Fugalaau

Mallow o se star laki

O le taimi lava na leiloa ai se tulimanu i se togavao. Sa fealuai solo o ia i totonu o laau mo se taimi umi lava, vaivai ma nofo i luga o se maa i tafatafa o le vai - e malolo ai. Na faanoanoa o ia. O ona mafaufauga na faanoanoa ma faanoanoa: "O aʻu o se tagata nofo toatasi ... E leai se tasi, e le gata i le vaomatua, ae i le olaga. Ma o le taimi nei o le oti o loo faatalitali mo aʻu lava, i le vaomatua. O le a le maua aʻu e se tasi, e leai se tasi e sau ia te au E leai se tasi na te sau i totonu. "O le a le mea na mafua ai ona ou i ai iinei?" Ma sa faafuasei lava ona tafe mai se tala i le va o laau - o se teine ​​lalelei lalelei na taloina lona solosolo ia te ia. Sa tu i luga le tulimanu, sauni e faalatalata atu ia te ia, ae na paʻi atu se tasi i lona lima. E liliu le tulimanu, ma o loʻo i ai se toeaina matua. Mataʻutia, maʻi, i se mea tuai ae taugofie. Na ia fai atu i le tulimanu: "Aiseā ua e faanoanoa ai, tulimanu? Ave ese le manaʻoga! E leai se mea faigata iinei, maaleale - e pei lava o le a laa ai ou vae, o le a alu ese atu le faanoanoa! Ae o le ae le sau iina, ae o le a ou aveina oe. O le mea lea, o le mea lea, o le mea lea, o le mea lea, o le mea lea, 'ou te fai atu' iā te oe, o le mea lea 'ou te fai atu ai' iā te oe, Ma o loʻo tagi ma faʻavauvau - o le taimi nei o le a ia faʻaaoga ma vaeluaina! Sa faigata ona ave o ia i le tulimanu. Ioe, faʻamaoni mo le tuai, e le mafai ona e maua i soo se mea. Latou te o mai, e faʻafuasei ona taloina e se tasi se solosolo mai tua o se laau. E le taofi le tagata tulimanu, auala i totonu o le vai malulu. Toto - ma faʻafuaseʻi ona faigofie ma lelei mo ia. E alu pea o ia - ma i laasaga uma lava o le a sili atu lona lelei ma lelei! Ma i se isi itu na avea ma se mea ofoofogia ia te ia - o le solosolo e foliga mai ma susulu - talotalo. O le tagata tulimanu e savali i luga o le vai, ma ua leai se mea e mafai ona vaai i ai vagana se sikafu. Sa alu o ia i luga o le eleele, tu, ma i luma o ia ua tupu tele ai le mallow umi. O le faletua tuai ua mou atu i se mea, e peiseai ua vavae ese i le ea! Nai lo lena, na fusi e le teine ​​mumu le tulimanu i ona lima, ma o ia na ia alofa ma le faatamala. Ma o le tulimanu sa amata ona fiafia nai lo fiafiaga uma, e le faitio e uiga i le olaga, ae na o le fiafia, ma taofia le fasiotia o le vaomatua. O le mea lea, o le mallow magical na faʻaalia i le tulimanu lona ala fiafia. O na tala e uiga i fugalaau ma se fiafia fiafia e taatele, aua o fugalaau e maua ai se malosiaga lelei ma ... fesoasoani tele i se tagata!


© pizzodisevo (muamua, o loʻu ola maloloina)

Mallow, poʻo Mallow (lat. Malva) - o se ituaiga o laau mai le aiga o malvaceae (Malvaceae).

O le ituaiga e oʻo atu i le 120 ituaiga o mea ola i Europa, Aferika i Matu, Asia.

