Fugalaau

Astrantia

O le Astrantia o le totoina o laau toto o le aiga o le Malalala. O nei ituaiga o togalaau e mafai ona maua i Europa poʻo le Caucasus. E tumau pea se mealilo i le mea na sau ai le fugalaau. O le faavae o le upu astron mean star, lea e taʻu mai ai le fausaga o le fatu o le calyx. E tusa ma le sefulu ma le lua ituaiga meaʻai. O le Astrantia o se faʻaaloalogia ma fiafia i le lauiloa i Amerika ma Egelani, lea na amataina ai le tufatufaina ma le totoina o se togalaau i le 16 senituri. I aso nei, o faifaʻatasiga e ofoina atu se eseesega eseese o eseesega teuteu teuteu o le tusi, lea o le a avea ma mea teuteu matagofie mo lau togalaau.

Faamatalaga o le fugalaau Astrantia

O le aʻa o le fugalaau e foliga maualuga, ma o aʻa e i ai sina vaega o lau laau. O le fugalaau e tupu pe a ma le 15-90 cm le umi. O laʻau Paʻu-lobedo e fai ai se rosette basal. O pito o le lau lau e faʻaulu. O fugalaau paʻepaʻe po o fugalaau mūmū e aoina i faʻaoga masani faʻafefe o faamalu e pei o fetu i totonu o latou fausaga. O lanu e valiina i lanu lanu mumu lanu meamata. O le fugalaau e amata ia Me ma tumau i le taimi atoa o le taumafanafana. I le mea o pulupulu ua paʻu, ua fausia ai pusa fatu.

O le manogi manaia o le laau e tosina ai pi. E le pei o isi sui o togalaau, o lenei ituaiga o le Malae vaalele e puipuia mai le malulu ma le lamala. I le avea ai o se tulafono, e tuʻuina le tusi i le ogatotonu o le mutia, i faʻaletonu, latalata i le va o le vao poʻo le fugalaau. O fugalaau nei e latalata i vailaau, geraniums poʻo le heichera. Pe a tipiina, latou te taofi pea foliga fou ma foliga matagofie mo se taimi umi. E masani ona faʻaaoga le laau i le sauniuniga o fugalaau fugalaau malulu malulu. O le tele o faifaatoaga o loʻo galulue i lona galueaina, talu ai o le totoina o le vaalele ma le tausia o ia mea e le mafua ai ni faigata. O lenei fugalaau e sili ona lelei, lea e le faʻamalosia ai manaoga faapitoa ile siosiomaga tuputupu aʻe.

Astrantia totoina mai fatu

Lauina o fatu

O lenei ituaiga o laau laʻau o loʻo faʻamatalaina i le fatuina o le tagata lava ia, ae ui i lea, o lenei metotia o le galueaina, o meatotino o le ituaiga e leʻo atoatoa ona puipuia. Mo lenei mafuaaga, e manaʻomia le pulea o lenei faiga. O le luluina o fatu e faia i le faaiuga o le autumn. Ae peitai, ei ai se isi auala. E teuina fatu mo ni nai masina i le vaega o fualaau faisua o le pusaaisa mo le faʻamalosi. Ona mafai lea ona totoina i le isi tausaga e maua mai ai ni fatu. Afai na faatauina fatu i totonu o se faleoloa, ona taua foi lea i le faʻasaoina. O le luluina o loʻo faia i le palapala elemene vaivai. O le atigipusa o fatu e ufiufi i se ata tifaga ma teuina i le vevela o le potu seia oʻo ina faʻavae muamua fua, ona aveʻesea lea.

Astrantia Seedling

O fualaʻau e tuʻuina i se nofoaga matala ma lelei. A maeʻa ni nai vaiaso, e mafai ona faʻaaogaina. E faʻataunuʻuina le suavai pe a manaʻomia, i le taimi lava e mu ai le pito o le meaʻai. A uma ona faʻamaʻa, e taua le vaʻaia ma le faaeteete le eleele. E le fautuaina le tuua o fugalaau ma fualaau i totonu o potu o loʻo iai faʻataʻitaʻiga.

