Fugalaau

10 ferns sili mo fugalaau fugalaau ma le fabatok

Ferns - laau tulaga ese ma e tatau ai mo le mamanu o le laufanua. E leai ni aganuu sili ona teuteu i lau laʻau mo le teuteuina o vaega paolo o le togalaau, laau toto, lea e matua mataina ai le taʻavaleina o uiga o le laufanua. Ae o le faatapulaaina o le lautele o le faaaogaina o ferns na o le tuufaatasiga i le natura masani o le a avea ma se mea sese tele. A uma, e mafai ona avea ferns ma se mea manaia mamanu e tusa lava pe i luga o moega fugalaau, faʻaititia po o faʻatalanoaga alpine.

Mnogoryadnik polyresinous (Polystichum polyblepharum)

Faʻateleina le faʻaogaina o ferns

Faʻatasi ma a latou mealilo, lauiloa, anamua ma uiga faʻapitoa e mafai ona toe faʻafouina i le tumutumu o le togalaau ma suia ai le natura o le mamanu. E leai ni togalaau o le a sili atu ona lelei le taulimaina o le galuega o le fatuina o se laufanua lanu meamata mo le tafaoga, lea o le a ofoina atu ai le matagofie o lanu lanumeamata pe mafai foi ona mitamita i le sili atu ona lelei atoatoa ma faila.

Ae i le taimi lava e tasi, mo le toatele, o ferns e tumau pea laau e mafai ona faʻaaogaina i le faʻataʻitaʻiga o le laufanua i na o ni foliga o se sitaili masani pe o fea foi e tatau ai e faʻatumu ai le palapala i lalo o le puipui o laau tetele. Ae o ferns o laau ia e le itiiti ifo i le lautele nai lo le tele o laʻau oona mai laau teuteu. E mafai ona latou faʻamalosi i se ituaiga e tatalaina ai avanoa fou mo le filifilia o ituaiga meaola eseese mo galuega eseese.

O le matagofie, alofa tunoa, o le faapitoa faapitoa o ferns o loʻo faaalia mai e le gata i totonu o faʻamalologa. O le taimi maualuga mo ferns e alu ese ai ata i le uiga moni ma le faʻafaatusa o le upu. E ui lava i lo latou malulu, e le manaʻomia ona totōina ferns i mea e le mafai ai e isi togalaau ona faʻamautuina: ma ei ai nofoaga i moega fugalaau faʻamalama natia. Ma e mautinoa lava, e le tatau ona e manatu oi latou o ni laau totõ e le mafai ona maua se nofoaga i le sauniga o le togalaau ma fualaau faʻapitoa.

O le mea moni e le faʻaaogaina ferns i le mamanu o mixborders ma fugalaau fugalaau e le o lona uiga e le mafai ona totōina i soʻo se mea teuteu i totonu o le togalaau. O le malosi o ferns e fai ai ni tulaga ese o le filemu, mea lilo, mamalu, faapea foi ma la latou lalaga vavalalata - o nei mea uma e mafai ona ufitia le matagofie o lauolaola matagofie ma vao e le sili atu ona leaga nai lo a latou paaga masani.

Faʻatasi i le kamupani o le puipuiga o le palapala, o le paʻu po o le vaeluagalemu o solo, vibrant poʻo sili atu laʻau manogi lelei o le a faʻaalia ai lo latou matagofie e le itiiti ifo nai lo le puipuia o vao ma laau. I fugalaau fugalaau ma isi mea teuteu teuteu, o ferns e mafai ona avea ma se mea e le o faamoemoeina le faʻaogaina o le siʻosiʻomaga, o se meafaigaluega faʻapitoa mo le folasia o faʻasologa o faatufugaga, o se auala e faʻaleleia ai ma faʻatulagaina, taʻalo i luga o laina ma ata tusi.

I le eseesega ma le tele o togalaau, e mafai ona faʻaalia ai le mitamita i totonu o soo se kamupani, ae latou te le faʻafeeseesea mai le matagofie ma le lelei o soo se mea totino, tusa lava pe sili ona tauagafau, i le vaiaai.

Fuga i le togalaau

Le nofoaga sili mo ferns i le togalaau

Na o le pau lava le tapulaʻa i luga o le avanoa e faʻaaoga ai ni ferns i totonu o le mamanu o moega fugalaau, mixborders, poʻo isi teuteu teuteu o fugalaau e faʻapipiʻiina e tuutuuga mo le totoina o nei laau toto.

