Fale taumafanafana

Faʻasologa o meaʻai

Perennial ryegrass (Lolium perenne) - o se tasi o ituaiga e sili ona mausali ma le le lelei o vao mutia, o loʻo i ai i le vao o le aiga Cereals, ua taʻua o ituaiga "Sport".

Ina ia faia se laʻau matagofie ma le manaia o le a teuteuina ai le togalaau, e manaʻomia ona e faia le tele o taumafaiga. O lenei galuega e foliga faigofie lava i le taimi muamua e tilotilo ai, ae o le mea moni e leai lava se mea e aoga mo le au fai togalaau uma. Muamua e tatau ona e filifili saʻo le mutia lea e talafeagai mo le ituaiga o palapala ma le tau o le eria. E naʻo le tulaga lenei o le ae maua ai se lalelei ma le laʻau.

A o lei lūlū, e taua le i ai o se manatu pe o le a le mafuaaga o le a tupu ai le vao. E mafai ona teuteuina le teritori, faʻatalatalanoa nofoaga vavalalata pe avea o se laufanua lanu meamata mo faafiafiaga, lea o le a pisi ai tamaiti i taaloga taʻavale.

Faʻamatalaga o le mutia ryegrass

O le mutia o le mutia o loʻo ola i totonu o lanu lanu meamata. O se aʻa malosi e faʻaalia i le televave o le tuputupu ae. E le maumau le lanu lanumeamata o le laau seia oʻo i le amataga o le kiona muamua. A mafai ona toe faʻaleleia i se taimi pupuu ma le mowing. O se laʻau matagofie ma matagofie, e ola i le nofoaga e tasi, e mafai ona sili atu i le 5 tausaga.

O le ryegrass o le Pasture e aʻafia i le perennials ma e sili atu ona puipuia i le soligaina pe a faatusatusa i isi ituaiga o mutia vao. Faatasi ai ma ona lelei uma, e le mafai e le laau ona faapalepale le tele o le suavai i le palapala, o le mea lea e masani lava ona maliu pe afai e lolovaia pe lolovaia foi le saite. I le leai o se kiona i le taumalulu po o le maualalo o le vevela, o le aʻafia o aʻa o le mutia.

Perennial ryegrass e tele ni igoa, e fai ma faʻataʻitaʻiga, o le vevela, o le Igilisi poʻo le fasi fanua o le ryegrass.

I tulaga masani, e mafai ona maua i Europa poʻo Aferika i Matu. O nisi taimi o le mutia e tupu i nisi vaega o Asia.

Tuputupuina vao mutia ryegrass mai fatu

E tupu mai i le fatu le fatu o le suamalie. Aʻo leʻi oʻo i le vaʻa, e tatau ona e saunia le saite. Aveese vao ma maʻa tetele, eli le eleele ina ia lava le taimi e faʻaputu ai aʻo lei totoina. A o leʻi totoina, e tatau ona faʻapipiʻi le palapala ma faʻafetaia luga. E le fautuaina e filifili se 'upega tafaʻilagi ma le maualuga o le sili atu i le 30 tikeri, a leai o le palapala o le a faʻafefe.

I le autumn, e sili atu le lelei o le faʻatamaoaigaina o le 'upega tafaʻilagi mo le tuputupu aʻe o le ryegrass ma le ufiufi ma fugalaisa. I le tautotogo, e manaʻomia le faʻapalaina o le palapala i le eletise.

O le taimi sili mo le luluina o le amataga o le tautotogo, pe a le paʻu le vevela o le ea i lalo ifo o le 2-4 tikeri. Afai e mafai ona faʻaleleia pea le mutia, ona mafai lea ona toto fatu i le taumafanafana. E faʻataʻapeʻapeina i luga o le nofoaga ua saunia ma faʻamaufaʻailogaina i se fasi manifinifi o palapala. A maeʻa le vaiaso, i lalo o tulaga lelei tau, e aliali mai ai pine muamua.

I le oʻo mai o le taumafanafana, e tatau ona e faʻafeinu vai masani i le mutia. Ona amata ai lea ona tupu malosi ma fausia se kapeta ma le kapeta. I le gasologa o le vaitau, e talafeagai le moaina o le mutia i le tele o taimi ina ia mafai ai ona faʻalelei foliga vaaia ma taofi le tuputupu ae malosi o laʻau.

O le faʻaaogaina o lenei vaomatua i le taimi o le luluina atonu e eseese. I le avea ai o se tulafono, ia faʻatumu 1 le fanua o loʻo e manaʻomia e faʻaalu e tusa ma le 14 kilokalama o se faʻafefiloi o le ryegrass mama. Afai e te faʻaaogaina se kulula vao, o le a le sili atu i le 10 kg le taumafaina.

E matua vave lava ona faʻapipiʻiina se paʻu mafiafia. Mo le mutia vao, e faʻaaogaina se moa vao. O pupu e maua ai le tomai sili e mafai ai ona toe faʻaleleia, o lea la pe a mavae sina taimi latou te toe ufiufiina le teritori ma se kapeta lanumeamata lanumeamata.