Totoina o laau

A maeʻa ona faʻaalia le uluaʻi muamua o laʻau malolosi, e totōina fatu laau mai le tasi ma le isi i ni atigi pusa eseese o loʻo aofia ai le paluga tutusa o le palapala. A o le totoina i le eleele avanoa, e tatau ona faamaaa. Ina ia faia lenei mea, o fagu fugalaau ma le aoga i aso uma mo se taimi e malolo ai i luga o le faletusi. A faʻaaogaina laau i le ea malulu, e mafai ona e amata toe totoina i totonu o le fugalaau.

Lotoina o le tusi i luga o le eleele

O le taimi sili mo le totoina i le avanoa tatala o Me poʻo Iuni. E taua le filifilia o se mea lelei ma le gaogao mo le totoina o le fugalaau, ae leai ni manaoga faapitoa ile eleele.

O le mamao i le va o laau toto e tatau ona itiiti ifo i le 30 cm. O vaomatua mo le galueaiina e eliina i le loloto e tasi na latou ola ai muamua. O le eleele faataamilo i le vao e tatau ona faʻatulagaina ma faʻafeinu. Faatasi ai ma le totoina o fatu, e fuga mai le tau i le tausaga lona tolu.

Astrantia tausiga ile togalaau

Laʻu ma fafaga

Afai o le taumafanafana e le mago ma timu e tupu mai i lea taimi i lea taimi, ona leai lea o le tausiga o le ata. O le laau e matua puipuia lava e oo lava i le umi o le lāmala. Mo se taimi e tasi e ola ai vaovao, e mafai ona e fagogo i le vaiaso. O le faʻamaonia e toe faʻafeiloaʻi oe i le fuga, e lelei tele le faʻamautuina o le eleele i le taimi o le taumafanafana. Lafoaʻi palapala ile laʻau e tatau ona tatalaina i lea taimi ma lea taimi, aʻo aveese vao ma lau vevela. Ina ia aua nei toe faia nei fua i taimi taitasi, e mafai ona e mulimulu le palapala o loʻo siomia ai le vao e faʻaaoga peat or humus.

Fertilizers ma faʻamaʻi

Afai e ola aʻe le astrantia i luga o se meaʻai lelei o le palapala, ona mafai lea ona fafagaina le fugalaau i le taimi - i le tautotogo. Mo lenei, o faʻafitauli o vailaʻau faʻasaina o loʻo faʻaaogaina. O laau matutua o loʻo i totonu o le togalaau mo le sili atu ma le 3 tausaga i le nofoaga lava e tasi e manaʻomia ai le faʻaleleia atili o le faʻamaʻi faʻamalosi i le phosphorus-potassium. Afai e faia le laei pito i luga i fugalaʻau mamago, ona tatau ai lea ona faʻamamaina le palapala ile fugalaau.

Teuteu

O le fugalaau o le a umi pe afai e aveese faʻamalosolo i lalo i taimi talafeagai. A uma ona maeʻa muamua le fugalaau, e manaʻomia le faʻapipiʻi atoa o fugalaau ina ia faʻavaveina ai le fausiaina o tipu fou. Faafetai i lenei mea, o foliga o le vao e foliga tutusa ma matagofie.

Suiga

E mafai ona ola laau vao i le tasi nofoaga mo le sefulu tausaga, ae fautuaina i latou e toe totoina pe a uma le 5-7 tausaga. Afai o le taumafanafana e timuga tele, ona tatau lea ona nonoa le vao i se lagolago.

Astrantia pe a uma ona fuga

O le aoina o fatu laau, aua nei totoina le tele o mea e faaleagaina. Ua afifiina i le gau ina ia matua atoatoa fatu, ma e le tupu le fatuina o le tagata lava ia. E seleseleina i lalo o le nusipepa ma tuu i totonu o se potu malogo, e maua ai le ea. Ona maua mai ai lea o fatu mai ia i latou, lea ua faamamaina o petals ma shell. E teuina i taga pepa i se mea pogisa ma le matutu.

A maeʻa le vaitau, e tatau ona tipi pamu i luga ole laulau. Ona fufulu ai lea i le peat ma ufiufi i paranesi. O tagata matutua e toʻafilemu le taumalulu e aunoa ma se isi fale.