Tausaga taʻitasi, luala ma vaʻaia o le rhizome faʻatasi ma le faʻalaʻau saʻo e oʻo i le 200 cm le maualuga. O fugalaau e tele, o lo o faapipiiina i le tele o laulaau, e seasea tuufua, o mea e le o iai i luga o tumutumu. O laulaau ua atoatoa, lobedi poʻo pama vavalalata, pala. E fuga mai ia Iulai e oo i le autumn. O le fua o se atigipusa e iai ni nusi toʻatasi. I le 1 g i le 300 - 500 fatu.

Talosaga

I faʻataʻitaʻiga faʻasolosolo, o le faʻafefeteina o fugalaau poʻo laulaau e faʻaaogaina mo le malulu, manava manava, afaina o le manava, inumaga ma le manava.. E faʻaitiitia le faʻaleagaina o le faʻaleagaina o le tino ma faʻafefe ai le mumu. O loʻo i ai le maualuga o le adsorption ma gaoioi faʻasaga. I fafo, o le mea e faʻaaogaina e faʻaaogaina i le ituaiga o rinses mo angina, i le ituaiga o meaola ma mea manogi mo le afaina ai, pala, maʻi paʻu, manua, maʻi.

O vai mai fafo mai fugalaau o le mallow e faʻaaogaina i totonu ma fafo, aemaise lava i le mamafa o le tale mago, faatasi ai ma le paʻu o le faai, ma le uʻamea, i le mataupu mulimuli o foliga o rini. O lau ma aʻa e tutusa lava le talosaga.

Faʻasolosolo i totonu o le vavao, latou te faia le taele vevela mai i mea nei: laulaʻau poʻo fugalaau poʻo le mallow plant atoa - 200.0 g, vao Kernobyl - 150.0 g, fugalaau fomomile - 150.0 g, fatu oateti i se fuataga e 1 l; sasaa uma i le vai inu, sola i le aso atoa, ma faʻavela i le afiafi (tusa o le 5 lita o le vai) ma sasaa i totonu o le taele. Faʻamama vave ao lei moe.


© TANAKA Iutaiayoh

Faʻapitoa

Nofoaga: la i le la, puipuia mai matagi malolosi. Malamalama le penumbra malamalama. I totonu o le paolo, e totogo laau ma fuga lemu maualalo.

Soo: uumi-susu, mauoa i humus, suavai mama, le mautonu.

Maʻi ma faʻamaʻi: slugs. E faigofie lava i siama faʻamaʻi, aemaise lava i nofoaga mafanafana ma suamalie.

Faʻafouina: e masani lava i fatu o loʻo totoina ia Me i le sao i luga o eleele. E foliga mai le lanu i le 8-10 aso. Totoina i se nofoaga tumau i le tautoulu, tausia le mamao i le va o laau toto e 40-50 cm. E fuga i le tausaga lona lua. O le totoina o lala i le masina o Aperila o loo faia saʻo i totonu o ipu (3 fatu i le ipu e tolu lita), i se vaeluaina o le eleele ma se mea e le tutusa ai. Fuga i lenei tulaga i nisi taimi i le tausaga o le luluina. O ituaiga meaola ma terry aoga o loʻo faʻalauteleina e gauga (o le basal cuttings in spring or stem at the beginning of summer) poʻo le vaeluaina o le vao. I tulaga lelei, e mafai ona maua le fatuina o ia lava.

Faʻaaogaina: faʻaaogaina i mixborders, vaega, lelei tele e faasaga i laau ma laau. Lulu umi i le tipi.

Tausiga

Mallow ua totoina e avea o se laau teuteu ma togafitiga mai anamua.. Na tupu i Aikupito anamua ma Eleni anamua. O le laau na taʻua Hippocrates i ana tusitusiga, ma Pliny le Elder na fai mai o le vaiinu mai le mallow, puipuia mai faʻamaʻi. I Rusia, o le mallow e tele lava ina taʻua o le mallow ona o le tutusa o lana ovary ma le mallow ekalesia.

O le mea masani, i le ogatotonu o le laina, ua tupu aʻe le mallow e avea o se mea lelei. I le tautoulu o le tausaga lona lua, o laau e masani lava ona oti, ae muamua, e masani lava ona tupu le iniseti. O fatu, pe a uma ona matua, sasaina i se aofaiga tele ma toto fou e totogo i totonu o le fugalaau i le tautotogo e sosoo ai.

