O le togalaau

Uma masani - toe gaosia ma le tausiga

O fualaau masani e masani ona avea ma se laau talatala, e pei o le sulu. O loʻo i ai se mea faʻapitoa ma o loʻo faʻaalia e ala i le fauina o aʻa e mafai ona oʻo i le lua mita le maualuga.

I le tausaga muamua, o fugalaau e lapotopoto ma e na o la latou vaega pito i lalo e ufiufi i ni mea laiti ma manifinifi o se paʻu enaena. I le tausaga lona lua, latou te malolosi ma amata ona fua mai, pe a maeʻa, latou te mamago, ma o le a tutupu mai ni vaovao fou mai le rhizome ma amata ai le toe lua tausaga o le olaga.

O le laau lava ia e le gata ina aumaia ni fualaau suamalie, ae o loo i ai foi foliga matagofie, o le ata o le fusi masani e lauiloa. E tusa ai ma le umi o petioles o se laau, e le o totogia, faʻanoanoa, ma isi laulaau e tusa ma le lima i le fitu lau, o le pito i luga e fa tolu ma o loʻo i ai. O fugalaau paʻepaʻe o fugalaau e laiti ma e lima petals.

O le lanu mumu, ruby ​​o le seleselega o ni meaʻai muamua; i fua o laau toto na totoina e le au faifaatoʻaga, e ono i ai se lanu samasama. O fatu e lapotopoto ma matua, ae faigata.

E totogo le togalaau ia Iuni-Iulai, ma amata ona fua mai fua ile Iulai-Aukuso. Fugalaau fualaau aina e le maluelue mo le tele o tausaga. O aʻafiaga o le tau e mafua ai le gaosiga: o le malulu ma le timu e faʻalavelave ai ma le faʻaogaina o iniseti talafeagai. O le faʻapenaina o le rasipi masani e tupu fua i le laau pe o le fatu.

O ituaiga autu o raspberries

E fa vaega autu o ituaiga o fusi e mafai ona iloga e matua:

  1. vave
  2. ala;
  3. tuai;
  4. faʻaauau.

Faatasi ai ma ituaiga eseese o le kuka e masani ona vave ona matua e mafai ona faailoaina:

  • Sailiga Sailia. O le vailaʻau o le taumalulu-faigata ma faʻasao i faʻamaʻi eseese. O le gaosiga e ausia le 1.7 kilokalama o fualaau aina mai le tasi vao.
  • Faʻasalaga. Faatasi ai ma le aufaifaatoʻaga, o lenei ituaiga e lauiloa, o lona gaosiga e mafai ona oʻo i le 2 kilokalama o vine mai le vao.
  • Aotelega. O se vao tele o le aganuu e aumaia ai fua mumu sesega.
  • Muamua fiafia. O le eseesega o loʻo faʻaalia i le fuaina o fua ma le mamafa o le taumalulu.
  • O se mea e teʻi muamua ai. E mafai ona oʻo atu i le 1.5 kilokalama o vine.
  • Le la. O fualaau suamalie e tetele, o le togavao o se togafiti faʻatatau i faʻamaʻi ma le malulu.
  • Meteor. O le mana malosi o le aganuu e faigata i faʻamaʻi autu.
  • Cumberland. O le ituaiga e iloga i fua i le uliuli ma le lanu violē.

O nisi ituaiga o raspberries masani masani o le matua:

  • Palolo O le tele o le vao e maua mai ai fua lelei ma e faigata i faʻamaʻi tetele ma pusi moli.
  • Arabesque Vasega le lelei.
  • Crane. O se tamai togavao e mafai ona aumaia le 2 kilokalama o fualaau suamalie i le tausaga.
  • Kirzhach. E manaʻomia tele le vailaau i totonu o le au faifaatoaga faʻatoʻaga ona o lona maualuga.
  • Taui. O le laʻau-tele e oʻo atu i le 2 kilokalama o lanu mumu i tausaga taʻitasi.
  • Sie. O le kulupu vine e faʻaalia i se fua mautu ma maualuga.
  • Tarusa. E le manaʻomia e le togavao faʻasoa ma aumai ai laʻau telē ma le televave.

Eseesega o le vave ona matua:

  • Latham. Se eseesega mai Amerika.
  • Faʻamau. O le togavao o le laau e nofouta i siaki, ae e maualuga lona gaosiga.

