Fugalaau

Purslane - falala pupula matagofie

O le igoa o lenei laau e sau mai le upu Latin "portula" - o le kola ma e fesootai ma le natura o le tatalaina o le pusa fatu o le pusa. I a matou fai togalaau o lenei laau fetolofi ma fugalaau susulu ua taua o "falaoa".

Portulac tele-flowered (Portulaca grandiflora). © beautifulcataya

I le avea ai o se vao vao, e maua i totonu o le mafanafana o Europa, i Amerika. O se vaega o lea mea e totoina i togalaau ma togalaau. Purslane o se laʻau lauiloa i Middle Ages i Europe, aemaise i Egelani. I aso o Hippocrates, na faʻaaogaina ai le togafiti e togafitia ai manua, ma le gaogao gata ma le le mautonu, ma i le vaeluagalemu o tausaga na manatu ai "manuia" i tagata Arapi.

Rod Portulac (Portulaca) tuʻufaʻatasia e tusa ma le 200 ituaiga o vao taʻitasi ma le faʻaleleia o laau, e aofia ai mea faʻapitoa.

I le teuteuina o togalaau ua faʻateleina Purslane tele-fuga (Portulaca grandiflora), na amata mai Amerika i Saute. O lenei laʻau faʻapitoa o loʻo fetolofi ma se maualuga o le 20 cm, ua tupu i le aganuu e pei o le tausaga. E masani ona faʻaaogaina i toga papa ma tuaoi. O laulaau e tino, laiti, lauulu, lanu meamata poo sina lanu mumu. O fugalaau e foliga mai i le ipu, e faigofie, e 5 petals e fusifusia faatasi, poʻo le faaluaina, o le lapopoa (diameter 2.5-3 cm), e iai lanu eseese: paʻepaʻe, kulimi, samasama, lanumeamata mumu, lanu mumu ma le mūmū ma ata eseese.

Eseese ma fugalaau faalua, mo se faataitaiga Faafefiloi Lua, e faapitoa le talisapaia. O le igoa o le ituaiga "Belotsvetkovy" e tautala mo ia lava - o le laau e fugalaau fugalaau. O fugalaau fugalaau e lanu viole. O togavao lauiloa e lua lanu lanu.

Portulac tele-flowered (Portulaca grandiflora). © Sylvi

Purslane o se mea matagofie o pusa laupepa: e tuu i totonu o vanu auala, ipu, ato tautau, faapaologa ma le faamalama.

O le faʻaaogaina o purslane tele-flowered i totonu o le togalaau e matuā ese lava. E totōina i fugalaau fugalaau (masani - i moega fugalaau kapeta), i luga o fale faigaluega, fugalaau fugalaau, alavai mama, taofi puipui o maʻa, i sooga o paʻu mafolafola i rockeries. I luga o eleele matutu, e mafai ona sui ai le mutia.

Vaega o le tuputupu ae i luga o le tele-flowered

Nofoaga

E totoina Purslane i le nofoaga sili ona malamalama, a leai o le a le toto le laau. I totonu o tulaga avanoa mo se faamalama matala o le faamalama o le itu i saute e talafeagai. Lagona tele i totonu o le faapaologa ma le faamalama ata, i le ea fou.

Lulu

Purslane tele-faʻafefeteina - o se togalaau vevela. Faatasi ai ma se faaitiitia o le vevela, e leai foi ni faafitauli, talu ai ua tupu le ituaiga o laau e pei o le tausaga.

Faʻasa

Purslane e fafaga soo - vave lava ona toto i le vaitau o le tuputupu aʻe, aemaise lava i taimi vevela ma le vevela, aʻo aloese mai le faʻavaivaia o vai.

Maʻi ma meaʻai

O le mea lautele, o sui o le aiga o Portulac e teteʻe i faʻamaʻi ma faʻamaʻi. E i ai taimi, e aʻafia ai laau i le malie o Albugo portulaceae, lea e oʻo atu ai i foliga vaaia o laʻau ma le faʻaogaina o laau i luga o lau. O vaega ua faaleagaina ua aveeseina ona togafitia lea ma se tasi o sauniuni o le fungicidal e uʻamea.

Portulac tele-flowered (Portulaca grandiflora). © gps1941

Faatauina o fatu

E maua fatu i le faaiuga o le taumalulu po o le amataga o le tautotogo, siaki ma le faaeteete le saʻo o le ato ma le aso e muta ai. I totonu o falemaʻi faʻapitoa ma falemaʻi faʻatoʻaga e mafai foi ona e maua fualaau i tioata. Filifili fualaau vavao e aunoa ma ni faailoga o le pala.