Mo le lelei lelei o le atinaʻe ma le fuga o le mallow, o se laufanua lafulemu ma le lafulemu, lalata ma, sili atu ona taua, e manaʻomia le eleele eleʻele. O le paʻu o le vai, vai paʻu, o le mallow e le taliaina. E tatau i le saite ona puipuia mai matagi malolosi e mafai ona faʻaumatia ai le ogalaau. Totoina o le mallow i luga o puipui o fale, puipui, ma isi, o loʻo faʻaaogaina.

Mallow e le fiafia ma e le taliaina toleniga mai lea nofoaga i lea nofoaga, talu ai o le laau ei ai sona aʻa umi ma atonu o le a faʻaleagaina pe a eliina. O le mea lea, i le faaiuga o le masina o Aperila po o le amataga o Me, e totoina vave fatu fatu i se nofoaga tumau, e tusa ai ma le faatulagaina o le 50x50 cm. E luluina fatu i le 2 i le 3 cm le loloto.

A maeʻa pe a ma le lua vaiaso, ona aliali mai ai lea. I le amataga, latou te atiina ae lemu ma, ina ia mafai ai ona tupu le vao mai le muffled e vao, o le veleina e tatau. I le tausaga muamua o le atinaʻega, o le rosette e faʻavae mai i laulaau tetele. O laʻau e foliga mai i le fatu, e faʻamalosi i pito. O le tausaga e sosoo ai, pe a maeʻa le taʻavale, ma mo le taumalulu e fautuaina e ui lava ina fausiaina se sulu malulu mai lala laʻau, laʻau paʻu poʻo mutia matutu, o fualaau e tupu mai ia i latou. O fulufulu pupuu e le o se mea e sili ona matautia mo lenei aganuu.

Mo le faaleleia o le atinaeina o laau ma, e tusa ai ma le lelei o le fugalaau, ua fautuaina e fafaga le humus i le fua faatatau o le 3-4 kilokalama i sikuea mita i le tautoulu o le tausaga muamua po o le tautotogo o le lona lua. mita

I le tau vevela, o le mallow e manaʻomia le faʻaleleia lelei o le vai, ae o le mea autu e le o le faʻaalu - e le mafai ona sasaa le laau. E tele naua, e ui lava e malosi tele, e sili atu le fusi i latou i pine. Mallow o se laau vevela-alofa ma o le umi o lona tuputupu ae e faʻatatau i le tau. Fuga i le vevela o le tau e mafai ona faaauau pea seia oʻo i le tau o le tautoulu.

O le tele o taimi, malva e pagatia mai le ele. Afai e iai ni mea eleelea i tua o laʻau, e ao ona aoina ma faʻaumatia ia laʻau mama, ma mulimuli ane (2 - 3 tausaga) mallow ma isi mea totō e ono aʻafia, e le tupu i luga o lenei 'upega tafaʻilagi. E mafai foʻi ona faʻaleaga le faaleagaina e ala i le miti ma le palapala.

O le laau o se laau sili ona matagofie o le meli, ma o ona fugalaau e tosina mai pi ma talotalo i le togalaau..

Ua vaeluaina, o le a le mafai ona tatalaina ni pupuʻu i totonu o le vai.

O se tasi o laau mallow e pei o le marshmallow (Althaea officinalis) faʻaaoga lautele i vailaʻau faʻapitoa.. O ia foi e faʻaaogaina i fomaʻi faʻapitoa e avea o se tagata e faʻamoemoe ma e tetee i ai. Mo le togafitiga faafomaʻi, ua saunia se fugalaau: 2 sipuni tele o fugalaau vevela ua filifilia pe ua mamago ua sasaa i se ipu vai vevela ma ua tauanau mo le 10-12 itula (i le taimi e tasi e fefiloi ai i le tele o taimi), faamamaina e ala i se mea e inu ma inu ao le i ai meaai i le aso atoa. O mea faʻamalolo e mafua ona o le maualuga o mea i totonu o fugalaau ma isi vaega o le garotene, suga ma le vaitamini C.