O Ferns, lea e aofia i le paolo-alofa meaola, e naʻo le faʻamalama o le paolo e mafai ona faʻaogaina; e tatau ona tuʻuina i se auala e faʻamalofia ai i latou mai meaola lapoa mai le la susulu, poʻo nofoaga e faʻafefeteina ai le fale mai fale ma pa.

E mafai ona faʻaaogaina ferns faʻamalamalama i le toetoe lava o soʻo se mea. Ae sili atu le taulai atu e tatau ona totogiina i le tuufaatasiga ma uiga o eleele. Faʻasolosolo lelei le fana ma ola na o meaʻai, totoga o le tino, malamalama i le tuufaatasiga ma le susu susu palapala. Mo i latou, e pei o le tele o vaovao vao, ituaiga, lafoaia, ma le faʻaaogaina eleele e le talafeagai.

Aʻo leʻi totoina ni faʻailoga i luga o se fugalaau poʻo se mea faʻafefiloi, ia mautinoa e faʻaleleia le eleele ma le faapalapala ma aua nei galo e faʻaaogaina e mulumulu ai le palapala ile laau. Pau lava ia tuusaunoaga i nei tulaga masani o le mea e taʻua o fuga papa ma na ituaiga mea e sili ona manaia i le natura i luga o papa ma e mafai ona faʻalelei i toga papa. Ae e oo lava i nei laau toto e sili atu ona fiafia i nofoaga paolo ma le maualuga o le suavai (tuu i totonu o toga papa, ia mautinoa o ni maa lapoa po o ni maa e fatu ai se ata puipui puipuia).

10 pito sili ona lelei mo mea teuteu i totonu o le togalaau

1. Ostrich ostrich (Matteuccia struthiopteris)

O le maualuga o Fern mai le 80 i le 130 cm, o se tasi o sili ona lalelei ma tele. Na avea o ia ma taʻutaʻua mo lona toetoe lava a saʻo, e tutusa lelei lau laʻau ma le lanumeamata lanumeamata. O se fiafiaga le matamata i le lautele o vayas o lenei fern.

O ituaiga o le ostrich e sili atu i le tuʻuina o semi-shaded nofoaga ma eleele malulu, fetolofi rhizomes ma faʻalauiloa faʻapitoa.

Ostrich masani (Matteuccia struthiopteris) i le togalaau fugalaau.

E le o se faʻalavelave na maua ai e lenei fern le igoa o le tulaga masani ma le lautele. Nofono, filigree, e le tele tele ma susulu tele i le lanu, o le ostrich e ofo atu e faalauiloa atu le matagofie o le lauusiusi o togalaau aina i togalaau anamua i se tuufaatasiga ma ni meaola matagofie.

O le ostrich e mafai ona avea ma paaga lelei e le gata mo laau laʻau e sili ona lauiloa, ae mo le tele o laau lafulemu poʻo laʻau tele e tele laʻau (mo se faʻataʻitaʻiga, rogers).

2. Polypodium vulgaris (Polypodium vulgare)

O se tamai laititi ae sili ona manaia. E ui i le mea moni o le maualuga o le polypodium e eseese mai le 10 i le 30 cm, e foliga mai e malosi tele ma e tusa lava pe faigata. O vaega laiti o laulaau e tele, lapoa, e le o faʻatulagaina, ae sili ona tutusa. Vayi e faasino i itu eseese, e masani lava ona taoto i luga o le eleele, o le le mautonu o le mamanu o taʻalo o le ferns o loʻo faʻaalia ai ni faʻaaliga. O le polypodium e foliga manaia, ae e le o se mea mamafa. Lafoaʻi ese laulaʻau e nonofo i luga o petioles umi ma le mimiti, faʻaauau pea mo le taumalulu.

O lenei fern e sili atu i le lauʻeleʻele po o le malulu ma e na o le oneone poʻo le eleele e le iloa e mafai ona ola ai i le suavai lelei.

Polypodium vulgaris (Polypodium vulgare).

O le Polypodium e faʻaaogaina mo fatuga i togalaau papaʻe, ae e mafai ona fiafia e tusa lava pe i ai se nofoaga i totonu o se fatuga. O lona faaaogaina e le faatapulaaina na o ni mea teuteu i togalaau, moega fugalaau e tumu ai maa, ae e talafeagai foi i vaapiapi vavalalata e latalata ile puipui po o ni fugalaau i luga o papa.

