Laʻau

Meatotino aoga o le susulu

I le tautotogo ma le amataga o le tau vevela, pe a na o totoga uma o le togalaau ua totoina i moega ma maua ai le malosi, ua saunia le aʻafia o aʻa o le radish ma le susulu. Ae o le taua o se fualaau faisua vave e le gata i lona amataga ma le suamalie, faatasi ai ma se manogi suamalie, ae faapena foi i mea aoga o le radisa.

Afai e oʻo mai talu ai nei, aʻafiaga o aʻafiaga e masani ona maua mai i le mūmū, o loʻo i ai nei ni faʻatoʻaga e ofoina atu i le faʻatoʻaga lanu paʻepaʻe, lanu piniki, samasama ma le lanu violē. E le na o le lapotopotoina, ae o aʻa foi aʻa, e oo atu i le 10-15 cm le umi, e pau i luga o le laulau oe fiafia i fualaau faisua.

O le a le faʻaoga o le radisa? O le a le tuufaatasiga o lenei fualaau faisua, ma o fualaau faisua o lanu eseese e aoga tele?

O le tuufaatasiga ma le kalori mea o le radish

Talu ai ina ua mavae le taumalulu, o le tino o le tagata ua aafia i taunuuga o le le lava o vitamini, o le aofia ai o le kulimi suamalie i le taumafataga o le a vave ona toe faatumuina mea faasao o mea taua e pei o vitamini A, K ma le PP, acid ascorbic, B1 ma le B2, B3, B4 ma le B5, B6 ma le B9.

Ole lisi ole elemene elemene ile radish e le itiiti ifo. E manaomia lenei tulaga mo le faavaeina o kalisiu ivi, taua i le faagasologa o le uʻamea hematopoiesis, maua ai le faiga popole ma cardiovascular magnesium ma potassium. O fuālaʻau, zinc ma le sodium, apamemea ma le iodine, lea e aofia ai i le endocrin system, o loʻo i ai foi i aʻa ma fualaʻau. O le a le mea e aoga tele i le taimi nei?

E le gata i lea, i le vevela ma laʻau laititi ei ai le tele o phytoncides ma se antimicrobial natura, aʻafiaga faʻapitoa. O le suauu o le Mustard e tutusa lelei le meatotino, lea e fuafua ai le tofo o le fualaau faisua ma ona uiga mataʻutia.

E oo lava i le lanu piniki piniki-lanu mumu o le aʻa e taua pe a oo mai i penefiti soifua maloloina o radishes.

O le tele o le vevela o le lanu, o le sili atu lea i luga o le papa o le anthocyanins ua faʻailoa mai ai meatotino faʻasao.

E tāua tele le faʻataunuʻu o le kalori o le susulu. Faʻalagolago i tulaga eseese ma faʻalauteleina, 100 kalama o aʻa ma fuaina ai tupe mo na o le 16-21 kcal. I le taimi lava e tasi, 94.8% o le radish e aofia ai le susu, 2.4% o le mamafa o carbohydrates, ma o le fiber o le isi 1.5%.

Meatotino aoga o le radisa

O mea o loʻo i ai i totonu o vaega uma o le gaosiga o le laau e fuafua ai le lelei o le susuluae e uiga i le soifua maloloina o tagata. Muamua lava, e tatau ona matauina e ma le fiafia aai aʻa anamua, galo le tele o tagata e uiga i se puna o le vaitamini, minerale, tannins ma vailaau faatulagaina e pei o tumutumu retisi.

O fualaau 'aina laiti o loʻo aofia i salakeke ma malulu malulu o le a maua ai le tino e le gata o nei vitamini ma minerale, ae faʻapea foʻi le fiber.

O le fiva masani i totonu o le inumaga e pei o se pulumu e fufulueseina ai toxins, e faʻamalosia ai le faagaoioiina o le tino o meaʻai ma faʻaleleia le metabolism. O sea aoga aoga o le radis e le mafai ona le amanaiaina i le puipuia ma togafitiga o le atherosclerosis, talu ai o le tele o le cholesterol e tuua ai foi le tino i le fiva. O le faʻaaogaina o laʻau ma aʻa e maua mai i le filo o meaʻai e aoga tele:

  • ma faʻavaivaia le gaogao o le intestinal;
  • afai e te manaʻo e faʻaitiitia le mamafa ma faʻamamā le tino o toxins;
  • e faʻagaoioia faigamalo ma mea faʻafefete;
  • pe a iai ni faʻafitauli i le gaioiga o le manava.

O aoga o le radis ma le aafiaga o lona faʻaaogaina e faʻapipiʻiina i meaola oona, gaʻo ma le taua o suauʻu e maua ai le mafanafana, faʻapalaina ma le faʻaaogaina o le tonic. Vitamini e ulu i totonu o le tino ma sala muamua o le radisa ma le laʻau o le tautotogo e taua tele. O se vaifofo sili lea e le gata mo le le atoatoa o le vaitamini, ae faapena foi mo le leaga o le agaga o loo aumaia faatasi, faaitiitia le malosi ma le popole.

Anthocyanins, oe nafa ma le lanu o le aʻa o laau toto, faʻapea foi ma le malosi e taofia ai le atinaʻeina o tumutumu o tumutumu, lea e maua ai se aoga aoga i luga o toto toto ma masini, e saofagā foi i le fuga o mea aoga o le susulu.