Ae o le kulimi vao, o le mea moni, o le ituaiga vaeluaga o le mutia e foliga sili ona lelei, ae o nisi o laau aoga o le a manaʻomia ai le sili atu le tausiga nai lo se ituaiga ryegrass mama.

E mafai ona faʻatau mea totō i faleoloa e faʻatau atu ai togalaau. A oʻo i le taimi nei ua tupu le ryegrass i luga o le 'upega tafaʻilagi, e mafai ona e teuina i au lava fatu. A moa, tuu sina vaega o le mutia e faʻapipiʻi ona o le ola mama. A maeʻa ona lanu samasama, ona vavae ese ai lea o totoa ma toso ese fatu.

O le tuasivi ryegrass e le taliaina le faʻatoʻaga i eleele maulalo ma i nofoaga e lata i lologa. O le laau e le lelei i le filifilia o le palapala, ae o le a le tupu i le eleele malulu. O laufanua lafulemu ma laufanua vaivai e talafeagai lelei mo lenei mutia vao.

Lawn care ryegrass

Faʻasa

O le mea muamua lava e te manaʻomia e te gauai faʻapitoa i le masani ona faʻafeinuina o le mutia. O le suauu e gasegase i le lamala, ma le tele o le suavai i luga o le 'upega tafaʻilagi e mafai ona mafua ai le oti o aʻa. A o leʻi lūlūina, e tatau foi ona faʻamamaina lelei le palapala ile vai. I le taimi o le tuputupu aʻe o le mutia, e faʻaaogaina ai le faʻamaʻi vai i le palapala.

Fulufulu lauulu

Aua e te fefe i le taatele o le moa o le mutia, aua e mafai ona vave ola ma salu e ufiufi le teritori o le togalaau. O le laau e puipuia i faʻamaʻi ma faʻamaʻi. O lenei mutia vao e toetoe lava a le maʻi.

Togi

O le lamatiaga mo le totoina o le fanua o le vao e fai ma sui o le mafiafia o le kiona, lea o le a leiloloa ai se pasene tele o vao. E mafai ona mate tamaʻi pine i le taimi o le tautotogo o le tautotogo. Afai e mafai ona iloa le vaʻa i le mea o loʻo ola ai le mutia, ona tumu ai lea o vaʻai i fatu.

O tulaga aupito sili ona lelei mo le tuputupu ae o tulaga maualuga o le fesuiaiga. O aʻa o vao mutia e mafai ona sili atu i le -18 tikeri o le kiona. Afai e puipuia le pito i luga o le saite i le ufitia o le kiona, e mafai ona faʻateleina avanoa o le mutia.

Faʻaaogaina i le faʻaogaina o fanua

O nei meaʻai o loʻo avea ma se mea sili ona matagofie e pei o se fanua faʻapitoa. Ua totōina i paka, togalaau poʻo luga o taʻaloga taʻaloga.

O le suamalie e sili ona lelei i le alfalfa ma le piniki piniki, ma o meaʻai e pei o le lanu moana, feʻau poʻo le selu, o le a faʻapipiʻi le tapuni vao.

Mea aoga

E masani lava ona maua i le faatoaga le leva o le ryegrass. O le saoasaoa vave o le mutia amata ia Aperila. Ia Me, e mafai ona faʻaaogaina le mutia e fai ma fanua e sua ai. O le laau e maua ai se seleselega tele i le ituaiga o laʻau tino suamalie, lea e avea o se meaʻai mo povi, solofanua poʻo mamoe. I lalo o tulaga lelei, e oo atu i le 400 pasene o mea e maua ai le mutia e maua mai le tasi hectare o fanua. O le itu lava e tasi o le fanua e maua mai i le 90 i le 100 pasene o vaomatua.

O le Ryegrass ei ai sona aafiaga lelei i luga o eleele ma faʻaleleia ona uiga lelei, faʻaititia ai le lamatiaga o le tafia.

Ituaiga ma ituaiga o vao ryegrass

O le aufaipese mai le salafa o le lalolagi ua taumafai e aumai se ituaiga o lanu lanumeamata e mafai ona teuteuina ai taʻaloga tafaoga ma nofoaga e faʻafiafia ai. E lūlūina i latou faʻatasi ma agaʻeseʻese eseese pe faʻaaogaina faʻasalalaʻau.

Fuga o gauga ua faailogaina o le "Taaloga" e aofia ai laasaga nei o le vao: Greenfield van, Henrietta ma Roadrunner. I le faʻaopopo atu ia i latou, o meaʻai suamalie e fafagaina e faifeʻau faʻale-aiga e le itiiti ifo le lauiloa:

  • Leningradsky - O lenei ituaiga o loʻo iloga mai i laulamole lanumeamata lanumeamata ma e tupu tele lava i itu i matu sisifo;
  • Phoenix - o loʻo faʻaalia e fualaau fetolofi, ola i matu ma matu-sisifo o le atunuu;
  • Cinderella - ua taʻua i latou o se maualuga maualuga o vao mutia e puipuia i le malulu ma le le lelei i le tausiga. Ae ui i lea, a maeʻa moa, faʻafouina o popo e tele taimi e alu ai;
  • Voronezh - O loʻo taʻua o se tasi o ituaiga mea e sili ona fausiaina.