeleele, nai lo le ufiufi o le gaʻo, o loʻo i ai se lalata tele. Laʻau vaivai, lauʻau o se ovoid elonoa i le pito i luga e iai ni nifo e tutusa lelei ma ni manoa. O le umi o lefolafola laulau e 2.5 senitimita, ma le lautele e 1.2 inisi leta. O foliga vaaia o sea laau na aafia ai le foliga mai o le igoa lona lua - "uu paʻu". O fugalaau fugalaau e vali i se lanu mumu-lanu moli.

Lady Smith (Cotyledon Ladismithiensis)

O se meaola e pei o Cotyledon Lady Smith (Cotyledon Ladismithiensis) e masani foi ona masani i aganuu. O lona uiga mataʻutia o se siliva siliva siliva. O loʻo i ai foi se eseesega uiga ese ma laumei eseese.

Cotyledon cacaloid (Cotyledon cacalioides)

O ia ituaiga laau iti e maualalo. O lona uiga, o lona maualuga, e pei o se tulafono, e le sili atu ma le 20 simita. O laina laina, lauulu lauulu, lanu lauulu-lauulu e umi e oo i le 5-6 inimita. O vaega ia o se laʻau vavao mafiafia, o loʻo i luga o laʻau vaʻai lignified. O le fugalaau fugalaau e oʻo i le maualuga e tusa ma le 30 senetimita ma e tele fugalaau moli, lanu samasama poʻo le mumu.