Faʻaaogaina o ituaiga o ravine masani:

  • Indian summer. O fua muamua o le laau e tupu i luma o le malulu.
  • Le lanu samasama. O se fua tele-fua ma le maualalo-tausiga.

Tuputupu ae ma le tausiga o fugalaau

Ua fautuaina e le au poto le totoina o se laau i le tautotogo po o le autumn. Afai e totoina le togavao i le vaitau o le tautoulu, ona tatau ai lea mo le taumalulu ona totogo, ma i le amataga o le tautotogo, tuʻituʻi atu.

O se laau i se tasi nofoaga e mafai ona ola ae i le 20 tausaga, ae o le matua e oo atu i le 12 tausaga ua manatu o se vaitaimi aoga. O le gaosiga e faalagolago i uiga o le ituaiga ma le maualuga o le tausiga o fugalaau.

E le taliaina e le laau le lamala, ae le tatau ona faapaleni le vai. Busa e ola lelei ma fua mai i luga o eleele palapala.

Aganuʻu e manaʻomia le lagolago, o lea e fautuaina ai e le au atamamai le faʻaaogaina o auala. O lala o le laau, pe a faapipiiina, e tufatufa tutusa i itu eseese ma ua faapipii i le lagolago.

I le tautoulu poʻo le maeʻa foi o le seleselega, e tatau ona aveʻese faʻau. I le tautotogo, o le tumutumu tioisa ua tipiina i se vaega maloloina. O le teuteuina o le kulimi masani e tupu i le tautotogo, ao le pupu o le laau ua faapuupuuina i le fua muamua na totoina.

E sili ona manaia le faʻaleleia o le fausiaina o lala fou e ala i le teuina o le pito i luga e tusa o le 10-14 cm. E fautuaina e faʻamaʻi puʻu na faʻaalia i le afa lona lua o le taumafanafana ma e leai se aoga.

O le tausia o fugalaau o loʻo faʻalanua foi, lea e tatau ona faia i le amataga o le tautotogo. E tusa ma le 10-15 ia laau maloloina ma malolosi e tatau ona tuua ile mita o le nofoaga e tupu ai le aganuu. Ina ia faʻaleleia le tupu aʻe o se tamaʻi fana i le ogatotonu o Aukuso, e fautuaina e tui le pito i luga.

O le aganuu e tatau ona togafitia i le paluga ma le faʻamalolo. O le tausia o fugalaau vine e aofia ai foi le vavae ese o le eleele ile latalata i le vao ma le veleina.

Faʻafouina o le kulimi masani:

  • Fuga fatu. Mai le afa lona lua o le taumafanafana e tatau ona eli i luga le fatu o raspberries ma vavae ese mai le meaʻai autu ma se paluga eleele. Ona tatau loa lea ona toe totoina i se nofoaga tumau. O le faagasologa e tatau ona faia i totonu o le ao. E fautuaina e faʻatumu le pu o le a totoina ai le fatu i se lita o vai.
  • Faʻavae aʻa. E tatau ona seleseleina pe a eliina fatu aʻa pe aveese. O lapisi e faasolosolo, ona faʻapipiʻiina lea i ni afifi ma faapipii i ni atigipusa pe a avea ai peʻa ma oneone e fai ma laulau. Ona tuu lea i totonu o se potu malulu, lea e teuina seia oʻo i le tautotogo. O fugalaau masani, lea e tupu mai i lenei auala, ua totoina i le amataga o le tautotogo. Muamua, o le eleele ua matala ma lafoaʻi. E tusa ma le 70 cm mai le tasi ma le isi, e faia ai ni togitogi laiti e tuu ai le tipi. Ona faʻamalūlūina loa lea o le eleele ma ufitia i se ata puipui.
  • O fatu. O le metotia e talafeagai mo na o le faʻatoʻaga.

Mea aoga o le fusi

O fua fou o le aganuu e le gata o se manogi manaia ma le manaia lelei, ae e tele foi mea aoga aoga:

  • antipyretic;
  • anti-inflammatory;
  • vaʻalele;
  • faʻamaʻi.

O fua o le aganuʻu e aofia ai elemene taua tele, e aofia ai le copper ma le molybdenum. O fua lelei e faanatinati ai le fiainu, faaleleia le gaseina ma faʻavave le faʻaumatiaina o mea leaga. O mea aoga o fugalaau e faʻaaogaina i le puipuia ma le togafitia o le anemia, atherosclerosis, maʻi o le maʻisuka ma le maualuga.