3. Adiantum vae-vae (Adiantum pedatum)

E faatapulaʻa i le maualuga o le 60 cm le maualuga. O se mea manaia ma le matagofie le vaneina o laau totoa ma vailaau vavalalata e foliga mai o manulele eleelea ma se maa tioata, o nisi taimi e foliga mai o le lanumoana, lanu. Faʻamatalaga, lalelei, na ia faia se laʻei matagofie e pei o se mea e maua ai le eleele.

O se tasi lea o mea sili ona itiiti, ae le o se mea e sili ona manaia. Ua manumalo Adiantum i le matagofie o le matagofie ma le matagofie o laau kalaupapa. O laumei laʻasaga laititi e faia ai se siʻomaga mataʻutia.

Adiantum e mafai ona tupu na o le malulu, faʻafeiloaʻi le malulu malosi ma manaʻomia le faʻaleleia ma le faʻafefeteina o le eleele faatasi ma se gaioiga faʻamalosia.

Adiantum vae vae (Adiantum pedatum).

O le matagofie o lenei fern e faʻaalia manino mai i tua o maʻa i luga o mauga mauga Alpine, i totonu o le kamupani o meaʻai teuteu ma vevela i soʻo se moega fugalaau poʻo se faʻalapotopotoga.

4. Falemaʻi o le Grareyhound, poʻo le masani (Ceterach officinarum)

O se uluaʻi pito i lalo, o lona maualuga e ese mai i le 5 i le 20 cm. O lobes o vai e tuʻuina atu i le laau se foliga tutusa i mamanu mamanu. O laulaau e tumau pea, e aoina i nai laupepa, multidirectional.

O lenei fern e sili ona fiafia e ola i eleele malu, e lagona lelei i le la ma i lalo o le paolo. E na o le pau lea o le lau o le taele o le lamala e mafai ona maua ai le fiafia i se nofoaga lalelei. E fiafia le Skrebnitsa i eleele palapala.

Srebnitsa pharmacy, poʻo Srebnitsa masani (Ceterach officinarum).

O le solo i luma o soʻo se mea teuteu o le a foliga matagofie. O le taʻaloga o laina ma mea lanu e faʻafesoʻotaʻi ma faʻataʻitaʻiga o le a faatupuina ai suiga faʻafuaseʻi ma faʻamalosi i aso nei.

5 ma le 6. Cossacks mo tofo uma

Ole ske o le skolopendrovy (O le numera o le scolopendrium) - o le paʻu o le paʻu-alofa ma le maualuga o le 10 i le 40 cm, o le lau o le fugalaau e foliga mai e le masani ai mo lenei aiga. O laʻau e foliga mai o se paʻu o fulu ma le horseradish, fai se uluaʻi manatu. O le ogatotonu ma le lanu violē na o le faamamafaina o le tulaga muamua o le laau. Kostenets e manaʻomia le ufiufi, e mafai ona ola i luga o mauga maumaʻe i eleele malulu.

Lulu mata (Trichomanes e pei o le Kenera) o se ituaiga meaola laiti foi. Cirrus, vaapiapi, faigofie faigofie e foliga foliga mai o le ea, e le masani ai, faifai pea mo le taumalulu. I le maualuga o le 5 i le 30 cm, o le skeleton e faʻapipiʻiina ai le faʻaogaina o le faʻavao ma faʻafeiloaʻi i le fua o le toetoe lava o le ea. O lenei ituaiga o fern e mafai ona naʻo sina oneone malulu, i se vaega o le paolo, e toe faaleleia ma eleele papaʻu.

Hairy Crown (Asicknium trichomanes) O le skeletone o le skolopendrovy (Asplenium scolopendrium)

O nei ferns e mafai ona teuteuina soʻo se togalaau papaʻe ma e oʻo lava i rockeries i pusa feaveaʻi. O le lauulu lauulu e mafai ona nofo i le brickwork, i vaapiapi vaapiapi i luga ifo o sina vaega eleele.