Faʻafouina o le tusi

O le Astrantia e mafua mai i le ituaiga o vaʻavaʻavea e faʻaleleia e le fatu poʻo le vaevaega. Faiga e faʻaleleia ai fatuga faʻamatalaina muamua. Ae ui i lea, o se tulafono, o fatu na faatauina i totonu o se faleoloa e faʻasaina mo le tele o masina, ona totoina ai lea ile eleele vevela. O fatu e seleseleina e totoina i luga o le togalaau i le taumalulu.

E taua le mafaufau i le mea moni e faapea, faatasi ai ma lenei faʻatoʻaga, o meatotino o le ituaiga e le o faʻamautuina lelei. Mo lenei mafuaaga, e sili atu le faʻaleleia o le fugalaau i le vaeluaina o le rhizome. I le amataga o le tautotogo, aʻo leʻi oʻo lau laulaau i luga o pou, ua vaevaeina le faamoega o le nusi i ni vaega, ua totōina i ni lua olo e aofia ai humus. O le mamao i le va o aʻa e tatau ona itiiti ifo i le 0.5 mita. A maeʻa le masina, faʻapipiʻi muamua le tupu i luga o poloka. O le tausaga e sosoo ai o le a latou ola aʻei totonu o vao, ma i le tolu tausaga o le a latou fiafia ia te oe i laʻau matagofie. O le vaega e faʻaaogaina e fai ai faʻatoʻaga laau toto.

Maʻi ma meaʻai

O le Astrantia ua avea o se tasi o sui pito sili ona tetee o togalaau aina i aafiaga o faamaʻi eseese ma meaola faalafua. O mataupu o le faʻamaʻi e matauina naʻo tausiga le talafeagai. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le tele o suasami e taʻitaʻia ai le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi, o faʻamaʻi faʻamaʻi o Fundazole, Quadris ma Fitosporin, ma isi vailaʻau, fesoasoani i togafitiga o nei faʻamaʻi.

Ituaiga ma ituaiga eseese o sikolasipi

Astrezia e tele - O lenei ituaiga e masani lava ona tuputupu ae i Rusia, Belarus, Moldova ma atunuu Baltic. E maua i totonu o vaomatua o vao faʻasalalau ma faʻasalalau laʻau laau i totonu o tamaʻi fiafia. O le laau e foliga mai o se mea e toto ai le togavao, e oʻo atu i le maualuga o le 0.7 m. O le lapoa o le rosette o laulaau e tusa ma le 0.4 m. O laulaau o loʻo i luga o ogalaau umi, o loʻo faia i luga o laumei i le lanu piniki. O le tele o le astrantia ituaiga ei ai ni suiga eseese:

  • Moulin Rouge - o fugalaau lanumumu mumu ma lanu uliuli o le afifi;
  • Ruby Wedding - e le fiafia i nofoaga o loʻo i lalo o le la, o le maualuga o le vao e 65 cm;
  • Claret - o lenei ituaiga e iloga mai i le vevela o tumutumu o lanu o Bordeaux, o le taimi vavalalata e pe a ma le 4 masina, ua tupu le laau i se paolo malu;
  • Prima donna - o se fugalaau lanumoana uliuli e le sili atu i le 70 cm le umi. O le laau toto e ola lelei i nofoaga matala ma pouliuli o le togalaau;
  • RosenSimphony - o se laau umi e fuga mai i piniki mumu;
  • Ala laupapa a Abby - o se vaaiga i le lanu mumu, lea o ipu ma mea afifi e tutusa lava le keke o cherry;

Astrantia o le tele tele - tupu i le Caucasus. O loʻo i ai se aʻa ma se laʻau o le tripartite. O fuga lanu lanu enaena e fai ai se faʻaogaina o faamalu ma se mumu mumu. O le fuga e amata i le tuai o le taumafanafana.

Laiti laiti - maua i le itu i saute o Europa i Sisifo. O le tele o taimi e mafai ona vaaia i atumauga. O le ogalaau umi lenei ma ni piniki piniki ma papae, e faia ai le faʻaogaina o le faamalu.

Astrancia Carniol - o se mea faʻapitoa, i luga o ogalaau o loʻo faʻapupulaina ai laʻau pama ma faʻavae fugalaau paʻepaʻe. O ituaiga sili ona taatele o lenei ituaiga o Astrantia Rubra, lea, pe a oʻo ina tupu aʻe, e faʻapipiʻi moni lava i piniki piniki. O le umi o upega e tusa ma le 70 cm.