Purslane Care

Malamalama mo purslane e manaomia le susulu, e manaomia e le laau le sun saʻo - o le ki lea i le fugalaau matagofie. I totonu o tulaga avanoa mo se faamalama matala o le faamalama o le itu i saute e talafeagai. Lagona tele i totonu o le faapaologa ma le faamalama ata, i le ea fou.

O le laau e fiafia i tulaga mafanafana - mo le alualu i luma alualu i luma, o le vevela i le itulagi o le 20 ... 26 ° C e talafeagai.

E le manaomia e Pursila le fafagaina, ae ui i lea, o laau i totonu o pusa ma ipu e fautuaina pea ina ia faʻafeinu lelei, ae masani lava.

E le manaʻomia e le laau le laʻei pito i luga - o se tasi lea o nai laau teuteu e fiafia tele i eleele leaga.

Portulac tele-flowered (Portulaca grandiflora). © julia_Halle

Toto fatu fatu

E sili atu le totoina o purslane ia Mati. Ae ui i lea, o nisi taimi i tusi o le fugalaau ma fuālaʻau muamua (tolu sefulu tausaga o Fepuari) ma aso mulimuli ane (1st decades of April) ua faʻaalia. E totoina le Purslane i le vevela o le 20 ... 25 ° C ma i le malamalama sili ona malamalama i totonu o mini-greenhouses. I se aso vevela, o le vevela i totonu o le greenhouse e mafai ona oʻo atu i le 50 ° C, ona tutupu vave ai lea o laau. Ae afai e le lava le malamalama, o le a latou faʻaloloa. Mo se fale koli, o se pusa tioata e faia i le plexiglass o le a fetaui. O le pusa tioata e ufiufi i se paʻu paʻu (sili atu nai lo se mea fou) poʻo se plexiglass ma faʻapipiʻi i luga o le faamalama sili ona malamalama. Afai e le lava le malamalama ma puʻeina ia laau, e mafai ona faʻamalamalamaina i se moli felafoaʻi (DC) poʻo se moli o le laulau (moli o le afi 40-60W). E manaʻomia le malamalama atili i le taeao ma le afiafi, ma i le timuga o le tau - i le aso atoa.

O se fatu laʻititi o fatu e sili ona totoina i totonu o nai ipu palasitika. Liligi se alavai faʻavaivai o le iliili ma le oneone paʻu i le pito i lalo, ona faʻatumu lea o le ipu i le palapala. E le tatau ona aofia i totonu o le paluga o le eleele le peat ma le fugalaʻau. I le tulaga muamua, o le a le totoina lava fatu, i le lona lua, o le a feoti ai laau mai maʻi faʻamaʻi. E oʻo atu i le 20% o le oneone ma le lautele o le 0.1 mm e mafai ona faʻaopopoina i le paluga o le eleele, ma afai o le palapala e mamafa, gaʻo, ona manava.

O papatusi eleele o loʻo tuʻuina i totonu o se fata ma se vai malulu, puipuia. Pe a faʻavaivai i le vai malosi, o le germination ua faʻaitiitia.

A maeʻa le eleele, e mafai ona e amata toto. Purslane fatu o loʻo taatia i le pito i luga ma se togi faʻamau (e tatau ona faʻamalulu lona pito i luga), tulei i le palapala e 0.5-1 mm i le mamao e 1 cm mai le tasi. Vavave vave tuʻuina i totonu o se lau. Afai e le tu i luga o le faamalama ma e le o iai se faʻaaloalo, o le taimi lava e saoloto ai le tele o fualaau mai le pusa o le pusa, e tatau ona aveʻesea mai le falesa ma tuʻu i luga o le faamalama latalata i le tioata pe a mafai ai. O le ufiufi o le soʻo faʻatasi ma se moli laupapa e sili atu le saʻo i totonu o le fale kati faʻatasi ai ma le tapuni avanoa. O le vavalalata mai le moli e oʻo i le vaomatua mo le 40W e mafai ona 10-15 cm, ma mo le 60W - 15-20 cm Afai e malulu le faamalama i le po, e mafai ona e tuʻuina fua i le po i totonu o se fale matala, ma tuʻu i luga o le faamalama i le taeao pe a maeʻa. E taua tele le faʻamautinoa o le palapala e le malogo.