7. Laula (Red Dryopteris erythrosora) ma isi meaola

O le fugalaau e laʻititi lona lapopoa, o lona maualuga e mai i le 30 i le 70 cm O lau-lau-lanumeamata e toetoe lava o tafatafa tafatafa e tele ma e ofoofogia le matagofie, o foliga laulu e pei o le lobes o loo tusi i pito, lea e sili atu le matagofie o foliga vaaia. O le lanu ma lanu mumu-enaena e foliga mai na amata, i le mamao - auro po o le kopa.

O lenei fern e fiafia tele i le paolo po o le malulu malosi. E manaʻomia e Shchitovniki le susu o le eleele, e tusa lava pe laʻititi la latou voluma.

Red-thyroid (Dryopteris erythrosora)

O lenei ituaiga o faʻailoga o se tasi o faʻaopoopoga sili ona matagofie mo mea uma e teuteuina ma le faʻaaogaina o fugalaau, e masani ona faʻaaoga i le mamanu o moega fugalaau e mafua mai i le uiga ese ma le lanu matagofie o laulaau. O le matagofie o le talimalo, faʻamau ma fufulu i le kamupani o lenei fern e faʻaalia i se auala fou.

8. Derbyanka spiky (Blechnum spicant)

O se manulele manaia e tusa ma le 30 i le 80 cm le vaapiapi, ae o le mafiafia o le lanu siliva-lanumeamata. O se tasi o faʻailoga e seasea ona maua mai i le tasi rosette. O le roetette e faia e le paʻu i le tasi-fulufulumanu ma lau o le taumalulu, o loʻo taoto i le eleele ma faia ni mamanu teuteu.

O le Derbyanka e mafai ona faʻafoʻoto naʻo luga o eleele o le calcareous ma se tikeri talafeagai o le susu. E sili le fiafia ile vaega.

Derbyanka spiky (Blechnum spicant).

O se tasi o ferns e mafai ona faʻaaogaina e le gata mo le mamanu o moega fugalaau, ae faʻapea foi i fugalaau mo togalaau, togalaau papa, i le mamanu o puipui matutu poʻo isi faʻavae i eleele papa.

9. Tupu tupu (Osmunda toe faʻaleleia)

O se tasi o mea e sili ona malulu, lane ferns, lea e foliga mai e susulu mai totonu ona o le lanu lanumumu lanu lanumeamata ma e toetoe lava a manino, filiga wye. E tele ma mamana, o vao e oo i le 2 mita le maualuga, e afaina i vaya viliva, suia lanu mai le tautotogo mumu seia oo i le tau vevela ma le autumn autumn.

E manaomia e Chistous le susu ma e oo foi i le susu o le eleele ma se nofoaga e tuu ai le semi-shaded.

Chistous royal (Osmunda toe amata).

E mafai e Chistous ona fatufatu se ata matagofie ma le matagofie mo isi laʻau tetele. O le tele o taimi, o lenei aganuu e faʻaaogaina i mea teuteu i luga o auvai o le vaituloto, ae mafai ona avea ma paaga sili ona lelei mo soʻo laʻau tetele ma tetele, e faia ai se matagofie matagofie mo le tele o laʻau ma le vao, e talafeagai mo le teuteuina o fugalaau fugalaau.

10. O le mnogoryadnik (bristle-bearing mnogoryadnik (Polystichum setiferum)

O se lapoa tele ma fesuisuiaʻi, lea i tulaga lelei e mafai ona ausia le maualuga mita. O laulaau e lanu meamata lanu, lalelei, lapopoa, ma se fusi faʻapitoa ma le mata, mafolafola, e masani ona faʻasolosolo i fao ma faʻasalalau. O le taga e foliga mai e vaivai, ae matua matagofie.

E ui i le matamuli, e le fefefe le mnogoryadnik i le la. O lenei fern e sili ona fiafia ile eleele malamalama ma le taua o mea taumafa.

Mnogoryadnik bristle-bearing (Polystichum setiferum).

O Fern e mafai ona avea ma se paaga vaalele mo soo se mea lava e tupu ai le ola lelei, aemaise lava mo ituaiga o le tau vevela. O le faʻaogaina i soʻo se isi lava nofoaga, e maua mai ai le manatu o se mea e le faʻafefe, faʻafefeteina, e fetolofi i totonu o le teritori o fualaʻau fugalaau, aʻo fatuina se vaʻaiga e tutusa lelei ma le tuʻuina atu o le malamalama mama i lanu papaʻe.