© Deanster1983

Meaola

Hybrid Mallow - Malva x hybrida.

O se laau lalelei e ola e pei o se tausaga faʻaletausaga ma le taʻitasi, e oo atu i le 200 cm le maualuga, ma tele ni manogi. O fugalaau e tele, pala, piniki, mumu, paepae. E fuga mai ia Iuni e oʻo i le tautoulu.

O lenei ituaiga o meaola e tupu i Europa i saute e avea o se mea faʻale-aganuʻu poʻo se mea faʻapitoa. Ae ui i lea, o fea i le taumalulu o le faʻaitiitia o le laina o le thermometer i lalo ifo o le 15 ° C, e mate le laau mai le malulu ma e sili atu ona lelei ona tupu e pei o le tausaga. Mallow propagated by cuttings or sowing seeds i le amataga o le tautotogo. Ina ia manuia le totoina o fatu laau, e tatau ona totō fatu i le vave e mafai ai, talu ai aʻo leʻi oʻo mai le fugalaau muamua, e tupu pe a ma le fa masina.

O le Gibbortello foliga e mafai foi ona faʻaleleia e avea o se mea faʻale-aganuʻu. Ina ia faia lenei mea, o fatu e totoina i le faaiuga o le taumafanafana. Ua totogo le matutua o le matutua i le maualuga o le 1.2 m. O peti lanu violisa ua i ai se paʻu mumu-lilac. E masani lava ona mate le pupuu uamea.

Mallow ua galo, poʻo le vaʻaiga - Malva crispa.

E sau mai Asia faʻapitoa, e masani lava mai Saina, faigofie ona tafe. E maua i Western and Eastern Siberia, Europa i Sisifo, Iapani.

Tausaga taʻitasi e oʻo atu i le 200 cm le maualuga ma saʻo, e leai ni laʻau pe ulu mai i le pito i luga. O lapoa e lapoa, e oʻo i le 16 cm le umi, i luga o laʻau uumi, felanulanuaʻi, lelei-toothed, tino mataʻutia i tafatafa o le pito, faʻafefe o le vevela o aʻa malolosi. E tele fugalaau, e toetoe lava a leai, e tele lava i totonu o laʻau o laulaau, paʻepaʻe poʻo le lanu enaena. E fuga mai ia Iuni. O le fua e aofia ai le 10-12 fua mai. O fatu e lanu enaena, laitiiti.

O laʻau matagofie ma sina lau o lenei mallow ua faʻaaogaina e avea o se faʻaopoopoga i falala, faʻapea foi ma le teuteuga o salati, ona e mafai ona taumafa. O le maualuga o laau e mafai ona aʻafia ai le ola o tagata, o lona uiga o lo latou totoina e avea ma uluai mata lanumeamata ma puipui. O fatu mallo faʻamaina ua totoina tuusaʻo i nofoaga tatala e amata ia Mati. Laʻau e le faʻapitoa ma e le manaʻomia se tausiga faʻapitoa. I le aganuu talu mai le 1573.

Musk Mallow - Malva moschata.

Homeland - o le ogatotonu tutotonu o Europa o Rusia, Europa i Sisifo, Asia Itiiti.

Laʻau faʻapitoa e oo atu i le 100 cm le maualuga ma lauulu lauulu, faʻaleleia e faʻalauteleina pe matagofie. O fugalaau e piniki pe sinasina, e oʻo ile 5 cm le lautele, ei ai se manogi manaia. E fuga mai ia Iuni-Aukuso. I se aganuu talu mai le 1596. Winter-hardy--5 tikeri.