Afai ei ai se faletalimalo i luga o le la o le fale, e mafai ona tausia ai fualaʻau. E tatau ona e manatuaina e masani ona fiafia i le vevela ma amata ona pagatia i le 20 ° C (laau toto faatoa totogo), i le 16 ° C (i le vaiaso mulimuli ane), i le 10 ° C (pe a maeʻa foliga mai o laʻau moni 6). I le vevela i lalo o le 10 ° C, o laʻau e amata ona paʻu i laau matutua.

I le vevela o le tau, e lelei tele le tatala o le fale kesi, e na o le taua lava le mautinoa o le palapala e le mago. Ma i timuga timu, e sili atu ona lelei le tapunia ina neʻi le timu le timu.

O le suaina o le eleele e sili ona lamatia mo le laiti, aemaise lava fou faatoa tulaʻi, laau.

Laʻau o loʻo i ai le maualuga o le 5-6 cm ma le itiiti ifo i le 10 laulaʻau ua totoina i atigipusa, fugalaau ma ipu e le itiiti ifo i le 10 laulaʻau, ma e sili atu foi - vave faʻatasi ma pupu. Mo le tulimanu, latou te filifilia le sunniest, mafanafana, ma le nofoaafi - o le a lelei i luga o le maualuga, ma e sili atu foi i tala ane o le puipui i saute. O iina e mafai ona e tuʻuina ai fagu i fatu laau.

Afai e te manao e maua ni fatu, i le faaiuga o Aokuso, pe a paʻu le vevela o le po i lalo o le 10 ° C, e tatau ona aumai totonu o fagu ma laau. E mafai lava ona e tuu i latou i luga o le faamalama seʻia oʻo ina fatu le fatu. Purslane fatu latou te taofia lo latou germination mo le 3 tausaga.

Ina ia toe faʻaaogaina mea e sili ona manaia o le faʻapipiʻi, e mafai ona e faʻaogaina meaʻai - e tatau ona teuina ia laau tinā i se nofoaga malulu i le taumalulu.

Portulac tele-flowered (Portulaca grandiflora). © sanodi

O ituaiga lauiloa o le tuli

Purslane tele-fuga (Portulaca grandiflora).

O le laau e sau mai Amerika i Saute (Pasila, Atenitina, Iurukuei). O se laʻau o le laʻau mumu (faʻaaogaina e pei o le tausaga) faʻatasi ai ma laʻau o le lanu mumu, faʻavae pe faʻaigisi, e oo i le 30 cm le maualuga. O laulaau e paʻu manu, paʻu, e oo i le 2.5 cm le umi ma oʻo i le 2 cm le lautele. 3-4 cm, lanu eseese - mai le paʻepaʻe i le samasama poʻo le ulaula-lanu violē. O le uluai foliga mai o fugalaau lanumumu na avea ma faavae mo le fausiaina o le tele o ituaiga laau ma se mea faigofie pe faasee ma se lanu eseese.

Portulac tele-flowered (Portulaca grandiflora). © Stefano

Ua toetoe lava a oʻo i le lalolagi atoa o se mea teuteu. I le tele o ituaiga o siaki, o pualaau e tatala na o le ao i le vevela o le tau. Ae ui i lea, e tele ituaiga o fugalaau (sili ona tele fugalaau) e tatalaina i luga o aso timuga.

Eseesega e matala ai fugalaau i ao puaoa: Sundance, Sunglo, Cloudbeater.

Purslane garden (Portulaca oleracea).

Cosmopolite laau, faʻasalalau i itu uma o le lalolagi. O se laau taʻitasi, suamalie, 10-30 cm le maualuga. Mumu lanu mumu ma sili ona faʻalauteleina, faʻaloloa poʻo fetolofi i luga o le eleele, paʻu paʻu i foliga, e leai se mea. O laulaau o ni aano, sessile, 1.5-3 cm le umi, pale-scapular, faʻatasi ma pito faʻamau. I le taimi atoa o le taumafanafana, i luga o le pito i luga, e foliga mai laititi fugalaau, lanu samasama i le lanu, tuufua pe aoina i vaega laiti o le 2-5. O le calyx e faia i le 2 sepals, e 7-8 mm le lautele, e aofia ai le 4-6 i luga o le taloina o petals. O le taimi o le vavalalata o lenei ituaiga e pau i le masina o Iuni-Aukuso.

Portulaca togalaau (Portulaca oleracea). © Julio Reis

I Europa, i le avea o se fualaʻau fualaau, o lenei laau na foliga mai ua tuai. I le taimi muamua na oo mai i Farani, lea i le XVII senituri na avea ma se tasi o fualaau aina suamalie sili ona taua, ma mai iina na ulu atu ai i isi atunuu Europa.

Faatali mo au faʻamatalaga!