Afai e manaomia, faaaoga se fualaau faisua e pei o se fualaau faasaina aneti-kanesa faalenatura, e sili e tuuina atu le faamuamua i Aa mumu po o le pāuli, ua faamalieina maualuga anthocyanin, ma o lea o meatotino aoga o retisi iloa atu. I le tautotogo, pe a faʻaitiitia le faʻaleagaina, o le a faʻalavelave i le radish o le a avea ma puipuiga faʻafuasei mai le malulu, faʻamaʻi pipisi ma le faʻaleagaina o mea. Ma o sea ituaiga o faʻasalalau e faigata ona faʻamaualuga!

E le gata i lea, o le faʻaleagaina o le faʻaaogaina o le laau e mafai ona lagona i le faʻaaogaina o le pipi mai fafo o laʻau faʻamalo ma aʻa. O togafitiga faʻapitoa e fautuaina ai le faʻaogaina o lenei meafaigaluega e avea o se mea e faʻamalosi ai le tiga i totonu o sooga, pe a maeʻa faʻamaʻi ma isi manua laiti.

O le sua vevela ma le pulupulu e aoga i le faiga o auala e faʻaleleia ai mo le faʻaumatiaina ma le faʻaleagaina o le gasegase mo faʻamaʻi ma faʻamaʻi faʻatasi ma le faaleagaina o le paʻu.

Ona o le faʻaleagaina i le lotoifale, o sea ituaiga o mea manogi:

  • faalavelave mai le tiga;
  • faamama avega;
  • o le a taofia le atinaʻeina o se siama siama.

Laititi o le kaseti calorie ua tuufaatasia ma le i ai o suga masani ma fiber e tosina atu ai le manatu o tagata fai meaʻai i fualaau faisua.

O le a le faʻaaogaina o faʻamalama i lenei tulaga? O se salati ma fualaau matala matala o le a faatupuina ai se lagona o le nofo filemu, toe faʻaleleia malosi malosiaga, ae o le a le tuua se centimita e tasi i le puimanava.

I le taimi lava e tasi, o tagata uma e popole io latou foliga vaaia e le tatau ona faʻatapulaʻaina i salama ma fafagaina i susulu. O lenei fualaau o le a fesoasoani:

  • sulu le paʻu o foliga ma le ua;
  • faʻamalolo le afaina i le tino;
  • faʻamamā le faʻaleleia ma faʻamaʻi le paʻu i lalo o le lauulu ma le paopao.

O masks ma le faʻamamaina i le palu ma le sukalati o le a faʻaleleia atili ai le faʻalavelave, faʻateleina lona leo ma aveese le sebum sili atu.

Contraindications mo le faʻaaogaina o le radisa

Ae i le tele o mea aoga, o le susulu i nisi tulaga e mafai foi ona mafua ai le leaga o le manuia. E le gata i lea, o ia lava tuufaatasiga e mafai ona faaosofia ai le faʻamalosia o se faʻamaʻi faapitoa, lea e aoga i le faʻaaogaina o aʻa ma fualaau laiti.

Muamua lava, o le faamalieina maualuga o vailaau ma faasoesa, e tatau ona iloiloina mo tagata mafatia mai gastritis, papala faamaʻi ma isi faamai o le tamaitusi gastrointestinal. Afai ei ai i se tagata ni faafitauli matuia ma le motumotu o le intestinal, o ipu ma susulu e mafai ona mafua ai ni tiga tiga ma e na ona faʻapupulaina ai le tulaga.

Oxalic acid i le tuufaatasiga o laau afu ma aʻa laau e le saogalemu i taimi uma mo tagata gasegase.

I le tele o mea, o le susulu e le aoga tele mo tagata o loʻo lamatia mo fasipolo ma fatu fatuga, faʻapea foʻi ma le vaʻaia o veins varicose.

O loʻo i ai se tagata le faʻamaoni i le fualaau faisua, faʻaalia i faʻafitauli i le lotoifale i le lotoifale ma se faʻalavelave lautele o le soifua lelei. O le tele o taimi, o le mafuaaga mo lenei mea e tatau ai le suauu totusu, faʻapea foʻi ma pigments natura, lea e maua ai le aʻa o le aʻa e pei o se foliga pupula.

Ina ia aua neʻi fefefe mo lou soifua maloloina ma faʻaaoga pea radishes i ni mea laiti, e sili atu le faʻalogo lelei i ituaiga paʻepaʻe poʻo le aveeseina o le pito i luga luga o le paʻu pepa ao le i 'ai le aʻa.

E tusa lava po o le a le ofoofogia o le aafiaga o le fualaau faisua i luga o le tino, o le aoga moni o le radisa e na o le taimi lava e faaaoga ai faatasi ma isi vaega o oloa ma le amanaia o le tulaga o le soifua maloloina o tagata ma fautuaga a fomaʻi. I le faaopoopo atu i ai, na o ni aʻa e maua mai i aʻafiaga e ola i totonu o nofoaga e saogalemu ai le siosiomaga e tatau ona paʻu i luga o le laulau.

Vitio e uiga i aoga o le radisa

//www.youtube.com/watch?v=P_Sy9HGHDcM