O le ituaiga 'Perfect Perfect' o se mea sili ona matagofie, muamua ituaiga i totonu o le mallow, ma le maualuga e na o le 35-70cm. O le tele o fugalaau lanumumu e oʻo ile 5 cm le lautele. E fuga mai ia Iuni-Aukuso. I le tausaga muamua e mafai ona faʻaaogaina i le agavaʻa o le pot, ona faʻapipiʻiina lea i totonu o se togalaau fugalaau. Vaʻavaʻai i le faʻavaeina o vaega, mixborders. O le umi e tu ai. E sili le fiafia i nofoaga o le la, ae e faʻafeiloaʻi le paolo. Manaomia le tele o faʻamafa.

Malva vaʻa piniki - Malva alcea. O se togalaau o le mallow.

Tulaga lauiloa, tausaga lua, e seasea ona maua mai i tausaga taʻitasi, lauulu lauulu lauulu mai 30 to 250 cm le maualuga. O laulaau o loʻo faʻatulagaina i le faasologa lenei, atoa, palmate-lobed poʻo le faʻasalaga, lapotopoto poʻo le fatu-foliga, faʻafefe i luga o le pito. O fugalaau e paʻepaʻe, piniki, samasama, lanu violē poʻo le mumu. Petals i le apex e logo. O le fua e sisi i totonu o fualaau aina taʻitasi o loʻo tu latalata i se koluma masani (karpofora).

Taua tele 45-90 cm le maualuga ma ni laau mama. O laulaau e lanumeamata ma 3-5 sea. Fugalaau ia Iulai-Aokuso matua tele ma pulupulu lanumoana (e oo atu i le 4-5 cm le lautele) fugalaau e manino ma manino lelei le taʻi lima gaʻo. O loʻo i ai se pepa papaʻe. E masani lava, o se mea e le masani ai. E talafeagai mo le ola i totonu o se fagu.

I le aganuu, e masani lava o le ituaiga 'Fastigiata' - ma fugalaau piniki mumu, o se vao e sili atu ona vaomalo ma vaapiapi nai lo le uluai ituaiga meaola. I luga o le faʻatau o loʻo i ai fatu i le tulaga o le faʻafefiloi o 'Mixed' - o laau totő ma lanu paʻepaʻe ma le piniki.

Tausiga e faigofie lava. I nofoaga e le puipuia mai le matagi, o laau totoa e o gatasi ma pou ua lafoina i le eleele. A maeʻa, ona vaeluaina lea o le fugalaau i le maualuga o le 30 cm pe faʻaaoga atoa. I luga o eleele lafulemu, e le manaʻomia le faʻamaʻi. Mo e matitiva - i ni nai vaiaso talu ona totoina, mulch ma sina vaega o compost pe fafaga i totonu o le 4 vaiaso ma se vaifofo vaivai o le faʻaogaina o mea faʻapitoa.

Faʻaaogaina mo kulupu, mixborders, teuteu puipui, puipui, faʻapea foʻi ma le tipi - o loʻo fauina pea fugalaau mo se taimi uumi, o le tumutumu o avanoa uma. O se tasi lenei o fualaau fugalaau sili ona maualuga, ma o lea tulaga e taua tele i moega mo fugalaau tetele mo le talaaga. O vaega laiti o le mallow e faʻamavaeina ai foi le avanoa faʻapitoa na faia e laau totō maualuga.

Neglected Mallow - Malva neglected.

O lenei ituaiga o meaola e tupu i Europa e toetoe lava i soo se mea, e aofia ai i Europa o Rusia.

O lauʻau o lenei mallow e muamua ona ola i luga, ma salalau i itu eseese mai le aʻa, ona tulaʻi lea e tusa ma le 50 cm i luga o le eleele. Mai ia Iuni ia Setema, o fugalaau matagofie ma lanu violē-paʻepaʻe ma palanikina paʻepaʻe o loʻo i totonu o laʻau. O latou laulaʻau e naʻo le 2 cm le umi. E laʻititi tele nai lo le vao malulu (M. sylvestris). A lūlūina ile lauʻeleʻele i le masina o Aperila, e amata ona fuga mai laau i Iulai.


© Drew Avery